Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Koblizkova1980 píše:
Babička je netolerantní a nerespektuje tvé názory, stejně jako ty jsi netolerantní k ní a nerespektuje s ji jako osobu. Za mě si nemáte co vyčítat! Nezdedila si její povahu? Pro mě to je do očí bijící, že jste stejně zarputilé
Ty respektujes někoho, kdo te jako dite shazoval? Mně babka taky zatápěla, neustále mě porovnávala s jinými vnuky, já jsem byla nejhorší. Tak jsem se s ni v dospělosti nestykala. Staří není zásluha a nepříjemný člověk bude jednou starý nepříjemný člověk
Příspěvek upraven 27.05.22 v 08:16
@Kfětoslava píše:
Ty respektujes někoho, kdo te jako dite shazoval? Mě babka taky zatápěla, neustále mě porovnávala s jinými vnuky, já jsem byla nejhorší. Tak jsem se s ni v dospělosti nestykala. Staří není zásluha a nepříjemný člověk bude jednou starý nepříjemný člověk
V rámci rodiny, když se chce stýkat i se zbytkem rodiny? Ano. Nikdo neříká, že musí babču milovat.
Ale chovat se aspoň slušně. Kdyby ji vyloženě atakovala tak říct, babi nech toho, prostě se neshodneme.
Ale dělat babči scénu, za něco co jí řekla v 15? Ano bylo to necitlivé, ale babča tak byla vychovaná.
Co my víme co v ní rodina a okolí potlačilo? Jestli neměla svatbu s chlapem jen aby lidi nemluvili?
Korektně se s babčou bavit by snad neměl být takový problém… ![]()
@KeckaJ píše:
V rámci rodiny, když se chce stýkat i se zbytkem rodiny? Ano. Nikdo neříká, že musí babču milovat.Ale chovat se aspoň slušně. Kdyby ji vyloženě atakovala tak říct, babi nech toho, prostě se neshodneme.
Ale dělat babči scénu, za něco co jí řekla v 15? Ano bylo to necitlivé, ale babča tak byla vychovaná.
Co my víme co v ní rodina a okolí potlačilo? Jestli neměla svatbu s chlapem jen aby lidi nemluvili?
Korektně se s babčou bavit by snad neměl být takový problém…
Ona jí nedělá žádné scény, jen jí nebaví hrát si na něco, co není. Babičku by taky neubylo, kdyby respektovala ostatní a evidentně jí to dělá problémy.
@Kfětoslava Nikdy jsem jí nekonfrontovala a nehádala se s ní. Občas jsem vyjádřila s něčím nesouhlas, nebo se jí snažila říct, že nic není tak černobílé a to co se říká v televizi nebo na netu, nemusí být pravda.
Většinou mi na to odvětila že já o tom nic nevím. Tak jsem sklapla, myslela si něco o místě, kam slunce nesvítí a dál šoupala nohama.
@Kfětoslava píše:
Ona jí nedělá žádné scény, jen jí nebaví hrát si na něco, co není. Babičku by taky neubylo, kdyby respektovala ostatní a evidentně jí to dělá problémy.
Chtěla na oslavě svého táty vytáhnout záležitost, která se stala před 6 lety!
To za mě je zbytečná scéna.
Že má ve stejný den mít taky oslavu.
Bohužel no, vyšlo to tak.
Babča má asi blbé řeči dlouhodobě, zvlášť, když zbytek rodiny mávne rukou.
Kdo ví, co babča vykládá ostatním členům rodiny, co zakladatelka ani neví…
Někteří starší lidi prostě takoví jsou. Nevidí si do pusy, ale přece se kvůli tomu nebude vyhýbat každé rodinné sešlosti…
Navic tu žluč si vytváří zakladatelka sama, když v sobě tohle všechno živí…
@KeckaJ píše:
Chtěla na oslavě svého táty vytáhnout záležitost, která se stala před 6 lety!To za mě je zbytečná scéna.
Že má ve stejný den mít taky oslavu.
Bohužel no, vyšlo to tak.
Babča má asi blbé řeči dlouhodobě, zvlášť, když zbytek rodiny mávne rukou.
Kdo ví, co babča vykládá ostatním členům rodiny, co zakladatelka ani neví…
Někteří starší lidi prostě takoví jsou. Nevidí si do pusy, ale přece se kvůli tomu nebude vyhýbat každé rodinné sešlosti…
Navic tu žluč si vytváří zakladatelka sama, když v sobě tohle všechno živí…
Jo souhlas, na oslavě bych nic nevytahovala. Ale jinak nevidím důvod, proč se od starého člověka nechat urážet jen pro to, že je starý. Uznávám jen psychické nemoci, pak to ovlivnuje i myšlení a chování, jinak nic. Pokud je babička zdravá, má zodpovědnost za to, jak se chová k ostatním
@Kfětoslava píše:
Jo souhlas, na oslavě bych nic nevytahovala. Ale jinak nevidím důvod, proč se od starého člověka nechat urážet jen pro to, že je starý. Uznávám jen psychické nemoci, pak to ovlivnuje i myšlení a chování, jinak nic. Pokud je babička zdravá, má zodpovědnost za to, jak se chová k ostatním
No a zakladatelka se s ní evidentně stýská jen na oslavách a rodinných sešlostech.
Tak ať babku odignoruje a pohoda…
@AdelaMaty01 tohle s ní měli probrat rodiče a říct jí že to přehnala a at se nediví že se s ní ty nechceš bavit. takhle nic netuší a je jen otázka času než zase něco plácne a ty vybuchneš ![]()
Zakladatelko nenech si tady nakukat nesmysly typu, že bys měla babičku chápat s ohledem na její věk, brát ji takovou jaká je, nezlobit se na ni ap.
Pokud není úplně senilní a duševně mimo bylo její chování vůči Tobě v záležitosti Tvé orientace naprosto otřesné a neomluvitelné. Podle toho jak píšeš si myslím, že babča je taková ta direktivní, nepříliš inteligentní megera, která „všechno ví nejlíp, všude byla od všeho má klíče“. Nikdo ji „nepřeštěká“ proto se s ní taky nikdo nechce dostat do křížku, takže se všichni raději tváří, že respektují „ctihodnou matku rodu“ ![]()
Ale i o těchto tyhle typech stejně jako o nás všechny platí, že lidi se k Tobě budou chovat tak, jak jim to dovolíš. Počítej s tím, že bude dělat scény, bude Tě citově vydírat, bude Tě dál zkoušet buzer.ovat a řídit Ti život, bude proti Tobě štvát rodinu.
Pokud ale budeš dostatečně pevná a vytrvalá nejspíš časem zjistíš, že jsi babku i zbytek rodiny dokázala v rámci možností „převychovat“ do nějaké alespoň trochu přijatelné podoby.
A když ne o nic jsi nepřišla…tohle uvažování ve stylu musím všechno vydržet a nechat si líbit, protože rodina je cesta do pekel.
Takže…Babce bych mezi čtyřma očima sdělila, že stejně jako ona mě neměla před pár lety ráda, nemám teď ráda já ji a vyložila jí příčiny a důsledky.
Rodiče bych informovala o rozhovoru s babkou a na oslavu bych nešla. Ono se vůbec nic nestane oslavy byly jsou a budou stále nějaké, tátovi bych popřála soukromě, pozvala ho třeba na kafe, nebo na pivo a snažila se s ním o tom co nejvíce mluvit…
Mimochodem rodiče mají taky pěkné máslo na hlavě.
Takto se moje matka zachovat k mojí dceři- svojí vnučce, tak nebude vědět „kde nechal tesař díru“ neumím si představit, že bych se dcery razantně nezastala ![]()
A vím o čem mluvím. Moje mamka je také velice svá a různě to průběžně zkouší…bez úspěchu ![]()
@AdelaMaty01 píše:
@beruska9 No právě, toť otázka. Nesmím jí ani říct, že jsem na ni naštvaná, jelikož mi to rodiče vysloveně zakázali. Takže, babička žije v blažené nevědomosti a já mám chuť se zastřelit, kdykoli s ní musím být a dělat, jak je vlastně všechno ok. Ale zase nechci se nevídat s ostatními členy rodiny.
No ale vy klidně můžete říct, že jste naštvaná. V jakékoliv situaci a komukoliv, pokud naštvaná budete. Nikdo vám to nemůže zakázat. I když zakáže, není to přece něco, čím se musíte řídit. Jen musíte být dospěle připravena nést následky. Za mě - můj život je mnohem jednodušší, když jsem se naučila prostě pocity a emoce vyjádřit. Říkat, že mám nekoho ráda i říkat: teď jsi mě pěkně naštval - a to přímo dotyčné/mu. Vaši vás to učí blbě. Učí vás, že na emoce a pocity nemáte nárok a máte je skrývat. Neříkám tím tropit scény, ale projevit nesouhlas, rozladěnost i naštvanost je úplně v pořádku. I vůči babičce. Pak nemáte mít v takových poměrně jednoduchých mezilidských interakcí bordel, když vám „zakazují“ tohle.
A že by začali zachraňovat? Jejich problém, jejich komedie a nezdravého chování se účastnit nemusíte. Můžete být klidně jen pozorovatel. A už vůbec se nemusíte omlouvat - kór za to, že babičce reknete, že ve vás přetrvává naštvanost kvůli její reakci.
Já momentálně s babkou nemluvím rok a něco, vyrikaly jsme si nějaké věci, po telefonu, ona se urazila a čeká až se omluvim. Dřív jsme si volaly tak 1× za měsíc, teď mi nenapise sms ani na narozky. Když se potkáme na oslavě, tak se max pozdravíme. Já se omlouvat nebudu, nemám za co, ani volat ji nebudu. Ať si ona udělá ten první krok. Ona není žádná senilni baba, která neví která bije, ale je urazena, že jsem si dovolila ji říct můj názor.
trestá sama sebe.
Tím chci říct, to že je někdo starý není omluva na vše. Naučila bych se jí ignorovat.
@Tofifea píše:
No ale vy klidně můžete říct, že jste naštvaná. V jakékoliv situaci a komukoliv, pokud naštvaná budete. Nikdo vám to nemůže zakázat. I když zakáže, není to přece něco, čím se musíte řídit. Jen musíte být dospěle připravena nést následky. Za mě - můj život je mnohem jednodušší, když jsem se naučila prostě pocity a emoce vyjádřit. Říkat, že mám nekoho ráda i říkat: teď jsi mě pěkně naštval - a to přímo dotyčné/mu. Vaši vás to učí blbě. Učí vás, že na emoce a pocity nemáte nárok a máte je skrývat. Neříkám tím tropit scény, ale projevit nesouhlas, rozladěnost i naštvanost je úplně v pořádku. I vůči babičce. Pak nemáte mít v takových poměrně jednoduchých mezilidských interakcí bordel, když vám „zakazují“ tohle.
A že by začali zachraňovat? Jejich problém, jejich komedie a nezdravého chování se účastnit nemusíte. Můžete být klidně jen pozorovatel. A už vůbec se nemusíte omlouvat - kór za to, že babičce reknete, že ve vás přetrvává naštvanost kvůli její reakci.
No, pokud s nimi zakladatelka bydlí, je na místě jistá strategická opatrnost.
Tak ji na svou oslavu nezvi. Tohle je tatova oslava, tak on vybírá, kdo tam bude. Ty můžeš leda mlčet.
@AdelaMaty01 píše:
@KeckaJ Úsměvné je, že babička z máminy strany, která je stejně stará, mi na to řekla,,Nevadí, miláčku. Miluji tě"Takže se mi pak těžko přijímá názor, že je to tím věkem.
Není to věkem, jsou to kecy. Babička je hnusná osobnost, povaha a divím se, že celá rodina ustupuje jedné nepříjemné ženské. Proč jako?
Babu bych ignorovala. Nemůžeš se osamostatnit?
Na babku jsi právem naštvaná, a to hodně. Přesně znám tyhle arogantní typy v rodině, kolem kterých se chodí po špičkách. Teď se s ní vidět nemůžeš, bouchla bys. Musíš jí hlavně ukázat hranice, že takto ne, takto s tebou nikdo jednat nebude. Jsi dobrá, že si její chování nenecháš líbit, ostatní ať jí klidně líbají nohy, hlupáci.