Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky
Jsem tu krátce a našla jsem plno zajímavých témat, tak bych ráda znala váš názor.
Nejde ani tak o mě, ale o moji švagrovou. V r. 2011 se jí narodil syn. Před porodem to byla docela fajn holka. Bohužel těhotenství brala jako smrtelnou nemoc, tak jen seděla jak pecka a nic s ní nehnulo. Beru že každej bere těhotenství jinak, ale tohle byl snad už extrém. Například nemohla si udělat čaj, seděla v křesle a čekala 8 hodin než se bratr vrátí z práce a čaj jí udělá. To začalo asi od 6 měsíce. Pak přišel porod a to byl asi strašnej úraz. Z nemocnice se vrátilá jiná cizí holka. Bydlíme všichni v jednom 2 bytovém domě společně ještě s mojí mámou. Já a máma máme jeden byt, oni s bráchou druhej. Ráno domesla mimčo k nám, že jde uklízet, tak na hlídání. Celej den si nevzpoměla že tu je. Až se bratr vrátil z práce, tak si dítě vyzvednul. Tak to šlo 2 roky než si pořídila druhé mimčo. V těhotenství už nebyla tak líná, dokonce i v domácnosti pomohla, ale o prvního chlapečka se stále starala jen když to jinak nešlo. Já sama mám o rok staršího chlapečka a starala jsem se o nemocného tátu, takže mi bylo jedno jestli tu mám jedno nebo dvě děti. narodil se druhý chlapeček a pro změnu k nám začala odkládat jeho a o prvního se začala starat. Člověk jí nesmí nic říct, okamžitě je jak dikobraz, urazí se, uteče a nadává všem kolem sebe. O ni mi nejde, ale je mi líto těch kluků a bráchy. Chodí do práce, stará se o děti a ona by len ležela a nejlíp kdyby nemusela ani prádlo dávat do pračky. Několikrát se jí brácha vzepřel, tak sebrala děti a utekla. Zase ji nějak přemluvil aby se vrátila, protože kluky miluje a prostě jsou jeho. My s mámou jí děti hlídáme a ona po mém synovi jen štěká jako by měl nějakou nemoc. Teť když píšu tento příspěvek tak tu mám všechny 3 děti. Brácha je v práci a ona šla uklízet. To znamená že spí. Ano je to částečně i naše vina že jsme od začátku dovolili aby se k nám děti odkládaly, ale jinak by třeba celej den nejedly, protože ona jídlo nepřipraví. Dostává obědy od nás. Když malej nechtěl jíst, přeci jen ještě dá trošku práce udržet ho v klidu u stolu, tak mu jídlo prostě snědla a nechala ho hladem.
Tak by mě zajímalo, jestli třeba při porodu nemohla prodělat něco jako mrtvičku. Přesně takhle se změnil můj otec po první mrtvici. Byl zlý na všechny kolem sebe
No tak to je hustý… rodina - nerodina, skončila bych s hlídáním. Ať se madam snaží, uklízet se dá i s dětmi!!!
Ty i když hlídáš, stejně si vděk nevysloužíš, tak co
![]()
Chápu, že je Ti těch dětí líto, ale nejsi charita, tohle přece nejde ne… pak zbývá na ní jen zavolat sociálku…
Je divná. Ale vy ji nikam k doktorovi asi nedostanete- psychiatr, třeba neurolog, jesti má hlavu v pořádku. Bojím se, že s ní nic neuděláte. Nebo se domluvit s jejím obvoďákem a něco vymyslet?
To je strašný, nenapadá mě jediný racionální důvod, proč by se takhle měla chovat matka ke svým dětem. Nemůže být psychicky nemocná - deprese, bipolární porcuha atd. Případně nemůže to být třeba únavový syndrom, něco o čem se stydí mluvit? Co zbytek rodiny, jak se na to dívají oni?
@Spokojení Buď je to potvora co se petvařovala, nebo klidně mohly hormonální změny mít vliv na psychické zdraví. Obávám se, že sociálka nepomůže a k psychiatrovi asi dobrovolně nepůjde. A co na to říká bratr? Ten je jediný kdo do toho může mluvit a případně jí někam donutit jít. A nestarat se o děti? Nooo, mě by to nedalo, když bych věděla, že jsou o hladu…děs.
Taky bych to odhadovala třeba na únavový syndom nebo nějakou psychickou poruchu. Upřímně, pokud jsi přistoupila na tuto divnou hru už nevidím cestu zpět. Musím tedy říct za sebe, že já bych si to líbit nenechala. Mám totiž ráda takový ten svůj klid a když pohlídám kamarádce dítě tak max. 20 min. Myslím, že jak to tak popisuješ půjde to tak dál dokud nepůjdeš do práce a pak možná ještě budeš vyzvedávat ze školky všechny děti a pak je mít do večera doma. Jediná možnost změny by byla po zlém a to jsi psala, že pak vede k odchodům, tak nevím…
@Bohulinka píše:
Taky bych to odhadovala třeba na únavový syndom nebo nějakou psychickou poruchu. Upřímně, pokud jsi přistoupila na tuto divnou hru už nevidím cestu zpět. Musím tedy říct za sebe, že já bych si to líbit nenechala. Mám totiž ráda takový ten svůj klid a když pohlídám kamarádce dítě tak max. 20 min. Myslím, že jak to tak popisuješ půjde to tak dál dokud nepůjdeš do práce a pak možná ještě budeš vyzvedávat ze školky všechny děti a pak je mít do večera doma. Jediná možnost změny by byla po zlém a to jsi psala, že pak vede k odchodům, tak nevím…
Jenže ona nehlídá žádné děti svojí kamarádky, ale své vlastní synovce. A pro její mámu, která je taky hlídá, jsou to úplně stejně vnoučata jako děti zakladatelky. ![]()
@Bábrdl Ale já jsem to pochopila moc dobře. Ale pokud to zakladatelka dovolila tak se nezmění nic bez toho, aby to bylo po zlém. Psala jsem to jako příklad, že nehlídám ani děti kamarádek, protože je to náročné a rizikové (kdyby se něco stalo). Jako hlídat synovce každý den + svoje děti do toho bych nešla ani náhodou.
Brácha na to šel po dobré, snažil se s ní mluvit a podobně, dokonce i po zlém. týden spával u nás a nic nepomohlo. Jakákoliv zmínka, nebo náznak doktora vede k histerickýmu záchvatu, ječení, házení věcí. Já jsem teť v 10 tt tak tajně doufám, že až se mi to narodí tak bude mít utrum. postýlka a všechno co tu děti využívají jemoje. Ne že bych byla lakomá, ale moje dítě bude mít přednost.
@Bohulinka Jenže pochop, že když máš vnoučata, tak je většinou nevnímáš jako „děti kamarádek“ a neřešíš, jak vytrestat línou/nemocnou/divnou ženskou, ale jak pomoci svým vnoučatům. Ty bys nechala svoje dítě o hladu?
@Spokojení píše:
Brácha na to šel po dobré, snažil se s ní mluvit a podobně, dokonce i po zlém. týden spával u nás a nic nepomohlo. Jakákoliv zmínka, nebo náznak doktora vede k histerickýmu záchvatu, ječení, házení věcí. Já jsem teť v 10 tt tak tajně doufám, že až se mi to narodí tak bude mít utrum. postýlka a všechno co tu děti využívají jemoje. Ne že bych byla lakomá, ale moje dítě bude mít přednost.
Aha, tak sorry, že jsem tě podezírala z nějakých citů k synovcům. Jestli je to tak, tak jí prostě neotevírej a nebude ti tam moct děti strčit. ![]()
A co tvoje mamka? Myslíš, že až jí dáš vnouče ty, přestanou ji děti od bratra zajímat? ![]()
Jinak děkuju za příspěvky, jsem ráda že to můžu s někým probrat.