Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Šáruší ty máš dělat svačinku a blbě se neptat, protože máš přeci vědět, co tvoje milované děťátko rádo papá
nebo máš vyvalit prachy, ať si něco brouček koupí…třeba cigára ![]()
@Šáruší píše:
byla jsi ve všední den na diskotékách? Doma jsi na nic nehrábla, max 3×týdně na myčku a to jsi ještě držkovala, byla jsi drzá a hnusná na otce, který ti sloužil? A ve všední den jsi chodila domů v deset? V patnácti letech? V patnácti tě nechali rodiče doma samotnou a ty sis tam dělala mejdany? Pokud ano, fakt jste z jiného světa. Klidná neklidná puberta.
A o prázdninách chodí domů až ráno, většinu času tráví venku s kamarády. Takže rodiče nemají většinu času absolutně představu o tom, co holka dělá, spoléhat se na to, že v 15 má dost rozumu na to, aby se nestal průšvih nebo neštěstí, to mi připomíná ruskou ruletu. Já bych to nazvala spíš zanedbáváním než kamarádským přístupem.
@robínek Ono je to pohodlné, hodit zodpovědnost na to děcko. A nemuset se starat. Koupit co chce a jinak nic. Je jasné, že se to holce líbí. Teď to nechápe, jednou to správně pojmenuje :,,Lhostejnost".
@inkakřivák píše:
@robínek Ono je to pohodlné, hodit zodpovědnost na to děcko. A nemuset se starat. Koupit co chce a jinak nic. Je jasné, že se to holce líbí. Teď to nechápe, jednou to správně pojmenuje :,,Lhostejnost".
Tak pokud holčinu budou sponzorovat i v dospělosti a bude stejná jako její matka, tak ji ani nedojde, že na ní vlastně místo výchovy dlabala.
@Kukacka123 píše:Šetříš mi klávesnici, píšeš to, co si myslím
Dikyja proste kdyz pak vidim, jak matinky ty deti obletuji, vysvetluji, porad jen po dobrem a ony jen vytaci oci, posilaji je do onech mist a pak je tituluji kravami (a to je jeste to slusnejsi), tak mi prijde az usmevne, ze jeden pohlavek, facka a placnuti se tu bere jako nejaka silenost
ale nerikam, ze je takove kazde dite s takovou vychovou, ale vetsina kolem mne ano…chodi nadavat na ucitele do skoly a skolky, co ze si to dovoluji na jejich milacka kriknout nebo mu dat nedejboze poznamku
to je sikana! Driv jsem prisla s poznamkou a dostala jsem doma nadano teda ja a ne jak v dnesni dobe, aby nasi leteli na ucitele proste! Ale tak to je jen priklad…jsou i horsi veci, nez poznamka. Ale to mi prijde, ze tak nejak zacina…dite vidi, ze v rodici ma „zastani“ za kaude situace, i kdyz ono udela problem - maminka nebo tatinek to vyzehli, pohoda…tak co by si to nedovolilo ze
a bohuzel mam mezi celkem blizkymi prateli mych rodicu presne tuhle situaci, kdy synacek mohl vse, rodice se nikdy neodvazili mu nic skoro rict, protoze by se s nima snad nebavil
a ted sami rodice rikaji, ze udelali chybu ve vychove. A to uz je dospelej chlap a jak se chova o rodicum…fakt smutny
ale opet rikam, neni takove kazde dite, ale podle me kdyz nejsou mantinely, prevazna vetsina deti to vyciti a zneuzije
@lucenka píše:
Tak pokud holčinu budou sponzorovat i v dospělosti a bude stejná jako její matka, tak ji ani nedojde, že na ní vlastně místo výchovy dlabala.
Hezkých holek, které špatně dopadly, je hodně. Každá nemá to štěstí.
@LydiaD píše: Šetříš mi klávesnici, píšeš to, co si myslím
Mně dneska přijde, že je většina dětí vychovávána tak, že jsou na úrovni rodičů.
A podle toho se tak k nim chovají.
My jsme se snažili dětem nastavit mantinely, my jsme rodiče a oni děti.
Takže když jsme někdy něco řekli, tak to platilo a ne všechno jsme vysvětlovali, obhajovali.
Prostě to tak bylo
Kdybych měla všechno 10× vysvětlovat a opakovat, tak se umluvím.
Dneska když se řekne, že děcko 3× utrhlo kytku a já ho plácla přes ruku, že je to zločin století a já jsem totálně selhala.
Je to moje chyba.
