Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nemate nekdo recept na pernicky, ktere by byly mekke, nadychane a vysoke, treba tak centimetr a vic tluste??
ani nevim jak neco takoveho v receptech na netu hledat…
mam na mysli neco podobneho tem co se prodavaji jako pardubicke treba, napr. s mikulasem na obalu, s marmeladou uvnitr…
chtela bych silne kousky mekkych tlustych pernicku slepovat povidly
diky za tipy
Ahojda,
tak já loni poprvé jedny pekla a byla moc spokojená, akorát než budou vláčné, musejí se nechat pár týdnů odležet, tak 2-3, ale nejlepší byly tak po měsíci, takže na vánoční stůl je klidně můžeš zadělat hned ![]()
Recept:
3 a 1/2 hrnku špaldové mouky (měla jsem celozrnnou špaldovou, ale může být i bílá špaldová), 1 hrnek třtinového cukru, 3 pol. lžíce medu, 1 pol. lžíce másla, 1/2 hrnku mletých mandlí, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, perníkové koření, vejce na pomazání
Všechno smícháš, vypracuješ těsto a necháš min. 2 hodiny uležet, já nechala přes noc. Pak se těsto vyválí na tloušťku 1/2 - 1 cm, lepší ten centimetr. Formičkami vykrájíme různé tvary, poklademe na vymaštěný plech (já dávala na nevymaštěný pečící papír na plechu), potřeme vejcem a zdobíme ořechy, mandlemi, sezamem, slunečnic. semínkem, podle fantazie..Pečeme v mírně rozpálené troubě (já pekla na 160 st.).
Ať se povedou, já půjdu také zadělat ![]()
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál.
pecu uz 5 let a jsou zasne, mela jsem slepovane povidli na svatbe, kazdy rok pecu na vanoce delam z nich adventni kalendar, jsou
hned okamzite uzasne
to vypada jako uzasny recept!!
hlavne celozrnna mouka a taky poradna davka medu (muj manzel je vcelar), super!!
prosimte a jak jsou tluste ty upecene, kdyz test vyvalis na ten 1cm?
jako - kolik asi nabydou?
@budi píše:
@Evulinato vypada jako uzasny recept!!
prosimte a jak jsou tluste ty upecene, kdyz test vyvalis na ten 1cm?
hlavne celozrnna mouka a taky poradna davka medu (muj manzel je vcelar), super!!
jako - kolik asi nabydou?
Jejda, no tak na cenťák a půl přibližně..
@KackaDoup Perníky podle tohoto receptu byste tedy doporučila dělat kdy? A těsto vyválet tak na ten centimetr? Péct na kolik a jak dlouho?
Díky za odpověď, jsem vánočním cukrovím nepolíbená ![]()
PS
nejde mi az tak o peceni na vanoce, pernicky ve zdravejsich variantach pecu pro dite celorocne, jine mlsani nema
akorat tyhle nadychane mi chybi v „portfoliu“ ![]()
hlavne nevim jak se to jmenuje??
Jinak je to recept z knihy Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky od MUDr. Hofhanzlové. I v ostatních sladkých receptech v knize hodně využívá med, tak možná by se ti líbila celá kniha ![]()
Příspěvek upraven 20.11.13 v 21:00
@Temeraire píše:
@KackaDoup Perníky podle tohoto receptu byste tedy doporučila dělat kdy? A těsto vyválet tak na ten centimetr? Péct na kolik a jak dlouho?
Díky za odpověď, jsem vánočním cukrovím nepolíbená
kdykoliv, daji se jist prakticky okamzite…ale taky casem jeste meknou, to uz se pak primo rozpadaji
tady je postup:1.Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
2.Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.
Ja muzu pridat taky svuj recept, jsou vzdy hned pryc a delam je ze dvou davek
@Evulina píše:
Jinak je to recept z knih Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky od MUDr. Hofhanzlové. I v ostatních sladkých receptech v knize hodně využívá med, tak možná by se ti líbila celá kniha
tyjo, tak na tos kapla, diky moc.
hned jsem si rikala, ze to neni typicky recept!!
knizku si znacim a davam na seznam jeziskovi.
snazim se ve vsem vyhybat bile vymlete mouce a hlavne bilemu cukru…
@KackaDoup jeee tyhle taky peču ![]()
@Evulina a tyhle mě lákaj, hodně peču ze špaldový mouky, hnědý cukr a podobně. děkujuuu za super typ ![]()
diky, ale me nejde o klasicke vanocni, tenke pernicky ke zdobeni!
jak uz napovida nazev tematu, shanim neco tlusteho a nadychaneho, jako se prodavaji balene perníky pro deti slepene marmeladou
neco takoveho
@budi píše:
@Natali14 @KackaDoupdiky, ale me nejde o klasicke vanocni, tenke pernicky ke zdobeni!
jak uz napovida nazev tematu, shanim neco tlusteho a nadychaneho, jako se prodavaji balene perníky pro deti slepene marmeladou
neco takoveho
jake tenke klasicke vanocni? si je udelej jake chces…to neni zadny predpis ze jsou to vanocni jsou to pernicky ktere jsou hned mekke…psala jsem ze jsem je mela na svatbe slepene povidlama…jak silne si je udelas takove budou…to uz je na tobe a jestli hvezdicky nebo medvidky nebo kyticky to je tez na tobe…zadne vanoce..
Příspěvek upraven 20.11.13 v 21:03
@budi mamina je pece, lepi povidly a maci v cokolade…jsou vyborne, akorat recept budu muset teprve zjistit…ja je nedelala, vzdy upece i pro me ![]()