Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Našla jsem velmi zajímavý článek o tom, jak málo věcí může člověk potřebovat k životu. Rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení. Což otevírá prostor k úvaze, co můžeme v životě postrádat, zda jsme povahou spíše křečci či vyhazovači, minimalisté. Já se hlásím ke skupině druhé. V prostoru bez věcí a zbytečných krámů se mi lépe dýchá.
No a zde je zmíněný článek.
http://www.tyden.cz/…_304642.html#…
a ještě zde:
http://www.matthias.cz/…inimalismus/
Je to zajímavé. Ze střední školy si pamatuji rozdělení potřeb na zbytné a nezbytné, bohužel mediální masáž nás učí, že nezbytné je téměř vše. Já nejsem marnotratná, ale jako většině žen, udělá mi radost „nové“ oblečení, i když ho nutně nepotřebuji. Píši nové v uvozovkách, protože chodívám i do sekáčů. Ať tak či tak, nejsem stěžovatel, hluboce si uvědomuji, jak se nám v ČR žije dobře a je mi úplně fuk, že nejezdíme na dovolené k moři a podobně. Jsem šťastná, že máme střechu nad hlavou, nezažili jsme hlad, můžu dopřát dětem ve volném čase zábavu- jsem šťastná a hlavně díky Bohu- jsme zdraví a to není naše zásluha, vážím si toho a denně za to poděkuji.
Tohle mě napadlo při stěhování. stěhovali jsme se narychlo a řeknu tak půlku věcí máme ještě uložené v krabicích ve staré kůlně.. krom fénu, žehličky a jedněch bot, jsem tam za celý rok nepotřebovala nic… ale před tím jsem je určitě nutně potřebovala
![]()
Mně se líbí tento článek http://zbyhnev.com/…redni-tridu/
sice to není úplně to samé, o čem chceš diskutovat, ale v podobném duchu a hlavně vtipně napsané
skoro jak ode mne
![]()
Tak jasně, třeba noční stolek u postele nepotřebuji, můžu si to položit na zem. Ale proč bych to dělala? ![]()
Bez internetu bych se taky najedla, ale všechno ostatní bych si ztížila.
Dečky, krajky a hrníčky doma nemám.
Tak čeho bych se mohla zbavit? Prosím o nějaký konkrétní příklad toho, co tě napadlo… ![]()
Já se chystám vyhodit televizi. Už přes rok ji používám jen jako odkládací stolek.
Já bych potřebovala vyházet starý boty, oblečení.. jinak mám pocit, že máme věcí akorát, plus tu plnou kůnu teda
![]()
Článek jsem nečetla, ale napadlo mě, kdybych si měla vybrat 3 nezbytné kvalitní věci, tak by to asi byly dobré boty, dobrý zubní kartáček a kvalitní postel… ![]()
samozřejmě je těch věcí víc, ale tyhle mi přijdou fakt důležité ![]()
Já jsem křeček jak vyšitej a už dávno se zabývám myšlenkou, čeho všeho se zbavím. Při nedávném stěhování se to vyhrotilo - takových zbytečných krámů, často opravdu pořízených jen pro ten pocit… takže mě to určitě oslovuje a už na tom pracuju. Jen nevím, jestli jsem ráda, že nejsem sama, nebo mě štve, že už zase jsem objevila Ameriku…
![]()
Jinak - já bych u nás vyhodila akorát krámy přítele.
My bychom si mohli otevřít z fleku truhlářství, blešák s elektronikou a PC bazar
Tak ale prostor na to má, do jeho pracoven a dílen s jeho bordelem já už raději ani nekoukám, takže jeho boj
Blbý je, když potřebuju např. kleště nebo vrtačku, to mu kvůli tomu musím volat do práce kde to mám hledat
a dobře mu tak ![]()
A my zas mame doma temer poloprazdne skrine, par uplne prazdnych supliku, ci s jednou dvema vecmi. Ja zbytecne kramy doma nesnesu. Manzel ma tendence schovavat kde co, ale stejne to lifruju pryc, kdyz neni pritomen
A kdyz to tam neni, tak si na to uz nikdy ani nevzpomene ![]()
Zajímavý článek… Když jsem ještě neměla dítě, byla jsem schopná odcestovat přes půl světa s krosnou na zádech a žít měsíc jen z těch pár věcí. Teď, když vidím, s čím odjíždíme na víkendový rodinný výlet, chce se mi plakat ![]()
My jsme oba s mužem minimalisti, co se třeba zařízení bytu týče. Fakt skoro nemáme nábytek - myslím ten zbytný. Máme linku, jídelní stůl a židle, jednu komodu, postel a TV stůl. A to máme veliký byt… Dcera má postýlku, komodu a regál na hračky. Všechno ostatní uskladňujeme v šatně. Takže bez nábytku se fakt obejdeme, ale máme kolem 1000 knih a ty někde ležet musí. Něco mám ještě u našich ve starém bytě, ten zbytek trůní u nás v ložnici. A bez knížek fakt nežiju, i když vím, že si některé z nich už nikdy nepřečtu.
Když jsem odešla na MD, přestala jsem taky potřebovat většinu bot a tisíců halenek a sukní. Ale už se do toho zase pomalu a ráda vracím… Já třeba nepotřebuju poslední model mobilu, nepotřebuju auto, ale každou sezonu musíme mít nový objektiv na foťák. Bez toho bych ovšem taky dokázala žít, jako bez většiny věcí…
Ja bych se rada zbavila prebytecnych veci ale nemam je jak odvest a vyhodit
Nečetla jsem, možná potom… ale řadím se na mezicestu. Vyloženě minimalista nejsem, ale obejdu se bez mnoha věcí, které mají okolní rodiny…
Super
Taky se nad tím poslední dobou zamýšlím. Jednak kvůli tomu, že poslední dobou jsou ty věci větší a větší šmejdy, takže nemám pocit, že slouží mě, ale já jim - neustále opravy atd., taky co máme barák, tak si říkám, že to asi nebyl ten nej. nápad, protože vše se točí kolem barabizny a jsme ještě otroky baráku, takže jak můžu, tak něco vyhodím a snažím se nekupovat hovadiny. Třeba věci opravdu používám, až do úplného opotřebení. Ponožky nosím i děravý, spravovat je nebudu, ale vyhodit je je mi líto, protože zase vidím ty tuny a tuny odpadu z toho a taky z té výroby. No možná budu někomu připadat na hlavu, ale mě to tedy přijde ohleduplné k přírodě i k dětem, které v těch tunách odpadu budou muset existovat.
Taky se zamýšlím nad tím, kolik obalů na všem je. Docela mi to leze na nervy a taky je vše čím dál tím dražší, tak proč za to utrácet.