Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za svou rodinu nemůžeš a nedivím se ti, taky se stydím za poměry, ze kterých pocházím
Kluka bych představila, když se s mámou vídáte a on po tom touží, ale s jeho rodinou bych tu svoji nerozebírala a neseznamovala.
Normálně natvrdo bych řekla, jak se věci mají
. A předešla tak drbům, či trapným otázkám.
Na tvém místě bych řekla rodině tvého přítele jak se věci mají.
Rodinu si bohužel člověk nevybírá. Přítele bych asi s matkou seznámila když o to stojí. Ale do budoucna bych spíše zvážila jestli má vůbec smysl nějaký kontakt udržovat. Z toho co popisuješ ti tvá rodina bohužel nic dobrého nepřinese. Takže bych se stýkala jen se strejdou.
Jsi skvělá, že jsi se z takového prostředí dostala a budeš žít jiný život! ![]()
To ne každý zvládne!
@Anonymní píše:
Věc se má tak, že jsem neměla dobré dětství. Naše máma je hodně jednoduchá, všude dělá ostudu někdy schválně někdy ne. Má nás ráda, není zlá ale je prostě taková divná a hodně nezodpovědná. Kdyby nebyla babička nemeli jsme co jíst a byli by jsme bezdomovci. Každý měsíc mámu zachraňuje, platí za ní dluhy, kauce, jídlo. Máma jí jen nadává a je na ní hodně zlá. Chová se tak ke všem, kromě nás, je na lidi hodná, jen když něco potřebuje. To samé s našim nevlastním tátou, on není taky svatý, ale máma je horší a vždycky ho jen využívá když má peníze pak ho zas vyhodí. Ale zase když byl nevlastní táta s námi doma, tak se máma i sourozenci docela drželi. Máma nenadávala venku lidem, sousedům, to samé sourozenci, nervali na mámu venku sprostě nebo v krámě, když j něco nechtěla koupit nebo jsme chodili do školy. To bylo lepší když byl doma táta. Ale zase byly hádky mezi nima. Teď ani nevím jestli jsou spolu nebo ne, oni to furt mění, máma aby měla dávky tak je jako samoživitelka, ale nevlastní táta tam chodí když má peníze, pak ho zase vyhodí. I se vzájemně udávali, že neposílá ségru do školy a pořád něco, teď nevím, protože už tam nebydlím a máma lže. Nestýkám se ani z babičkou, protože se zastává akorát bráchy který sedí už potřetí a to mu je jednadvacet a teď na tři roky to má. Ještě v tom jsou drogy protože je v tom oddělení, kde jsou feťáci. To mi máma ani babička nepřiznají, máma si hraje na to jak je tohle normální život a pro babičku je brácha chudák, tak mu musí pomáhat, já se o sebe prý postarám,.on ségra ani máma ne. Babička mě jen využívá na posílání peněz bráchovi a když zjistím, že ji oblbuje, tak se ho zastává. Máma má dva sourozence, nestýká se s nimi, s jedním jejím bráchou se nestýkám ani já, on i jeho rodina nás zavrhli všechny. Kvůli mámě, protože dělá ostudu a využívá babičku. Babička vždycky dávala jen nám a pomáhala jen mámě, jim s dětmi nikdy a nic jim nikdy nedala. S druhým strejdou jsme v kontaktu, on chápe, že to není moje vina. S mámou se nebaví, protože ho využívala a brácha mu vykradl garáž a ségra ho všude pomlouvá. Se mnou je v kontaktu, protože jsem mu nic neudělala. Ale je to jediný člověk z rodiny. Protože máma by využívala jeho přítele, dělala by mi ostudu, tak s tou se stykám jen minimálně že tam přijedu sama, babička na mě kašle, má plnou hlavu bráchy a hodně starostí s mámou, tak jediný styky jsou se strejdou a jeho rodinou. Strejdové jsou úplně normální lidi, slušní, pracovití, s mámou se nestýkají. Babička taky je normální, ale je už zničená z mámy a podrážděná, ale je slušná a poctivá. Já se hrozně stydím za svou matku a sourozence a mrzí mě, že nemám rodinu jako přítel. Tam se všichni navštěvují, chovají se slušně a je to znát. Mrzí mě to, zároveň si připadám blbě, že se stydím za svou rodinu ale bojím se setkání. Máma se opravdu neumí chovat. Přítel s kterým jsem dva roky a půl roku spolu bydlíme 200 kilometrů od mojí rodiny vše ví, ale jeho rodina ne a vyptávají se, je jim to divné a hlavně přítel by chtěl mámu poznat, že mu to prý nevadí, že se nemám za co stydět. Ale on je z jiných poměrů a neumí si to představit. Co mám dělat? Všechno mi je líto, hlavně co teď bydlím tady, tak to na mě padá.
