Moravské nářečí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5164
29.10.13 18:21
@salomme píše:
Jo a šlíšky u nás nejsou nudle, ale šulánky z bramborového těsta.

jj u nás také, mňam, s mákem nebo opraženou strůhanků :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
29.10.13 19:21
@Baruska2011 píše:
jj u nás také, mňam, s mákem nebo opraženou strůhanků :dance:

u nás se opražené strúhance říká prézle :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.1.15 00:56

směska

Tak tož… :D já su od královehradeckého kraje. Tak mám ty koncovky oj..(taťkoj) Za 2,5 roku pobytu na moravě, kde jsem se setkala s olomoučáky, ostraváky, chodila do školy s Bruntaláky, měla jsem kamarádku z Kyjova, pár děcek od Brna, chvilu jsem se bavila s Plzeňáky a do toho aj s Slováky, mám problém občas korigovat, jak vlastně mluvím a ačkoliv jsem teď zpátky v čechách a nechci mluvit pro ostatní jak exot, stejnak na mě lidi koukají jako,,Co si to řekla?" a já už nevím, jestli je to nářečí a z kama vlastně je :lol: :lol: Návíc moja mamka je z Jižní moravy a má české nářečí. Zajímavé je, že když se bavíme o jejím dětství, začně mluvit opět tou staromoravštinou…
No, ale ani ona mi občas nerozumí:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1721
17.1.15 01:17

Nejkrásnější moravské nářečí je v Hradišti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
1.8.16 21:25

Nedalo mi to

Něco jsem hledal ohledně nářečí a narazil jsem na vaši diskuzi.
Probírá se zde hezké téma a každý mluví jak mu zobák narost. Horší je, že se některé výrazy - obraty začnou objevovat v TV a rádiu (nemyslím ve filmech kam to patří).
Vysvětlete mi rozumně obrat „Přijdu dýl“ (i slovník mi to podtrhává červeně :-)). Jít mohu déle, ale tím pádem přijdu později. Je to obrat, který jsem dříve nikdy neslyšel a začal se používat v posledních deseti létech.
Proti nářečí nic nemám, spíše obráceně. Proto je pro mne úsměvné, když ti Pražáci se smějí nářečí a sami mluví capiny. Tož Pražáci snad prominó. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
1.8.16 21:30

Nevím tedy, „Přijdu dýl“ je normální, rozhodně se používá dýl :mrgreen: než 10 let, jsem z jižních čech a tak to říkáme odjakživa :lol: Já tu při psaní sklouzávám do nespisovnosti neustále, protože mě irituje psát spisovně, když vím, že s kamarádkou bych si tak taky nepovídala. Prostě je to trochu familiernější, no. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
1.8.16 21:32

@Libor.PV Přijdu dýl ještě beru jako hovorový výraz. Víc trpím u „přidu déle“, rádoby spisovný výraz, který je možné poslední dobou slyšet v rádiu, televizi. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25191
1.8.16 21:35

@Libor.PV Já to používám běžně a znamená to později. Známá to ještě vytunila na „díl“ :D Znám to od dětství, prostě to používáme. Nenapadlo mě pátrat, zda je to spisovné či ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
1.8.16 21:37

Pta se vnuk dedy : dedecku, tatinek mi rikal, ze vy na Ostravsku mate malou slovni zasobu a mluvite hrozne sproste, deda: dipico :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
228
1.8.16 21:39

@Libor.PV Přijdu dýl jsem poprvé slyšela až jako dospělá od kamarádky z Jihlavy :-D. A ještě „kouličky“ jakože vánoční ozdoby, to jsem taky netušila, o čem mluví - u nás jsou to baňky. A to se zas ona divila, jestli na stromeček věšíme to chemické náčini a že to už jsem tedy hodně posedlá (studovali jsme spolu chemii :-) ). Jinak já bych místo „přijdu dýl“ řekla „přindu pozdějc“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2101
1.8.16 21:42

„Prijdu dyl“ nerozumi jen moravaci :mrgreen: :lol: :pankac: pochazim z Jicina, pak jsme se prestehovali k Jihlave, ale co jsem se prestehovala za manzelem na jizni moravu, tak jsem narazela na vyrazy, ktere jsme si vzajemne nerozumneli :lol:
Na „prijdu dyl“ na me koukali a nevedeli, co myslim :mrgreen: tak jsem se naucila rikat „prijdu pozdeji“ :lol:
Strasne me tady „stve“, ze rikaji „ruky“ misto „ruce“ :roll: :lol: to zas manzel se naucil ode me, jak to ma byt spravne :P a kdyz mi rekli „rozni“, tak jsem nevedela, ze po mne chteji rozsvitit :lol: nebo to prosluly „z kama“… Atd :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
1.8.16 21:42

@Libor.PV já jsem z toho taky někdy v rozpacích. Mám přítele z Kolína a ten to pořád říká. Ze začátku jsem na něj hleděla co po mě vlastně chce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1337
1.8.16 21:44

Přijdu „dýl“ používáme odnepaměti - jsme ze středních Čech, ale i mamka z Podkrkonoší říkávala..Spíš mě tuhle překvapilo, že i v nadpisu v novinách bylo že "někde něco ZAVAZÍ " vydedukovala jsem, že to asi znamená překáží - ale to vůbec neznám, tady se nepoužívá…a pak mi vadí, když někdo říká "tátovO sestra, bráchovO žena…myslím, že okolo Plzně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
1.8.16 21:44

Ja jsem taky z jiznich Cech a taky, chodim dyl', ale ziju kousek od Brna a vsichni tu chodeji pozdeji… kdyby aspon pozdejc :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
1.8.16 21:48

@Zorbas já teda říkám ruce :) rožni to jo, to říkám :mrgreen:, ale z kama, to jsem snad u nás nikdy neslyšela, spíš jen jako v legraci, že někdo přijede z čech :) jde taky o to, v jaké části se kdo nachází. Podle mého se to moc zveličuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová