Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@krtek93 píše:
Pravda, se psem kolem baráku nebo do schránky jsem chodívala, když byla dcerka malá. A i mě párkrát napadlo, že kdybych zůstala v zaseklým výtahu… Na druhou stranu, to bych nesměla snad ani v noci usnout, protože mám dítě.
Tohle mě vždycky zajímalo
jak to ty matky dělaj ve spánku, osobně když usnu, nevzbudí mě jen tak něco. A nedovedu si představit, že mě probudí pláč dítěte o patro výš + z chůvičky.
Určitě bych ji samotnou nenechala. Řešili jsme tuhle v noci, že bych dojela pro manžela do restaurace po srazu ze školy - 5min tam a 5min zpět. Dcera spí vždy tvrdě celou noc. Ale co když by do nás někdo naboural?? Může se stát cokoli…
@ka2ka já nijak, protože děcko nemám
. Ale jinak asi nežiju v izolaci v lese a zná mě xy lidí, co vedi, že je dítě, tak se postarají (rodiče, otec děcka, známí, sousedé…)
Já nechávala doma..máme obchod ale za barákem, nikam jsem nemusela cestovat ani autem ano MHD..nákup mi trval 15 minut. Stejně tak jsem chodila s košem nebo do schránky..případně otevřít a převzít ppl atd..psa naštěstí nemáme, ale kdyby byl, chodila bych i venčit před barák..
@Yorkmut píše:
Naprosty souhlas. To neni stani ditete za zadkem. To je o vytvoreni pocitu bezpeci, abych mu do budoucna nemusela stat vecne za zadkem.
Ono je to o zdravé vyváženosti - a tu někdo nedokáže správně odhadnout anebo má prostě hranice posunuté jinak, než někdo jiný. A zde vyvstává i otázka, kde je teda ta hranice vyváženosti, co už je moc úzkostné a co je zas až moc benevolentní? Ono zpětnou vazbu nám pak dá po letech stejně až dítě samo..
Suma sumárum, myslím, že tu každá myslíme na své děti v dobrém a věřme svým instinktům a mateřské intuici, ale také současně dítěti, jen my ho známe a víme, jak se chová, co cítí, co zvládne..Jako já jsem cítila, že v 5 letech bych po vesnici holku ještě samotnou nepustila, tak v šesti letech už jsem viděla, jak na tom s chováním a vyzrálostí je a s důvěrou jí právě pustím do toho krámu nebo za kamarádem.
Kdyby si zakladatelka byla jistá, že své dítě může nechat chviličku bez dozoru spát a jet na nákup, tak by se tady stejně neptala na e-miminu a jela by si myslím. Takže být jí, tak bych bez dítěte na ten nákup nešla. Ona půlhodina popravdě opravdu je dlouhá doba nechat takto malé dítě samotné doma.
Příspěvek upraven 07.03.18 v 09:54
@lucenka vždyť pro to to taky píšu
s tím osmiletým to teda ale nechápu, je-li to dítě vyspělé úměrně svému věku a po všech stranách v pořádku. Ale tito rodiče jsou opravdu na dítě extrémně upjatí.
@Bandii píše:
@ka2ka já nijak, protože děcko nemám. Ale jinak asi nežiju v izolaci v lese a zná mě xy lidí, co vedi, že je dítě, tak se postarají (rodiče, otec děcka, známí, sousedé…)
hmmm takže srazí tě auto než tě odvezou a zachrání je to cca 1 až 2, pokud budeš mít smůlu a nikdo kdo tě zná nebude koukat jak tě odváží a neřekne si sakra kde je dítě bude trvat než tě identifikují cca 2 h??? možná i víc
než dá někdo vědět rodičům cca 1h? no tak to máme minimálně 5h než někdo začne řešit děcko
nebo ty jsi takový ten typ co mamince volá každých pět minut aby zjistila dřív že se něco mohlo stát?
@Bandii Já ti mám pocit, že většina matek je na to dítě nějak napojená. Jako bezdětná jsem nechápala a nevěřila. Ale kolikrát mě nevzbudí ráno manželův budík - a vzbudí mě v noci dítě, který naprosto tiše stojí u naší postele a čeká, až uhnu, aby si mohlo lehnout meti nás
Jen jsem tím chtěla říct, že ty příklady „kdyby začlo hořet“, „kdyby se dítě začalo dusit“ se můžou klidně stát, i když budem doma všichni. A i tak můžou bohužel skončit špatně, protože opravdu nehlídkujeme u dítěte 24 hodin denně.
@ka2ka píše:
hmmm takže srazí tě auto než tě odvezou a zachrání je to cca 1 až 2, pokud budeš mít smůlu a nikdo kdo tě zná nebude koukat jak tě odváží a neřekne si sakra kde je dítě bude trvat než tě identifikují cca 2 h??? možná i vícnež dá někdo vědět rodičům cca 1h? no tak to máme minimálně 5h než někdo začne řešit děcko
nebo ty jsi takový ten typ co mamince volá každých pět minut aby zjistila dřív že se něco mohlo stát?
Za těch 5 hodin dítě nepojde hlady. A udusit se např. zvratky může i když jsem doma ve vedlejší místnosti
. Já mamince nevolám vůbec.
@Bandii Je to vidět, že žádný nemáš.
Ale třeba jestli někdy budeš mít, tak změníš názor.
@Bandii píše:
Za těch 5 hodin dítě nepojde hlady. A udusit se např. zvratky může i když jsem doma ve vedlejší místnosti. Já mamince nevolám vůbec.
tady nejde o jídlo může se udusit tím že hystericky brečí a o to tu jde může se tak vynervovat že přestane dýchat
@ka2ka ono je hlavně zbytečný se se mnou o něčem dohadovat, protože jsem nepsala o svém chování k dítěti, ale o chování kamarádek a známých. Zkrátka jsem byla na kafi s kamarádkou a na dotaz, kde má malou, jsem dostala odpověď, že má teď spací pauzu.
@ka2ka
Přesně, nebo může spadnout a bouchnout se do hlavy a co?
@nestarejtese píše:
Dobrý den, mám skoro dvouletou holčičku, z postýlky vylezt neumí. Po obědě spí 2-3hodiny a napadlo mě, že bych si v té době zašla do obchodu nakoupit. Byla bych tak za půl hodky zpátky. Jít do obchodu s ní je občas hrůza, nechce sedět v kočárku a když v něm není, tak utíká a prostě mě nebaví se tahat do saliny s kočárkem atd. Děláte to někdo tak? Nevím co by na to řekla třeba sousedka kdybych ji potkalaPříspěvek upraven 07.03.18 v 08:05
Ne, nenechala bych takto malé dítě samotný.
@Bandii ono to možná je i o tom jaká má kdo mateřský cit.. protože normální ženská by doma nenechala např, kojence a batole a nešla na kávu.. ![]()
A když to uplně vezmu z jiného konce, a přišla sociálka, tak dostane čočku, za zanedbání péče, když nechá malé dítě samotné - delší dobu nepíšu 10 min někde s prádlem čii psem
To zase vím, o čem píšu já, protože kamarádka je samoživitelka, nikdo se na nic neptá, a le už měl au sebe dvakrát sociálku, protože ji malou - dvouletou půl den hlídal prvnák. když šla na brigádu
Prostě od malých dětí by se nemělo odcházet - někde dál na delší dobu, bylo ji řečeno.. takže z toho může být i jiný problém, kdyby někdo naprášil, že maminka si chodí na hodinku někde posedět a nebo někde nakoupit