Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
lokofa píše:Verčule píše:Jsem. Tento měsíc je ovu na straně kde nemám vejcovod.
lokofa
a seš si MS tak jistátřebasky nedorazí
mě akorád docvaklo že mám po měření čeká mě hned od 30 dovolená
já bych tak chtěla aby nepřišla ani jedné z nás
moje drahá polovička má 29.6. narozeniny a já pořád nemám dárektohle překvápko by asi potěšilo nejvíc
![]()
a to můžeš otěhotnět, když nemáš vejcovod a zrovna máš na té straně ovulku,to se ti uvolňuje vajíčko
?
to čtu poprvé aby byla ovulace když není vejcovod, to asi se vyplaví mimo dělohu,že.takže asi žádná šance není,nebo se mýlím,
to je zase pro mě novinka to je ještě takhle složitější
no tak budem spolubojovat dál
já dnes zase výtok a netušim proč bolest v podbříšku nepřestává a můj doktor neni k zastižení stěhuje ordinaci
takže jen sedim a čekám.....
magda82 píše:lokofa píše:a to můžeš otěhotnět, když nemáš vejcovod a zrovna máš na té straně ovulku,to se ti uvolňuje vajíčkoVerčule píše:Jsem. Tento měsíc je ovu na straně kde nemám vejcovod.
lokofa
a seš si MS tak jistátřebasky nedorazí
mě akorád docvaklo že mám po měření čeká mě hned od 30 dovolená
já bych tak chtěla aby nepřišla ani jedné z nás
moje drahá polovička má 29.6. narozeniny a já pořád nemám dárektohle překvápko by asi potěšilo nejvíc
![]()
?
to čtu poprvé aby byla ovulace když není vejcovod, to asi se vyplaví mimo dělohu,že.takže asi žádná šance není,nebo se mýlím,
Ovulace probíhá uplně normálně, jako by tam vejcovod byl. Jen vajíčko pak neputuje vejcovodem ale je uvolneno rovnou do dělohy. A jak známo vajíčko se oplodnuje ve vejcovodu, takže se nemá kde oplodnit.
tak to je novinka zas pro mě, že se vajíčko oplodňuje ve vejcovodu, já myslela, že v děloze. Jejda asi bych se měla vrátít na základku ![]()
Do klenby poševní je při ejakulaci dopraveno průměrně 2-6ml ejakulátu, který obsahuje i přes 600 miliónů spermií. K oplození vajíčka je nutná pouze jedna spermie; přesto musí ejakulát obsahovat alespoň nad 20 miliónů spermií na 1 ml ejakulátu, jinak je pravděpodobnost oplození vajíčka velmi malá. Ejakulát reaguje zásaditě, což alespoň částečně kompenzuje kyselé prostředí, které je normálně ve vagině (a které spermie negativně ovlivňuje). Spermie jsou pohyblivé buňky s bičíkem a svého cíle - vajíčka - musí dosáhnout samy. Nejčastějším místem oplození vajíčka je ampulární část vejcovodu. Ovšem je nutné si uvědomit, že vajíčko lze oplodnit pouze do 12 hodin po ovulaci. Spermie naopak jsou schopné v těle ženy přežít a vajíčko oplodnit zhruba po dva dny.
Během cesty k vajíčku prochází spermie tzv. kapacitací, při které se „odjišťují“ proteolytické enzymatické prostředky spermie, které jsou nutné v tzv. akrosomální reakci, kdy se spermie pomocí těchto proteolytických enzymů „provrtává“ skrze buňky obklopující vajíčko.
Jakmile první spermie pronikne do vajíčka, dojde k tzv. zonální reakci, kdy se změní vlastnosti obalu vajíčka a další spermie tak již dovnitř nemohou proniknout.
Vajíčko, do kterého pronikla spermie dokončí druhé meiotické dělení a posléze duplikuje svůj genetický materiál. Tento genetický materiál ženské gamety tvoří ženské prvojádro.
Spermie ztrácí veškerou cytoplazmu a organely (mitochondrie spermie se nestanou součástí vajíčka, proto veškeré mitochondrie a tím pádem i mitochondriální DNA dostává potomek pouze po matce) mimo svého jádra. DNA spermie se rovněž zdvojí a vytvoří mužské prvojádro.
Pokud si to zrekapitulujeme - tak každá gameta (spermie i vajíčko) je haploidní, tj. má přesně polovinu genetického materiálu. Po oplození vajíčka spermií je dosaženo standardního množství genetického materiálu (dvě sady - diploidní buňka). Pokud ovšem spermie i vajíčko při vzniku prvojader svou DNA zdvojí, potom je v oplozeném vajíčku dvojnásobné množství genetické informace, stejně jako v každé buňce před mitózou. A to je právě to, na co se oplozené vajíčko, tedy zygota chystá. Dojde ke vzniku dělícího vřeténka a zdvojené chromosomy mužského i ženského prvojádra jsou rozděleny a zygota se tak poprvé dělí na dvě dceřiné buňky, které již mají standardní - diploidní množství genetické informace; polovinu ze spermie (od otce) a polovinu z vajíčka (od matky).
Začátek těhotenství
Oplozené vajíčko se ještě ve vejcovodu začíná rýhovat. Buňky vzniklé dělením zygoty se jmenují blastomery. Budoucí zárodek prochází stádiem moruly, kdy je tvořen jednolitou masou buněk. Následuje stádium blastocysty, kdy se v mase buněk objevuje dutina. Právě v tomto stádiu (asi 5. - 6. den po oplození) dochází k implantaci zárodku do děložní sliznice. Děložní sliznice je zrovna v sekreční fázi menstruačního cyklu, existují zde tedy nejpřijatelnější podmínky pro výživu a další vývoj zárodku.
Dále dochází k zanořování zárodku hlouběji do děložní sliznice, až je nakonec celý překryt. Začíná se vyvíjet placenta (3. týden), a to jak z mateřských buněk (buňky decidua basalis), tak z buněk plodu (buňky chorion frondosum).
Funkce placenty
Placenta je pro vyvíjející se plod životně důležitým orgánem. Spojení s placentou pomocí pupečníku zajišťuje plodu přívod živin a kyslíku a odsun nepotřebných látek a zplodin metabolizmu.
Vyvinutá placenta má tvar koláče a dělí se na několik podobných oblastí. Z mateřské strany se do placenty otevírají děložní tepny a tepénky, které přivádí na živiny bohatou okysličenou krev. Ze strany plodu jsou četné vychlípeniny (placentární klky), ve kterých probíhají artérie a vény s krví plodu (placenta je spojena s plodem pomocí 2 pupečníkových tepen a 1 pupečníkové žíly, které vedou v pupeční šňůře). Důležité je, že obě řečiště jsou od sebe oddělena a že nedochází k mísení mateřské krve a krve plodu (výměna živin a kyslíku tak probíhá difůzí nebo jinými transportními mechanizmy v placentě). Rovněž si je třeba uvědomit, že pupeční žíla obsahuje (vede z placenty) okysličenou krev, zatímco pupečníkové tepny (vedou do placenty) obsahují krev odkysličenou.
Přes placentu procházejí určitá léčiva, protilátky typu IgG a určité patogeny (Toxoplasma gondii, virus zarděnek, některé další viry apod.).
Kromě transportní funkce má placenty významnou funkci syntetickou, metabolickou a endokrinní. Endokrinní funkce zahrnuje především tvorbu lidského choriového gonadotropinu (hCG), který udržuje funkci žlutého tělíska a jeho produkci progesteronu. Dále produkuje hlavní ženské pohlavní hormony, tj. estrogeny a progesteron a několik dalších hormonů (například hCS - lidský choriový somatomamotropin).
Jane29 píše:
tak to je novinka zas pro mě, že se vajíčko oplodňuje ve vejcovodu, já myslela, že v děloze. Jejda asi bych se měla vrátít na základku
Přece oplodněné vajíčko putuje vejcovodem do dělohy (což trva zhruba 6-7 dnu)a tam se uhnizduje do sliznice.
A hezky je to popsáno přímo tu
Jane29 píše:
lokofa Díky jsem se dozvěděla zase pár užitečných informací
o ovulaci jsem věděla, o pravděpodobnosti početí v době před ovulací a po taky a dobu zavrtávání taky, ale asi jsem chyběla ve škole na to oplození ve vejcovodu nebo jsem hold zas nedávala pozor ![]()
Jane29 píše:
o ovulaci jsem věděla, o pravděpodobnosti početí v době před ovulací a po taky a dobu zavrtávání taky, ale asi jsem chyběla ve škole na to oplození ve vejcovodu nebo jsem hold zas nedávala pozor
Nooo ![]()
Jane29 píše:
No ale hlavně, že už to vím
Někdy je lepší nevědět.
jj taky si myslím, ta nevědomost, kyž nebyl internet musela být sladká a hlavně bych nikdy nestrašila s měřením BT a hlídáním ovulace a tak ![]()