Taky si myslím, že to máš bez okolků říct, jak to je. Tvá vina to není. ![]()
Naopak budeš vypadat ještě lépe, že i s tímto zázemím jsi schopna, se tak hezky postavit životu.
Můj exmanžel měl podobnou rodinu. Jakmile jsem se dostala do povědomí této rodiny (seznámil mě, protože jsem chtěla poznat prostě jeho matku a sestru), okamžitě mě obě pomlouvaly kudy chodily (nenávist, závist), a do toho i moji mamku, kterou nikdy neviděly, že je dě..ka, která ko..ří ču..ky ve firmě a proto si může „hrát na manažerku“, o mně, že jsem zlatokopecká sv..ě (bez toho, aby si aspoň zjistily, že jsem vydělávala víc, než exmanžel), že jsem jenom namyšlená tupá ku..va (mám nemanželské dítě a jsem takový ten „modelkovský typ“ s jemnými rysy, blond, modrooká)… Viděli jsme se jen párkrát a byla jsem opravdu milá, je moc dobře, že nikoho seznamovat nebudeš a že jsi jiná, než oni.
A je mi líto babičky, je to složité.
Fandím ti, moje maminka taky pocházela z hrozných poměrů a dokázala toho hrozně moc, je to můj největší vzor a ty máš šanci žít super život a nenech si myšlenkami na příbuzné kazit myšlenky ani náladu.
![]()
Já ti holka nevím, když se nestýkáš s mámou ani babičkou, proč je tedy představovat? Akorát by tebe (potažmo i partnera) zatáhly do svých problémů. Jsi mu měla rovnou říct, že se s nimi nevídáš. Max seznámit tak s těmi normálními strejdy a říct, jak se věci mají.
@Mari-KusKus to jsou tedy taky dost dobří exoti
a před tebou se po těch pomluvách tvářily jakoby se nechumelilo? Nebo byly na tebe hnusné?
@Helen001 píše:
@Mari-KusKus to jsou tedy taky dost dobří exotia před tebou se po těch pomluvách tvářily jakoby se nechumelilo? Nebo byly na tebe hnusné?
Jeho sestra, tehdy 15, mi dokonce nahrávala hlasové zprávy s tímto obsahem, mám to dodnes uložené někde v počítači. Vše jako „odměna“ za to, že jsem spolu s ex jí chtěla pomoci se dostat na lepší školu, než na učňák a pomoci jí s angličtinou a matematikou.
Jeho matka na mě jednou, když jsme se omylem sešli všichni u babičky v bytě (babičky narozky a my už tam byli i s dcerou a ona přišla, nevědělo se dopředu a my teda, že ok, že jsou to narozeniny babičky, že já se budu chovat normálně a nebudu řešit, co říkají atd.), začala řvát, že jsem k… atd. před mou dcerou, tehdy šestiletou, což už se nedalo přehlížet, jakmile do takové situace zatáhla dítě - ex jí začal uklidňovat ať se vzpamatuje a odejde, ona s ním šla do fyzické konfrontace a natahovala se po noži, pak s ním šermovala, zatímco ji chtěl zpacifikovat a řvala: „tu blonďatou ku… a toho parchanta podříznu“.
