Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kukacka123 píše:
@ospalámyš no tak by mne zajimalo, az by ten tvuj pubos prisel a rekl ti to, jak to s nim budes v klidu rozebirat. Co si kolikrat ti pubosi mysli je jedna vec a jak se chovaji k rodicum snad druha ne? Taky jsem si kolikrat nemyslela uplne krasne veci (kdyz mi treba nebylo neco dovoleno, kupodivu ted vim, ze opravnene), ale nahlas to jaksi ventilovat nebudu ne? Protoze jsem mela hranice, coz ocividne zakladatelky dcera nema. A nemusi hned znamenat, ze zakladatelka je krava. Proboha kam opravdu ten svet speje 🙏 🙏 🙏 ja nestacim zirat, jak je kazdy ted benevolentni a pak se jen divi kolikrat (nerikam, ze to musi byt tvuj pripad, ale vidim par v okoli)..
Proboha ka ten svět spěje
ten můj svět je aspoň zatím celkem v pohodě, moje děti mi sprostě nenadavaji i když nějaký fackování nevedeme.
Vy máte všechny tak jasno, že stačí pohlavek a máte vychováno. Ani by ses nezamyslela, jestli ty sama neděláš někde ve výchově chybu? Jestli se sama chováš k dětem dobře atd, i tady v diskuzi jsou příklady, že někteří rodiče si za takové chování svých dětí mohou sami.. Ona třeba někdy příliš tvrdá výchova vede k takovému chování u dětí.
Jen nejsem ta, která bez jakékoliv sebereflexe vrazi děcku při prvním přestupku hned facku ![]()
@ospalámyš píše:
Proboha ka ten svět spějeten můj svět je aspoň zatím celkem v pohodě, moje děti mi sprostě nenadavaji i když nějaký fackování nevedeme.
Vy máte všechny tak jasno, že stačí pohlavek a máte vychováno. Ani by ses nezamyslela, jestli ty sama neděláš někde ve výchově chybu? Jestli se sama chováš k dětem dobře atd, i tady v diskuzi jsou příklady, že někteří rodiče si za takové chování svých dětí mohou sami.. Ona třeba někdy příliš tvrdá výchova vede k takovému chování u dětí.
Jen nejsem ta, která bez jakékoliv sebereflexe vrazi děcku při prvním přestupku hned facku
jako že si nějaká máma zaslouží od desetiletého dítěte na otázku co ti mám udělat svačinu odpověď, ať s tím neotravuje, že se pořád ptá a je kráva? A měla by začít sebereflexí, jestli to dítě tedy moc neunavuje dotazem, co by si dalo na svačinku? Sebereflexe je dobrá věc, diskuze je dobrá věc, poslouchat názory dětí je dobrý věc, nechat si nadávat do krav a přemýšlet, jestli jsem si to náhodou nezasloužila, to je úlet.
@Dana112 Ahoj, plácani vychovne pres zadek nefungovalou nas. Takže plácnout tak aby ho to bolelo. Nastestí poslední pulrok to opravdu již neni třeba,. syn konečne pochopil že doma jsou nějaka pravidla ktera musí respektovat. a za co dostával? ruzně…například když počtvrte jsem ho pomalu na kolenou prosila aby si vyčistil zuby…že mu i pomužu klidne..a on ne a ne a ne a nakonec teda že JO a vzteky vzal kelímek s vodou a vylil ho na zed…a řekl „a máš to!“. tohle se u nas dělo docela často kolem toho 5 roku.. ![]()
@Šáruší píše:
jako že si nějaká máma zaslouží od desetiletého dítěte na otázku co ti mám udělat svačinu odpověď, ať s tím neotravuje, že se pořád ptá a je kráva? A měla by začít sebereflexí, jestli to dítě tedy moc neunavuje dotazem, co by si dalo na svačinku? Sebereflexe je dobrá věc, diskuze je dobrá věc, poslouchat názory dětí je dobrý věc, nechat si nadávat do krav a přemýšlet, jestli jsem si to náhodou nezasloužila, to je úlet.
Tak to jsi vubec nepochopila jak jsem to myslela. ![]()
@Ravedd
Prosimte ma dcera diskutuje i o myčce, ktera ji zabere maximalne 5 minut
a dcera se domu vetsinou vrací az pozde vecer ![]()
Příspěvek upraven 27.06.19 v 21:26
@Kukacka123 u nas placani nepomahalo,,,syn to bral jako vyzvu a plácal mě zpátky,..,měl z toho srandu.
@Eliskaxox tak bud ráda že mas dítě ktere Te respektuje. Já mám takovou dcerku. A v podstatě ta se vychováva sama…jen přihlížím. Syn byl podstatně náričnější a jsem ráda že nám nepřerostl přes hlavu ![]()
@Anonymní píše:
Ma i povinnosti -vyklidit myčku, zalit kytky, vynést odpadky + jednou tydne si vybere jestli utře prach, vytre nebo vyluxuje
Ale treba se i stalo, ze sem ji napsala na lísteček at vynese odpadky a vyklidi myčku. Prijdu domu v 16:00 a co si myslis? Dcera nic z toho neudelala- tak jsem ji za to dala zakaz mobilu +domaci vezeni a bylo ji to jedno, neponaucila se a udelala to znovu
To tedy moc práce nemá, to jsou povinnosti mé sedmileté vnučky. Přidej. A když neudělá, tak hned po tvém příchodu ji k tomu zažeň a přidej jí třeba zalít. Zahradu. Nebo zamést chodník. Anebo povysavat. Má tě moc na háku. Vysvětlí ji že když se ona chová takto, tak bude hůř.
@axelina píše:
@Dana112 Ahoj, plácani vychovne pres zadek nefungovalou nas. Takže plácnout tak aby ho to bolelo. Nastestí poslední pulrok to opravdu již neni třeba,. syn konečne pochopil že doma jsou nějaka pravidla ktera musí respektovat. a za co dostával? ruzně…například když počtvrte jsem ho pomalu na kolenou prosila aby si vyčistil zuby…že mu i pomužu klidne..a on ne a ne a ne a nakonec teda že JO a vzteky vzal kelímek s vodou a vylil ho na zed…a řekl „a máš to!“. tohle se u nas dělo docela často kolem toho 5 roku..
Tak to mas dobry. Ma dcera, kdyz si mela jit vyčistit zuby, tak kartáček vyhodila z okna a pastu rozpatlala po zrcadle. Ja jsem ji za to poradne pleskla na zadek a ona na me :,,hmm stejne me to nebolí, tak nevim co tu zkousis”.
A to jsem ji pleskla, az me bolela ruka.
@Šáruší píše:
takže dát přes zadek je nepřípustné, dát tedy nějaký trest formou domácí práce je nepřípustné…takže si necháme nadávat do krav už v jejich deseti letech za to, že se zeptáme, co by si dali na svačinku, budeme okolo nich našlapovat po špičkách, protože nesnáší, když nad nimi stojíme, tak nebudeme raději chodit ani do kuchyně, když si dělají sváču, protože to je rozčílí… tak to je taky řešení
Dělej si presne co chceš, ale chyby ve výchově si otloukejte o vlastni hlavu. Ne o dcercinu.
@Šáruší píše:
ne, každý člen domácnosti má své povinnosti dané věkem. 15letá je skoro dospělý člen domácnosti, takže nepomáhá mamince, ale podílí se na chodu domácnosti, ve které žije. No a někdo holt chodí do klubu a doma nehne prstem.
Patnáct je ten nejlepsi věk, kdy si muze jeste uzivat
.
@stock píše:
Dělej si presne co chceš, ale chyby ve výchově si otloukejte o vlastni hlavu. Ne o dcercinu.
Marně přemýšlím, za co si máma, jakákoli, zaslouží od desetiletého nadávku, že je kráva.
@_.Emilyyy tak aby ji pak nejakej chlap vůbec chtěl když nebude schopná se postarat o sebe ani o nic jinýho ![]()
@Eliskaxox píše:
@Kukacka123 no tak malý někdy taky dostane, ale to už fakt vidím že mě zkouší a je to výjimečně třeba jednou za půl roku. Naposledy asi před dvěma měsíci, když na mě řval že nepůjde spáttak jsem mu teda dala jasně najevo že o tom se s ním ještě pár let bavit nebudu a šel s výchovnou na zadek do postele. Tam se půl hodiny vyvztekal a pak došlo k tomu našemu sluníčkarskemu urovnání situace a zas je to v pohodě
na naopak dle své tchýně jsem extra tvrdá matka
nemám totiž problém pokud syn nespolupracuje ho capnout a od hodné babičky odvést, klidně uprostřed oslavy
jo u nás platí, co maminka slíbí to platí. Pokud dvakrát řeknu že to dělat nebude nebo odjíždíme, no tak potřetí fakt odjedeme
no a to platí u nás se vším
S týmto prístupom súhlasím. Vo veku kedy začínali chápať dôsledky svojich činov. U nás to bolo 3 krát a dosť. Pri 3-ťom upozornení bol vyrieknutý aj trest čo ich čaká. (Fakt pozor na to, aby bol splniteľný). Musí nastať. No a čo sa týka problému zakladateľky. Nezažila som to, iba si to predstavím. Možno by vyletela aj ruka, možno by som bola v takom šoku, že by som nevedela hneď reagovať. Jedno ale viem. Požadovala by som ospravedlnenie. Do tej doby by nebola moja „kámoška“ a neúživala by všetky výhody s tým spojené.
Příspěvek upraven 27.06.19 v 21:45
@stock píše:
moje děti se mnou mluví slušně, myčku třeba vyklízí automaticky, nemusím říkat. A ta hláška o chybě ve výchově je skvělá, takže jestliže je dítě špatně vychováno, je potřeba náprava. A jestliže mi řekne krávo, dostane po papuli. Klidně ve dvaceti, natož v deseti.