Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj.Jsem napůl majitelka zahrady s mou sestřenicí. Ideální polovina. Doteď měla ona celou tuto zahradu oplocenou. Věděli jsme všichni že polovina zahrady je moje.Dnes jsem za ní šla, že bych si chtěla vzít svou půlku a oplotit. Samozřejmê po výměře geodeta.Ona mi řekla že to zůstane tak a že mi žádnou půlku nedá takže si ji nechá, tedy i to co je moje a je to zapsané v katastru. Řekla mi že doteď to sekli oni a já se o to nestarala tak to už je její. Je to možné? Mohu tedy požádat o odstranení plotu na stavebním úřadě? když jsem tam nedávno volala, úřednice mi řekla že mám z každého metru čtverečního půlku. Takže teď nevím
No možné by to teoreticky bylo, pokud by to využívali v dobré víře s tím že je to vlastně jejich a o tobě nevěděli. Tak pak nějaký zákon povoluje, že to přejde na uživatele. Ale pokud se ví, že půlka je tvoje a vědí ti všichni, tak by to nemělo přejít na ni. Asi možná budeš muset k soudu a možná to i zhorší rodinné vztahy, ale nedej se.
To co je tvoje je proste tvoje. Max bych ji nabidla rozumnou fin. kompenzaci za to, ze se o tvou pulku starala - pokud tomu tak tedy je.
Ideální polovina nemovitosti je zvláštní formou spoluvlastnictví, kdy není přesně dáno, která konkrétní půlka nemovitosti komu patří - tuto polovinu nelze na papíře nijak vyznačit či znázornit nebo - v terénu - ji nijak oplotit či ohradit.
Takze geodet ti nic nevymeri a pani na urade ma pravdu. Prehnene, ty i sestrenice mate polovinu z kazdeho ctverecniho milimetru. Nemela celou zahradu oplocenou ona, ale vy obe.
Bych jí řekla že to bylo její rozhodnutí tudíž její problém.
že to sekala
Příspěvek upraven 11.11.18 v 19:44
Ne, narok na odstraneni plotu nemas a ani na oploceni sve poloviny. Nemas totiz konkrétní polovinu, ale idealni, tedy teoretickou. Nicmene mas pravo tu zahradu vyuzivat stejne jako sestra a pokud se vy dve dohodnete, tak si tu zahradu muzete nechat zamerit a rozdelit si ji na dve konkretni pulky. To, ze by na ni presla cela je blbost, neb musi vedet, ze ma jen pulku, ale muze pozadovat podil na udrzbe a to i financni.
ono zaleží na tom kdo je zapsan v katastru ( podle správného by jste měli být obě ) a nebo zda je tam nějaké věcne břemeno na tebe. Pak bych si objednala geodeta vymřila půlku zahrady a tu oplotila
@smajlik345 jo, takze budes nejdri platit geodeta, pak stavbu plotu a pak je likvidaci, az to sestra napadne… Jo, to se vyplati.
@j.a.n.i1 proč by to měla napadnout ? Zaprvé není to sestra, ale sestřenice. Za druhé zakladatelka diskuze je zapsaná v katastru a zda si oplotím nebo neoplotím svůj pozemek je po každém kulové..tedy nemá co napadnout
@smajlik345 má protože to je IDEÁLNÍ polovina což znamená z každého milimetrů čtverečního půlka,takže napadnout to může…
@Ennny tak to se trochu protiřečí to máš pravdu. Je otázkou zda má ideální polovinu. Pak stejně budou potřebovat geodeta, ale když to nepůjde domluvou tak soudně. A nebo na katastru má vyznačenou polovinu pozemku pak bych to oplotila bez soudu. Jestli je v katastru znazorněno co je moje
@smajlik345 píše to hned v úvodu že jí to řekla úřednice jinak popis toho co jí řekla=ideální polovina
@smajlik345 ale to není její pozemek, ona ho spoluvlastní, takže oplocení jedné poloviny je opravdu totální nesmysl
někdo už tady ten pojem spoluvlastnictví vysvětloval .. můžeš to zkusit přes soud, že Ti sestřenice brání ve využívání Tvé nemovitosti a navrhnout, aby soud pozemek rozdělil, ale myslím, že to bude na dlouho a s nejistým výsledkem ..
@Ennny ano píše. Jenže píše že je v katastru napsaná jako majitelka a nikdo z nás neví ( než někdo do katastru nahlídne ) zda je to zapsano jako jeden pozemek a dvě majitelky. A nebo je nějak přepulen
@smajlik345 viděla jsi někdy list vlastnictví? v jedné části jsou napsáni vlastníci a v další číslo pozemku, takže nikdy nebude v případě zakladatelky uvedeno, co přesně je její ![]()
Ahoj.Jsem napůl majitelka zahrady s mou sestřenicí. Ideální polovina. Doteď měla ona celou tuto zahradu oplocenou. Věděli jsme všichni že polovina zahrady je moje.Dnes jsem za ní šla, že bych si chtěla vzít svou půlku a oplotit. Samozřejmê po výměře geodeta.Ona mi řekla že to zůstane tak a že mi žádnou půlku nedá takže si ji nechá, tedy i to co je moje a je to zapsané v katastru. Řekla mi že doteď to sekli oni a já se o to nestarala tak to už je její. Je to možné? Mohu tedy požádat o odstranení plotu na stavebním úřadě? když jsem tam nedávno volala, úřednice mi řekla že mám z každého metru čtverečního půlku. Takže teď nevím