Pak se tedy volala policie, byly s tím starosti, výslechy, ale nakonec víš co? Dali to jen na přestupkové.
Jindy nám zas psala z nějakého jiného čísla (blokujeme) na štědrý den, že jsme zloději, kteří okradli tu sestru o peníze (prateta poslala po mém ex 1000,– té sestře, tehdy 19 let, a on jí to ještě nepředal - protože mu nezaplatila 3 měsíce za tarif, který ji předtím zřídil u své firmy a musel tedy platit za ni - s tím, že jí to předá, až mu přinese peníze za tento tarif), že nás udá atd. a zase nadávala všem i mé rodině.
A na přestupkovém u nás ve městě jsme pár let jeli vlastně super turné, ale bohužel vždycky dostala pokutu atd., ale ona nikdy nic nezaplatí, má spousty exekucí atd., neplatí nikdy ani byt, už vlastně ani nevíme na koho je psaný ten, kde bydlí, protože už měla byt i na pratetu, kterou si vzala domů, aby na mi měla příspěvek a její důchod a zadlužila před smrtí i ji. ![]()
Vyprávění by to bylo nekonečné, vypíchla jsem náhodné situace.
Toxická špína, exmanžel naštěstí tohle opravdu netoleroval a hodně se za to i styděl.
Naše manželství pak skončilo bohužel taky z části, kvůli jeho rodině a pár nepřekonatelným vzorcům v jeho chování, které zde pramenily ![]()
Ale zůstali jsme přáteli a (čehož si vážím) rodiči mé dcery.
Když někde ve městě potkám jeho matku nebo sestru, automaticky mi dělají ostudu a řvou na mě před lidma, že jsem ku… a kou..ím ču…ky atd., naposled v MHD (když jsem jela busem a ne autem, protože mi po operaci slzely oči a nemohla jsem řídit, jinak je naštěstí nepotkám, jen občas na náměstí, když je nějaká akce, i tak to stojí za to). Prý se s tím nedá nic dělat, bohužel si to vlastně musím nechat líbit navždy.
Jak tohle máš jednou v životě, je to navždy.
Upřímně se bojím, až někdy půjdu někde s někým třeba na rande, když tohle potkáme, co si bude myslet… člověk si může říct, že na každém šprochu… ![]()
Ale snažím se tím netrápit, nějak to bude.
Omlouvám se za spam tady zakladatelce.
@Mari-KusKus píše:
Jeho sestra, tehdy 15, mi dokonce nahrávala hlasové zprávy s tímto obsahem, mám to dodnes uložené někde v počítači. Vše jako „odměna“ za to, že jsem spolu s ex jí chtěla pomoci se dostat na lepší školu, než na učňák a pomoci jí s angličtinou a matematikou.
Jeho matka na mě jednou, když jsme se omylem sešli všichni u babičky v bytě (babičky narozky a my už tam byli i s dcerou a ona přišla, nevědělo se dopředu a my teda, že ok, že jsou to narozeniny babičky, že já se budu chovat normálně a nebudu řešit, co říkají atd.), začala řvát, že jsem k… atd. před mou dcerou, tehdy šestiletou, což už se nedalo přehlížet, jakmile do takové situace zatáhla dítě - ex jí začal uklidňovat ať se vzpamatuje a odejde, ona s ním šla do fyzické konfrontace a natahovala se po noži, pak s ním šermovala, zatímco ji chtěl zpacifikovat a řvala: „tu blonďatou ku… a toho parchanta podříznu“.
Pak se tedy volala policie, byly s tím starosti, výslechy, ale nakonec víš co? Dali to jen na přestupkové.
Jindy nám zas psala z nějakého jiného čísla (blokujeme) na štědrý den, že jsme zloději, kteří okradli tu sestru o peníze (prateta poslala po mém ex 1000,– té sestře, tehdy 19 let, a on jí to ještě nepředal - protože mu nezaplatila 3 měsíce za tarif, který ji předtím zřídil u své firmy a musel tedy platit za ni - s tím, že jí to předá, až mu přinese peníze za tento tarif), že nás udá atd. a zase nadávala všem i mé rodině.A na přestupkovém u nás ve městě jsme pár let jeli vlastně super turné, ale bohužel vždycky dostala pokutu atd., ale ona nikdy nic nezaplatí, má spousty exekucí atd., neplatí nikdy ani byt, už vlastně ani nevíme na koho je psaný ten, kde bydlí, protože už měla byt i na pratetu, kterou si vzala domů, aby na mi měla příspěvek a její důchod a zadlužila před smrtí i ji.
Vyprávění by to bylo nekonečné, vypíchla jsem náhodné situace.
Toxická špína, exmanžel naštěstí tohle opravdu netoleroval a hodně se za to i styděl.Naše manželství pak skončilo bohužel taky z části, kvůli jeho rodině a pár nepřekonatelným vzorcům v jeho chování, které zde pramenily
Ale zůstali jsme přáteli a (čehož si vážím) rodiči mé dcery.Když někde ve městě potkám jeho matku nebo sestru, automaticky mi dělají ostudu a řvou na mě před lidma, že jsem ku… a kou..ím ču…ky atd., naposled v MHD (když jsem jela busem a ne autem, protože mi po operaci slzely oči a nemohla jsem řídit, jinak je naštěstí nepotkám, jen občas na náměstí, když je nějaká akce, i tak to stojí za to). Prý se s tím nedá nic dělat, bohužel si to vlastně musím nechat líbit navždy.
Jak tohle máš jednou v životě, je to navždy.
Upřímně se bojím, až někdy půjdu někde s někým třeba na rande, když tohle potkáme, co si bude myslet… člověk si může říct, že na každém šprochu…Ale snažím se tím netrápit, nějak to bude.
Omlouvám se za spam tady zakladatelce.
Je to něco podobného, mám strach, že by si sestra i máma dělaly přesně tohle mému partnerovi. Kdyby jsme jim nechtěli půjčit nebo jim v něčem jiném nevyhověly. Mají taky takový slovník. Já se s mámou stýkám, když jedu za kamarádkami, tak se za ní stavím. Jednou měsíčně nebo za dva. Pořád přemýšlím jestli vzít přítele ale bojím se toho. Ke mě se máma chová hezky, ale na každého nadává. Stačilo jenom to, když jsem jí řekla, že se mi nelíbí, že babička platí peníze nějakým jiným vězňům. Je to tak, že máma nemá účet a babička s tím neumí, tak mi vždycky po důchodu přiveze ke mě do práce peníze a já mu to pak posílám. Na kantýnu, na volání. On chce poslat skoro pořád, vždycky zavolá mámě, ta zavolá babičce a babička mě, ať mu pošlu a pošlu jí smsku, kolik u mě ještě má. Takhle se mu pošle deset tisíc měsíčně, plus babička platí mámě cesty a platí jí všechno. Už jí dochází úspory a to už prodala i zahradu a prababičky byt a má prababičku doma a má příspěvek na péči. Jak mu posílám ty peníze tak často posílám jiným vězňům, vidím to, protože to je přes rodné číslo, babička to ví, ale řekne, ať to neřeším, že chce mít od mámy klid. Protože máma ječí, že je stará sviě, že tam jejího syna šikanují a ona má poslat peníze aby mu nic nedělali a babička to dělá. Když jsem mámě řekla že se mi to nelíbí, proč by babička měla platit nějakým chlapům ročník 76,80,82 a dalším, že to není Míchal tak mi řekla, že jsem se změnila, že jsem pyšná a že jsem jí zklamala a ať to neříkám tý starý svii, tím myslela svoji mámu. Já to babičce řekla, ale i ona mi nadávala, že už jí je to jedno, že to nejsou moje peníze, ať to neřeším. Že to ví ale neví co má dělat. Babička chce bráchovi věnovat i byt. Doufám že to neudělá. Ale ona bráchu zbožňuje. I mi přijde blbý, že babička je stará a jede za mnou do práce vlakem mi předat peníze každý měsíc a nejede máma. Nechá babičku, že se jí nechce. Taky mě to trošku mrzí že mě nechce vidět babička by jí vlak zaplatila, ségra je jí 16 chodí do desátého ročníku na zvláštní a máma se pořád vymlouvá že jí musí hlídat ale přitom ani neví kde ségra celý dny je.
