Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud by to nebylo v době kdy byly děti výhradně kožené, tak bych neměla problém je sebou nebrat
@Ludánek02 ono čím víc se tu projevujes (zvláště v pasážích o matkach), tím více mi prijde, ze hodně lidí odradí uz tvá pozice v žádosti o nepřítomnost dětí. Zřejmě bych na tu svatbu nešla i kdybych sehnala hlídání. Pokud někdo o rodičích a dětech smýšlí tak jako ty, pak nemůže čekat, ze kvůli němu někdo bude řešit hlídání a organizaci. Proč se namahat
@Kriss Tina píše:
Ještě je tu jedno řešení, to měli loni známí, jelikož mají v rodině i přátelích hodně malých dětí, chtěli se vyhnout tomu, že bude řev při obřadu a při hostině a zábavě si pak půlka zvaných nic neužije, protože bude koukat co kde dělají jejich děti. Tak si najali chůvu, ta děti pohlidala v dětském koutku behem obřadu a pak na ně dohlížela během oslavy, kde děti měli jeden stůl v rohu vyhrazeny pro sebe, a kousek od toho stolu kout s hrackama kam se odebrali když je nebavilo sedět. Byli pod dozorem, ale neviseli na rodičích a všichni si svatbu užilikdyby byla podmínka bez dětí tak půlka lidí taky nedorazí.
To je super a nad tím jsem už přemýšlela a na 99% to udělám.
@Ludánek02 píše:
@Térouš Tam nejde jen o obřad. Já znám své kamarádky a znám své členy rodiny, co mají děti. A většina z nich mají odlišný názor na výchovu dětí než já. Nechají klidně své dítě ječet při obřadu. Nechají ho ječet kdykoli, jakoby těm matkám ten jekot vymyl mozek a už ho nevnímaly. Za další, většina dětí je zvědavá na nevěstu a tahají ji za šaty a kladou otázky a pořád se motají pod nohy - to mám ze zkušeností z jiných svateb a že jich bylo. Za další, ty děti se nudí a zlobí a rodiče si víc všímají svých potomků než těm, kterým na svatbu přišli. Neustále na svatbách slyším jak děti brečí, že je rodiče kárají ať se chovají slušně nebo naopak jen s prominutím TUPĚ sedí a z dálky volají na svého miláčka, ať toho prosím nechá - klidným tónem třeba 60× opakovaně bez výsledku. No a potom mi vadí, že se děti pletou do „dospěláckých“ her, které na svatbě bývají. Jde o vícero věcí, co mi vadí a co vím a znám, jsou rodiče, kteří jsou v tomhle směru bezohlední. Vyvyšují se, že jsou něco víc, jen proto, že si upletli dítě. Žiju v domnění, že svatba je o nevěstě a ženichovi a né o rozmazlených dětí, které v dnešní době rodiče vůbec nevychovávají - tím myslím drtivou většinu, které mám já v okolí.
Je to vaše svatba a máte právo ji mít takovou, aby se vám líbila. Resp. nedělat takovou, o které výš předem, že se ti líbit nebude (viz výše). Jen jestli je vaše představa mít zároveň velkou svatbu se všemi známými a příbuznými, pak se to nemusí splnit. Ty máš právo zvát bez dětí, oni mají právo pozvání odmítnout. Tak bych ještě zvážila, o co vám jde víc, co je pro vás důležitější - jestli přítomnost těch konkrétních lidí i za cenu přítomnosti dětí (znáš je, tak asi víš, kdo jak zareaguje - kdo přijde v pohodě bez dětí a kdo zůstane radši doma, případně se urazí), nebo prostě klid bez dětí a klidně půlka lidí, než jste původně chtěli.
@nostress píše:
Jestli je toto tvůj obvyklý způsob komunikace, pak se nedivím, že už hodně kamarádek a příbuzných ti řeklo, že by to byl pro ně důvod nepřijít. Pokud by jsi už sama měla dítě, /záleží na věku, ale ty, co mají miminka, tak samozřejmě kojí, takže kvůli tvojí svatbě, asi těžko někdo odstaví dítě/, pak by sis zřejmě některé poznámky odpustila.. Pak je možné, že mnohé maminky nemají hlídání. A celkem bych pochopila i ty, které by se urazily. Jejich děti jsou jejich přirozenou součástí, a pokud někdo jejich dítě vykáže, jako nežádoucí osobu,nebo obtížný hmyz, mohlo by se jich to dotknout. Pokud by mi někdo sdělil,že mi „přeskočilo v hlavičce“, protože chci být se svým dítětem, tak bych zase já nemusela být na takové svatbě.Všechno se dá sdělit i citlivě, a slušně.
@Kriss Tina píše:
Ještě je tu jedno řešení, to měli loni známí, jelikož mají v rodině i přátelích hodně malých dětí, chtěli se vyhnout tomu, že bude řev při obřadu a při hostině a zábavě si pak půlka zvaných nic neužije, protože bude koukat co kde dělají jejich děti. Tak si najali chůvu, ta děti pohlidala v dětském koutku behem obřadu a pak na ně dohlížela během oslavy, kde děti měli jeden stůl v rohu vyhrazeny pro sebe, a kousek od toho stolu kout s hrackama kam se odebrali když je nebavilo sedět. Byli pod dozorem, ale neviseli na rodičích a všichni si svatbu užilikdyby byla podmínka bez dětí tak půlka lidí taky nedorazí.
Teď jsem to chtěla zrovna napsat. Všechno se dá zařídit, když je dobrá vůle.Byla jsem na svatbě, kde bylo cca 140 lidí. Většina tam měla sebou i svoje děti. Měli to velmi dobře zorganizované. Během obřadu a posléze se jim věnovaly dvě mladé studentky, které měly pro děti připravený program.
mě zas přijde, že tobě přeskočilo v hlavičce kvůli svatbě, moc to žereš
Tak já třeba hlídání mám tak výjimečně, že bych nebyla ochotná ho využívat kvůli kamarádčině svatbě. Respektovala bych její přání, ale musela pozvání odmítnout.
@Ludánek02 A tebe by třeba neurazilo, kdyby tě kamarádka pozvala na svatbu, ale řekla, že jedině bez partnera? Někdo prostě bere děti jako součást sebe sama, stejně jako toho partnera, svatba je pro ně společenská událost a vyčlenení jakéhokoli člena rodiny z ní je prostě urazí ![]()
My třeba na svatby (pokud nejsou v blízké rodině) jezdíme bez dětí, ale hlídání máme bezproblémové i na noc. Takový luxus ale spousta maminek nemá a musí pak v sobě řešit dilema, zda nějak lámat hlídání přes koleno (chůva), nebo nejít na svatbu vůbec ![]()
@terien píše: Úplně logicky se tu nebavíme o těch, co nemají hlídání. Mě taky fůra akcí kvůli dětem utekla, to se nedá nic dělat.
Ale jasně. Ale i ty, , které mají - čas , kdy mám hlídá omezený. Děti jsem si pořádila já, ne babičky, které hlídají rády, ale nebudou mít děti na krku ob víkend, už jen proto, že sice mám čas bez dětí ráda, ale stejně tak mám ráda čas s dětmi.
A podobných akcí ( sraz třídy, oslava narozenin kamarádů, svatby, oslavy příbuzných, oslavy narození dětí, dámské jízdy, rozlučky, sportovní akce a výlety) je spousty. A tím pádem ty bezdětné akce si vybírám. A zrovna svatba mi nepřijde akce nijak speciální v tom, že by mi tam přítomnost dětí obtěžovala a to, že se jich sbavím, bylo pro mne nějakým zvláštním přínosem. Rozhodně bych se neurazila, vdávající nevěstu neodsoudila, ale ja vážně možné, že pokud by to nebyla kamarádka blízká, účast bych odítla. A hlídání a bezdětnost si užila více na akci jiné, bezdětně aktraktivnější.
@Kriss Tina píše:
Uzasne reseni ![]()
Jinak já bych se neurazila, pokud by mě někdo pozval na svatbu s tím, že tam nechce děti, ale prostě bych nemohla přijít.
@Ludánek02 z tohoto důvodu jsme na svatbě obstarali dětský koutek a dvě paní na hlídání, které se o děti staraly, byli spokojení rodiče, děti a hlavně my protože se nikdo na nic nemusel vymlouvat a všichni si to užili ![]()
Zpráva pro všechny diskutující. Pokud na Vás působím nepříjemně, ano může to tak vypadat. Bohužel jsem bezdětná a nemám k dětem vřelý vztah. Nicméně mám spoustu jiných vlastností, které ze mě dělají hodného člověka. Jako každý z nás máme své plus a svoje proti. Přestaňte tedy prosím psát věty typu, jaká asi jsem a kdyby tak či onak, na svatbu byste nešly. Jste pro mě cizí i tak já pro Vás. Nedělejte si prosím na mě názor. Nikdy se neuvidíme a nepoznáme osobně - teda aniž bychom věděly kdo jsme. Na mojí svatbě, kterou udělám netradičně - klidně rozepíšu stručně inviduálně, bude dětský koutek. Mě prostě jen zajímal názor ostatních a je vidět, že to jsou opravdu rozdílné názory. Já to vidím ze svého úhlu pohledu a to tak, že děti bohužel nemám a v mém okolí jsou maminky co děti mají a zrovna je dle mého 2× nejlépe nevychovávají. Jsem velkorysá, milá atd. a pro jednou bych si přála být ten střed dění. Aspoň na ten jeden den. Protože ve většině případů na oslavách narozenin, návštěvy na kávu se celý vesmír točí kolem dětí. Tak ještě jednou: PROSÍM NECHOVEJTE SE TU S POCITEM, ŽE MĚ ZNÁTE NEBO DO MĚ VIDÍTE. Mě to nezajímá jaký máte na mě názor, ale samozřejmě sdělit ho je Vaše právo. Já jen chtěla zjistit, názory ostatních žen na to, proč musí na svatbu brát své děti jako svou součást ?! To že mám jiný názor a jiný úhel pohledu ze mě nedělá špatného člověka. A ještě mě baví věty typu, až budu mít děti já atd. Víte o mě houby, tak prosím nepiště tyto proroctví. Taky mě nezajímají ![]()
Myslím si, že hodně záleží, jak takovou pozvánku podas. Napriklad kdyby mě pozval nekdo ve smyslu, že jsme přece mladí a chtějí svatbu pojmout jako jednu velkou párty a tedy by bylo vhodnější děti nechat doma, vůbec bych se nezarazila. Ale kdyby to byla klasická svatba, a jen u pozvánky byl připsany dodatek, že je přísný zákaz dětí, tak by mi to přišlo dost neurvale. Ale pokud ses slušně zeptala i sestřenice ti řekne, že radši neprijde vůbec, tak se podle mě chová, jak kdyby celá svatba byla jen o ni. At tedy zůstane doma
Příspěvek upraven 21.02.19 v 10:22