Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
Nahodou zbytky jablek na vzduchu hezky uschnou a voni - misto stromeckuNejhoris jsou rozmělněne vyplivnute kousky kukuricnych krupku nebo platku - to je tmel, to drzi, jde jedine odeskat.
na vzduchu asi jo ale mezi sedadly asi úplně ne
![]()
@Ankili píše:
aháá no ono je to ještě malé koťatkoale větší batole, alespoň ty naše, jedly v kočárku za jízdy normálně, prostě aby alespoň seděla tak dostala sváču do kočárku a hotovo, možná to mnohé vysvětluje, roční děti ještě přistupují k jídlu skutečně jako k potravě ale starší i jako k zábavě
![]()
![]()
Když já zase nechci, aby mi dítě „uzobávalo“ během celého dne. Už jako novorozenci jsem jí nastavila intervaly v kojení, které sama dodržovala. Pak po přechodu na Sunar a následně na příkrmy si ty intervaly také drží, takže nechci, aby jedla něco mimo jídla. Já jsem byla vychovávána v tom, že uzobávat je normální a teď vidím, jak naši se snaží i naší malé pořád něco dávat k jídlo (kousek z talíře, kousek rohlíku, atd.) a to já jim zase zakazuju. Malá se normálně nají a nevidím důvod k tomu, aby po hodině měla zase něco k jídlu… Jasně, doma něco krájím, malá přijde, že chce (to bude výhledově), tak kousek dostane, to je jasné, ale když jedeme v kočárku a není čas jídla, nevidím důvod, aby něco chroupala. A jelikož si jen málokdy něco vezme mimo jídlo, tak jí to asi i tak vyhovuje. Ham, ham mi křičí, jen když je v židličce a ví, že se jde jíst, jinak ne…
@Ankili A já si stejně myslím, že když dítěti nedáš nic v autě nebo v kočárku, pár dní či týdnů to s ním bude nesnesitelné, ale pak pochopí, že se tam prostě nejí a bude jít jen v židličce či u stolu. Pokud budu dítě v autosedačce, co se jídla týče, ignorovat a dostane až, když se zastaví, naučí se to…
@maritimka píše:
@Ankili A já si stejně myslím, že když dítěti nedáš nic v autě nebo v kočárku, pár dní či týdnů to s ním bude nesnesitelné, ale pak pochopí, že se tam prostě nejí a bude jít jen v židličce či u stolu. Pokud budu dítě v autosedačce, co se jídla týče, ignorovat a dostane až, když se zastaví, naučí se to…
mě jídlo v kočárku ani autě nevadí, moje malá jí po troškách neustále jinak by se nám už asi ztratila před očima
(v porovnání se synem který vždy zdlábnul vše co dostal a v pohodě měl pak až další jídlo…
takže přeji hodně štěstí aby ti tvá předsevzetí vydržela a dítě umožnilo je realizovat, moje děti jsou každé tak jiné s jinými nároky v různých oblastecj že nikoho nesoudím ať si každý dělá co chce jak chce. mě jídlo nevadí nikde, hlavně aby jedla, v autě aby byl klid cesta v pohodě, jsou dny kdy ji do auta dávám třeba i 8 až 10 krát, když počítám každou cestu tam a zpět, takže na drezuru fakt nemám čas, nervy ani náladu ![]()
@KriJona píše:
Dobré odpoledne..dnes po příjezdu do školky, kam chodí starší syn, mě zastavila paní ředitelka s dotazem, a chtěla se mi naklonit do auta, abychom se lépe slyšely. Naštěstí jsem jí zarazila včas, nestačila tam ani po očku nakouknout, páč mám auto jako prase, stydím se, všude drobky, kusy rohlíků, jablka, neuklízím denně, ale zařekla jsem se, že asi budu muset.jak jste na tom vy?
Pokud neřve, ať klidně jí. Obě naše auta podle toho vypadají:-) Ale co, tak se to jednou za čas vyluxuje, případně nechá vyčistit.. Zajímavé bylo, když typek ze servisu chlev v autě komentoval: „jee, vy máte děti“ a manžel odpověděl: ne nemám, to dělá manželka)
@maritimka píše:
To určitě, o drobcích ani tak moje úvaha o hnojišti nebyla, jako spíš o zbytkách ovoce, bonbonech, atd. Zakladatelka psala, že tam má zbytky jablek. Doma by nenechala ohryzek ani půl dne nikde odhozený, ale v autě jí to přijde normální. Proto jsem psala to o chůvě - stojí 120,– na hodinu (aspoň tady v Plzni), dětský koutek je za 50,– na hodinu, takže nevidím jediný důvod, proč mít v autě bordel a vymlouvat se na děti…
Mě prostě přijde uhozený, vyhazovat 120,– za chůvu kvůli úklidu auta. Je to jen auto. Jak jsem psala, mnohem horší bordel je v zimě z obuvi, z lyží, z kočárku a podobně. K intervalům mezi jídly gratuluju. To u nás nefunguje. Naše dítko má stále u pusy jablko, okurku, pomeranč, prostě cokoliv, co zrovna najde v košíku na chodbě. Nehrotím to.
A proč by dítě jako nemohlo jíst furt
to nechápu, nutit mu nějaké intervaly…
@catherine100 píše:
A proč by dítě jako nemohlo jíst furtto nechápu, nutit mu nějaké intervaly…
Aby mělo návyky a nebylo tlustý ![]()
@Jemys aha a ja si furt myslela, že je lepší jíst častěji a troskach ![]()
Z představy, že se se čtyřmi dětmi pakuju z auta a do auta víckrát, než je nutné, se mi dělá mdlo. Ucpávám je rohlíkem běžně.
Naše dvě děti jí v autě běžně-je to jen auto
To je jako bych jim měla zakázat jíst doma, aby neudělali bordel-když ho udělají tak se to hold uklidí-jo a že taková zmrzlina v létě dokáže udělat pěknou paseku, ale není to nic, co by se nedalo vyčistit
Většina bordelu padá do autosedačky, tak je jen častěji peru. Dokážu i říct, že máme hezké a čisté auto i tak-prostě jako doma-udělá se bordel, tak se uklidí, na tom přeci nic není. Ale jelikož mám jedlíky, tak si nedovedu představit, při každé jejich choutce na jídlo nebo mlsku zastavovat. V autě jíme i my, nevidím na tom nic divného
@maritimka Já jsem zastáncem režimu, řádu a pravidel. Ale vocamcaď pocamcaď. Nehodlám děti podrobovat vojenskému drilu, natož drezůře. Ono je totiž děti nutné naučit taky nějakému nadhledu, umět rozpoznat priority, že když nejde o život, jde o ho.vno a že je sice potřeba dostát svým povinostem, chovat se slušně k ostatním, nebejt hajz…, ale taky, že je život hezkej a je potřeba ho vychutnávat!!! Takže místo 120 Kč za chůvu, abych mohla naleštit žihadlo nebo okna, jdu s nimi např. do zoo, kavárny a tam si za ty prachy dáme nějakou dobrotu.
@amarilisina píše:
Zajímavé bylo, když typek ze servisu chlev v autě komentoval: „jee, vy máte děti“ a manžel odpověděl: ne nemám, to dělá manželka)
a děláš?
manžel je teda vtipálek.
@Michaela23 píše:
Ne, už nejí. Stačila mi dcera, když se mi začla uprostřed křižovatky dusit sušenkou. Takže z jezení v autě jsem u děcek vyléčená, za jízdy už nikdy. Nají se před cestou a pak až dojedem, pokud je to delší trasa, tak se zastaví a dělají se přestávky. O bordel mi nejde, ten se vyčistí, ale o bezpečnost.
Z tohoto já mám taky strach. Jenže mám blicí dítě. Pokud nejí, nemá lízatko, velmi pravděpodobně se poblije. Tož co si má člověk vybrat? Dušení jídlem, nebo zvratky
? Jídlo se mi v poslední době daří omezit, třeba je ale zas pití, když si řekne. Jinak se poblije. Delší trasy jsou peklo nad peklo, nesnáší jízdu v autosedačce
.
@Ankili píše:
mě jídlo v kočárku ani autě nevadí, moje malá jí po troškách neustále jinak by se nám už asi ztratila před očima(v porovnání se synem který vždy zdlábnul vše co dostal a v pohodě měl pak až další jídlo…takže přeji hodně štěstí aby ti tvá předsevzetí vydržela a dítě umožnilo je realizovat, moje děti jsou každé tak jiné s jinými nároky v různých oblastecj že nikoho nesoudím ať si každý dělá co chce jak chce. mě jídlo nevadí nikde, hlavně aby jedla, v autě aby byl klid cesta v pohodě, jsou dny kdy ji do auta dávám třeba i 8 až 10 krát, když počítám každou cestu tam a zpět, takže na drezuru fakt nemám čas, nervy ani náladu
Tak naše jí 6× denně a vždy vydatně, cca 250-300g na každé jídlo (v roce má 86cm a 12,5kg), takže proto nechce jíst mimo jídla. Nají se na jídlo a to jí stačí…
Uvidíme do budoucna…
Jinak - já také nesoudím, ať si každý dělá, co chce, jen píšu - já mám auto jako druhý domov, jsem v něm s dcerou tolik, že mít ho zasvinčený, by mi přišlo jako mít bordel doma. A často v autě vozím kolegyně z práce, kamarádky, kamarády mého muže, občas klienty mého chlapa, takže nejde v něm mít bordel a výmluvy na děti mi přijdou takové „účelové“ - „když se ti nechce, sveď to na dítě“ ![]()