Pritele bych s mámou seznámila, když o to stojí.
Pak bych se zamyslela, co dal. Podle me je nejlepší říct, ze tvoje rodina je nefunkční a ze není dobre se s nimi příliš stýkat. Soustred se na sebe a na svoji případnou novou rodinu; partner je dto nejdůležitější. Je to jediný člověk, kterého si můžeš zvolit. Rodiče ani děti si nevybiras - jsou ti proste dáni. Neboj, takových jako ty na světě je. Rozumný člověk te pochopí. A názor blba te nemusí zajímat.
Rodinu si nevybíráš no…
Když se s mamkou ani babičkou nestýkáš a celkově v rodině nemáte pěkné vztahy, tak to příteli a jeho rodině řekni. Jako podle toho, co píšeš, je dobře, že ses od nich odprostila. Takové lidi člověk v životě opravdu nepotřebuje.
Odrizni se od nich, nebo te časem máma stáhne na dno. Kde bude brát peníze až babička nebude? Je to možná tvrdé, ale ona bude potřebovat prachy pořád a bude je chtít po tobě, protože ty ses dokázala z toho marastu vyhrabat. A příteli bych to řekla, ať to klidně řekne rodině,.že je to pro tebe nepříjemné, protože… a popsat situaci. Nechala bych úroveň ukázat se dvakrát do roka, když o to mamka bude stát a hotovo. Peníze ať synackovi. posilaji jak chtějí.
Zakladatelko, jsem přesvědčená, že bys neměla svoji původní rodinu a přítele dávat ŽÁDNÝM způsobem dohromady. Co z toho může vzejít dobrého? Podle mé zkušenosti takoví lidi, jako Tvoje máma, budou jakoukoli informaci o Tobě chtít použít proti Tobě. I jenom to, když bude před Tebou přítele kritizovat (vždycky si něco najde), aby se Ti pomstila za Tvou nezávislost, Tě bude bolet. A může být samozřejmě hůř, jak už někdo psal, babička jako zdroj peněz pomalu vysychá a ona se může chtít napojit na Tebe/vás dva.
Zneužívají Tě v tom, jak Tě nutí posílat peníze někam do kriminálu. Prosím, utni to - budou na Tebe tlačit, ale řekni - babi, ráda Tě uvidím, ale peníze už přeposílat nebudu. Mohou si to zařídit jinak, když na tom trvají. Jsou to všechno hnusné hry, kterých chtějí, aby ses účastnila.
Velmi Ti doporučuji knihu Budu vůbec někdy dost dobrá? https://www.databazeknih.cz/…dobra-379926 Prokousávám se jí a strašně mi to pomohlo ve vztahu k mé původní rodině. Pomohlo mi to taky akceptovat jejich volby a nechat je, ať si myslí, co chtějí - většinu života jsem se snažila jim vyhovět, abych se vyhnula výčitkám. Nejenom, že je to ve snaze ovládnout mne jenom podporovalo, ještě jsem u toho ani nedělala, co bych ráda a co bylo láskyplné vůči lidem, kterým na mně doopravdy záleží…
Drž se
Věc se má tak, že jsem neměla dobré dětství. Naše máma je hodně jednoduchá, všude dělá ostudu někdy schválně někdy ne. Má nás ráda, není zlá ale je prostě taková divná a hodně nezodpovědná. Kdyby nebyla babička nemeli jsme co jíst a byli by jsme bezdomovci. Každý měsíc mámu zachraňuje, platí za ní dluhy, kauce, jídlo. Máma jí jen nadává a je na ní hodně zlá. Chová se tak ke všem, kromě nás, je na lidi hodná, jen když něco potřebuje. To samé s našim nevlastním tátou, on není taky svatý, ale máma je horší a vždycky ho jen využívá když má peníze pak ho zas vyhodí. Ale zase když byl nevlastní táta s námi doma, tak se máma i sourozenci docela drželi. Máma nenadávala venku lidem, sousedům, to samé sourozenci, nervali na mámu venku sprostě nebo v krámě, když j něco nechtěla koupit nebo jsme chodili do školy. To bylo lepší když byl doma táta. Ale zase byly hádky mezi nima. Teď ani nevím jestli jsou spolu nebo ne, oni to furt mění, máma aby měla dávky tak je jako samoživitelka, ale nevlastní táta tam chodí když má peníze, pak ho zase vyhodí. I se vzájemně udávali, že neposílá ségru do školy a pořád něco, teď nevím, protože už tam nebydlím a máma lže. Nestýkám se ani z babičkou, protože se zastává akorát bráchy který sedí už potřetí a to mu je jednadvacet a teď na tři roky to má. Ještě v tom jsou drogy protože je v tom oddělení, kde jsou feťáci. To mi máma ani babička nepřiznají, máma si hraje na to jak je tohle normální život a pro babičku je brácha chudák, tak mu musí pomáhat, já se o sebe prý postarám,.on ségra ani máma ne. Babička mě jen využívá na posílání peněz bráchovi a když zjistím, že ji oblbuje, tak se ho zastává. Máma má dva sourozence, nestýká se s nimi, s jedním jejím bráchou se nestýkám ani já, on i jeho rodina nás zavrhli všechny. Kvůli mámě, protože dělá ostudu a využívá babičku. Babička vždycky dávala jen nám a pomáhala jen mámě, jim s dětmi nikdy a nic jim nikdy nedala. S druhým strejdou jsme v kontaktu, on chápe, že to není moje vina. S mámou se nebaví, protože ho využívala a brácha mu vykradl garáž a ségra ho všude pomlouvá. Se mnou je v kontaktu, protože jsem mu nic neudělala. Ale je to jediný člověk z rodiny. Protože máma by využívala jeho přítele, dělala by mi ostudu, tak s tou se stykám jen minimálně že tam přijedu sama, babička na mě kašle, má plnou hlavu bráchy a hodně starostí s mámou, tak jediný styky jsou se strejdou a jeho rodinou. Strejdové jsou úplně normální lidi, slušní, pracovití, s mámou se nestýkají. Babička taky je normální, ale je už zničená z mámy a podrážděná, ale je slušná a poctivá. Já se hrozně stydím za svou matku a sourozence a mrzí mě, že nemám rodinu jako přítel. Tam se všichni navštěvují, chovají se slušně a je to znát. Mrzí mě to, zároveň si připadám blbě, že se stydím za svou rodinu ale bojím se setkání. Máma se opravdu neumí chovat. Přítel s kterým jsem dva roky a půl roku spolu bydlíme 200 kilometrů od mojí rodiny vše ví, ale jeho rodina ne a vyptávají se, je jim to divné a hlavně přítel by chtěl mámu poznat, že mu to prý nevadí, že se nemám za co stydět. Ale on je z jiných poměrů a neumí si to představit. Co mám dělat? Všechno mi je líto, hlavně co teď bydlím tady, tak to na mě padá.