Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@rmot píše: Více
Poposedni. Obezita je klasifikována jako nemoc, ale neléčí se a není hrazena jako taková, ale řeší se až následky, které má. Tj místo toho, aby se předepsalo aktuálně dostupné Mounjaro, tak se předepíší léky na tlak, cukrovku, platí se invalidní důchody, kdy náklady jsou dohromady vyšší než 4-5 tisíc za tento lék.
@hospodki píše: Více
No a na to reaguju. Kuřákovi, alkoholikovi, nebo milovníkovi adrenalinových sportů také nikdo nepředepíše injekci, po které ho to spolehlivě přejde, když si ji bude píchat. Také se platí až léčba následků.
@hospodki píše: Více
Viď přesně, já to mám z inbody. 59 kg svalů je taky výkon 😃
Jako jde to dolů, za ty 3 měsíce mám dole 5 kilo. Ale nesmím kalorický deficit prostě ničím překročit.
Samotná obezita je chronická nemoc vše ostatní jsou komplikace.
Tu léčbu té chronické nemoci si každý hradí sám. Tvé zmiňované, že je hrazeno jsou již té nemoci komplikace.
Takže spíš nechápu co na tom nechápeš ty…
Nebo spíš nechceš chápat…
@slunicko_aliki s genetickými dispozicemi souhlasím. Učím ve školce a mám porovnání třeba u dětí. Většinu denní stravy mají ve školce a zrovna jsme se bavily o dvou chlapci h. Jeden, který ji vše a vše si přidává (svačinu 2×, polévku 2×, hlavní jídlo 2×
) a je jak lunt. A jeho kamarád, který ji velmi málo (není mlsný, ale zkrátka nechce tolik jíst), sladké nejí, když dávné výjimečně za odměnu dětem bonbon, odmítá. Tak ten má nadváhu, ale s váhou bojují i jeho rodiče a on bohužel také přibírá a už v 6 letech je na něm vidět, že ho to trápí. Oba mají téměř totožné složení stravy, stejně pohybu a i tak je každý jiný… Takže souhlasím, genetické predispozice a metabolismus dělá také hodně. Zkrátka ten, kdo má tu smůlu, a má genetické predispozice k obezitě a pomalý metabolismus, si musí dávat mnohem větší pozor na to, co a kolik sni 🙈
U žen navíc váhu ovlinuje hormonální systém a jeho rovnováha/ respektivě nerovnováha.
Je to hodně proměnných ![]()
@Petrakot píše: Více
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když budu inzulínkou vytahovat zlatou dávku z pera 5mg, tak je to také těch 0,6? Děkuji
@Fiba71 píše: Více
Počkej chceš říct, že všichni ti tlusťoši, které vídám v obchoďáku tlačit ty plné košíky žrádla k pokladnám, nejlépe s basou piv pod košíkem, mají chronickou obezitu? Já si doteď myslel, že jen nemají brzdu v jídle a oni jsou přitom nemocní…
Ano všichni ti jak říkáš " tlušťoši" trpí chronickým onemocněním, které se nazývá obezita.
Stačí se dovzdělat a pak následně přestat ve své omezenosti šířit bludy…
Chápu, že jsou lidi co si nemohou vůči ostatním pomoc a nějak si svoje ego zvednout dehonestací druhych musí, ale v ten moment by bylo lepší zmizet z této diskuze!
Obezita je chronické, recidivující
onemocnění charakterizované nadměrným ukládáním tělesného tuku, které má za následek poruchy zdraví. Světová zdravotnická organizace ji oficiálně uznává jako nemoc.
Patofyziologicky je důsledkem dlouhodobé nerovnováhy mezi příjmem a výdejem energie.
Ukládání tuku probíhá hlavně v tukové tkáni, která může působit jako „endokrinní orgán“ – produkuje hormony a látky ovlivňující metabolismus, zánětlivé procesy a další funkce organismu.
Není to jen „viditelné“ zvýšení tělesné hmotnosti – obezita s sebou nese i skryté metabolické a hormonální změny.
Zvýšené riziko cukrovky, srdečně-cévních chorob, vysokého krevního tlaku, nádorových onemocnění a dalších komplikací.
Obezita má tendenci se vracet i po úspěšném zhubnutí.
Její léčba vyžaduje komplexní přístup: změnu stravy, pohybové aktivity, psychologickou podporu i léky nebo chirurgickou léčbu.
@Jesla píše: Více
Záleží kolik chcete aplikovat. Jestli 5mg tak je to 0,6.
Pokud mohu, mám pár poznámek k dnešním příspěvkům.
1. Je super, že se zde konečně otevřeně mluví o doživotní potřebě MJ. Já to před časem načala a byla jsem za zloducha. Ta informace je důležitá a neměla by se tutlat. A jistě, mohou být výjimky, co potvrzují pravidlo a nadměrně opotřebovávají stroje posiloven.
2. Stále se tu opakuje finanční náročnost léčby MJ. Spočítal jste si někdo kolik reálně ušetříte na omezení obžerství? Já jsem jednoznačně peněžně v plusu. Ano, záleží co jíte. Pokud jste profesionální kuchařky nebo kupujete jen náhražky v akci, můžete na MJ doplácet. Podstatný je ale rozdíl cena MJ mínus úspora na žrádle!
3. Řešit zda je spravedlivé, že léčba obezity – nemoci s oficiální diagnózou, není hrazená, nedává moc smysl. Svět není spravedlivý a zdravotní pojišťovny bezedné. Možná, až se na trhu objeví generika, bude to přehodnoceno. Každý má volbu, zda ho klepne z tloušťky nebo z účtu v lékárně 😊.
@Fiba71 píše: Více
Ty to píšeš, jako by to znamenalo chytit nějakého bacila a jakmile ho chytíš, tak on tě samovolně vyžere do tloušťky. Ale tak to přeci není, to jídlo těm tlustým nikdo necpe násilím do krku. Ano, pokud se někdo vyžere, tak je potom problém to shodit a následně si štíhlou postavu udržet, ale to je jak s alkoholikem - jak se prochlastá do určité fáze, také už bude mít doživotně horší udržet se nechlastat. Stále zaměňuješ příčinu a následek, protože napřed se musí normálně vypadající člověk vyžrat do obezity a až potom nastávají problémy. Chronická obezita přeci není něco, čím se někde štíhlý člověk nakazí a kvůli tomu ztloustne.
achjo, z Vasich nazoru uz me delsi dobu omývá, jak muzete napsat ze to jidlo tem tlustosum nikdo do pusy necpe… tento stav muze byt treba o psychickem rozpolozeni, vse ridi mozek, neni to jen o vuli 🤨
ja jsem treba zavodila v bojovych umění a musela casto zhubnout a pote zase pribrat na urcitou vahu a po nejakem case uz si moje telo reklo dost a nabrala jsem 20 kilo i pres treninky. To muze byt dalsi z příběhu…
Dalsi vec jsou potraviny… V dnešní době jsou skoro vsechny potraviny napuštěné nejakou srackou… at si date i blbou mrkev, tak zjistite ze puda je nejak osetrena, tak to proste je
![]()
Vse neni vzdy jen černobílé jak si myslite, mozna si poslechnete obcas treba nejaky podcast obezitologa… a z vašich názorů jsem pochopila ze obezni nejste, jen sem chodite vnucovat sve přesvědčení tak ze by alkoholik? ![]()
Je to marný, je to marný.
Zkus použít alespoň krapet mozkových buněk. Chápu, že nemáš problém s obezitou, nicméně tvůj IQ potenciál je hodně „štíhlý“.
Vím nebylo ti dáno… je zbytečné vést s tebou jakoukoliv debatu.
Místo „tlachaní“ nesmyslů na netu se zkus ve volných chvílích dovzdělat a bude tí líp. I mozkové buňky potřebuji „pohyb“!
Tím bych to ukončila.
@rmot to je hrozný jak někteří dokáží být nenávistní, vševědoucí a neodklonitelní. Prostě já jsem hubená a skvělá a každej tlusťoch si za to může sám, protože nedělá nic jiného, než, že se nezřízeně cpe a válí u televize. ![]()
Také se setkávám s přirovnáním ( předsudkem) ta je tlustá= líná, nic nedělá. Přitom často je to právě naopak.
Jo a obezita není infekční, ale genetická zátěž tam určitě je.
@Lůca211 manzel ma hubene geny. Ji dost, cvici narazove (jakoze jestli 2-3× za mesic?), vecer si da sklenicku, k tomu nejake bramburky nebo si nakraji syr, fuet, vezme rohlik.. ja si jidlo vazim, vecer si nedovolim jist u televize, protoze mi hned skace vaha. Rozhodne jim zdraveji a nadvahu proste mam. Do toho cvicim 3-4× tydne. Ale cela nase strana je oplacana a cela manzelova je hubena. Pritom tchan se laduje, svagrova furt pusu od cokolady, tchyne si dava tatarku snad i na jahody. Uvidime jak deti. Batole ma jeste na nejaky profil cas, ale prvnak vypada, ze se povedl po mazelovi.