Mluví hodně o penězích

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Birds
9.2.24 12:05
@Lucy75 píše:
@Birds jasně, jsou lidi, kteří akce z různých důvodů neřeší.. je to každého věc..
já i kdybych měla v garáži 5 aut, tak nekoupím kafe za 200, když ho jindy úplně to samé pořídím za 100.. jsou to prostě vyhozené peníze..

Tak on by si člověk mohl klidně říct, že víc jak dvě auta jsou právě ty vyhozené peníze. Ne dvě stovky za kafe… :-D
Nicméně si myslím, že kdybychom každá měla tolik, jako on: dovolené do roka za sto tisíc, kulturu oblékání za další stovky tisíc, jenom blbou postel za čtvrt milionu, a pro návštěvy bychom otevíraly vína, rumy, šampaňské a brandy za další tisíce… - tak buďme upřímné - opravdu neřešíme, jestli dáme za nějaké kafe stovku, nebo dvě :-D
Jsou to jenom peníze, papírky. Rozhodně bych si netrhala triko za to, že jsem obchodníkovi dala zbytečně stovku na víc, protože mi to bude z podstaty úplně jedno. A řešit to při takovém jmění, to by mi přišlo nenormální. Můj názor.

Svému bývalému, který byl patologický škrt, jsem se snažila vysvětlit, že mít v ruce papírky, neznamená vůbec nic. Mnohem důležitější je, v CO je dokáže proměnit, a teprve to představuje pro člověka HODNOTU. Samotné peníze nemají hodnotu absolutně žádnou, je to jenom výmysl lidstva. I načmáraný obrázek od dítěte má větší hodnotu.
Nebyl schopný to pochopit…

• Citovat
  • Upravit
18151
9.2.24 12:18
@Sonarka píše:
My toho fakt moc nesnime…jedny testoviny nam vydrzej celej rok :lol: U nas zadne velke zasoby fakt nemaj smysl… Spise hledim na kvalitu, nez kvantitu.

Taky se dívám na kvalitu. A právě proto, že mám ráda kvalitní věci, tak když už jsou ty kvalitní někdy v akci, tak je koupím za cenu těch nekvalitních. A koupím je do zásoby.
Jestli vám vydrží jedny těstoviny na rok, tak nevím, co celý rok vaříš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
9.2.24 12:24
@Mango_Lassi píše:
Jsem městský člověk, mám svůj velký nákupní batoh a max dvě igelitky (každou do ruky). Auto jsme v zimě prozatím vytáhli snad třikrát dohromady :) (zato ušetříme na benzínu, to jo)Jinak asi nechápu hajp kolem toaletaku Zewa, moje tchyně to používá a mně to vůbec nesedí - je to bělené, je to nadychané, ale musím si toho odmotat pětkrát tolik oproti mému oblíbenému hnědému recyklovanému toaletaku z dmka :D ale ten snad není v akci nikdy, ale miluju ho a nepoužívám nic jiného :)

Tak já tím autem jezdím denně do práce, nákupy dělám po cestě z práce, takže nejezdím speciálně kvůli nákupům. Ale my třeba projezdíme měsíčně tolik, že nějaké cesty do obchoďáku by se v tom kvantu najetých kilometrů uplně ztratily.
Toaleťáky kupuju různé, podle toho, jaké jsou v akci. Ale u potravin mám své favority a ty, když jsou v akci, tak nakoupím fakt do zásoby ve větším, pokud to má delší trvanlivost. Zrovna třeba ty bílé Panzani těstoviny. Často bývají v akci ty červené, ale já kupuju ty bílé, ty bývají málokdy a když už jsou na polovinu, tak toho vezmu moooc :D. To samé nějaké lepší oleje, balík mouky nebo mléka. Ale jak píšu- já hodně vařím a tam už to pak jde poznat, jestli nakupuješ random nebo plánovaně a promyšleně.
Kde to neřeším, je dobré pečivo, kvalitní šunky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75993
9.2.24 12:25
@Venetia píše:
Láska no…tomu neporucis

Já nevím, asi jsem fakt nudně racionální. :nevim: Kdybych dlouhodobě do toho vztahu investovala víc, než protějšek, láska by mě brzy přešla. Nejsem holt ten správně sebeobětovávací typ a nemrzí mě to ani trochu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
9.2.24 12:28
@sirikit píše:
Já nevím, asi jsem fakt nudně racionální. :nevim: Kdybych dlouhodobě do toho vztahu investovala víc, než protějšek, láska by mě brzy přešla. Nejsem holt ten správně sebeobětovávací typ a nemrzí mě to ani trochu.

Mám to taky tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75993
9.2.24 12:35
@Birds píše:
Není pravda, respektive to tak být nemusí. Jistě, logiku to má v tom, že „proč cpát obchodníkovi víc peněz, než je nutné“. A v důsledku toho ušetřit. Ale ten pocit ušetření, toho pozitivního efektu, mají především lidi (já občas taky), kteří ten pocit ušetření potřebují, vyhledávají, PROTOŽE mají nějaký omezený finanční limit.

Jsou ale lidi, kteří jsou VELMI finančně gramotní (např. můj strýc, mimo jiné 4 auta v garáži, každé za 5 mega), dokáže velmi dobře množit své finance bez velkého úsilí, a - nějaké akce neřeší. Protože jeho nějaké peníze obchodníka vůbec nezajímají. Pro něj jsou tyhle obchody (myšleno výměna peněz za zboží běžné spotřeby) naprosto zanedbatelné a nezajímavé. A pojem „něco do zásoby“ je pro něj absolutní sci-fi, stejně tak pojem „to se může hodit“. K tomu vždycky jen dodá „…do popelnice“ nebo „…z okna.“ Nesnáší syslení věcí doma.

Takže ano, nákupy v akcích jsou znakem jisté fin. gramotnosti, ale především u lidí, kteří to potřebují řešit, nebo chtějí řešit, protože je pro ně důležitý pocit, že ušetřili. Neznamená to ale, že ten, kdo to nedělá, není finančně gramotný.

No, a někdo z nás tady má v garáži 4 auta, každé za 5 mega? :think: :think: ;)
Já jsem, myslím si, střední třída, a tisícikorunu pořád ještě za peníze považuju.
Můj muž má tedy asi 5 nebo 6 aut (firemních) a na bidlech ve voliérách ptáky v ceně několika dalších funglovek, a docela klidně řekne v obchodě nad nějakým cenovým nesmyslem, že tohle jim za to prostě nedá, z principu. :?
Což mi popravdě imponuje mnohem víc, než to multimilionářské povýšené neřešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56185
9.2.24 12:40
@sirikit píše:
No, a někdo z nás tady má v garáži 4 auta, každé za 5 mega? :think: :think: ;)
Já jsem, myslím si, střední třída, a tisícikorunu pořád ještě za peníze považuju.
Můj muž má tedy asi 5 nebo 6 aut (firemních) a na bidlech ve voliérách ptáky v ceně několika dalších funglovek, a docela klidně řekne v obchodě nad nějakým cenovým nesmyslem, že tohle jim za to prostě nedá, z principu. :?
Což mi popravdě imponuje mnohem víc, než to multimilionářské povýšené neřešení.

Asi tak. Plus kecy o papírcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75993
9.2.24 12:41
@Venetia píše:
Já teď dietuju…těstoviny jsem asi ještě neměla…ale mám je ráda

Přesně tak, těstoviny miluju, ale ještě nejmíň půl roku si je nedám, ani kdyby je rozdávali zadarmo. :(
A pak možná tak ty proteinové, což beztak není nic moc prožitek. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24954
9.2.24 12:47

@sirikit @bigl Přesně tak, holky, vztah je samozřejmě o lásce a pomoci, ale tak nějak recipročně a ani jedna strana na něj nemá doplácet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13998
9.2.24 12:47

@sirikit hele a cizrnove nebo jiné lusteninove nemůžeš nebo ti nechutnaji? Já třeba mám rada ty z červené čočky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24954
9.2.24 12:54

@Birds hm.. jenže ty papírky holt potřebuješ úplně na všechno - aby ses umyla teplou vodou, bydlela, svítila, užila si dovolenou, šla se někam hezky najíst/pobavit/namasírovat…

takže proč je vyhazovat zbytečně, když je pak můžeš dát za tyhle požitky místo toho, abys u pokladny vysypala 300Kč za hajzlák :zed:

hele, já nemusím počítat každou kačku a vím, že ani sirkuš ani dost holek tady, ale prachy fakt nejsou papírky, jsou kryty např. zlatem (když teda nejde o btc zrovna :mrgreen: ).. a možná tvůj ex měl jen snahu ti to trochu vysvětlit 8)

např. můj otec byl velmi bohatý a zámožný muž, přesto řešil klidně a běžně pár kč za meruňky/okurky/brambory/hrozny/víno, za kolik je má prodávat.. kdyby to neřešil, tak bohatý by tolik nebyl… peníze totiž dělají peníze..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
9.2.24 13:12
@Lucy75 píše:
@Birds jasně, jsou lidi, kteří akce z různých důvodů neřeší.. je to každého věc..já i kdybych měla v garáži 5 aut, tak nekoupím kafe za 200, když ho jindy úplně to samé pořídím za 100.. jsou to prostě vyhozené peníze..

Souhlas. My taky peníze nemusíme vůbec řešit, ale kilo kuřecích prsou za plnou cenu prostě z principu nekoupím a počkám si týden na slevu a koupím toho o kilo, dvě víc a dám do mrazáku.
Prostě některé potraviny pak lezou do peněz. My máme rádi maso, kupuju převážně jen kuřecí a krůtí prsa, libové hovězí, z vepřového jen panenku, vysokoprocentní a sušené šunky, vyzrálé sýry, ořechy, atp. a prostě je rozdíl koupit proscuitto nebo cheddar za plnou cenu, nebo si počkat na slevu a vzít si 3 balení, protože to má delší trvanlivost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
9.2.24 13:44

My nakoupíme klidně i na rohlíku, zejména, když nám donesou nahoru tři balení minerálek po šesti. Jako, nejsem úplně toho fanda, některé zboží mi tam přijde vysloveně předražené, ale můj chlap udělá tak tři rohlík nákupy do měsíce, protože nechce tahat tašky do patra bez výtahu. Teď jsme byli doma všichni nemocní, rohlík kurýr se tu stavil v posledním týdnu dvakrát. V nouzi lze použít i to.

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
9.2.24 13:47
@sirikit píše:
No jak myslíš. :mrgreen:
Moje máma zas nerada nakupuje v akcích, protože jí je těch chudáčků obchodníků líto: na másle za 35 přeci nemůžou vydělat, když nedávno stálo 54. :nevim:
Tak tímhle pocitem já vážně netrpím a ušetřené prachy radši vrazím do něčeho, co mi dává smysl.
Charita směrem k obchodním řetézcům mi smysl nedává. Ale už chápu, proč ty nesmyslné cenové skoky směrem nahoru pořád zkouší: díky lidem, jako jsi Ty, se jim to stále vyplatí.

Všichni na to nemají čas a energii běhat po slevach

• Citovat
  • Upravit
Cizinka 999
9.2.24 13:51
@bigl píše:
Tak já třeba neobjíždím vůbec nic, nakupuju v jednom řetězci, vyjímečně ve dvou. Ale jak píše Sirikit. Když jsou v akci kvalitní toaleťáky za polovinu, tak klidně koupím 10 balíků (mám to kam dát) a nemusím je pak kupovat za jednou tolik a mám 2 měsíce klid. To samé třeba ty másla, je rozdíl dát za máslo 60 nebo 30, klidně koupím 10- hodím do mrazáku, používám to i na pečení, nebo třeba oleje, kvalitní Panzani těstoviny- ty bílé, na ty jezdím na akci do Tesca, bo je mívají v akci jen tam, jedu tam třeba 2× za rok, když tam jsou za 30, normálně stojí balíček 60, ale nakoupím toho fakt moc, třeba za tisícovku, hodím do krabice na půdu a půl roku těstoviny nekupuji ( a to vařím teda minimálně 3× týdně pro 5 lidí, takže se ty věcí spotřebovávají docela rychle).
Na kvalitní uzeniny a pečivo skočím do menšího marketu u baráku, tam chodím denně, nebo do pekárničky, co máme naproti, to neřeším.
To, že někdo kupuje věci v akci neznamená, že objíždí xxx marketů. Já chodím z 90% jen do jednoho oblíbeného, nakupuju tam větší nákupy tak 2× týdně a když je tam něco, co používám, v akci, tak toho vezmu do zásoby. Menší denní nákupy čerstvého pečiva a uzenin dělám u menších prodejců co máme u baráku. Nic náročného, podle mě. :nevim:

Tak to ke něco jiného, to dělá většina lidí. My Name silnou spotrebu kuchynskeho papír, tak 2-3 role střední tluste a kvalitní za týden. To taky kupuje když jsou v akci I toaletaky do zásoby, když jsme v Německu rak nakoupim za 500 Euro do zásoby, ušetřim tím dost, ale neděláme to cilene neboť naštěstí nemusime.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky