Nasmrádlý byt u tchýně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8996
21.11.12 18:10

Ahoj všichni. Mám problém jako zakladatelka. Když jsme se snažili o miminko, tak jsem brala jako samozřejmost, že ho budeme půjčovat tchýni. Tchýně sice kouřila, ale vždy vyvětrala a o nějakém prokouřeném bytě nemohla být řeč. Vrátil se k ní ale po letech její manžel a ten nejenže kouří a nevětrá ale kouří v bytě doutníky. Teď když je navštívíme, jdou na mě mdloby už od dveří. Při poslední návštěvějsem to taktně naznačila a výsledek byl ten že teda otevřeli okno dokořán ale zatímco tchýně si už nezapálila, její muž si šel ten doutník dokouřit do vedlejší místnosti aniž by zavřel dveře. Je to jejich domov a já jako návštěva do toho nemám co mluvit, tak jsem šla na hodinovou procházku a když jsem po návratu z ní zjistila že je v bytě stále kouřová mlha tak jsem řekla, že jsem unavená a jelo se hned domů. Teď musím říct že dítě tam dávat nechci. Je mi to moc líto, tchýně je prostě báječná a máme spolu skvělý vztah ale i kdybych jim řekla že si nepřeju aby doma kouřili, tak vím že jakmile odjedu tak si zapálí. Já jsem taky kouřila ale jak jsme se začali snažit o miminko přestala jsem a přítel od té doby co jsem těhotná doma už prostě nekouří. Tchán s tchýní mají tři děti a kouřit doma kvůli nim nikdy nepřestali, tak je mi jasné, že nepřestanou ani kvůli vnoučeti. Předtím jsem s tím neměla problém, protože to tam prostě nikdy nesmrdělo - teď je to tam jak v putyce čtvrté cenové kategorie a je tam normálně snížená viditelnost kvůli kouři z doutníků. :roll:

Další věc je, že každý Štědrý večer jsme slavili tam jako rodina dohromady, ale letos se obávám, že to nezvládnu. Při poslední návštěvě jsem měla kvůli miminku hrozné výčitky že setrvávám v tak zahulené místnosti - jsem úplně viděla jak chudinka pak leží v tý zkažený plodovce celou hodinu než se mu ta voda vymění. :roll: Na svátky se mi tam za takových podmínek vůbec nechce ale zase se mi nelíbí představa, že přítel bude kvůli mně odtržený od rodiny na Štědrý večer. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
21.11.12 18:14
@Lynette píše:
Ahoj všichni. Mám problém jako zakladatelka. Když jsme se snažili o miminko, tak jsem brala jako samozřejmost, že ho budeme půjčovat tchýni. Tchýně sice kouřila, ale vždy vyvětrala a o nějakém prokouřeném bytě nemohla být řeč. Vrátil se k ní ale po letech její manžel a ten nejenže kouří a nevětrá ale kouří v bytě doutníky. Teď když je navštívíme, jdou na mě mdloby už od dveří. Při poslední návštěvějsem to taktně naznačila a výsledek byl ten že teda otevřeli okno dokořán ale zatímco tchýně si už nezapálila, její muž si šel ten doutník dokouřit do vedlejší místnosti aniž by zavřel dveře. Je to jejich domov a já jako návštěva do toho nemám co mluvit, tak jsem šla na hodinovou procházku a když jsem po návratu z ní zjistila že je v bytě stále kouřová mlha tak jsem řekla, že jsem unavená a jelo se hned domů. Teď musím říct že dítě tam dávat nechci. Je mi to moc líto, tchýně je prostě báječná a máme spolu skvělý vztah ale i kdybych jim řekla že si nepřeju aby doma kouřili, tak vím že jakmile odjedu tak si zapálí. Já jsem taky kouřila ale jak jsme se začali snažit o miminko přestala jsem a přítel od té doby co jsem těhotná doma už prostě nekouří. Tchán s tchýní mají tři děti a kouřit doma kvůli nim nikdy nepřestali, tak je mi jasné, že nepřestanou ani kvůli vnoučeti. Předtím jsem s tím neměla problém, protože to tam prostě nikdy nesmrdělo - teď je to tam jak v putyce čtvrté cenové kategorie a je tam normálně snížená viditelnost kvůli kouři z doutníků. :roll:Další věc je, že každý Štědrý večer jsme slavili tam jako rodina dohromady, ale letos se obávám, že to nezvládnu. Při poslední návštěvě jsem měla kvůli miminku hrozné výčitky že setrvávám v tak zahulené místnosti - jsem úplně viděla jak chudinka pak leží v tý zkažený plodovce celou hodinu než se mu ta voda vymění. :roll: Na svátky se mi tam za takových podmínek vůbec nechce ale zase se mi nelíbí představa, že přítel bude kvůli mně odtržený od rodiny na Štědrý večer. :(

No, osobně bych za takových podmínek k nim vůbec nechodila, kvůli miminku. A jaképak půjčování miminka? To se přece nikomu nepůjčuje, to jsem ještě neslyšela. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
21.11.12 18:18

Já ti rozumím, tcháni jsou podobní a když jsme tam byli minule s manželem, tak neježe jim nic neřekl, ale ještě si taky zapálil. oni všichni chodili do vedlejší místnosti, ale byly otevřený dveře, takže asi tak 4 metry ode mě s prckem (2 měsíce). včera jsme tam zas bylia zas to samé. "naštěstíů jsem astmatik, takže být 20 minut v tomhle prostředí, tak jsem pak týden nemocná, být tam déle, tak skončím s angínou. no, rozumná řeč neprošla, tak musím doufat, že manžela to nakonec trkne :( nemůžu říct, že tam nebudeme jezdit, jsou to prarodiče a chtějí ho vidět a oni k nám jezdit teď přes zimu taky nebudou, doma jim totiž nedovolím kouřit a to oni nevydrží, tak sem jezdili jen když se dalo sedět venku an zahradě a kouřit :roll: přesně jak u tvých tchánů - kouřili a v tom vychovali 5 dětí (půlku času měli jen jednopokojovou hájenku, tak pochybuju že kouřili jinde). jenže když vidím, co to dělá se mnou a mým zdravím, tak nechci, aby to měl syn stejný.

a když si dupnu a řeknu, že tam jezdit nebudem, tak jsem za hysterku, co je asociál a snaží se to použít jen aby nemusela na návštěvu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
21.11.12 18:21

@Cuarentena Půjčování dítěte. Pochopitelně že dokud budu kojit, tak ho půjčovat nebudu moct, ale myslela jsem si, že pak ho půjčit na hodinku na dvě aby bylo se svou babičkou a já si odpočinula a z něj nebyl mamánek závisláček. Fakt je, že říct ať přijede k nám na návštěvu to by nebyl problém - tady je to něco jiného - můj dům má pravidla, ale až nás pozve k sobě tak nevím jak to budu pořád odmítat. Hlavně jsem si říkala že až bude dítě větší tak bude na prázdniny dva týdny u babičky a my, jeho rodiče, pojedeme spolu na dovolenou ve dvou. Určitě se na to tchýně taky těší až se bude moct s malým pochlubit svým kamarádkám a užít si vnoučátka. Je to blbá situace a moc nevím jak jí řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
21.11.12 18:26

@Lynette Se štědrým dnem bych to vyřešila tak, že ted jsi rodina ty s manželem a nenarozeným dítkem a budete doma na štědrý den. A druhý den je pozvat.

Píšeš, že si s tchýni rozumíš, ale asi to není až tak ideální, abys jí svoje obavy řekla, co :think:
do zakouřeného prostředí bych dítě nedávala, pokud bych měla jinou volbu…ale jak to vyřešit nevím, jedině je zvát k vám…a manžel je jejich syn, tak bych nechala na něm, at jim to vysvětlí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
21.11.12 18:30

@Lynette když to nechtějí pochopit a tvého přítele trknout - co se takhle začít dusic, zalykat, nemůže se ti udělat hrozně špatně, když tam budeš??? a pak jim normálně říct, že ač ji máš ráda, tak nechceš, aby dítě bylo v tom smradu a dýmu, takže když ho bude chtít, tak holt musí přijít k tobě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
21.11.12 18:34

@ANEBjája No to je přesný. Já jsem nechtěla být za hysterku, tak jsem to sváděla na těhotenství, že jsem teď hrozně přecitlivělá na pachy a je mi zle z toho kouře - dělala jsem že jsem v tom jako nevinně, tak se na mě nikdo nezlobil, ale že by si třeba šli zapálit na balkon, tak to nikoho nenapadlo. Smutně na mě koukli, pokývali jakože chápou ale že by prostě tu chvilku co jsem tam byla nekouřili doma, tak to je prostě ani nenapadlo. Když jsem to pak řekla příteli, tak mi řekl, že na to nejsou zvyklí a nenapadlo je to a že jsem mu to měla říct, že by jim to řekl - mně se to ale příčí, protože už jasně vidím ty následky. Bude to vypadat že využívám situace ( že čekám jeho dítě ) a tlačím ho tam proti jeho vlastním rodičům, oni budou naštvaní, že jsou nuceni měnit své zvyky, takže buď je změní a budou nervózní a nepříjemní ( venku je zima a oni tam budou klepat kosu a neustále stepovat na balkoně a to vše jen kvůli tomu že já jsem se změnila v primadonu nebo budou doma v teple nervní že si nemůžou zapálit. Ať tak či tak ta špatná budu já. V případě že neustoupí a budou chtít dál kouřit doma vznikne tak otevřený konflikt a kdo to všechno začal - no zase já. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
21.11.12 18:47

@Lynette no mě „přece ustoupili“ - tedy tím, že kouří v kuchyni, fakt 4 mětry od malýho. ale ono je tam stejně tak zahulíno, že to je snad i jedno :( když u nich zůstane jeden den dopis a pak ho chlap donese k nám (měl tam trv. pobyt, tak k nim občas ještě něco dojde), tak pak furt chodím a čenichám, smrdí to tu jak v putyce. všecko pak musí z domu. naštěstí to byly vždycky reklamní letáky,. ale má u nich i vysvědčení, tak to nevím kam dám, až to z nich vydyndáme :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
21.11.12 18:49

@ANEBjája No mně posledně ustoupili stejně a tak mám pocit že víc ustoupit sejim prostě nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4275
21.11.12 18:50
@ynax píše:
@Lynette když to nechtějí pochopit a tvého přítele trknout - co se takhle začít dusic, zalykat, nemůže se ti udělat hrozně špatně, když tam budeš??? a pak jim normálně říct, že ač ji máš ráda, tak nechceš, aby dítě bylo v tom smradu a dýmu, takže když ho bude chtít, tak holt musí přijít k tobě

to máš těžký, tcháni řekli, že oni doma taky kouřilia všechny jejich děti žijou :nevim: jako co chceš na tohle říct. jo, kouřili. i chlastali, tchán byl alkoholik. a jeden jejich syn je bezdomovec, protože se odmítá jít léčit, zbytek aspoň hulí jak fabrika (vč. mého muže :zed: ), problémový vztah k alkoholu mají všichni, naštěstí ten můj se nějak s naší pomocí drží, ale taky to není růžový. a plus to, že já teda fakt jsem asociál a nesnáším návštěvy, obzvlášť u příbuzných :( nevím co s tím. navíc od nich budu asi od novýho roku potřebovat hlídat, protože přece „nebudem utrácet za chůvu“, když oni bydlí pár minut od mé školy, kde potřebuju dodělat ještě rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
21.11.12 18:56

@ANEBjája To oni jsou teda naštěstí všichni abstinenti, přítel taky vůbec nepije a já už taky ne - nějak nám to přestalo všem chutnat. A jinak jsou moc fajn, jsou hodní a opravdu bych se nemusela bát svěřit jim dítě, ale tohle je prostě problém. Blbý kouření a jak to dokáže zamýchat vztahama - dřív jsme tam jezdili často a byli jsme tam celé odpoledne a bylo to tak fajn. Čert vem moje plíce - já sama taky x let kouřila, ale pro naše dítě chci prostě něco lepšího. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
21.11.12 18:58

Posledně i přítel měl z toho hodinového pobytu tam migrénu - aby taky ne. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
21.11.12 19:17

To je fakt hnus, nechapu, ze jim to neni trapne, pred miminem. je to potreba si to vyjasnit, jde o zdravi, nedivim se ti, nechodila bych tam. at oni prijdou k vam a u vas jen na balkone, nebo jim kup na Vanoce elektronickou cigaretu - to nesmrdi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
21.11.12 19:31

Mě to přijde jako nehorázná bezohlednost.
Ty nekouříš, je tam mimi a oni se takto chovají.

Tohle jsem řešila s našima. Jsem nekuřák, ale do putyk chodim…ale někdy, když blbě větrají, tak je to fakt síla…ale kvůli malému se začli přizpůsovat. Řekla jsem jim, že nechci, aby v jeho přítomnosti kouřili a oni to respeketují - vím, jsou to naši, je to jiné, než tchyně…jednou taky na mě táta zkusil, že jim nebudu říkat, jak se mají chovat doma…řekla jsem mu, že má pravdu, ale pak se nesmí divit, že tam nebudu chodit…Asi tak nějak bych to řekla tchyni. Já ji říkám věci narovinu-co se minelíbí a mám s ní lepši vztahy, než švagrovka, která raději mlčí, nic neříká a myslí si svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.11.12 19:38

Měli by mít rozum a vůbec tam nekouřit pokud tam bude dítě. To musí být přeci samozřejmost, já bych to nikdy nedovolila :x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová