Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás je taky nahota normální. Koupeme se s dětmi nahatí.. Do vířivky chodíme i s přáteli nahatí.. Mám kamarádku, tak se před svým miminkem nedokáže převlect.. u nich je nahota velké tabu-nechápu
Malému jsou 2 roky..běžně mě vidí v koupelně se sprchovat, nebo mazat se krémem..na taťku taky kouká jak se čůrá a bere to jako přirozenou věc. Ale až bude starší, ve školním věku, budeme mít každý soukromí v koupelně ![]()
Jo a naše máma se s námi koupala tak do 11let i chodila nahá. vubec mi to nevadilo-měla jsem to ráda… za to táta byl stydlín, nikdy jsem ho neviděla nahého a pak na mě jednou vypadl pytel z trenek když ležel na gauči a bylo mi táááák trapně
vubec jsem to nechápala ![]()
@Shaari90 Moje babička se klidně převlékala přede mnou nebou přes svojí dcerou i v sedmdesáti.
Máma nemá problém být nahá ve vaně, když si tam brácha pro něco jde. U svých dětí to budeme mít asi podobně.
Zato tchýně se nepřevlékla ani před dětmi, ani před manželem. Doteď nechápu, jak povila tři děti. ![]()
Treba nasi nemaji problem se prede mnou vyslect ani ted v dospelosti
ja se pred detmi taky neskryvam, manzel trochu, ve stylu, ze se otaci - preci jen mame holky a ty by mu pindoura nejlip zkoumaly i pod mikroskopem, jak je zajima
ale jinak se bezne spolu myjeme, neresim to - deti 3 a 4.
@Shaari90
Pripomnelas mi jeden dil Sexu ve meste, kdy Miranda se Stevem odjeli na libanky a rocniho Bradyho hlidala Charlotta. Meli s Harrym hezkou chvilku a v cestovni postylce se Brady vzbudil, pozoroval je a Charlotta zacala vysilovat, ze bude mit trauma a hned vóala Mirande ![]()
Proboha je to male mimino, u deti je nahota prirozena. Divim se ze s takovou prudernosti vubec to mimco mas… Nerikam, ze clovek musi s pubertalnimi ditky vymetat nuda plaze nebo doma holdovat naturismu, ale normalni nahota (prevlikani, myti apod.) k zivote patri a je naprosto prirozena…
Nikdy jsem se před dětmi neschovávala. Nestalo se, že by si mě syn zvědavě prohlížel, byl zvyklý. Následky to na něm nezanechalo.
No já jsem možná extrem, ale spím nahá. Staršímu byly 4 roky. V létě mu je horko a taky spí nahej. Běžně jsem se chodila do koupelny upravovat, kdyz byl tatka nebo mamka ve vaně
Vlastně i ted, kdyz mi je pomalu třicet a tatkovi pres padesát
Bydlím s dětma u rodičů. Nikdo z nás není uchyl
@Shaari90 píše:
Pamatuje si někdo z vás vzpomínky z doby, kdy vám bylo méně než 2 roky?
Nevím přesně kolik mi bylo - možná dva, možná tři - když jsem se běžně s mamkou koupala ve vaně. Vůbec si nevybavuju, že bych vůbec někdy uvažovala nad její nahotou. Ani tehdy, ani později (neřešila to nikdy). Z tý vany si vybavuju hlavně její obličej.
Taťka se před námi dětmi naopak schovával…a následkem toho i nám bylo trapně, když jsme mu třeba omylem vlezli do koupelny.
Tvůj vlastní přístup ovlivní dceřin přístup. Když to nebudeš řešit, bude i pro ni nahota něco naprosto přirozenýho…a naopak. ![]()
Pred dcerou, sestrou a matkou je to jedno, koneckoncu obcas chodime i do bazenu a tam taky potkas nahaty zensky, co se rodicu a pribuznych opacneho pohlavi tyce u dospelych je pro me ta hranice jak dite zacne mluvit, u deti tak zacatek zakladky… samozrejme, pokud bysme chodili na nuda plaz asi bych to brala jinak, ale cizi nahy chlapy mi zas tak nevadej, jen ty pribuzny az tak do detailu moc znat nechci…
U nás je nahota doma naprosto normální, chodíme doma nazí skoro pořád, pokud se nechystáme ven… Teo má zatím 9měsíců, ale normálně se koupe třeba s tatínkem dohromady, za mnou chodí běžně taky… navíc co máme z domu, nikdy to v našich rodinách neřešili, nikdo se nijak extremně neukazoval, ale ani vyloženě neschovával..prostě když se rodiče převlékali, bylo normální, že se svlékli a nikdy mě ani nenapadlo se nad tím pozastavit, pohoršovat nebo je sledovat a prohlížet si je..prostě u nás je nahota přirozená a nikdo se nad ní nepozastavuje… nemyslím, že je zdravé dítě od nahoty izolovat a tvářit se, že je to ultratajná záležitost…akorát mu do budoucna můžeš narušit vnímání vlastní nahoty a tím třeba související pozdější potíže v partnerském soužití..přehnanou stydlivost před opačným pohlavím a podobně… řekla bych, že to příliš hrotíš ![]()
Jo a nemáme dveře u koupelny. Kdyz jdu do vany, tak oba kluky (4 a 2 roky) mam nakvartýrovaný u vany a polívají mi kolena, ruce, ramena.. Pak mi do vany vlezou
A jednou starší prohlásil, že kdyz mam prsa, tak bych mu mohla dat napít mlíka ![]()
Mam 4 leteho syna. Nahotu neresim. Klidne za mnou chodi do koupelny a obcas i ted na wc. Nemam s tim problem. Vnima to normalne a bezne. Pamatuji si jen jednu vtipnou hlasku, kdy jsem byla ve sprse a byla jsem par dni neoholena, tak se na me diva a pta se:„Maminko, ty tam mas vousy, jaktoze tsm mas vousy?“
Jinak on to taky neresi, jen obcas mi rekne, kdyz se svleka do vany, ze se nesmim koukat. Ale to jen obcas a ve vane uz pak ok. ![]()
@LuHr Co vousy, me vlitla holka na wc pri ms… mami a ty tam mas bebi? Co si delala?
Tak já vidím kolikrát i teď nahou svoji mámu
Doma se nijak nevystavujeme, ale když mi kluk vletí do koupelny nebo do ložnice, tak tam prostě vletí. Nestrhnu na sebe závěs, jen ho pošlu pryč, aby nebylo mokro. Nezamotám se do peřiny, převlíkám se prostě dál
Nedělám z toho žádný drama. Když to bude klukům nepříjemný, nebudou mě nahou vyhledávat. Když to bude nepříjemný mně, tak se prostě tomu budu vyhýbat. Na druhou stranu se zase ale nebudu zamykat v koupelně, není to bezpečné.