Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
j.a.n.i1 píše:denca29 píše:A to že ke dni nástupu nemáš příjem je úplně jedno, když jdeš na PPM z RD, tak taky nemáš příjem…j.a.n.i1 píše:Je to pravda, pokud v ffen nástupu nejsi zaměstnaná nemáš logicky příjem a nemáš na PPM nárok.denca29 píše:To není pravda, to jestli je člověk na UP nebo není nehraje pro nárok na PPM žádnou roli, o tom rozhodují jiné podmínky. Ona se tedy ta registrace ke dni nástupu ukončí, protože logicky nástupem na PPM přestáváš hledat práci.
V den kdy nastupuješ na PPM nesmíš být na pracáku. A výšePPM se ti bude počítat od posledního zaměstnavatele ikdyž tam budeš třeba jen měsíc.
Vzhledem k tomu, že PPM vyplácí OSSZ a jsi na ÚP tak ti nic nevyplatí.
Ty jsi těch 180 dnů ochranná lhůta napsala jako od uknčení pracovního poměru. Je to 180 dní před nástupem na mateřskou a na tu můžeš nastoupit nejdříve 8 týdnů před termínem porodu.
denca29 píše:j.a.n.i1 píše:Teď jsem se do tojo zamotala v ochranné lhůtě jo, ale nemůže behem těch 5 měsíců po ukončení PP otěhotnět na to se to nevztahuje.denca29 píše:j.a.n.i1 píše:Jo a podmínky pro PPM jsou jednoduše 2. 270 dnů za dva roky a v den nástupu být zaměstnaná.denca29 píše:To není pravda, to jestli je člověk na UP nebo není nehraje pro nárok na PPM žádnou roli, o tom rozhodují jiné podmínky. Ona se tedy ta registrace ke dni nástupu ukončí, protože logicky nástupem na PPM přestáváš hledat práci.
V den kdy nastupuješ na PPM nesmíš být na pracáku. A výšePPM se ti bude počítat od posledního zaměstnavatele ikdyž tam budeš třeba jen měsíc.Tu druhou podmínku sis trochu zjednodušila, správně je to:
Takže pokud bude mít někdo smlouvu na 2 roky, pak bude 5 měsíců na UP a pak nastupuje na PPM, tak na ni nárok má.
- v den nástupu být zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, která při ukončení zaměstnání v těhu činí 180 dní, případně je stejně dlouhá jako poslední zaměstnání, pokud bylo kratší.
Já jsem taky nic o otěhotnění nepsala, ani jsem to nijak nevztahovala k dotazu zakladatelky, pouze jsem reagovala na to, že nesmí být na UP, protože to je ve vztahu k nároku na PPM naprosto nepodstatné.
denca29 píše:j.a.n.i1 píše:Vzhledem k tomu, že PPM vyplácí OSSZ a jsi na ÚP tak ti nic nevyplatí.denca29 píše:A to že ke dni nástupu nemáš příjem je úplně jedno, když jdeš na PPM z RD, tak taky nemáš příjem…j.a.n.i1 píše:Je to pravda, pokud v ffen nástupu nejsi zaměstnaná nemáš logicky příjem a nemáš na PPM nárok.denca29 píše:To není pravda, to jestli je člověk na UP nebo není nehraje pro nárok na PPM žádnou roli, o tom rozhodují jiné podmínky. Ona se tedy ta registrace ke dni nástupu ukončí, protože logicky nástupem na PPM přestáváš hledat práci.
V den kdy nastupuješ na PPM nesmíš být na pracáku. A výšePPM se ti bude počítat od posledního zaměstnavatele ikdyž tam budeš třeba jen měsíc.
Jak už jsem psala, to jestli jsi nebo nejsi na UP je úplně fuk, podstatné je zda ti vznikne nebo nevznikne na PPM nárok.
denca29 píše:
Ty jsi těch 180 dnů ochranná lhůta napsala jako od uknčení pracovního poměru. Je to 180 dní před nástupem na mateřskou a na tu můžeš nastoupit nejdříve 8 týdnů před termínem porodu.
Ta ochranná doba je od ukončení pracovního poměru, je 180 dní (maximálně) a během ní je třeba nastoupit na PPM, aby na ní byl nárok, nevím co ti na tom přijde špatně?
j.a.n.i1 píše:denca29 píše:Ta ochranná doba je od ukončení pracovního poměru, je 180 dní (maximálně) a během ní je třeba nastoupit na PPM, aby na ní byl nárok, nevím co ti na tom přijde špatně?
To, že pokud od ukončení pp otěhotníš do 180 dnů tak behem 180 dnůnemůžeš nastoupit na mateřskou. A s tím UP je pravda, Moje zkušenost: V práci jsem skončila v lednu. V přelon únor březen jsem otěhotněla už jsem byla na ÚP. Když jsem chtěla čerpat PPm tak mi bylo řečeno, že splňuji 270 odpracovaných dnů, ale ne že v den nástupu jsem zaměstnaná. Tak jsem na jeden měsíc před nástupem na mateřskou šla ještě dom práce. A na PPm jsem tím pádem měla nárok, vypočítali mi ji od zaměstnavatele kde jsm pracovala ten měsíc. Takže to mám vyzkoušené a tak mi to řekli a MPaSC
denca29 píše:j.a.n.i1 píše:To, že pokud od ukončení pp otěhotníš do 180 dnů tak behem 180 dnůnemůžeš nastoupit na mateřskou. A s tím UP je pravda, Moje zkušenost: V práci jsem skončila v lednu. V přelon únor březen jsem otěhotněla už jsem byla na ÚP. Když jsem chtěla čerpat PPm tak mi bylo řečeno, že splňuji 270 odpracovaných dnů, ale ne že v den nástupu jsem zaměstnaná. Tak jsem na jeden měsíc před nástupem na mateřskou šla ještě dom práce. A na PPm jsem tím pádem měla nárok, vypočítali mi ji od zaměstnavatele kde jsm pracovala ten měsíc. Takže to mám vyzkoušené a tak mi to řekli a MPaSCdenca29 píše:Ta ochranná doba je od ukončení pracovního poměru, je 180 dní (maximálně) a během ní je třeba nastoupit na PPM, aby na ní byl nárok, nevím co ti na tom přijde špatně?
Ale já jsem nic o otěhotnění nepsala, psala jsem pouze to, že pokud nastupuješ na PPM do 180 dní po ukončení pracovní poměru, tak nárok máš (pokud je splněna podmínka těch 270 dní) i když jdeš z UP.
Ty by si logicky nárok neměla (kdybys do té práce nenastoupila), protože by si na PPM nenastupovala do 180 dní po ukončení PP.
j.a.n.i1 píše:denca29 píše:j.a.n.i1 píše:To, že pokud od ukončení pp otěhotníš do 180 dnů tak behem 180 dnůnemůžeš nastoupit na mateřskou. A s tím UP je pravda, Moje zkušenost: V práci jsem skončila v lednu. V přelon únor březen jsem otěhotněla už jsem byla na ÚP. Když jsem chtěla čerpat PPm tak mi bylo řečeno, že splňuji 270 odpracovaných dnů, ale ne že v den nástupu jsem zaměstnaná. Tak jsem na jeden měsíc před nástupem na mateřskou šla ještě dom práce. A na PPm jsem tím pádem měla nárok, vypočítali mi ji od zaměstnavatele kde jsm pracovala ten měsíc. Takže to mám vyzkoušené a tak mi to řekli a MPaSCdenca29 píše:Ta ochranná doba je od ukončení pracovního poměru, je 180 dní (maximálně) a během ní je třeba nastoupit na PPM, aby na ní byl nárok, nevím co ti na tom přijde špatně?
Ty jsi těch 180 dnů ochranná lhůta napsala jako od uknčení pracovního poměru. Je to 180 dní před nástupem na mateřskou a na tu můžeš nastoupit nejdříve 8 týdnů před termínem porodu.Ale já jsem nic o otěhotnění nepsala, psala jsem pouze to, že pokud nastupuješ na PPM do 180 dní po ukončení pracovní poměru, tak nárok máš (pokud je splněna podmínka těch 270 dní) i když jdeš z UP.
Ty by si logicky nárok neměla (kdybys do té práce nenastoupila), protože by si na PPM nenastupovala do 180 dní po ukončení PP.
Jo, jo a já to zmiňovala, proto, že zakladatatelka psala o ÚP. Mě totiž tenkrát paní na ÚP řekla, že nárok budu mít od posledního zaměstnavatele
. Což jsem v tomto případě neměla. Narychlo jsem to řešila a dopadlo to dobře a PPm jsem ddostala. Tak, aby pani taky neměla zbytečně problém.
Jojo, tak to jo, já to zas zmiňovala protože někdo si myslí, že nesmí jít na UP ani když je v té ochranné lhůtě 180 dní a pak řeší, že si bude muset sám platit zdravotní.
Ahoj, mám podobný dotaz, jsem nezaměstnaná, ale mám odpracovaných těch 270 dní, jen bych chtěla vědět od kdy se těch 270 dní počítá, od kterého dne, jestli od data předpokládaného porodu nebo od nástupu na mateřskou, kdybych tedy na ni měla nárok. Děkuji Vám za odpověď ![]()
tatranka1 píše:denca29 píše:Já to taky řešila,byla jsem na neschopence a na sociálce mi řekli,když ji uknčím a půjdu Na ÚP nebudu mít nárok na PPM,ale dostanu jen porodné a rodičovskou budu mít automaticky tu čtyřletouj.a.n.i1 píše:Vzhledem k tomu, že PPM vyplácí OSSZ a jsi na ÚP tak ti nic nevyplatí.denca29 píše:A to že ke dni nástupu nemáš příjem je úplně jedno, když jdeš na PPM z RD, tak taky nemáš příjem…j.a.n.i1 píše:Je to pravda, pokud v ffen nástupu nejsi zaměstnaná nemáš logicky příjem a nemáš na PPM nárok.denca29 píše:To není pravda, to jestli je člověk na UP nebo není nehraje pro nárok na PPM žádnou roli, o tom rozhodují jiné podmínky. Ona se tedy ta registrace ke dni nástupu ukončí, protože logicky nástupem na PPM přestáváš hledat práci.
Pokud bys měla odpracovaných 270 dní a na PPM nastupovala do 180 dní od ukončení pracovního poměru, tak nárok na PPM máš i když půjdeš na UP, pokud podmínku 270 a 180 dní nesplňuješ, tak nárok na PPM není ani když budeš celou dobu na neschopence.
Magdlule píše:
Ahoj, mám podobný dotaz, jsem nezaměstnaná, ale mám odpracovaných těch 270 dní, jen bych chtěla vědět od kdy se těch 270 dní počítá, od kterého dne, jestli od data předpokládaného porodu nebo od nástupu na mateřskou, kdybych tedy na ni měla nárok. Děkuji Vám za odpověď
Těch 270 dní je za poslední 2 roky před nástupem na PPM. Ale zároveň musíš být ke dni nástupu na PPM zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě, která je 180 dní od ukončení zaměstnání (nebo stejně dlouhá jako to zaměstnání, pokud bylo kratší).