Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@blobfish píše:
A jak se chová? Ty sis nikdy o nikom nepomyslela, že je to pěkný blbec? Mezi tím, že si něco myslí (a zapíše do deníku, který nemá NIKDO číst) a tím, že to své maceše řekne do očí, je podle mě dost zásadní rozdíl.Upřímně, jestli se syn dozví, že macecha četla jeho deník, bude si o ní myslet přesně to, co si napsal do deníku, a těžko se tomu bude někdo moct divit.
a ještě za situace, že macecha půjde žalovat tatínkovi, aby si to se synem vyřídil.
Jediné možné důstojné chování macechy je dělat, že mu nevlezla do deníku. A jejím „trestem“ je, že to ví a bude jí to žrát.
@niki V píše:
Asi bych to řekla příteli. Nenechala bych to jen tak je mu už 14let měl by vědět jak se chovat.
Tak on se nechová, nepíše, že by ji takto nazýval v mluveném projevu. A co píše do deníku je jen jeho věc, už takhle je špatné, že si to přečetla, nechápu proč..Vrcholem by bylo to rozmáznout a naprášit jeho otci..jak se asi zachová syn až se dozví, že jeho tajný dník se v rodině rozpitvává a ještě třeba otec mu za to vynadá, ztráta veškeré důvěry, nehledě na fakt, že co si myslí o zakladatelce jen tak nezmění..
Nicméně nevíme jaké jsou poměry v rodině, zakladatelce třeba nepřijde, že si to zaslouží, ale kdo ví jak se k němu chová, plus puberták a přítelkyně otce, většina dětí v pubertě nemusí partnera rodičů, třeba se kvůli ní rozešli, to je domněnka jasně, chci říct, že do jejich vztahu nevidíme..Neco jiného b bylo kdyby s ní takto mluvil face to face, ale co si píše do deníku?? Nehoráznost to číst.. ![]()
@cmudlik píše:
Maminky jak by jste se zachovaly, kdyby jste našli od přítele syna (14 let) deník a v něm si přečetli, že jste domácí zvíře, to dole co má žena, atd???Podotýkám, že nemá žádné důvody mi takto do deníku nadávat, nemá žádné povinnosti je celé dny na tabletu, nic doma nedělá, ven nechodí atd. Vím, neměla jsem to možná číst, ale upřímně mi je to jedno, když vidím, co si o mě myslí…
nečetla bych mu deník a nedělala bych nic. Když se hrabeš kde nemáš, tak se nediv.. ![]()
Obcas nasledek predchazi pricinu. Zacni to resit a budou ta oznaceni opravnena…
@cmudlik píše:
Maminky jak by jste se zachovaly, kdyby jste našli od přítele syna (14 let) deník a v něm si přečetli, že jste domácí zvíře, to dole co má žena, atd???Podotýkám, že nemá žádné důvody mi takto do deníku nadávat, nemá žádné povinnosti je celé dny na tabletu, nic doma nedělá, ven nechodí atd. Vím, neměla jsem to možná číst, ale upřímně mi je to jedno, když vidím, co si o mě myslí…
no myslím si že jsi pěkná kráva.
Do deníku se píšou věci které si člověk myslí, ale nikdy by to nevyslovil. Teď tě to bude užírat, změníš k němu postoj, budeš mít averzi, nebudeš mu věřit. a to vše jen proto že jsi kráva co čte pubošům deníček.
@terinka4444 možná je fakt lepší mlčet, protože takhle se přizná že četla soukromý deník. Aby se ještě neshodila před přítelem. Ale chápu že se jí to dotklo. Ještě když píše že nemá duvod tak o ni psat.
Chce to léčbu prací. Přiděl mu víc povinností.
Mě teda nepřipadá normální, aby si dítě o rodiči /byť nevlastním/ myslelo, že je… ehm.
@Ignácie píše:
Ale zakladatelka nepíše, že se chová špatně. A co si kluk o ní myslí, je čistě jeho věc. Zakladatelky problém, že teď ví na čem je…
Tak ona je taky otázka, jestli podle jednoho zápisu může posoudit, na čem je. Je to puberťák, který si tohle čas od času pravděpodobně myslí i o vlastní matce. Natož o maceše, která mu „ukradla“ tátu a která se ho pravděpodobně snaží vychovávat (a pravděpodobně - soudě podle toho nulového respektu k soukromí - s ním nejedná jako s rovnocenným).
Neřešila bych. vystavuješ se akorát riziku, že tak začneš být titulována veřejně, až bude chlapec vykládat, jak ho ta… macecha šmíruje a narušuje jeho soukromí ![]()
já si tedy deník nepíšu, ale kdybych si psala, kdo ví, co by v něm bylo… když si vezmu, co si občas myslím na adresu mého drahého exmanžela, no, to je veřejně nepublikovatelné a taky bych to veřejně nepronesla.
@Black Cat píše:
Mě teda nepřipadá normální, aby si dítě o rodiči /byť nevlastním/ myslelo, že je… ehm.
Tak to jsi asi byla v pubertě vzácná výjimka. Já se přiznám, že jsem si o vlastních rodičích myslela opravdu nepěkné věci. A to jsme měly a máme úplně normální vztahy.
@cmudlik
Být tebou, tak to hodím za hlavu. Je to puberťák a docela se divím, že si píše deník
. Hanba by mě fackovala, kdybych si přečetla deník i svého vlastního dítěte, natož „cizího“. Jsi jen macecha, on je v blbém věku a myslet si o tobě může naprosto cokoli. Do hlavy mu nevidíš. Buď ráda, že si to jen píše do deníku a neříká ti to do očí. On si prostě jen potřebuje nějak ulevit.
Ale když už tedy víš, co v tom deníku je, tak bych se zamyslela nad svým chováním a přístupem k němu. Mám skoro dvanáctiletého syna a už teď kolikrát nevím, co s ním. Nastupuje puberta a někdy je s ním fakt těžké pořízení. A to jsem s tím klukem od narození, prakticky pořád. Znám ho jak nejlépe můžu a pořád to nestačí. Zrovna teďka je zamilovaný do slečny, hlavu v oblacích, „nemá čas“ na učení a prudící máma neustále buzeruje a něco po něm chce… No, raději ani nechci vědět, co si o mně myslí
. Ale naprosto přesně vím, že já, ani kamarádi v tomhle věku nebyli jiní. Dělala a říkala jsem věci, za které bych si dneska nafackovala. Puberta je prostě prevít, a musíš se s tím naučit žít. Zkus se klukovi více věnovat, nebo naopak neprudit - v deníku asi bude naznačeno, co mu vadí. Tak se zkus trochu přizpůsobit a hlavně si pro příště nech zajít chuť na čtení cizích věcí ![]()
@cmudlik Tím, že jsi mu ten deník četla, jsi vlastně jeho slova potvrdila. Nezlob se na mě, ale tohle se opravdu nedělá
On je puberťák a tak svět vidí jinak, než dospělí. Asi tě až tak v lásce nemá a není z tebe zrovna nadšený, ale zatím si své pocity zapsal pouze do deníku. To ještě taková hrůza není, ale ty tomu nasadíš korunu, že mu lezeš do něčeho, po čem ti nic není. Pokud on se to dozví, možná nějaké „pojmenování“ z deníku uslyšíš i nahlas.
@ivašot. píše:
Tak to jsi asi byla v pubertě vzácná výjimka. Já se přiznám, že jsem si o vlastních rodičích myslela opravdu nepěkné věci. A to jsme měly a máme úplně normální vztahy.
A až si tohle přečteš nebo vyslechneš o sobě, tak budeš jako v pohodě jo? Přijde ti to úúplně normální? Mě ne… ![]()
@Black Cat píše:
A připadá ti normální trestat kohokoli za to, co si myslí (když si tu myšlenku nechává pro sebe)?
@niki V píše:
@terinka4444 možná je fakt lepší mlčet, protože takhle se přizná že četla soukromý deník. Aby se ještě neshodila před přítelem. Ale chápu že se jí to dotklo. Ještě když píše že nemá duvod tak o ni psat.
Vidíš, a mně připadá, že lezení do soukromí je docela pádný důvod.
@cmudlik to si delas legraci nebo to myslis vazne???
Proc jsi mu ten denik cetla? To jak popisujes ze nic nedela, nechodi ven a cely den je na tabletu ve me vzbuzuje podezreni ze ti to vadi a davas mu to najevo. Kdyby jsi byla milujici macecha nemel by snad duvod ti takto nadavat. Co kdyby nevlastni syn hrabal Tobe v soukromi jak by se ti to libilo??? ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat