Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
BohunkaP já chápu jak to myslíš. Ale příjde mi normální, že by měla být ve vztahu nějaká rovnováha… Nemůže to být jen jednostranné no? To je jak v partnerství, když se snaží pořád jen jeden, tak už ho to taky přestane bavit…
@Tejchi jako kdyby vaši prarodiči byli ti naši. sliby chyby a tím to končí. dříve nás to trápilo, protože jsme nechápali, proč to dělají, ale už se tomu spíše smějeme ![]()
k nam tchyně taky nejezdí,pouze narozeniny a to jsou navštěvy tak na hodku.
jak píšeš zakladatelko tak taky,když tam přijedem tak je v pohodě,možna je ma i trochu rada.dceru si tam tak no 3 krat do roka bere na přespaní.syna nechce ani na hodku hlidat,on tam jen plače,neni zvykly.holčina ji ma moc rada.
bohužel byt spolu vychazime,mam ji rada tak ona ma rada hlavně dceru a jeji děti.ikdyž ta,m jsme tak jen o nich mluvi a o nikom jinym.ma jinak 8 vnoučat. a jezdi k ni neustale.a ma to stejně daleko ke všem.
nemam ji to za zly,prostě to tak je.jen na jmeno jeji dcery a vnučky začínam mit alergii.
mamča je nemocna,ale pro děti by se rozdala a ma rada všechny svoje vnoučata stejně.i děti,ta opravdu neděla rozdily.
jo a tchyně děla rozdily i v darcích,od dcery da vždy vic než ostatnim.
@areca píše:
BohunkaP já chápu jak to myslíš. Ale příjde mi normální, že by měla být ve vztahu nějaká rovnováha… Nemůže to být jen jednostranné no? To je jak v partnerství, když se snaží pořád jen jeden, tak už ho to taky přestane bavit…
To máš samozřejmě pravdu, to by bylo ideální. Jenomže takovýhle přístup k ničemu nevede…
Ty sis nevybrala tchánovce - vybrala sis muže a s ním je potřeba akceptovat jeho rodiče. Jsou, jací jsou - nezmění se. A máš dvě možnosti… buď se budeš snažit je neustále přetvářet k obrazu svému, vynucovat si aktivitu směrem k vnoučatům, prosazovat vlastní představy, nervovat se, rozčilovat, bojovat s nimi (a často i s mužem, protože koneckonců jsou to jeho rodiče, je velmi těžké dospět do stavu, že jsem ochotna proti nim bojovat)..... nebo se nad to prostě povzneseš.
Pokud jde o vnoučata, udělají si na prarodiče názor samy, až povyrostou. Já mám taky tchánovce, kteří k nám nejezdí, kočárky nevozili téměř vůbec, miminka je moc nebrala. Dnes, kdy je dceři pět let, si s babičkou neuvěřitelně rozumí, každým dnem víc a víc… stala se jí rovnocennějším parťákem, čtou si spolu, povídají… a na naši návštěvu se pokaždé obě dvě těší. Co na tom, že ta návštěva je vždycky u nich a nikdy u nás… nepovažuju to za důležité. Když vidím, že děti jsou tak spokojené, klidně je tam dovezu.
Taky to tak máme z obou stran - když přijedeme tam, můžou se všichni přetrhnout, můžeme tam být celý den od rána do večera, klidně i přespat. Když přijdou k nám, tak už koukají, kdy zmizí. Když jsem se ptala proč - nechtí otravovat, musí jet nakoupit, jsou schvácený z práce, mají ještě doma něco na práci, bolí je záda. Připadám si, jako kdybychom to tady měli prašivý. A to předtím uklízím, chystám pohoštění. Takže jim nic nechybí.
Mě přijde, že je nebaví sedět na gauči a čučet. Že doma si různě odbíhají, když si někdo hraje s malou, tak další si jde chvíli po svym. A pak se zase prostřídaj. Ale, že já tam sedim jak idiot několik hodin na gauči, to je v pořádku.
JOjo, anonymní, takhle probíhají návštěvy i u nás. Tcháni přifrčí, 3× do roka, vyjímečně přespí a druhý den už od rána koukají na hodinky, aby odjeli. Většinou s výmluvou, že mají moc práce a pak zjistím, že jeli na celé odpoledne nakupovat do ikei. Aby jim blbá ikea, kam můžou zajet kdykoliv byla přednější, jak jejich první vnoučata mi prostě přijde nefér.
A to cestování k nim jsme omezili na jednou za x týdnů. Máme stejně daleko jako oni k nám. Rozdíl je v tom, že já balím x tašek s věcmi pro všechny, pak jedeme v narvaném autě 2hodiny, pak vybalit, zase zabalit, zase vybalit. Oni si vezmou jednu tašku a můžou jet. Nemusí se omezovat na dobu spaní dětí a vůbec, prostě mi to leze krkem. Taky si připadám, jako by jsme tu měli snad prašivinu.
A příští týden si jedeme pro psa a s ním tam údajně nesmíme a oni k nám nepojedou, tak jsem zvědavá, kdy děti uvidí.
Já souhlasím s @BohunkaP .
Prostě je nepředěláš.
Moje tchýně bydlí do nás 10 minut. Na syna jsme čekali 5 dlouhých let a pořád to bylo jak budou chodit k nám, vozit a pod. Vozila malého v kočárku jednou. Sama nepřijde nikdy, my tam jezdíme každou sobotu na oběd, když jsem se ptala proč, tak že nás nechce rušit.
Prostě jsem to vzdala - to čekaní na zázrak a začala konat. Vždy když potřebuji pohlídat zavolám, ona ochotně pohlídá jak dlouho chci, malý je tam moc rád. A jsou všichni spokojeni, babička je ve svém prostředí, syn spokojený a já mám volno:-).
Příspěvek upraven 04.06.12 v 13:23
BohunkaP…no já jsem ještě ve stádiu boje… Prostě nechápu, jak může někdo pořád vyvolávat a vyčítat, že jsme tam dlouho nebyli, když sami nepřijedou… No třeba mě to časem taky přestane bavit a povznesu se nad to jak píšeš…
Zakladatelko…buď ráda, že se ještě prostřídají. To u nás si malého všímá jen tchýně. Tchán si ho ještě ani nepochoval a ani si s ním nijak nepohrál… Ten umí jen vykládat, co všechno udělal, když tam jsme, ale malého si ani nevšimne. Příjde mi to tak, že nás prostě chtějí vidět, protože se to tak má ( co by tomu řekli lidi, kdybychom se nevídali) ale upřimný zájem tam není…
@Mišela1 , to je paráda
Přesně o takovémhle nádherném nadhledu to celé je… ![]()
No a hlavně si myslím, že to je dost na tenkém ledě… Všichni víme, jak většna tady nadává,a jak k nim pořád chodí tchýně, volá, a pořád něco.. Řekla bych, že někdy ani ty chýně neví jak se mají chovat
Upřímně já taky někdy nevím, když poslouchám různé maminky co je dobře ![]()
Asi záleží i na vztahu, jak to kdo bere a asi i na domluvě.Já jsem typ, že raději někde jdu, než by mi někdo chodil.. Asi vyjímka, ale prostě nemám ráda takové to vychystávání, velké uklidy kvůli někomu, takže, když se tchýně zeptá, jestli přijedem na oběd my, tak raději přijedem my ![]()
Příspěvek upraven 04.06.12 v 13:47
to stejné mám já. přítelovi rodiče k nám nejezdí a maj to od nás 15km, byli u nás jednou když se malá narodila. Moje matka bydlí 800km daleko a viděla malou častěji jak jeho rodiče… ted jsem tam odmítla uplně jezdit až oni dojedou k nám já pojedu k ním
Mám to stejně jako Kvaček. A ještě když jsou ochotní hlídat, sice méně často ale zase klidně i nekolik dní, tak nemám problém. I když taky jsem k tomu musela dospět.
@kvaček jeee ja bych taky rada jezdila ke tchyni na oběd,ale ona nas nezve
stalo se nam posledni dobou,že se ohlasime.přijedem dopoledne a kolem 12 odjiždíme rychle domu na oběd,jelikož kamna jsou studeny.
dceři vždy navaři,ale co .nam stejně chutna nejvic doma ![]()
Mucinka2 , tak to je mazec, jakože dítěti navaří a vy zůstaňte u kávy
![]()
Tak to radši jíst všichni doma a nebo všichni tam ![]()
@kvaček píše:
Mucinka2 , tak to je mazec, jakože dítěti navaří a vy zůstaňte u kávy![]()
Tak to radši jíst všichni doma a nebo všichni tam
Myslím, že to asi bylo myšleno, že když přijede dcera s rodinou, tchyně uvaří. Když přijede syn s rodinou, tak ne… Ne že by uvařila dětem a dospělým nedala… aspoň tak jsem to pochopila. ![]()