Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anna766 píše: Více
No přesně, ta holka si nemůže vážit někoho, kdo pro ní nemá pochopení, navíc v tsk hrozné situaci ve které je. Kdyby cítila, že to pochopení od té partnerky otce má, že jí chápe, rozumí tomu, že to má strašně těžký, tak by ji třeba na milost vzala, je to dost pravděpodobný, ale úplně jiný přístup by musela mít ta partnerka, ne holka, ta má sama se sebou co dělat a je to pochopitelný.
@Anna766 Z čeho usuzujete, že někdo bojuje o partnera?
Máte pocit, že je v pořádku, když vás holka tahá do svých her a lže na obě strany, aby z toho něco vytěžila? Nebo musím mlčet, protože ji zůstal jeden rodič a sbírat po ní použité vložky že země a ještě za to poděkovat?
Nemyslím si, že to vždy tak ednoznačné
Mám doma něco podobného a…vše má dvě strany.
@Matt 02 píše: Více
Jasně, jasně, ale vraťme se k výchozí situaci.. Desetileté dítě Ti ve vlastní kuchyni „píčuje“ v přítomnosti Tebe a Tvých dětí. Je to v pořádku? Přejdeme to, protože oni jsou v hrozné situaci?
Tohle musí řešit otec se svými dětmi. Dát jim stabilitu, bezpečí, vědomí, že je tu pro ně a jsou pro něho na prvním místě. Tohle nemůže řešit nová partnerka. On musí přemýšlet o tom, jak celou situaci uchopit, vysvětlit dětem.. Kdy nové partnerky představovat, za jakých okolností se s nimi a dětmi stýkat atd. atd.
Ale stojím si za tím, že slušné chování je podmínkou. To má zakladatelka plné právo vyžadovat. Zvlášť, pokud má svoje děti, které jsou vulgárního slovníku (i chování) přítomné. O ostatním lze polemizovat.
Mj. my víme, kdy se rozvedli? Kolikátá partnerka je zakladatelka? Jak to mají s matkou? Nevíme nic..
Moje děti mají také úplně vše co si řeknou, dáváme je na první místo. Nejmladší školák chtěl být doma, tak je domškolák, do školek nikdy nechodily, protože nechtěly. Jen ať si dětství užívají opravdu na plno, v dospělosti nemusejí to štěstí mít. Upřímně bych volila rozchod a pro děti parťačku takovou, která je bude podporovat bez osobní důležitosti. A vám partnera, který bude s výchovou podle vašich představ. ![]()
@Anonymní píše: Více
Tak je nesbírej. A neděkuj. I když, budu upřímná, nevěřím.
@Kockazvysocan píše: Více
s tím předním sedadlem mne to taky trochu překvapilo, my s ex vždy jako rodiče vepředu, děcka vzadu, tak to prostě Vždy bylo
leda jsem jela já a holky už byly větší, tak si sedla dopředu
letos do Chorvatska sedl junior automaticky dopředu, že bude pomáhat tátovi s navigací, prva jsem polkla, myslela jsem, že s partnerem prostě budeme sedět tolik hodin Vedle přímo sebe
ale pak jsem si po pár vteřinách řekla, že jde vlastně úplně o Ho-no a v klidu jsem si s dcerou lehla dozadu a bylo to nakonec pohodlnější
takže ze sezení v autě bych fakt kovbojku nedělala, z peněz taky ne, jsou to jeho děti stejně jako moje děti jsou moje děti a nenapadne nás jakkoliv komentovat i nadstandardy, které naše děti rozhodně mají…
je to vše hodně o kompromisech, dohodě, chování a slušnosti…
hlavně tu slušnost bych vyzvedla… jeho syn je anděl - fakt takový velký hodný slušný medvěd, zrovna mi vysává a umývá sám od sebe auto, já mu zas navařila a napekla co má rád
zrovna se mi směje, jestli tu zas někoho šikanuju
auto vymydlené, je zlatíčko.. sám si po sobě vždy uklidí, o praní poprosí…
to auto by mi moje holky fakt neudělaly…
vše je o lidech a spolu chtějí/umí vyjít..
@Scarw.e píše: Více
To je zas druhej extrém, nechtějí do školy, tak nemusí a budou se učit doma? Ono ani každá rodina si to nemůže dovolit nechodit do práce a učit se s dítětem. Já si jako nemyslím, že je potřeba dovolit úplně všechno a že děti nemusí dělat nic co nechtějí, to je zas moc. Ale souhlas v tom, že když se jim rozpadne rodina, tak by měli mít trpělivost hlavně dospělí a ti partneři rodičů by neměli překračovat svoje kompetence, co dítěti rodič koupí, to není jejich starost a měli by mít určité pochopení a nadhled a dítě ciny a chováním přesvědčit, že to není sok, co krade dítěti mámu nebo tátu a taky na dítě nezarlit a nesoupeřit. Když to nedají, tak se nehrnout do vztahu kde je dítě, to jo Ale zas ne takový extrém jak píšeš ty. To je za mě hodně na škodu.
@Matt 02 píše: Více
super pohled
tak ale je vidět, že ty jsi profík a empatik
takhle to dokáže vidět dost málo lidí
a hodně „nabíječům a macechám“ vadí hodně fakt skoro cokoliv - včetně těch drahých darů, mluvy (v tom teda mají dost rezervy i moje děti) a čehokoliv, co si najdou…
Podle mne je to primárně o Lásce a umění slevit i ze svého komfortu kvůli někomu jinému, našli jsme si lidi s dětmi, šli jsme do toho bez devítky u spánku, dobře jsme to věděli, tak se holt máme podle toho chovat..
NE ve všem ustupovat, to ani náhodou! ale komunikovat a hledat cesty.. a pokud možno s láskou a vlídně
kdyby si zakladatelka s tou holkou třeba zašla co cukrárny-do kina, zkusila s ní vlídně promluvit, třeba by se dozvěděla takové věci, o kterých vůbec netuší..
mne kolikrát překvapí i vlastní holky, s čím přijdou a jak v 15 uvažují.. jsou jak napůl vylíhlí motýli.. ještě trochu děti, ale více spíše velmi křehcí dospělí… kterým se bohužel velmi snadno špatným dotekem zlomí křídla…
tak to vnímám já…
@Lojzísek píše: Více
Samozřejmě že se chytalo sedadla, páč to tu ještě nebylo. Vyčítat dětem partnera místo vepředu v autě. Neuvěřitelný. Zbytek ohraná písnička… nevlastní parchanti nevychovaný, neslušný, rozmazlený, mají, co si vzpomenou, zatímco ty moje hotoví andělé, to už nikdo ani nekomentuje, taková klasika.
Ty se zas točíš na sprostým slově celou dobu. Jasně, že to by být nemělo, sice se mi nějak nechce věřit, že desetiletý dítě tituluje na návštěvě dospelyho člověka číčou a otec to vůbec neřeší, no pokud je to pravda, svědčí to hlavně
o otci a pokud takový chlap zakladatelce imponuje…její věc. Stejně jako to, jak málo tráví čas se svými dětmi. ![]()
Ale ono kdoví, jak to celý je, když tady čte člověk ty cancy o mrtvých maminkach a použitých vložkách…hnus hnus.
@masima píše: Více
hm.. to je zajímavý názor, moc by mne zajímalo (v dobrým kvůli sobě) ČÍM konkrétně tě ta paní tak strašně štvala, žes použila slovo, že ji nenávidíš.. co ti dělala?
já s mou maceškou vycházím i v jejích 70+ moc hezky, voláme si, i se s ní někdy radím
je to velmi moudrá a velmi realistická žena, tak mne kolikrát s mou přílišnou empatií zastaví a vysvětlí takový jako pragmatický pohled na věc.. vždy jsem ji měla ráda… otec si ji bral v mých 11 a fakt ačkoliv je celkem studená a nemá srdce na dlani, tak se vždy chovala tak slušně, hezky a korektně, že si zaslouží můj doživotní respekt ![]()
@Anna766 píše: Více
Jo, přesně. Stejně jako kdyby na mě nastoupil s tím, že odteď sedí moje dítě vzadu, nebude o tom diskutovat, ať se podle toho zařídím.
To bych mu k tomu vystupování ještě otevřela dveře. Ať klidně vystoupí a nikam nejede. Navždy a nikdy.
Prostě jak je bude mít partner na ten týden, tak bych si udělala svůj program.
Ať si holka sedne třeba na střechu ![]()
Jako než řešit cizí děcka a mít z nich nervy, tak to radši věnuju čas svým dětem a budu v pohodě.
Navíc pokud bych vnímala že ty jeho děti mne nemusí, tak ok… Problém vyřešen a každý si ten týden užije se svými dětmi.
Jako doprošovat se někoho o místo v autě, nebo řešit že se neumí chovat, tak to fakt ne ![]()
@Lucy75 Nedělala mi nic, protože náš táta vyměnil svoje děti (tedy mne a mého sourozence) za ni. Řekla jsem, že se s ním vídat nechci, on řekl ok a tím to zhaslo.
Nenáviděla jsem ji proto, že mi v mých očích zničila rodinu a ukradla tátu, kterého jsem milovala a on se do té doby než ji poznal choval tak, že jsem si myslela, že i on miluje mne. Představ si, že děti a puberťáci nepřemýšlí rozumně jako dospělí. Dnes je mi samozřejmě ukradená. Nicméně, když se mi narodily moje vlastní děti, stalo se pro mne ještě víc nepochopitelným, jak se k nám dětem mohl táta zachovat tak, jak se zachoval.
@Anonymní píše: Více
Tak pokud to nefunguje všestranně, je snad lepší být sama v klidu, než se handrkovat s nevlastním dítětem. My když jsme se dali dohromady s manželem, každý jsme měli jedno dite, tehdy jim bylo 7 a 12let. U nás si vsechno sedlo, máme další spolecne dite, jsme spolu 15let. Před tím jsme měla vztah, kdy mi děti přítele lezly na nervy, byly drze, hlouoe, rozjivene, věcně usoplené. usmudlane. Nebavilo mě se o ne zajímat a věnovat jim pozornost, ten pritel tehdy neakceptoval, ze se budeme vídat jen když bude bez děti, takže jsem vztah s nim ukončila. Urcite bych nikdy netrvala na vztahu kde něco tak zásadního nefunguje.