Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kamarádka se ptá na jednu věc. Snad to dobře popíšu. Je to případ z jejich rodiny.Tedy jejiho přitele. Zemřel mu stryc. Vše po něm zdědila matka ( ta je v ustavu, nikoho nepoznává, neví o světě)zdědila i pozemky. Nyní se objevil zájemce který chce ty pozemky koupit.Je to vůbec možné? koupit pozemky od babičky, která je nesvéprávná? kdo o tom rozhodne, jestli je to možné?
Jestli je babička nesvéprávná, musí mít nějakého soudem přiděleného opatrovníka. A vše se pak řeší přes soudy.
Prodej schvaluje tuším opatrovnicky soud. A pokud by měly byt pozemky prodány pod cenou, soud prodej neschválí.
@LadyBrigit Jde to, ale je to celkem pakárna, opatrovník a schválení soudem…
Pokud není svéprávnosti zbavena soudním rozhodnutím, tak asi ne. Lze jednat na základě plné moci, ale tu asi nebude schopna vystavit.
Možná je to překvapivé doporučení, ale obraťte se na právníka. Pokud je babička nesvéprávná, tak už musí mít opatrovníka. Pokud je sice mimo, ale není zbavena svéprávnosti, tak je stejně veliká šance, že ta kupní smlouva bude napadnutelná. Jestli se ten kupec objevil „náhodou“ relativně brzy po tom dědictví, tak si umím představit, že to bude možná i „spekulant“ v tom negativním slova smyslu a nabízená cena nebude OK.
Pokud babička „nefunguje“, tak jak byste to chtěli provést? Jak podepíše kupní smlouvu? Nebo jak udělí někomu plnou moc?
@LadyBrigit rady na praktickou realizaci padly. Já sice budu troškuk mimo téma, ale nechcete zvážit jako rodina si ty pozemky nechat a pronajímat je? Vždyť na nich musí nyní už někdo hospodařit, pokud se teda jedná o zemědělskou půdu. Máte k nim nájemní smlouvu? Bacha na to, bývá tam i předkupní právo pro stávajícího nájemce.
A pokud to jsou jiné pozemky, koukněte i na to, jestli nejsou v rozvojovém plánu obce a neuvažuje se o tom, že by se v budoucnu převedly na stavební parcelu. Pak by mnohonásobně vzrostla cena. Fakt si s tím zajděte k právníkovi, kolem tohoto tématu je mnoho věcí, na které je třeba dát pozor.
Připojím se k @Ivan PPZ.
Nevím, kdy došlo k dědictví, ale pokud v nedávné době, tak počítejte s tím, že budete časem zavaleni takovými výhodnými nabídkami.
Já jsem vloni dostala darem pozemky a od té doby mi jich přišlo minimálně 15. A všichni mne přesvědčují o tom, jak je ta jejich nabídka skvělá a jak tam budou hospodařit (houbelec, budou to pronajímat stejně jako já, to v lepším případě)… Jen pro tvé info, aniž by někdo ty pozemky skutečně viděl, tak za tytéž pozemky nabízí jedná firma plácnu 300 tisíc a jiná 600 tisíc. A obě mi píší, jak báječnou cenu mi dali.
Takže za mne, nikomu, kdo vám pošle báječnou nabídku, neprodávat, bez ohledu na zdravotní stav majitele. Mohli byste o ty pozemky i přijít.
An. z důvodu majetkových poměrů.