No nebudu mu to říkat počtvrté
Naprosto s tebou souhlasim
proste to tak je a hotovo, jakepak vecne obhajovani. Ja nevim, kor v tehlech letech. Nerikam, kdyz je pak diteti 17-18 (uz je dospele vlastne), tak se da jednat jinak, kdyz se chova slusne a rozumne. Bohuzel ne vsechny decka se i v tehlech letech chovaji rozumne
ale uz se jde na leccem domluvit. Ale v 10 letech dite zkousi. A samozrejme kdyz vidi, ze to jednou projde, tak to zkusi znovu a znovu a ejhle, jde to ze
presne tak, ted dite placnes pres ruku a je to na vezeni ![]()
@Kukacka123
Jj, zjednodušeně řečeno: mantinely někdy nastavují děcka a ne rodiče.
@LydiaD píše:
@Kukacka123
Jj, zjednodušeně řečeno: mantinely někdy nastavují děcka a ne rodiče.
Asi tak ![]()
@Šáruší píše:
no přeci moc se ptá, co má udělat ke svačince a leze tím díťátku na nervy
Já si pořád myslím, že ty děti potřebují vidět, že jsou to rodiče, kteří rozhodují. Té holce zřejmě vadí, že dostává tolik prostoru a byla by spokojenější, kdyby se matka sama dokázala rozhodnout. A nebude se určitě jednat jen o toto.
Tou přehnanou volnosti se dítě dostalo do pocitu, že rodič je kámoš a pak se tak i s rodičem baví. Chybí i ta minimální autorita.
Bude potřeba si ji vhodným způsobem zvýšit.
Teď bych být zakladatelkou dceru NIJAK neodmenila ani za samé jedničky, na dotaz zda něco bude je odpověď, že krávy nikoho neodmeňují, naopak očekávají, že se o ně někdo stará. Připrav si seznam domácích prací, odskrtavej splněné úkoly.
Kreslit a cvičit bude až bude mít hotovo. Toto trvá dokud se neomluvi.
Myčku skutečně vyndavaji 7 mi leté děti. Může více luxovat, mýt umyvadla, vanu a nádobí, které nejde do myčky.
@inkakřivák píše:
pokud dítko dostane vše co chce, nemá žádné povinnosti a jede se podle něj, tak je jasný, že doma nejsou žádný hádky, žádné dusno, prostě super přátelská atmoška. Ale rozmazlovat a jet jen podle dítka dokáže každej, vychovávat, to už je celkem fuška a není to vždy jen krásně růžovoučké. Ale to dotyčná pozná, jen si u toho snad dcera nenabije víc než je nutné ![]()
@lucenka píše:
a protože ten sponzoring je závislý na příteli matky, je to hodně nejistá sázka do loterie, ale třeba vyjde, nebo si nabalí stejného chlapa. Bohužel šance, že si nabalí nějakýho zbohatlýho magorka, kterej jí to pak dá sežrat, nebo, že kohoutek vyschne, je taky velká…bych se bála, vypustit vlastní dítě takto nepřipravené do světa ![]()
@robínek píše:vime presne , kde je , vime s kym je a vime co dela
A o prázdninách chodí domů až ráno, většinu času tráví venku s kamarády. Takže rodiče nemají většinu času absolutně představu o tom, co holka dělá, spoléhat se na to, že v 15 má dost rozumu na to, aby se nestal průšvih nebo neštěstí, to mi připomíná ruskou ruletu. Já bych to nazvala spíš zanedbáváním než kamarádským přístupem.
@Keyllah píše:
pokud dítko dostane vše co chce, nemá žádné povinnosti a jede se podle něj, tak je jasný, že doma nejsou žádný hádky, žádné dusno, prostě super přátelská atmoška. Ale rozmazlovat a jet jen podle dítka dokáže každej, vychovávat, to už je celkem fuška a není to vždy jen krásně růžovoučké. Ale to dotyčná pozná, jen si u toho snad dcera nenabije víc než je nutné
No a treba švagrova mi rekla, ze jediny ldo moji dceru vychovava, jen jen pry muj partner ![]()
Příspěvek upraven 28.06.19 v 15:32
@_.Emilyyy a není to tak? Chodí si kam chce. Nemusí nicco nechce ( práce doma brigáda nebo něco takového) co chce má i když je drzá, prostě nezajem o nějakou vychovu. Že s vámi jezdí na dovolené? Zkus jí dát na výběr jestli s vámi nebo s kamarády. To není dokladtoho, že bezvas nemůže být. Jenom nemůže být bez vasich peněz. Láska není jen dávat co zo děcko chce. Tak ho na život fakt nepripravis.
@_.Emilyyy a ještě - jestli ji fakt milujes, tak ji nauč hlavně, že bez práce nejsou koláče a že za vsechno se platí. Ať si tu drzticku nenatluce do krve.