Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Simona_Black píše:
Tak předně pokud nemáte žádné úspory, tak asi nemá smysl chtít hned barák, to není pro každého. A i pokud byste náhodou sehnali nějaký levný na okraji Prahy nebo někde jinde, tak si uvědom, že nebudeš platit jen hypo, ale provoz domu něco stojí a nejsou to malé částky. Dojíždění něco stojí, jen si spočítej, kolik byste projezdili benzínu cestou do práce, školy, školky atd.
Zároveň je naprostý nerozum nemít žádné úspory, co byste dělali, kdyby manžel přišel ze dne na den o práci? Z čeho byste žili a platili hypotéku? Nehledě na to, že vám 100% hypotéku stejně pravděpodobně žádná banka nedá a s koupí domu jsou i další náklady na právníky, bankovní úschovu, odhadce atd.My jsme to třeba udělali tak, že jsme měli malý byt na hypotéku, který jsme platili a vše co šlo jsme dávali bokem, takže jsme hypotéku doplatili dřív a pak ještě třeba rok šetřili. Byt jsme poté prodali a koupili větší. Teď jsme koupili velký byt, který jsme asi 2 miliony financovali z prodeje starého bytu, část jsme našetřili a na zbytek máme hypotéku. Tu splácíme a vše co jde dáváme zase stranou, abychom ji co nejdříve splatili. Až ji splatíme, tak prodáme tenhle byt, za který dostaneme třeba 5 milionů a pak si teprve pořídíme dům, abychom si zase brali třeba jen milion hypotéku a minimalizovali to riziko.
@Monika Nika Kašlete na to. My máme příjem dvojnásobný oproti vám a i tak jsme se hodně rozmýšleli… Ona to není jen hypotéka, ale i životní pojištění, opravy domu, pijistka domu (nám dělá skoro 6000 ročně).. není to levná sranda, to fakt ne.
Ještě než hypotéku dostanete, musíte zaplatit žádost o ni, odhadce, úschovu peněz, smlouvy (za to dvoje poslední jsme dali 13 000kč), katastr.. cca 40tisíc jsme vyplázli ani jsme nevěděli jak.. Plus jsme teda dávali ještě za rezervaci 50 000kč.
100% hypo někde dávají, ale tam jsou masakrózní úroky.
Bez rezervy do hypotéky nechoďte, nemuselo by to dobře dopadnout.
@Monika Nika píše:šance možná je pokud by přítel žádal sám a chtěli by jste někde nějakou garsonku v menším městě tak do cca 800 000 tak pak možná nějaká šance je, ale nevím z čeho by jste žily…hlavně při takovém přijmu Vám nikde nedají podle mě ani tu 90%…spíš tak 80%, z čeho řešit zbytek by jste se neměla ptát nás ale vedět, stejně tak vedět až partner bude na neschopence tak z čeho tu hypo budete platit…stejně tak, kde vemete třeba 30 000 na advokátní úschovu, poplatek realitce třeba dalších 50 000 atd atd…né vždy je to v ceně…dan, odhadce a další věci je třeba zaplatit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nemá zkušenosti???
Chtěli by jsme si s partnerem nechat postavit dům, chtěli by jsme to na hypotéku ale bohužel nemáme žádné úspory, já nyní na rd, partner příjem průměrně 15000Kč(v létě i více), myslítě že dosáhneme na hypotéku? Má někdo zkušenosti? A jak je to v případě, že by nám banka nabídla hypotéku jen na 90% jak řešit těch zbývajících 10%? Děkuji moc budu ráda za každou odpověď. Děkuji
@atominnka Je mi jasné, že to jak jsme to udělali my není pro každého, protože ne každý může se splácením hypošky ještě šetřit bokem
Já jsem spíš chtěla uvést, jak se to dá také udělat tímhle postupným způsobem, kdy to sice trvá déle, ale riziko je menší a že není nutné hned kupovat dům, když na něj zcela evidentně nemají.
My bychom si s našimi příjmy klidně mohli dovolit koupit dům na hypotéku rovnou, ale měli bychom velmi vysoké splátky a to riziko by bylo na náš vkus moc velké, takže jsme teď radši pořád v bytě a šetříme bokem a dům si koupíme, až na něj budeme reálně opravdu mít.
Občas mi přijde, že někteří lidé nemají soudnost a jdou do zbytečného rizika a pak se diví, když to dopadne špatně
@Simona_Black Občas mi přijde, že někteří lidé nemají soudnost a jdou do zbytečného rizika a pak se diví, když to dopadne špatně
S tím naprosto souhlasím ![]()
@Anna Ada no to by si asi moc nepolepšili ne? někde asi i ted bydlí a sama píše že chtějí barák
![]()
@Simona_Black píše:
@atominnka Je mi jasné, že to jak jsme to udělali my není pro každého, protože ne každý může se splácením hypošky ještě šetřit bokemJá jsem spíš chtěla uvést, jak se to dá také udělat tímhle postupným způsobem, kdy to sice trvá déle, ale riziko je menší a že není nutné hned kupovat dům, když na něj zcela evidentně nemají.
My bychom si s našimi příjmy klidně mohli dovolit koupit dům na hypotéku rovnou, ale měli bychom velmi vysoké splátky a to riziko by bylo na náš vkus moc velké, takže jsme teď radši pořád v bytě a šetříme bokem a dům si koupíme, až na něj budeme reálně opravdu mít.
Občas mi přijde, že někteří lidé nemají soudnost a jdou do zbytečného rizika a pak se diví, když to dopadne špatně
Já se osobně přiznám, že mě by na tom osobně vadila jediná věc a to, že si tímto moc nepolepším. Pokud bych chtěla dětem něco zanechat, tak stejně musím dodatečně kupovat nějaký menší byt a takový postup mi těch nervů až tolik neušetří. Proto mi příjde skoro lepší jednu z těch fází pozastavit, místo prodeje byt pronajímat (prodat se dá vždycky) a pronájmem platit hypotéku ![]()
@Nimie Upřímně o tom jsme také uvažovali, že bychom si byt nechali a pronajímali ho, ale v tu chvíli se nám nechtělo z časových důvodů řešit komunikaci s nájemníky, případné neplatiče a hledání nových nájemníků atd. Mně ještě není ani 30 a děti nemáme, takže v tuhle chvíli o tom, co dětem zanecháme nepřemýšlíme, protože to je za dlouho
Ale jinak mít další nemovitost na pronájem je rozhodně dobrý nápad
@Markéta80 píše:
@Anna Ada no to by si asi moc nepolepšili ne? někde asi i ted bydlí a sama píše že chtějí barák![]()
v některých případech ano…byli by jak se říká ve svém, vše co by investovali do oprav by bylo jejich…navíc v některých krajích je levnější hypotéka než platit nájem…znám pár lidí co šli do hypo, protože neutáhli nájem na slušnější byt…tak asi cca 3 roky šetřily naspořili si asi těch 6 měsíčních platů a něco málo do začátku na poplatky atd a šli do hypo…
@Nimie píše:
Já se osobně přiznám, že mě by na tom osobně vadila jediná věc a to, že si tímto moc nepolepším. Pokud bych chtěla dětem něco zanechat, tak stejně musím dodatečně kupovat nějaký menší byt a takový postup mi těch nervů až tolik neušetří. Proto mi příjde skoro lepší jednu z těch fází pozastavit, místo prodeje byt pronajímat (prodat se dá vždycky) a pronájmem platit hypotéku
jo, takhle to může fungovat v Praze nebo univerzitních městech. V některých regionech ceny bytů klesají a ceny nájmů a služeb rostou. Pak pronájem nemusí hypotéku pokrýt.
@Simona_Black My na to šli podobně. Koupili jsme rekreační nemovitost, tu zrekonstruovali a výhodn prodali (teda za hotové z dědictví), pak pronajali náš byt a přestěhovali do domu na hypotéku, ne moc vysokou, protože jsme mli peníze z prodeje chalupy. Měli jsme nájemníky, ale zjistili jsme, že ty starosti za tch pár kaček navíc nestojí. Navíc jsem šla na mateřskou a občas se bála, co budeme dlat, když se nájemníci vystěhují. Z jednoho platu platit hypo, naše bydlení a ješt služby a fond oprav v prázdném byt. Nic moc představa. Nakonec to vyšlo, nájemníci se odsthovali, další měsíc uuž tam bydlel kupec. Penězi z bytu jsme umořili zbytek hypotéky. Barák je můj, ne banky. Jsme spokojeni.
kurňa, vynechává mi ě ![]()
@Simona_Black píše:
@Nimie Upřímně o tom jsme také uvažovali, že bychom si byt nechali a pronajímali ho, ale v tu chvíli se nám nechtělo z časových důvodů řešit komunikaci s nájemníky, případné neplatiče a hledání nových nájemníků atd. Mně ještě není ani 30 a děti nemáme, takže v tuhle chvíli o tom, co dětem zanecháme nepřemýšlíme, protože to je za dlouhoAle jinak mít další nemovitost na pronájem je rozhodně dobrý nápad
Aha ![]()
@matkabagristy píše:
jo, takhle to může fungovat v Praze nebo univerzitních městech. V některých regionech ceny bytů klesají a ceny nájmů a služeb rostou. Pak pronájem nemusí hypotéku pokrýt.
Chápu, koneckonců ani v Praze to hypotéku často nepokryje, ale pokryje to alespoň její část a cena bytu (většinou) nikdy neklesne natolik (pokud neprodáváš fakt v největší krizi), že by se to nějak výrazně nevyplatilo. Nebo vždycky jde včas prodat a koupit místo toho něco jiného levnějšího, v lepším místě, ale spíš mi šlo o to, že mi příjde efektivnější a levnější si tu jednu menší nemovitost pro děcko ponechat (tím pronájmem může alespoň živit sebe sama, v lepším případě pomoct s hypotékou na barák) než to vrazit celé do velkého baráku a pak si říct, že by bylo fajn pomoct dítěti a brát si na to hypotéku ![]()
@Nimie klid, já si už žádnou hypotéku nevezmu, jsem vyléčená
@matkabagristy píše:
@Nimie klid, já si už žádnou hypotéku nevezmu, jsem vyléčená
jakto? ![]()