Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@katintheBOx63 k čemu by se ti to hodilo? Když je nástup 13.6. tak je poslední den v práci 12.6. Jestli budeš mít dovolenou do 2.2. treba, tak můžeš i tak čerpat rodičák od 1.2.
@Bubla_Bučková No prave že mi zustane 24 dnu dovce, MD mi skonci 26.12. tedy v prosinci vyberu 3 dny dovce v lednu zbytek 21, ale leden ma 22 pracovnich dnu. No takze bych jako musela už od 31.1 na rodicak, coz mi prijde uplne blbý termín ![]()
@katintheBOx63 píše:
@Bubla_Bučková No prave že mi zustane 24 dnu dovce, MD mi skonci 26.12. tedy v prosinci vyberu 3 dny dovce v lednu zbytek 21, ale leden ma 22 pracovnich dnu. No takze bych jako musela už od 31.1 na rodicak, coz mi prijde uplne blbý termín
Ty si volíš, kdy začneš čerpat RP podle sebe. Takže klidně můžeš až od 1.2. jinak pokud budeš mít v lednu dovolenou, tak je možné, že ti ještě vznikne nárok na dovolenou nebo její část za příští rok.
Jestli rodičákem myslíš rodičovský příspěvek, tak se se začíná čerpat už po skončení MD. Pak máš současně rodičovský příspěvek a čerpanou řádnou dovolenou v práci. Po skončení čerpání řádné dovolené nastoupíš na rodičovskou dovolenou…
@P4ja A jo, na tohle jsem zapomela, ze mi vlastne za leden jeste vznikne narok na cca 2,5 dne dovce. Tak to by resilo ten muj problem s jednym chybejicim dnem
Já nechci cerpar rodicak a dovcu najednou. Rada bych nejdriv vycerpala dovcu a pak od 1.2 zadala o rodicak. Proste mam radsi kdyz jsou tyhle veci hezky od zacatku mesice ![]()
@katintheBOx63 píše:
@Bubla_Bučková No prave že mi zustane 24 dnu dovce, MD mi skonci 26.12. tedy v prosinci vyberu 3 dny dovce v lednu zbytek 21, ale leden ma 22 pracovnich dnu. No takze bych jako musela už od 31.1 na rodicak, coz mi prijde uplne blbý termín
Proc je to uplne blby termin? Ovlivni Ti to neco?
@katintheBOx63 píše:
@P4ja A jo, na tohle jsem zapomela, ze mi vlastne za leden jeste vznikne narok na cca 2,5 dne dovce. Tak to by resilo ten muj problem s jednym chybejicim dnemJá nechci cerpar rodicak a dovcu najednou. Rada bych nejdriv vycerpala dovcu a pak od 1.2 zadala o rodicak. Proste mam radsi kdyz jsou tyhle veci hezky od zacatku mesice
Jasn
ý to je tvoje věc. Nicméně nic navazovat nemusí. ![]()
Ale vždyť je to jedno. Rodičovský příspěvek (ty peníze) můžeš čerpat, odkdy chceš, klidně od 1.2. Rodičovská dovolená je to volno v práci a vůbec se nemusí časově krýt s dobou pobírání rodičovského příspěvku.
@ugluk Ja jsem blbá, ja na tohle furt zapomínám, že to lze nastavit oddelene
No nic, tak to je pak fakt jedno, proste skončím v praci 12.6 pokud zdravotně do tě doby bude ve ok ![]()
@katintheBOx63 píše:
@ugluk Ja jsem blbá, ja na tohle furt zapomínám, že to lze nastavit oddeleneNo nic, tak to je pak fakt jedno, proste skončím v praci 12.6 pokud zdravotně do tě doby bude ve ok
Jinak o RP můžeš žádat i tři měsíce zpětně, tak není třeba to hrotit.
A nezapomeň v práci zažádat o čerpání řádné dovolené po skončení mateřské a potom teprve o nástup na rodičovskou. Nejlépe písemně. Je potřeba aby to navazovalo. Jinak čerpání RP a ŘD se nijak neřeší.