Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsi dospělá, klidně to vyřeš, jak uznáš za vhodné. Jsi svobodná a můžeš si dělat co chceš. V zásadě poneseš všechny benefity i následky svého chování. Můžeš jí říct, že jsi na ní naštvaná, můžeš jí to napsat dopisem, můžeš jí poslat SMSku, můžeš se u ní stavit na návštěvě před oslavou, můžeš jí to říct na oslavě. Podle toho, jak to popisuješ, by to vůbec nebylo špatné, abys to babičce řekla. Dokážeš odhadnout reakci rodičů?
@TRG Rodiče by začali zběsile vše zachraňovat, že to tak určitě nemyslím a dolehl na mě jen stres ze školy.
Nech babču být. Kolik jí je? 60?70? Vůbec bych ji neřešila. Tihle lidi jsou jinde. Jakože úplně jinde. Ber to jako zbytek rodiny, že prostě taková je.
Mávni nad ní rukou a mile se usmívej. Chápu, že ti ublížila, ale ona je fakt jinde. Za jejích časů tohle byla nemoc. Něco hooodně fuj.
Mám v rodině 2 lidi, kteří mi hodně ublížili. Dost podobně jako tobě tvoje babča.
Je to těžké, ale povznést se na to je nejlepší. „Odpustit“ je možná lepší slovo. Takhle ubližuje jen sobě, tou zlostí na ni. Případně tím, že se odizoluješ od zbytku rodiny.
@KeckaJ Já ani nečekala, že by reagovala kladně. Spíše jsem doufala, možná i věřila v reakci typu,,Já tohodle nejsem zastáncem, a i když tě budu mít stejně ráda, tak o tom přede mnou nemluv". s tím bych byla v pohodě. Každýmu se nemusí líbit všechno. Ale takové buranské chování člověk nemůže svádět na dobu. To je jako bych já měla právo říkat, že cigáni jsou fuj a patří do plynu. To asi není v pořádku.
@AdelaMaty01 píše:
@KeckaJ Já ani nečekala, že by reagovala kladně. Spíše jsem doufala, možná i věřila v reakci typu,,Já tohodle nejsem zastáncem, a i když tě budu mít stejně ráda, tak o tom přede mnou nemluv". s tím bych byla v pohodě. Každýmu se nemusí líbit všechno. Ale takové buranské chování člověk nemůže svádět na dobu. To je jako bych já měla právo říkat, že cigáni jsou fuj a patří do plynu. To asi není v pořádku.
Nechci ti brát iluze, ale lidé hlavně 70+ už na nějakou korektnost nehledí. Jsou takoví, proti tomuhle nemůžeš nic dělat.
Chápu, že jsi čekala jinou reakci. Ale od téhle generace nic jiného nedostaneš.
Ad cigáni do plynu… Kdyby ti bylo 90 až 100 a byla bys arijská Němka, pak ano, měla bys nárok na podobné kecy. Protože ač Němci na to pohlíží kolektivně spíš negativně, stále se mezi právě tou nejstarší generací ti arijci najdou… A nenaděláš nic.
Babička je netolerantní a nerespektuje tvé názory, stejně jako ty jsi netolerantní k ní a nerespektuje s ji jako osobu. Za mě si nemáte co vyčítat! Nezdedila si její povahu? Pro mě to je do očí bijící, že jste stejně zarputilé
@AdelaMaty01 píše:
@TRG Rodiče by začali zběsile vše zachraňovat, že to tak určitě nemyslím a dolehl na mě jen stres ze školy.
No a kdybys to babičce řekla o samotě? Tak ona by to pak řešila s rodiči. Rodiče by se jí snažili vysvětlit, že jsi to tak nemyslela. A myslíš, že by to někdy vytáhli společně, při nějakém společném setkání a všichni to s tebou chtěli řešit?
@KeckaJ Úsměvné je, že babička z máminy strany, která je stejně stará, mi na to řekla,,Nevadí, miláčku. Miluji tě"
Takže se mi pak těžko přijímá názor, že je to tím věkem.
@AdelaMaty01 píše:Žiješ svůj život a ne životy druhých. Druzí ať se k ní chovají jak chtějí, ale ty nejsi povinná plnit jejich nároky.
@beruska9 No právě, toť otázka. Nesmím jí ani říct, že jsem na ni naštvaná, jelikož mi to rodiče vysloveně zakázali. Takže, babička žije v blažené nevědomosti a já mám chuť se zastřelit, kdykoli s ní musím být a dělat, jak je vlastně všechno ok. Ale zase nechci se nevídat s ostatními členy rodiny.
@TRG Ano, to je jejich styl. Nejdříve by mi promluvili do duše o samotě a pak bych byla nucena se na rodinné sešlosti omluvit a vzít to zpět.
@AdelaMaty01 píše:
@KeckaJ Úsměvné je, že babička z máminy strany, která je stejně stará, mi na to řekla,,Nevadí, miláčku. Miluji tě"Takže se mi pak těžko přijímá názor, že je to tím věkem.
No jo, jenže dost dělá i povaha. A ty prostě nechceš babičku přijmout jako starou ženu, která trpí názory minulého tisíciletí.
Stejně tak ona nechtěla tebe přijmout jako lesbu.
Je to tvoje volba, klidně se s ní do aleluja hádej, nemluv, dělej cavyky na oslavách, ale ničit to bude zase jen tebe. ![]()
Nebo si řekni, že to umíš líp než ona…
Ale to u tebe nehrozí.
![]()
@AdelaMaty01 píše:
@TRG Ano, to je jejich styl. Nejdříve by mi promluvili do duše o samotě a pak bych byla nucena se na rodinné sešlosti omluvit a vzít to zpět.
A proto si to nechceš s babičkou vyříkat, protože by to rodiče a babička brali jako že děláš vlny, kalíš vodu, trávíš studnu a tak se máš omluvit? To je jediný, nebo teda hlavní důvod? Protože já to chápu, jsem typ, co nesnáší konflikty. Ale mám dobrou zprávu, lepší se to s věkem. ![]()
@AdelaMaty01 píše:
@beruska9 Argument je,,Protože je to babička a všichni víme, jaká je.". Jde mi to na nervy. Na jednu stranu přemýšlím, že ji to tenhle víkend řeknu ale zase nechci pokazit tátovu oslavu.
Tak jako co si budem rikat, jedna z cest to je. Jak pisou i dalsi…nemas pod kontrolou, co babicka rika, a nejspis uz jina nebude…ale mas pod kontrolou, jak se citis ty. To je takova nejaka vychodni, budhisticka nebo nejaka filozofie(nejsem expert
),ze se od toho da odprostit a myslet na to, ze svoji reakci muzes kontrolovat…neboli taky se rika, ze na nekoho se zlobit znamena trestat sebe za to, ze nekdo jiny je de*il. Ale treba ji fakt muzes jit prikladem a rict, vis babi, ta tvoje reci me hodne zranuji a byla bych rada, kdybys uz tohle nerikala, ale i tak te mam rada
Ale to chce byt v takovem rozpolozeni, ktereho neni kazdy schopny. Nejakou divnou osobu ma v rodine hodne lidi, blbe tady asi je, ze ji to vsichni zerou a skacou, jak piska.
Děláš z komára velblouda. Babka je jiná generace, měla bys ji trochu chápat. Některou babku máš třeba senilní, ta ti pak plácá úplné kraviny, a také je nemůžeš brát vážně a urážet se.
Vyřeš to v sobě. Nežij s tím, že tohle vůči někomu cítíš. Nemusíš ji mít ráda, nemusíš ji potkávat. Stačí ignor.
Ale tohle týrá tebe, ne ji a tak to přece být nemá, proč má existovat něco, co takto trápí tebe? Spousta zbytečných emocí.