Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@krtek93 píše:
@Bandii Já ti mám pocit, že většina matek je na to dítě nějak napojená. Jako bezdětná jsem nechápala a nevěřila. Ale kolikrát mě nevzbudí ráno manželův budík - a vzbudí mě v noci dítě, který naprosto tiše stojí u naší postele a čeká, až uhnu, aby si mohlo lehnout meti násJen jsem tím chtěla říct, že ty příklady „kdyby začlo hořet“, „kdyby se dítě začalo dusit“ se můžou klidně stát, i když budem doma všichni. A i tak můžou bohužel skončit špatně, protože opravdu nehlídkujeme u dítěte 24 hodin denně.
já jsem ti nějaká divná matka - když byla malá fakt malá a budila se na kojení, to jsem napojená byla, ale teď má přes rok a já se nebudim. Fakt ne. To by musela řvát joo dlouho. Spali jsme teď s ní a dalšíma dvěma lidma v jedný velký místnosti a já jsem si ráno pochvalovala jak malá pěkně spala a vzbudila se jen jednou a kámoška se smála a říká: „Tak hlavně že mě vzbudila tak sedmkrát, osmkrát“
Občas si říkám, že chudák dítě, kňourá a rodiče nereagujou, ale neumim s tim nic dělat, manžel má tvrdý spaní odjakživa, mohla bych mu u hlavy střílet z kanónu a nevšim by si, a já co chodim do práce jsem tak vyřízená, že prostě lehnu a spím a budím se fakt jenom na akutní případy kdy pláče hodně hlasitě a hodně dlouho.
Jinak k tématu - ne, dvouletou bych nenechala. Dcera je ještě malá, ale když mívala období kdy v kočáře prudila, nosila jsem ji na pochůzky v nosítku. Jinak rohlik.cz má i platbu v hotovosti, využíváme od dceřinýho narození furt.
Tuhle byla malá nemocná, horečky a ucpanej nos, já večer na chůvičce v jiné místnosti a stejně jsem si říkala, co kdyby se začala dusit nebo cokoliv a ta chůvička by to nezachytila
takže ven v žádným případě.
@Bandii píše:
@ka2ka ono je hlavně zbytečný se se mnou o něčem dohadovat, protože jsem nepsala o svém chování k dítěti, ale o chování kamarádek a známých. Zkrátka jsem byla na kafi s kamarádkou a na dotaz, kde má malou, jsem dostala odpověď, že má teď spací pauzu.
ono je hlavně zbytečný ti cokoliv vysvětlovat, pro tebe je normální chování tvé kamarádky no hlavně že jste si to kafe užili, mě tohle kamarádka říct tak jí od toho kafe vyhodím a pošlu domů ![]()
@Dory22 to není o mém názoru, pouze že znám matky, které tak fungují.
Tak já to takto párkrát udělala, když dcera byla batole. Spávala vždy kolem 2 hodin. Bydleli jsme ve 4 patře bez výtahu. A při představě, že sama jsem v lékarně a zpět tak za 15 minut, kdežto s ní, než jí obléknu, servu ty 4 patra, nakoupím, vyrvu nákup a dceru nahoru…
Takže jo, několikrát jsem toho využila, ale nervozní jsem byla jako pes, každý kdo šel přede mnou pomalu, tak jsem ho nenáviděla a i v krámě, kdo byl přede mnou jsem každého proklínala. ![]()
@Bandii píše:
@Dory22 to není o mém názoru, pouze že znám matky, které tak fungují.
Rozumím. Ale tady jde i o styl jaký jsi to popsala.No tak mu matka nebude hned za zadkem, no bóže…tohle říct moje holka o vnučce, tak jí schytá. Ani ne dvouleté děcko je malé na to, aby bylo půl, tříčtvrtě hodiny jak jsi psala(nedej bože i déle)samo doma a plakat tam.
@Lily Evans Já mívám období, kdy „když spim, tak spim“, a jindy mě zas vzbudí právě i to, že mi stojí u nohou postele. Každopádně můj muž se nedávno strašně divil že bylo malý v noci špatně - byla mezi náma v posteli a ve finále přímo vedle něj blinkala do kyblíku. A on to ráno netušil. To by se většině maminek podle mě nestalo.
