Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Díky, já dneska pekla další dvě várky a taky na sedm minut
Dneska je vzala dcera do koly, jen pět kousků ke sváče a prý celá třída chětal, tak je nalámala na kousínky a prý všem moc chutnaly.
Holyk a jak vysoke to testo k vykrajovani mate? jak na klasicke pernicky?
@alchien píše:
Holyk a jak vysoke to testo k vykrajovani mate? jak na klasicke pernicky?
Jojo, jako klasický perníčky, těsto jsem rozválela asi na tloušťku 3mm
sem tam byl nějakej tlustší, ale po upečení vypadal líp jak ten tenčí ![]()
Tak jsem dneska zkoušela také perníčky a jsou úžasné
pekla jsem na 180/9minut ![]()
Vyhoda techto pernicku je, ze kdyz nebudete mit nic den pred vanocemi muzete klidne upect, nepotrebuji se rozlozit, ikdyz taky jsou za delsi dobu jeste lepsi.ja osobne pouzivam na adventni kalendar pro syna, napecu si ruzne velikosti hvezdicek nabarvim žloutek potravinarskym barvivem, oranzova, cervena apd a pouzivam na vyzdobu stolu, vencu, dekoraci
a slepuji povidly a namacim do cokolady na sezrani ![]()
@KackaDoup píše:
Vyhoda techto pernicku je, ze kdyz nebudete mit nic den pred vanocemi muzete klidne upect, nepotrebuji se rozlozit, ikdyz taky jsou za delsi dobu jeste lepsi.ja osobne pouzivam na adventni kalendar pro syna, napecu si ruzne velikosti hvezdicek nabarvim žloutek potravinarskym barvivem, oranzova, cervena apd a pouzivam na vyzdobu stolu, vencu, dekoracia slepuji povidly a namacim do cokolady na sezrani
taky jsem přemýšlela, že bych letos použila něco na výzdobu i z perníčků. Ještě jsem se chtěla zeptat, potíráš je žloutkem před a nebo po upečení. Já potírala po a zkazilo mi to ten hezký efekt, no prostě po potření byl povrch takový zkrabacený..
další várku jsem už nepotírala, sice se neleskly ale vypadala ![]()
@vlasatá píše:taky jsem přemýšlela, že bych letos použila něco na výzdobu i z perníčků. Ještě jsem se chtěla zeptat, potíráš je žloutkem před a nebo po upečení. Já potírala po a zkazilo mi to ten hezký efekt, no prostě po potření byl povrch takový zkrabacený..
další várku jsem už nepotírala, sice se neleskly ale vypadala
potiram, ale zadny problem s tim nemam…zloutek s vodou hend jak to vytahnu…akorat si to jeste barvim ![]()
@KackaDoup píše:
potiram, ale zadny problem s tim nemam…zloutek s vodou hend jak to vytahnu…akorat si to jeste barvim
dělám to stejně a povrch se zkrabatí a perníček „jakoby“ vyfoukne, když to nepotřu tak jsou pěkný. Možná kdybych obarvila ten žloutek nebylo by to vidět ![]()
@KackaDoup prosím, nemůžu nikde najít postup zdobení polevou, jak jsi psala, že jsi to popsala u perníkové chaloupky. Jsem asi slepá
, ale fakt to nikde nevidím.
POLEVA:
20 dkg moučkového cukru (prosátý)
1 bílek šťáva z 1/2 citronu
@Kaarolina nnei zac promin ze jsem to tam nedala hned
michas az je to tuhe a jde s tim malovat..pak pri praci prikryvat vlhkou uterkou, aby nezaschla ![]()
@KackaDoup píše:
400 g hladké mouky
140 g cukru moučka
50 g másla
2 vejce
2 lžíce dobrého tekutého medu
1 lžička jedlé sody
1 lžička perníkového koření
1 žloutek na potření po upečení
bílková poleva na ozdobení
Každý harmonogram s přehledem vánočního pečení vám doporučí, abyste perníčky upekli aspoň tři týdny před Vánocemi. Obvykle se totiž musí rozležet, jinak jsou tvrdé a pokazí vám úsměv (možná včetně chrupu). I s těstem někdy bývá potíž, lepí se, trhá, kroutí se při pečení. Ne však s tímhle. Recept, který mi poskytla kamarádka Andrea, kuchařsky postižená podobně jako já, dokazuje, že to se svým kamarádským vztahem ke mně myslí skutečně vážně, jinak by se o takový poklad nikdy nerozdělila. Nějakým zázrakem jsou totiž tyto perníčky okamžitě měkké, s těstem se skvěle pracuje, a hlavně taky dobře chutnají. Co se týká složení, nenajdete v nich žádnou speciální ingredienci a nebudete potřebovat ani žádný tajemný přípravný rituál.
pecu uz 5 let a jsou zasne, mela jsem slepovane povidli na svatbe, kazdy rok pecu na vanoce delam z nich adventni kalendar, jsouhned okamzite uzasne
Super recept, už peču druhou dávku
A kamarádka je opravdu dobrá kamarádka. Měla jsem známou a její švagrová pekla ty nejlepší buchty, ale recept nedala nikomu, ani svojí rodině!
Bych jí řekla, ať se s tím udáví
![]()
@KackaDoup taky se pridavam k dikum. Pekla jsem pred tydnem z jedne davky, uz jich je jen par a ja se chystam na dalsi2varky, at do Vanoc jeste nejaky mame
a svagrova je chvalila a chtela hned recept ![]()