Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mar__tanka1983 Tvůj přístup se mi líbí, děti pak budou obrychtované a samostatné! Jako malá jsem nesnášela, když jsem musela do obchodu, ve městě na poštu a pod., ale teď jsem za tento přístup rodičů ráda!
@Ivul87 Taky jsem to tak měla. Rodiče pořád v práci. Tak ja musela přijít ze školy domů (dojit na nakup do kauflandu, umýt nadobir, vytrit, dojit s kosem, utrit prach,). Delala jsem doma skoro vsechny praci, kromě prani a vaření. Od 7 let jsem doma dělala jako šroub.
Vzdycky jsem prisla ze školy a na stole jsem měla listek co vše mám udělat. ![]()
To bylo vzdycky nadávání. A teď jsem za to ráda. ![]()
@nestarejtese píše:
Dobrý den, mám skoro dvouletou holčičku, z postýlky vylezt neumí. Po obědě spí 2-3hodiny a napadlo mě, že bych si v té době zašla do obchodu nakoupit. Byla bych tak za půl hodky zpátky. Jít do obchodu s ní je občas hrůza, nechce sedět v kočárku a když v něm není, tak utíká a prostě mě nebaví se tahat do saliny s kočárkem atd. Děláte to někdo tak? Nevím co by na to řekla třeba sousedka kdybych ji potkalaPříspěvek upraven 07.03.18 v 08:05
tvoje dítě tvoje zodpovědnost, dělej si co chceš, ale počítej s následky
@Mar__tanka1983 dle meho timhle strachem, ze dite neco nezvladne, je akorat rodice brzdi. Kdyz jsem byla tehotna, prijela kamoska s dvouletou. Mame dva schody u obyvalu do kuchyne. Musela jsem tam dat zabranu. Ona ve dvou letech ty dva schody nezvladla
. Muj maly se musel ucit tu prezit, schody od 9. Mesice slezl. A takovych pribehu mam spoustu. Ted si ve 2.5 i namaze sam chleba. Nasim ukolem neni jen deti chranit, ale hlavne je pripravit na zivot. Cim driv, tim lip.
Co sousedka, ta by nemohla na malou obcas kouknout? Tak male decko bych nenechala samotne bez dozoru na pul hodky ani omylem. Petilety je doma sam cca 10min, kdyz me muz veze pri spatnem pocasi do prace, rocni berem s sebou.
Dvouletou bych samotnou nenechala, ale nechavam 4 letou rano, kdyz musim se psem a dceri se nechce jit. Dam ji snidani a za pul hodky jsem doma. Je rozumna a chape to. Nebo si hraje v patre a ja varim v kuchyni. Nejsem ji furt za zadkem.
@Dory22
@Ivul87
tak já zase nechci ze syna dělat „otroka“ (aby v sedmi letech vlastně vedl domácnost
jako sme to měly některé my).
Je pravda, že dnešní puberťáci jsou dost často na pěst, netuší, kde je koš na prádlo nebo co se dělá s utěrkou, co je to popelnice, takovýho bych pak jednou doma jako partnera mít nechtěla (můj chlap takovej je a je to peklo, takže ze syna podobný nemakačenko vychovat nehodlám).
Na druhou stranu, makat jako šroub, jak píšeš, to je pro mě druhej extrém…
Náš mladej má v těch šesti a čtvrt na starosti úklid svého pokojíčku, aby si špinavý prádlo nosil ke koši na prádlo, aby mi pomohl utírat nádobí a pomáhá mi vařit (vaření teda hlavně proto, že ho to baví). Když třeba utírám prach (používám vlhčené ubrousky z Lidlu), tak taky vyfasuje a jede se mnou.
A když jsme venku na hřišti, tak vyfasuje nějakou kovovku a chodí si k vietnamcovi pro pití nebo nějakou mňamku, jezdí s kolem i za roh a prostě nehlídám ho jako oko v hlavě, snažím se ho vychovávat rozumně, aby věděl, co může a co nemůže, dbal na opatrnost (třeba na silnici), aby prostě používal vlastní rozum a nespoléhal se na maminku za zadkem ![]()
Příspěvek upraven 07.03.18 v 09:17
Nešla bych. Radši pak s dítětem. Já doteď jsou maximálně se smetím.
Nenechala.. Ale chápu dotaz, protože pár takových maminek znám co to prostě neřeší..
Nikdy jsem je neodsuzovala, ale jen jsem si položila otázku, kdyby se fakt něco stalo a ony byly někde půl rodiny uplně bokem, jak by se s tím pak vyrovnaly..
Ono je rozdíl jít třeba na zahradu věšet prádlo a mít otevřené okno a nebo chůvičku, že by člověk přiběhl- kdyby něco a nebo pak se uplně někde vytratit..
Já mám obchod vedle domu
a nikdy jsem tak nešla..
A ještě jedna poznámka. I když ti třeba někdo řekne, že to hrotíš a nebo, že si ustrašená- jak třeba mě, tak věř, kdyby se fakt něco stalo, tak ty stejné ženské otočí a řeknou, kde byla, proč ji nechala samotnou…
Něco podobného se stalo známé.. Okolo všichni, ji podporovali, když řekla, že jde jenom do školky - bydlí tak, že má panelák a na sídlišti a kousek školku.. Zrovna když tam přišla, tak děti pozdě přišly z vycházky, ještě jedly, opozdila se víc jak o 10 min, než ji oblékla, holka zrovna zlobila nechtěla ji jít a místo 10 min bylo půl hodiny.. Přišla a u dveří i stala sousedka, protože malá tam vřískala- sousedka věděla, že ona chodí do školky bez dítěte..
Měla ostudu pomalu přes půl města, že je nezodpovědná..jak ji sousedka roznesla, že tam nechala dítě řvát, a to byla ta co ji ujištovlaa, že dnes se všechno řeší, že dřív se to tak nebralo..
Ale pokud je někdo jistý sebou a dítětem, tak je to jenom jeho věc… nikdy jsem to nějak neřešila, co kdo, druhý dělá
Příspěvek upraven 07.03.18 v 09:19
Pravda, se psem kolem baráku nebo do schránky jsem chodívala, když byla dcerka malá. A i mě párkrát napadlo, že kdybych zůstala v zaseklým výtahu… Na druhou stranu, to bych nesměla snad ani v noci usnout, protože mám dítě ![]()
@lolink Já absolvovala s dítětem i tu gyndu
Byly jí tak tři roky? Opravdu to nešlo jinak, akutní problém před dovolenou, hlídání nebylo. No, zvládly jsme to (díkybohu za tolerantní a duchapřítomnou doktorku - malá odmítla i čekat ve vedlejší místnosti se sestřičkou). Ale ta dětská upřímnost - každou chvíli se mi pak stávalo, že když se řeklo „doktor“ (klidně zubař nebo oční), zeptala se na celej autobus nebo čekárnu, jestli si tam zase budu sundavat kakhotky ![]()
@nestarejtese ne neodesla, ja tak maximalne bezim 4.p dolu, kdyz mi privezou balik, a sprintuju jak o zivot. Nikdy nevis co se muze stat, probudi se, bude plakat az dostane zachvat, pozvraci se z toho..a dal nechci domyslet..
(Sama dítě tedy nemám, ale v okolí je mám.) Ženská sama s dvouletou prostě v době spánku nakoupit/vyvenčit psa jde. Trvá to tak půl, až třičtvrtě hodiny, s děckem by jí to trvalo věčnost
když se vzbudí, tak holt musí počkat, máma jí prostě hned nepřiskoči k zadku
. Na druhou stranu znám rodiče co by nenechali samotné jejich 8 leté dítě
.
@Bandii píše:
(Sama dítě tedy nemám, ale v okolí je mám.) Ženská sama s dvouletou prostě v době spánku nakoupit/vyvenčit psa jde. Trvá to tak půl, až třičtvrtě hodiny, s děckem by jí to trvalo věčnostkdyž se vzbudí, tak holt musí počkat, máma jí prostě hned nepřiskoči k zadku
. Na druhou stranu znám rodiče co by nenechali samotné jejich 8 leté dítě
.
Když tohle není jen o tom být dítěti furt za zadkem. Mně to, že se dítě probudí a zjistí, že je doma samo - netuší, kam máma šla, kdy přijde, jestli přijde… přijde třeba pro dvouleťáka opravdu hodně velkej stres.