Jinak coby bezdětnou by mě možná info, že kamarádka, se kterou sedím na kafi, nechala doma samotný dvouletý spící dítě, taky až tak nerozhodilo (pokud bysme seděly třeba v kavárně za rohem nebo bydlely v jednom baráku a šly k sobě na návštěvu), teď mám jen z tý představy husí kůži, takže asi tak ![]()
@krtek93 jo, když se právě při nemoci budí kvůli ucpanýmu nosu, to se budim, obecně když mám pocit že je nějak „v ohrožení“ nebo je nějaká nestandardní situace, tak spím s jedním uchem našpicovaným, ale ráno jsem pak jak kdybych nespala vůbec ![]()
A naprosto souhlasím s tím posunem vnímání, jako bezdětná jsem měla pocit že přece děti znám, mám jich v okolí mraky, hlídávala jsem… srovnat se to absolutně nedá ![]()
@nestarejtese Ahoj, půl hodiny je dle mne moc. Nechala bych tak max. 10 minut s tím, že mám komu zavolat, kdyby se mi něco stalo.
Ja deti nemam, ale tak male dite bych samotne nenechavala. Zvlast pokud musis jet jeste nekam tramvaji. Kolegynim se v praci- Jeslich stalo ze jedno z deti dostalo pri spani epilepticky zachvat a to ho predtim nikdy nemelo. Nastesti byla u nej kolegyne tak hned volali zachranku. Ale zazit bych to nechtela.
@pajaxy jak si psala o tom jídle/pití. Ono když máš doma samostatné dítě, tak si to pití i jídlo udělá samo, když má žízeň, hlad, chuť…Takže co je bezpečnější, dát mu šťávu na stůl nebo čekat, jestli nesletí ze židle, když si jí půjde dělat sám? ![]()
Já nevim, no, je to částečně o důvěře v to dítě a částečně o tom, že prostě nepředpokládám, že by se zadusil deckou šťávy (což může koneckonců úplně stejně, když bude ve svém pokojíčku, kam ho taky nechodím co dvacet minut kontrolovat…)
@pajaxy píše:
Holky, jak pisete o tech starsich, ze date jidlo/dobrotu pusite tv a jdete…mozna by bylo lepsi je tu tv bez jidlo/piti…zvetsujete zbytecne riziko, ze jim neco zaskoci a zacnou se dusit a co potom oni sami, i kdyz jsou vetsi a rozumni…Malinke dite bych doma nenechala, srazi te nekde auto, skoncis v bezvedomi a dite doma samo, nikdo nic nebude vedet…je to velke riskovani…nebo preleze blbe postylku, poprve, spadne,… mali jsou vynalezavi…abys pak to jidlo, nebo treba plenky mela jeste komu dat…
Prave taky koukam. Ja treba skoro ctyrletou nenechavam jist bez dozoru. Uz ji parkrat osklive zaskocilo a nebyt u toho, tak nevim ![]()
@Bandii píše:
@ka2ka ono je hlavně zbytečný se se mnou o něčem dohadovat, protože jsem nepsala o svém chování k dítěti, ale o chování kamarádek a známých. Zkrátka jsem byla na kafi s kamarádkou a na dotaz, kde má malou, jsem dostala odpověď, že má teď spací pauzu.
a napadlo tě třeba, že při té spací pauze není dítě samo doma, ale je tam třeba tatínek, babička,… Ale jen ta kamarádka má prostě chvíli, kdy ji dítě nepotřebuje?
@nestarejtese napadlo mě a nemáte sousedku, ke které by jste dala chuvicku, kdyby se malá vzbudila tak by za ní šla?
@kavulenka píše:
@nestarejtese napadlo mě a nemáte sousedku, ke které by jste dala chuvicku, kdyby se malá vzbudila tak by za ní šla?
Ne to ne, bydlím tu chvilku a jeste se až tak dobře se sousedkama. neznám ![]()