Může si tohle dovolit???

Anonymní
11.11.18 19:33

Může si tohle dovolit???

Ahoj.Jsem napůl majitelka zahrady s mou sestřenicí. Ideální polovina. Doteď měla ona celou tuto zahradu oplocenou. Věděli jsme všichni že polovina zahrady je moje.Dnes jsem za ní šla, že bych si chtěla vzít svou půlku a oplotit. Samozřejmê po výměře geodeta.Ona mi řekla že to zůstane tak a že mi žádnou půlku nedá takže si ji nechá, tedy i to co je moje a je to zapsané v katastru. Řekla mi že doteď to sekli oni a já se o to nestarala tak to už je její. Je to možné? Mohu tedy požádat o odstranení plotu na stavebním úřadě? když jsem tam nedávno volala, úřednice mi řekla že mám z každého metru čtverečního půlku. Takže teď nevím

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
537
11.11.18 19:37
@Anonymní píše:
Ahoj.Jsem napůl majitelka zahrady s mou sestřenicí. Ideální polovina. Doteď měla ona celou tuto zahradu oplocenou. Věděli jsme všichni že polovina zahrady je moje.Dnes jsem za ní šla, že bych si chtěla vzít svou půlku a oplotit. Samozřejmê po výměře geodeta.Ona mi řekla že to zůstane tak a že mi žádnou půlku nedá takže si ji nechá, tedy i to co je moje a je to zapsané v katastru. Řekla mi že doteď to sekli oni a já se o to nestarala tak to už je její. Je to možné? Mohu tedy požádat o odstranení plotu na stavebním úřadě? když jsem tam nedávno volala, úřednice mi řekla že mám z každého metru čtverečního půlku. Takže teď nevím

No možné by to teoreticky bylo, pokud by to využívali v dobré víře s tím že je to vlastně jejich a o tobě nevěděli. Tak pak nějaký zákon povoluje, že to přejde na uživatele. Ale pokud se ví, že půlka je tvoje a vědí ti všichni, tak by to nemělo přejít na ni. Asi možná budeš muset k soudu a možná to i zhorší rodinné vztahy, ale nedej se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
11.11.18 19:40

To co je tvoje je proste tvoje. Max bych ji nabidla rozumnou fin. kompenzaci za to, ze se o tvou pulku starala - pokud tomu tak tedy je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
11.11.18 19:42

Ideální polovina nemovitosti je zvláštní formou spoluvlastnictví, kdy není přesně dáno, která konkrétní půlka nemovitosti komu patří - tuto polovinu nelze na papíře nijak vyznačit či znázornit nebo - v terénu - ji nijak oplotit či ohradit.
Takze geodet ti nic nevymeri a pani na urade ma pravdu. Prehnene, ty i sestrenice mate polovinu z kazdeho ctverecniho milimetru. Nemela celou zahradu oplocenou ona, ale vy obe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
11.11.18 19:43

Bych jí řekla že to bylo její rozhodnutí tudíž její problém. :nevim: že to sekala

Příspěvek upraven 11.11.18 v 19:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101684
11.11.18 19:44

Ne, narok na odstraneni plotu nemas a ani na oploceni sve poloviny. Nemas totiz konkrétní polovinu, ale idealni, tedy teoretickou. Nicmene mas pravo tu zahradu vyuzivat stejne jako sestra a pokud se vy dve dohodnete, tak si tu zahradu muzete nechat zamerit a rozdelit si ji na dve konkretni pulky. To, ze by na ni presla cela je blbost, neb musi vedet, ze ma jen pulku, ale muze pozadovat podil na udrzbe a to i financni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
11.11.18 19:45

ono zaleží na tom kdo je zapsan v katastru ( podle správného by jste měli být obě ) a nebo zda je tam nějaké věcne břemeno na tebe. Pak bych si objednala geodeta vymřila půlku zahrady a tu oplotila

• Citovat
  • Upravit
101684
11.11.18 19:48

@smajlik345 jo, takze budes nejdri platit geodeta, pak stavbu plotu a pak je likvidaci, az to sestra napadne… Jo, to se vyplati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
11.11.18 19:53

@j.a.n.i1 proč by to měla napadnout ? Zaprvé není to sestra, ale sestřenice. Za druhé zakladatelka diskuze je zapsaná v katastru a zda si oplotím nebo neoplotím svůj pozemek je po každém kulové..tedy nemá co napadnout

• Citovat
  • Upravit
4615
11.11.18 19:54

@smajlik345 má protože to je IDEÁLNÍ polovina což znamená z každého milimetrů čtverečního půlka,takže napadnout to může…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
11.11.18 19:57

@Ennny tak to se trochu protiřečí to máš pravdu. Je otázkou zda má ideální polovinu. Pak stejně budou potřebovat geodeta, ale když to nepůjde domluvou tak soudně. A nebo na katastru má vyznačenou polovinu pozemku pak bych to oplotila bez soudu. Jestli je v katastru znazorněno co je moje

• Citovat
  • Upravit
4615
11.11.18 19:59

@smajlik345 píše to hned v úvodu že jí to řekla úřednice jinak popis toho co jí řekla=ideální polovina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Twixinka
11.11.18 20:00

@smajlik345 ale to není její pozemek, ona ho spoluvlastní, takže oplocení jedné poloviny je opravdu totální nesmysl :nevim: někdo už tady ten pojem spoluvlastnictví vysvětloval .. můžeš to zkusit přes soud, že Ti sestřenice brání ve využívání Tvé nemovitosti a navrhnout, aby soud pozemek rozdělil, ale myslím, že to bude na dlouho a s nejistým výsledkem ..

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
11.11.18 20:01

@Ennny ano píše. Jenže píše že je v katastru napsaná jako majitelka a nikdo z nás neví ( než někdo do katastru nahlídne ) zda je to zapsano jako jeden pozemek a dvě majitelky. A nebo je nějak přepulen

• Citovat
  • Upravit
Twixinka
11.11.18 20:02

@smajlik345 viděla jsi někdy list vlastnictví? v jedné části jsou napsáni vlastníci a v další číslo pozemku, takže nikdy nebude v případě zakladatelky uvedeno, co přesně je její :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová