Nebezpečná barviva ve výrobcích pro děti

4239
26.4.11 13:04

Nebezpečná barviva ve výrobcích pro děti

Hoj všem maminám :mavam:
Holky já nevím-nejdu pro radu-spíš si zanadávat, ale přemýšlím, co by se dalo s tímto dělat-asi nic.....
Jsem fakt nasr… Nejsem fanatička, abych nutila rodinu, aby jedli jen a a jen zdravě-něco nezdravého si občas snad dáme asi všichni, že :mrgreen: ale přeci jen aspoň zhruba studuju etikety výrobků a snažím se vyhýbat těm největším svinstvům(pardon za ten výraz, ale jinak se to napsat nedá :think: )
Chodím na jedny skvělé stránky:http://www.emulgatory.cz/ a ověřuju si éčka-mám opsaný i seznam vyložené nebezpečných éček a poslední dobou mě strašně štve zjištění, že hlavně bonbony a spoustu pochutin pro děti se barví vyloženě nebezpečnejma barvivama :pocitac: :zed: :cert:
Příklad: V telece běží krásná reklama, jak tam černoch dojí žirafu-krásná barevná duha, žejo…a když kouknu do pytlíku-(ty bonbony si totiž kupuje starší dcerkai když jí to vymlouvám-Skittles) a koukám-krásné syté barvičky-no ty určitě nebudou přírodní-no jasně a samozřejmě dvě vyložené syntetická barviva, které jsou na seznamu nebezpečných éček s prokázanými karcinogeními účinky :zed: :zed: :zed: Do prčic-jsem fakt naštvaná-jak je tohle možný :?: :nevim: A neberu argumenty-jako, že jsou v přípustném množství-ne prostě jsou pro výrobce levnější alternativou než přírodní barviva......
Já vím-řeknete nekupovat, ale co ty děti, jejichž maminy to nevědí, neřeší a nekontrolují-tak mě to štve :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
26.4.11 13:14

Taky mě to štve..kamarádka cpe už snad od 10 měsíců malou Brumíkama, a když se začteš, nic dobrého. A já zase používám stránky www.chemievjidle.cz, hodně najdeš potravin už dnes se složením, a nejde mi na rozum, proč se národ takhle hubí, pomalu v každém jídle a pochutinách je svinstvo, jen aby to vydrželo co nejdýl, a bylo lákavé.
jo, jo, kde jsou ty časy, kdy jogurt za 3dny zkysnul, protože nebyl nijak upraven, vánočky, a jiné koláče byly jen na pultu, ne balené a ne upravené kvůli tomu, aby tam mohli trčet měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
26.4.11 13:18

Pannda- amůžeš mi říct co je na brumíkách tak špatného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5651
26.4.11 13:29

Karmín

Nedá mi to, abych sem nenapsala odkud se bere přírodní barvivo karmín známé též pod názvem karmazín nebo košenila. Tohle barvivo jsem objevila v jogurtech Tesco, jedovaté určitě není, ale nechutné je dost. Na wikipedii uvádějí, že se vyrábí z brouků, jejichž samičky obsahují v sušině 10% tohoto barviva. Brouci se usuší, uvaří, barvivo se vyextrahuje a šoupne do jogurtu. Dobrou chuť! :poblion: :poblion: :poblion:
Raději budu kupovat jogurty s betaninem - to je barvivo z červené řepy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
26.4.11 13:41
verenika píše:
Pannda- amůžeš mi říct co je na brumíkách tak špatného?

no podla toho ci na to hladis hodne kriticky alebo nie , pise ze to davaju 11 mesacnemu dietatu , neviem ake vsetky prichute su , mali sme parkrat len ten bez naplne, cokoladova napln klasicky nie je cokolada ale len nejaka nahrazka, to radzej kupim poriadnu cokoladu ;-) podla zlozenia obsahuje fosforecnay , to je stupen skodlivosti 3 , nic kriticke ale je lepsie sa mu vyhybat koli odvapnovaniu, aspon teda u deti a rizikovych skupin ;-)) takze nie je tam nic vyslovene strasne ale zas uplne uzasna vec to nie je ;-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
26.4.11 13:47

pata308 no právě,že nemá žádný barviva tak mi přišlo divný dávat to jako příklad do té=hle diskue? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
26.4.11 14:04

Co ty děti, jejichž maminy to nevědí? Asi umřou nebo co :-) Ne teď vážně, máš 11letou holčinu a řešíš bonbony? Tak to by mě zajímalo, co budeš dělat, až přijde s cigárem..a že to u dnešních dětí může být už brzo. Pak se čil…ale takhle..kolik bonbonů ještě spořádá, dortů, chipsů, vypije coly. Skittles nebo jak se to píše je snad ještě to menší zlo :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jarňátko
26.4.11 14:23

Veveří…tohle barvivo ale není jen v tesco jogurtech. Nachází se i v Activii, dětské šunce, jahodových zmrzlinách (na to pozor, protože nedávno jsem jednu zmrzlinu vyhazovala - měla být jahodová a jahody tam vůbec nebyly, místo toho tam bylo tohle barvivo a jahodová příchuť!) atd. Div se nebo ne, ale tohle barvivo je dost hojně používané a to nejen u privátních značek

• Citovat
  • Upravit
jarňátko
26.4.11 14:28
zuzouš píše:
Co ty děti, jejichž maminy to nevědí? Asi umřou nebo co :-) Ne teď vážně, máš 11letou holčinu a řešíš bonbony? Tak to by mě zajímalo, co budeš dělat, až přijde s cigárem..a že to u dnešních dětí může být už brzo. Pak se čil…ale takhle..kolik bonbonů ještě spořádá, dortů, chipsů, vypije coly. Skittles nebo jak se to píše je snad ještě to menší zlo :wink:

jojo, to si také říkám. pokuď by měl člověk studovat samé obaly, tak nic jiného nedělá. ono je dneska zázrak koupit nšco kvalitního a z přírodních surovin, to červené barvivo je oproti tomu ještě nic, vždyť je přírodní :-) néé, teď vážně - také mě to štve, jídlo je předražené a stejně stojí za prd - vejce jsou nekvalitní, kuře je krmeno granulema, pangasius je hnůj, v ovocných jogurtech jsou náhražky, apod…ale kdybych tohle všechno měla řešit, tak asi umřu hlady, protože sehnat dnes kvalitní jídlo za přiměřenou cenu je nemožné…jo a to nemluvim o tom, že mě docela pobavila etiketa na špekáčcích - procento masa by se dalo spočítat na prstech jedné ruky, ale hlavně že tam byla rozemletá kůže a peří!!! :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
5429
26.4.11 14:52

Taky mě to hodně vadí.Ale jak už bylo napsáno,není v našich silách kontrolovat všechno.
Takže,čtu etikety.Snažím se kupovat výrobky bez škodlivých barviv,konzervantů či jiných škodlivých éček.
Kdybych to brala opravdu důsledně,tak bych nekoupila pomalu nic-skoro ve všem se něco škodlivého skrývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5651
26.4.11 15:53

zas ten karmín

Jarňátko, máš pravdu, ten karmín z broučků se přidává do velké spousty potravin, částečný seznam je tady:
http://cs.wikipedia.org/…/Karm%C3%ADn
A jak jsem se dozvěděla, tak karmín není jen nějaké „nechutné“ nebo nevinné přírodní barvivo - u citlivých dětí může vyvolat hyperaktivitu.
A s tou zmrzkou, to je děs. Jahoda je jen na obalu :cry: Jenže všechno je o ceně a prostě si nemůžu dovolit dát za zmrzlinu 40 korun. V levných věcech musí být náhražka, aby to bylo levné. Ale souhlasím s tebou, člověk se musí smířit občas s nějakým tím éčkem nebo by pošel hlady, bohužel… Jde o to se vyhýbat aspoň těm nejhorším glutamátům, sorbanům a jiným gyzdům, nekupovat kečupy v plastu, ale ve skle atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
26.4.11 16:05

veveří- ad ty kečupy,ono v kečupu za 7,90kčtěch rajčat moc nebude.Kupujem ty dražší,kolem 40kč.Nebo ve skle Otmu :mrgreen:

Aby žil člověk zdravě tak by musel žít vysoko v horách,pít horský pramen a na zahradě pěstovat vše,mít tam krávu,kozu,prasátka,slepičky atd :mrgreen: Nesvítit,max. přírodní svíčky…To by byl život :lol: 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5651
26.4.11 16:17

Verenika, u těch kečupů mi ani nešlo o obsah rajčat, ale o to, že kečupy ve skle jsou pasterizované, vlastně zavařené a tak tam nedávají konzervanty. Kečupy v plastu by se zkazily a proto tam dávají konzervanty, tuším benzoany. To samé je to s marmeládami, vyhýbám se marmeládám z Lidlu v plastovém kelímku.
Jinak souhlas, vyhnout se dneska éčkům znamená odstěhovat se do And, ale i tam si člověk musí dávat bacha, aby nechytil z horského pramenu úplavici :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
26.4.11 16:17

holky poznam to , my preberame ako bonus este veci bezlepkove :-) takze som celkom rada ked sa mi podari nieco kupit.. jedine co ma zachranuje su farmarske trhy :-))) a domace pecenie :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4239
26.4.11 16:32
zuzouš píše:
Co ty děti, jejichž maminy to nevědí? Asi umřou nebo co :-) Ne teď vážně, máš 11letou holčinu a řešíš bonbony? Tak to by mě zajímalo, co budeš dělat, až přijde s cigárem..a že to u dnešních dětí může být už brzo. Pak se čil…ale takhle..kolik bonbonů ještě spořádá, dortů, chipsů, vypije coly. Skittles nebo jak se to píše je snad ještě to menší zlo :wink:

Zuzo já jsem ´psala a ještě jednou zdůrazňuju, že njesem žádná fanatička zdravého životního stylu, všechno Bio a podobně................
Sory nejsem vztahovačná a neber to zle-ale ty to píšeš, jak kdybych byla 16ti letá puberťačka a řešila tady jaký jsou kluci dneska nemožný :think:
Mě se zdá, že jsem to buď špatně napsala, nebo jsme se tady všichni špatně pochopily…
Já neřeším u 11 letý dcery bonbony-ty bonbony jí i má 2letá dcerka-nejsem žádná fanatická matka, která ještě pomalu ve třech letech dítěti neosladí ani čaj..............
Já jsem psala o syntetických (karcinogeních) barvivech, protože mě prostě irituje ten přístup výrobců-proč jeden výrobce může obarvit své produkty přírodními barvivy a druhý výrobce svinstvem-jen proto, že je to pro něj levnější-tudíž pohodlnější alternativa.............
Já sama taky tvrdím a říkávám to nahlas před známými, že dneska bysme nemohli jíst nic, už ani spásat tu trávu venku, ale bohužel jídlo je prostě věc, která nás vlastně drží při životě, ale taky bohužel zabíjí.........
Proč je tolik rakoviny, proč jí mají i malé děti-myslíš si, že to je náhoda :?: .....já ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová