Mluvíte na malé děti spisovně, nebo hovorově? :)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
17.3.17 10:57
@Elenentka píše:
Holky, ženy, chtěla bych se zeptat - jak vy mluvíte se svými prcky, kteří se teprv učí mluvit?Mluvíte spisovně, jako např. druhé oko, modrý talíř… nebo hovorově druhý oko, modrej talíř…? :D :D

mluvím asi blbě - jenže coby pražák žijící v Ostravě jsem fakt v pytli, já prostě i po 10 letech nemám ostravštinu nasáklou natolik, abych mluvila spisovně, jako se tu mluví :oops: můj starší mluví spisovně - větší vliv má holt škola a spol.. malý se učí, ale chodí do školky, takže taky spisovně - jen já jsem prostě patlal :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
17.3.17 11:02
@martina.se píše:
mluvím asi blbě - jenže coby pražák žijící v Ostravě jsem fakt v pytli, já prostě i po 10 letech nemám ostravštinu nasáklou natolik, abych mluvila spisovně, jako se tu mluví :oops: můj starší mluví spisovně - větší vliv má holt škola a spol.. malý se učí, ale chodí do školky, takže taky spisovně - jen já jsem prostě patlal :mrgreen:

moje tchyně (původně z Karlových Varů) bydlí v Ostravě skoro 40 let a je to pořád slyšet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
17.3.17 11:12
@bublinek píše:
moje tchyně (původně z Karlových Varů) bydlí v Ostravě skoro 40 let a je to pořád slyšet

přesně.. největší sranda, že přijedu k našim - proboha, jak to mluvíš - krátce, spisovně, vrátim se domu a jééé, pražák :lol: nepatřim nikam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19026
17.3.17 11:41

Mluvíme normálně jako doma, takže hovorově :-) ale starší teď některá slova říká spisovně, předpokládám, že to má ze školky… mě to hned trkne, že to tak neříkáme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24288
17.3.17 11:58
@martina.se píše:
přesně.. největší sranda, že přijedu k našim - proboha, jak to mluvíš - krátce, spisovně, vrátim se domu a jééé, pražák :lol: nepatřim nikam.

@martina.se jo to mám taky. Už cca 17 let žiji v Praze. Když promluvím tady, jsem automaticky rozklíčovaná jako z Moravy. Když přijedu k rodičům do Brna, jsem Pražák :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
17.3.17 13:39

NOrmálně, hovorově, ještě abych se hlídala a zrovna před malým mluvila spisovně, to bych musela spisovně pořád a s každým, když on slyší úplně všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
17.3.17 17:07

No já jsme se snažila spisovně a teď se mi to vrací.. Jako bydlíme na Moravě a jak kluci řeknou - máma táta.. Tak se děti smějí.. :mrgreen:
Tak tady většinou mamča, mamka, neto taťka..
Ale teď teda jak co, ale většinou ty základní věci spisovně.. I když se unás říkají na Moravě- Valašsku - zemáky, tak učím brambory a nebo třeba babička dnes řekla jabuko- jak jsem klukovi řekla, že je to jablko. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25243
17.3.17 21:22

Hovorově, spisovně normálně nemluvím, bylo by to nepřirozený. Ve školce učitelky mluví spisovně a holky to okamžitě převzaly, někdy se musím úplně smát :D Časem si to spisovný a hovorový odliší, nelámu si s tím hlavu. Ani mě nenapadlo to řešit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.3.17 07:10
@elen-ka píše:
@martina.se jo to mám taky. Už cca 17 let žiji v Praze. Když promluvím tady, jsem automaticky rozklíčovaná jako z Moravy. Když přijedu k rodičům do Brna, jsem Pražák :mrgreen:
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenentka
18.3.17 13:02

Děkuji moc za všechny odpovědi!
U nás se právě taky mluví hovorově, i když třeba já nemám problém přepínat mezi hovorovou a spisovnou češtinou, podle toho jaká je situace… sprostě doma samozřejmě nemluvíme.

• Citovat
  • Upravit
9880
18.3.17 13:37

To mi připomělo, jak mi sestřenice říkala, že přijela do Prahy a v partě lidi něco říkala a použila slovo - čopla a řehot.., co jsi udělala?? No čopla..
No jako rodilá Pražačka ji to nepřišlo divné, jezdí často na Valašsko.. Takže pro ty co neví- udělala dřep :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
18.3.17 13:42

@Janasas my zase čupneme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19026
18.3.17 20:09
@Tamtama píše:
@Janasas my zase čupneme :lol:

a my čapneme :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
2.4.17 23:57

Pokud mluvite hovorove, tak mluvite spisovne. Hovorova cestina je mluvena forma spisovne cestiny. Takze mate zrejme na mysli, ze mluvite obecnou cestinou. (Jeden prispevek uz na to upozornil!)
Ja si nehraju na nic ani pred ditetem, ani na verejnosti a klidne poprosim o cerstvej chleba a mliko, ale mluvim slusne bez sprostych slov. Kdyz pisu, je to zas trosku jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150066
3.4.17 00:16
@Schnapi píše:
a my čapneme :D

Tady(západ Čech) když čapneme…to znamená že to chytneme, vezmeme…např. čapni tu tašku a jdi už…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí