Návštěva OSPODu doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2999
23.10.21 18:25
@Anonymní píše:
Dodám k tomu mému prvnímu anonymu.Asi je to o lidech. Já na tu návštěvu nerada vzpomínám. Dům vlastní novostavba, naklizený, jídla plno, návštěva neohlášená. Syn se hrál na dvorku a řešila i to, že nemá čistý nehty :zed:

To mi připomíná pani Zubatou z Kolje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
23.10.21 19:54
@freeport píše:
Také jsme měli s mužem vnuka v péči, také chodila dvakrát do roka na kontrolu, ale u nás tedy opravdu pobyla par minut, nikdy nic nechtela vidět. Nyní už je to několik let, dcera ho má zpět ve své péči.

Dcera se vůbec o něj nezajímá, ani mu nepopřeje ke svátku, k narozeninám. Tak pochybuji, že si ho někdy k sobě vezme.
Nyní mu je 8 let.
Víc to tady nebudu plevelit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2999
24.10.21 06:28
@jitka 11 píše:
Dcera se vůbec o něj nezajímá, ani mu nepopřeje ke svátku, k narozeninám. Tak pochybuji, že si ho někdy k sobě vezme.
Nyní mu je 8 let.
Víc to tady nebudu plevelit.

To mi je líto, u nás to bylo jen kvůli nezletilosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
1.4.22 15:13
@Kriss Tina píše:
U nás byla před soudem o svěření do péče, nic extra, paní u nás byla asi 5 minut, koukla na zázemí, prohodily jsme pár vět a šla.

Ahoj, můžu se zeptat, jak bylo dítě staré? Já teď budu řešit něco podobného :(.. Jen mám skoro 5 měs dcerku, se kterou teď bývám u tety ve 2pokojovem bytě.. Malá tady má všechny věci, hračky, oblečení, postýlku..
Dnes jsem odeslala žádost o svěření do mě péče s návrhem o alimenty jenže jak to bývá, chlap hází špínu kde může..
Takže budu taky čekat kontrolu že sicialky a mám z toho strach. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37141
1.4.22 15:36

@Krista 1 synovi byly 2 roky, ale pokud máte vše v pořádku, tak bych byla v klidu. U mě to prošlo v pohodě a to sem měla byt napůl se ségrou a ještě přišla během stěhování, takže sme měli víceméně holobyt a všude nevybalene krabice :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.24 12:10

pozná něco ospod?

Holky, obnovuji téma. Kdo má zkušenost s ospodem? Pozná něco doma? Jde mi o to, že jsem poslala OSPOD na jednu rodinu. Holčičku bije nevlastní táta a nadává jí. Malá ze školy nechodí domu, bojí se a sedá na lavičce v parku. On to popře, máma prý u toho nebývá u těch nadávek. Bije jí prý málo kdy, ale bije. Malá má na lavičce hlad. Peníze na jídlo nemá. Je tam uplně sama. Žijí v nějakém starším paneláku, mají prý 2 místnosti, což je ok pro 3 lidi. Spíš si myslím, že holka u nich není zrovna na prvním místě a na bytě to bude poznat. Mluvím z vlastní zkušenosti. K nám OSPOD chodil, když jsem já byla dítě a poznat na bytě to bylo-žádné vybavení pro děti, psací stůl, úložný prostor pro děti. Mohli něco pozna, kdyby chtěli… Napsali, že vše je vše v pořádku. Jen mámě řekli, že musí dokoupit, nebo zadarmo sehnat starší nábytek pro děti, psací stůl, vhodnější postele, dát vymalovat a zařídit dětem jejich koutek, který bude jako, že náš, náš dětský prostor. Ona slibovala, jak koupí palandy, jak tohle je provizorní, že teď neměla peníze, ale její maminka jí na to dá, že jsou domluvené. Nikdy to nedodržela. A nevadilo to. Sociálka s ní byla spokojená, že je jen chudá, ale děti miluje. Nebyla to pravda, týrala nás. Tak jako nám nedala „běžné starší zařízení“, což by bylo v jejích silách, nedala nám ani lásku. Ani jídlo. Lednici nikdo nekontroloval, právník jí řekl, že do skříní a lednice nemůže, že by musela mít povolení od soudu. :roll: takže OSPOD-paní šla jen po bytě. Odpadky po zemi nebyly, bordel byl zastrčený v skříních, lednice prázdná, my čisté triko a kalhoty a pod tím špinavé nohy. A zpět k té holčičce z parku. Já jí to věřím, protože to sama znám. Už jak jsem jí viděla, poznala jsem problém, proto jsem na ní promluvila. Na povrchu byla základním způsobem obstaraná. Starší oblečení, čisté, vodu měla, ale v staré pet láhvi. Nejde o ty věci. Ale o to, že to může značit, že nemá ani jiné věci. Seděla tam sama, ztuhlá, jak robot. Ve vedru, spálená (nenamazaná, bez kšiltovky, bez instrukcí a dohledu). Strašně smutná. Furt koukala na jedno okno v paneláku. Pak mi řekla, že v tom okně mívala kamarádku, ale už se odstěhovala a ona k tomu oknu sedá a dívá se tam a vzpomíná na tu kamarádku. Pak mi řekla to bití od otčíma. Máma tomu věří a nevěří a prý by by bez něj finančně nevyšly. A máma řekla, ž s ním musí vydržet. On platí nájem. Nadává holce do krav a parchantů. Třeba za neumyté nádobí, nebo když ho vyruší u TV. Na obědě snad byla, říkala, že to jí máma platí ty školní obědy. Ale kamarádky nemá, kromě té odstěhované. Spolužáci se jí smějí, že nosí jedny legíny furt dokola. Navrhovala jsem ji, že hned pojedem na OSPOD, že jí doprovodím. Nebo přivolám ospod na místo, aby se nebála odcházet s cizím člověkem. To nechtěla. že by se pak máma zlobila. Já chápu, že někdo nemá moc peněz. To naše máma taky neměla, ale máma se fakt hlavně nesnažila o nás postarat. Jen výmluvy. A OSPOD to nepoznal. Bojím se o tuhle slečnu. Po bytě roztažený chlap co jí nadává a holka jedna legíny. Kdyby máma chtěla, dala inzerát, musí se jí sejít do týdne plno staršího oblečení od mamin, co si udělají pořádek ve skříni. Za odvoz by měla i nábytek, boty, nějaké hry pro tu holku. Nechá ji samotnou sedět na lavičce a koukat do okna, každý den po škole. nechá chlapa urážet a bít dceru. Bojím se, že OSPOD proběhne byt, řekne, že tam není nic závažného (injekční stříkačky, štěnice) a půjde pryč.

• Citovat
  • Upravit
1238
20.4.24 19:31
@Anonymní píše: Více

Jestli to chápu správně, nejde ani tak o věci, jako o způsob, jakým je s holčičkou zacházeno. Neuvádíš vcelku zásadní informaci a to, kolik jí je let. Z toho drobku informací si představuji slečnu na prvním stupni ZŠ, kolem 9 let. OSPOD by ani tak neměl kontrolovat bydlení, jako promluvit si s ní, ideálně na neutrálním prostředí, například ve škole.

Ale upřímně, předpokládám, že holčina to ze strachu popře, matka pak z ekonomických důvodů. Pokud už není v hledáčku OSPOD protože si všiml někdo ve škole, pokud nechodí umlácená do modrá, moc od toho nečekej.

Díky ale, že si všímáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.24 20:31

@Andante Říkala, že chodí do čtvrté. Tátu nezná a z rodiny má jen babičku, ale té je 80, k té už by jít nemohla. Já si myslím, že ta kontrola doma by byla důležitá právě z toho hlediska dopátrání se, jak je s malou zacházeno. Taky si myslím, že všechno popře. Ale při té kontrole doma by mohlo být vidět, jaké postavení tam má ten otčím, a jaké ona. Jestli je pro rodinu ta dívka na prvním, nebo posledním místě. A řešením by nemělo být zajistit, aby jí matka v sekáči koupila další dvoje legíny. Aby měla místo jedněch troje. Ale aby se na tu rodinu celkově a dlouhodobě zaměřily. Protože pokud ta máma na dceru kašle a nekoupí ji ani blbý legíny v Pepcu, nebo na bazaru, tak do ní nechce dávat energii. A nebude do ní dávat energii, ani pro její ochranu před tím nevlastním tátou. A ani další věci nebudou nic moc. Nás jako děti ospod totálně nechal napospas. Zavíral oči před vším, co není vyloženě život ohrožující. Domluvil jí, aby dětem zajistila víc nábytku, což bylo to nejméně důležité na celé věci. Ale mělo ty pracovnice napadnout, že když nejsou ok ani tyhle základní a povrchové věci, že je riziko, že ani zbytek péče nemusí být dobrý. Byla to domácnost, kde matku ta péče o děti netěšila a bylo to na té domácnosti vidět. I když se tam máma usmívala, jak andílek a strkala před sebe děti s naučenýma cukrovýma větama pod pohrůžkou děcáku. Oni jí jen doporučili vylepšit, to co je vidět na povrch, aby si mohly zapsat do desek, že matka přislíbila nápravu. Ale už to nekontrolovaly. Nic dalšího nezjišťovaly. Pokud budou postupovat podobně u té holčiny, tak to dopadne stejně. Maximálně matce řeknou, že místo staré pet láhve musí v Pepcu koupit flašku na pití a za 500kč oblečení. Ale před tím, co ji opravdu poškozuje ji nepomohou. :hug:

• Citovat
  • Upravit
1238
21.4.24 09:27
@Anonymní píše: Více

Já se obávám, že od OSPODu (i pod vlivem vlastních zkušeností) očekáváš příliš. Věřím tomu, že holčička zřejmě není milovaná tak, jak by si zasloužila, ale láskyplnou péči nelze nikomu nařídit. Úkolem OSPOD není dohlédnout na to, aby dítě bylo šťastné, ale na to, aby mu nebylo ubližováno. A i tady je určité rozmezí, ve kterém je ne příliš láskyplná péče a mírné ubližování jaksi tolerováno.

OSPOD není detektiv, není to arbitr lásky a není to Barnevernet. Určitě je fajn, aby na ně dohlédli, ale z toho co píšeš (obědy má, oblečení jakž takž taky - to skutečně vyřeší troje legíny ze sekáče, „jen” zřejmě její otčím má poněkud drsné názory ohledně výchovy a nemá jí rád), to na zásah není (pokud teda v průběhu šetření nezjistí něco opravdu závažného (což se muže stát).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.4.24 09:10
@Andante píše: Více
Rozumím. Napsalas to přehledně a trefně. Oni nejsou všemocní. Nedokáží rodiče proměnit v milující rodiče. A určitá míra ubližování se toleruje. Mě jen přijde hrozně zlé, že takto děti vyrůstají. Že zachytit lze opravdu jen ty nejtěžší případy. Že matce projde, že nechá holku šikanovat a neposkytne jí ochranu. nechá chlapa, aby jí sprostě nadával. A nikdo nemůže nic dělat.

U nás byly i vážnější věci-zneužívání, týrání, ale na to se nepřišlo. I sousedky mámu přikryly. Řekly, že je hodná. A pak jí řekly, že se musí chovat lépe, že příště o ní řeknou pravdu. Neřekly. Tak jasně, myslely to i dobře, čekal by nás děcák. Těžké rozhodování.

Ta bezmoc je strašná. Holčička je v té rodině na obtíž. Rodiče si splní podprůměrnou péči těsně pod dolní hranicí tolerovatelného. Takže na odebrání to není. Nařídit lepší vztah nejde. Že měla paní dítě s chlapem, který ji neplatí ani alimenty taky OSPOD nemůže změnit. Škoda, že nejde nařídit nějaká rodinná psychoterapie. :,(

• Citovat
  • Upravit
6
10.10.25 11:57

A chodila jste k nim přímo nebo jak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová