Moje máma je psychicky nemocná

8.6.14 22:21

Moje máma je psychicky nemocná ...

Zdravím všechny přítomné,

Moje mamka je nejspíš psychicky nemocná a vůbec nevím, jak ji mám pomoct. Asi začnu od začátku - s mým otcem se rozvedla, když mi bylo 6, ségře asi 10, od té doby byla sama až na jednu známost. Ségra se odstěhovala z bytu poměrně brzo, já v podstatě nedávno. Určité náznaky, že by mohla mít sklony k něčemu takovému, čím nejspíš trpí teď, byly vlastně už dávno, ale od té doby, co jsem se doopravdy osamostatnila, je to hrůůůza. Myslím si, že trpí tímto

http://www.priznaky-projevy.cz/…evy-symptomy

Mamka se s nikým nestýká, nemá žádné kamarády, navíc šla teď do důchodu, takže je naprosto sociálně izolovaná, má akorát psa. Její byt je jedním slovem katastrofální. Všude haldy krámů, papírů, časopisů, věcí na sebe ještě po nás, když jsme byly děti, ještě po ní, když byla mladá, kuchyňská linka obložená špinavým nádobím, vana plná čehosi (asi nějakého kdysi vypraného prádla). Navíc jí třeba protýkají kohoutky, takže vodu zavírá jenom na hlavní uzávěr, v koupelně jí nesvítí světlo… Asi se ptáte, proč jí nepomůžu… Ale ona prostě nechce. Nabídnu se, že přijedu a odvozíme něco do sběru, tak odpověď je- To já musím nejdřív všechno probrat. Nabídnu se, že seženu opraváře - tak že si to zařídí sama… Prostě nevím, jak jí mam pomoct, jestli vůbec nějaká pomoc existuje, pokud ona nechce. Nevím, nakolik jí toto vyhovuje nebo jestli si to nepřipouští. Ještě musím dodat, že mamka je velmi autoritativní osoba, svým způsobem se jí pořád bojím, i když už je mi dost přes 30 a mám vlastní rodinu. Rozhodně bych si netroufla jí tam vtrhnout a udělat jí tam nějakou čistku. Navíc se ani moc nestýkáme, pořád nemá čas nebo má na práci něco důležitějšího. Tuhle jsem tam byla s dětma na návštěvě (naštěstí ještě nechodí) a říká jim, že si je bude brát na prázdniny. Co by tam jako asi v tom bytě dělaly??
Setkali jste se někdy s něčím podobným? Poradíte mi, jak jí mám pomoct? Asi by to chtělo odbornou pomoc, ale pochybuju, že by šla, protože podle mě v tom žádný problém nevidí. Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1101
8.6.14 22:32

Obávám se ze nezbude nic jiného než mamince pomoc tím, že ji pomůžeš s úklidem a to tak, že ji postavíš před hotovou věc. A případně vyhledat lékařskou pomoc psycholog, psychiatr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8143
8.6.14 22:36

A rekla jsi ji nekdy, ze si myslis, ze ma takovou nemoc? Nebo bys ji mohla dat precist ten clanek a poukazat na ty body, ktere se s ni schoduji. Treba by si to pak uvedomila, ze neni uplne v poradku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1101
8.6.14 22:38

@Levandulina ze své zkušenosti vím, že nemocný člověk si to nepřizná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8284
8.6.14 22:39

Presne tohle resila kamaradka se svoji mamou. U nich to zacalo uz kdyz byly dcery na stredni skole, k nim domu se nedalo prijit, ten bordel a vsude hromady kramu!
Hned po skole se obe holky odstehovaly a snazily se to s mamkou resit snad deset let, presvedcovat, prosit, nalehat, snazit se pomahat… vsechno bylo marne. I kdyz se z toho bytu nekolikrat odvazel nakladak odpadku, stejne to tam bylo do par mesicu zpatky.
Ted uz je to skoro dvacet let, co jsme po stredni, a holky ani jedna se s matkou nestykaji, maximalne si zavolaji telefonem, ale ona ani netouzi dcery a vnoucata videt. Jeji byt i balkon je narvany odpadkama, smrdi to tam, a asi v tom jednou i umre, protoze opravdu se s ni nedalo hnout a nikdy se to nijak nevyresilo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
8.6.14 22:44

@Markéta240 Něco podobného je můj švagr - je mu sice jen 33 let, ale je to příšerný. Jeho pokoj je děs a o zahradě, dvorku a kůlně se dá říct to samé.
Návštěvu vždycky nějak přežiji, ale úplně se děsím, co odpovím babi, až bude chtít holky na prázdniny. :roll:
Ale to je trochu jiné, než u tebe, já totiž necítím potřebu jim nějak uklízet, ale vždycky je mi po návštěvě na :poblion: ale jinak ať si tam třeba shnijí za živa (je to přece jen tchýně a švagr) :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9659
8.6.14 22:54

@Markéta240 vidím, že tě trápí to, jak tvoje máma žije. Ráda bys jí pomohla, ale ona pomoc odmítá. Také spolu nemáte úplně láskyplný vztah…

Toto chování také znám. Obvykle nasedá na nějaký hlubší problém, který je za tím, že lidé hromadí věci (někteří je dokáží i nosit z popelnic nebo skládek!) nejsou schopni udržet svou domácnost průměrně uklizenou a fungující. Často vychází třeba ještě ze zážitků z děctví, nějakých velkých traumat, která se tenkrát odehrála…

Asi bych se zkusila poradit i s nějakou psycholožkou nebo psychiatričkou. Chování maminky se odlišuje od chování jiných žen stejného věku a podobné situace. Mám zkušenost, že si takoví lidé velmi „hlídají“ prostředí, které si kolem sebe vytvořili a ve kterém spokojeně žijí. A obvykle velmi tvrdě odmítají změnu a zásahy do svého okolí - třeba uklizení, vyvezené zbytečných věcí…

Čím bude maminka starší, asi bude postupně potřebovat více tvé pomoci. Je tedy možné, že jednou přijde čas, kdy objednáte kontejner na odpad a vynesete všechen nahromaděný nepořádek, pozvete řemeslníky, provedete rekonstrukci…

Teď bych asi jen zkusila o s mámou mluvit - klidně po telefonu, když nemáš úplně čas na návštěvy a také stav bytu není úplně ideální pro děti. A hlavě se soustředila na svou rodinu a své děti :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6872
9.6.14 05:59

@Markéta240 přesně o tomhle běží na TLC pořad - Pohřbení za živa… nevím jak ty lidi dostali i do TV, ale řeší to tam s psychologem. Držím moc palce! Psychická nemoc je to nejhorší. :hug: :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
9.6.14 06:24

Nedávno byl v tv pořád o lidech s podobným problémem, možná to ještě běží, jen nevím přesně na kterým programu, myslím na Prima Love. Pár dílů jsem kousek viděla, byly tam případy lidí, co měly zaskladany byty věcima, klidne i odpadkama až po strop, do některých místnosti nemohli ani vejít, nesli už otevřit dveře. Jinde lezly přes ty hromady věcí aby se někam vůbec dostaly, byly to různý lidi, někdy i rodiny s detima. Radila jim tam nějaká psycholožka a postupně odklizeli, ale nevím jak na ne šla, nikdy jsem neviděla celý díl. Kdybys našla jestli to ještě davaj, možná ukázat mamince, ze je to problém a kam až to může zajít. Začala bych to raději nějak resit hned, než se fakt zarovna ze se tam nebude dat hnout. Klidně zkusit odbornou pomoc, pokud ona nebude chtít, zajdi sama se zeptat jak bys jo mohla pomoct. Nebo zkusit někde na netu najít jak se to dá léčit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17003
9.6.14 07:03

@A-lice - taky mě to hned napadlo.. Ten pořad se jmenuje Máte doma uklizeno?
@Markéta240 - zkus ten pořad mamce pustit :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
9.6.14 13:21

@Markéta240 Podle mne si kolem sebe vytvořila ochrannou zeď. Možná po rozvodu, možná po rozchodu s tou následující známostí. Těžko říct. Uklidit ji to nedonutíš… Spíš to chce návštěvu psychologa.
Podle mne to sama vyhodit nedokáže…
@A-lice Tenhle pořad jsem viděla, teda pár dílů. Jenže ta jejich terapie postupným uklízením je podle mne k prdu. Líp by udělali, kdyby jim to fakt celé odvezli, aby ten člověk mohl začít nový život. Hodně lidí by si určitě vydechlo, osvobodili by se. Na druhou stranu by se možná mohli někteří cítit okradeni… Ale ruku na srdce, člověk toho k bydlení potřebuje opravdu málo a čím míň toho je, tím líp se to udržuje v čistotě a neznervózňuje to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
26.8.14 18:00
@Markéta240 píše:
Zdravím všechny přítomné,

Moje mamka je nejspíš psychicky nemocná a vůbec nevím, jak ji mám pomoct. Asi začnu od začátku - s mým otcem se rozvedla, když mi bylo 6, ségře asi 10, od té doby byla sama až na jednu známost. Ségra se odstěhovala z bytu poměrně brzo, já v podstatě nedávno. Určité náznaky, že by mohla mít sklony k něčemu takovému, čím nejspíš trpí teď, byly vlastně už dávno, ale od té doby, co jsem se doopravdy osamostatnila, je to hrůůůza. Myslím si, že trpí tímto

http://www.priznaky-projevy.cz/…evy-symptomy

Mamka se s nikým nestýká, nemá žádné kamarády, navíc šla teď do důchodu, takže je naprosto sociálně izolovaná, má akorát psa. Její byt je jedním slovem katastrofální. Všude haldy krámů, papírů, časopisů, věcí na sebe ještě po nás, když jsme byly děti, ještě po ní, když byla mladá, kuchyňská linka obložená špinavým nádobím, vana plná čehosi (asi nějakého kdysi vypraného prádla). Navíc jí třeba protýkají kohoutky, takže vodu zavírá jenom na hlavní uzávěr, v koupelně jí nesvítí světlo… Asi se ptáte, proč jí nepomůžu… Ale ona prostě nechce. Nabídnu se, že přijedu a odvozíme něco do sběru, tak odpověď je- To já musím nejdřív všechno probrat. Nabídnu se, že seženu opraváře - tak že si to zařídí sama… Prostě nevím, jak jí mam pomoct, jestli vůbec nějaká pomoc existuje, pokud ona nechce. Nevím, nakolik jí toto vyhovuje nebo jestli si to nepřipouští. Ještě musím dodat, že mamka je velmi autoritativní osoba, svým způsobem se jí pořád bojím, i když už je mi dost přes 30 a mám vlastní rodinu. Rozhodně bych si netroufla jí tam vtrhnout a udělat jí tam nějakou čistku. Navíc se ani moc nestýkáme, pořád nemá čas nebo má na práci něco důležitějšího. Tuhle jsem tam byla s dětma na návštěvě (naštěstí ještě nechodí) a říká jim, že si je bude brát na prázdniny. Co by tam jako asi v tom bytě dělaly??
Setkali jste se někdy s něčím podobným? Poradíte mi, jak jí mám pomoct? Asi by to chtělo odbornou pomoc, ale pochybuju, že by šla, protože podle mě v tom žádný problém nevidí. Díky za rady.

Vzpomněla jsem si na tebe, právě teď začíná na Prima love pořád Po krk v odpadcich, je to o lidech co hromadí věci, psala jsem ti o tom. Kdyžtak se mrkni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová