Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@betuska.bathory píše:
MalVera - já se klidně přiznám, že jsem nekojila (jen v porodnici a to mě psychicky úplně ničilo). Syn vyrostl na Nutrilonu, nemocný býval méně, než syn kamarádky, která kojila tři roky. Teď už je mu osmnáct, je zdravý, chytrý, máme spolu moc hezký vztah, takže myslím, že nekojení ho nijak negativně nepoznamenaloOsobně si myslím, že je to věc každé z nás, jak se rozhodne a nikdo nemá právo druhé za jeho rozhodnutí odsuzovat. Hezký den.
Trochu nechapu, jak muze nekoho kojeni psychicky nicit?
Me to tez nici, kdyz mam opakovane bolave bradavky atd ale proste kojim dal no. A kojit budu. Prestala bych jen kdyby mi ty bradavky upadly
jinak delam vse na podporu kojeni.Caje,melta, hodne piju.Jsem maniak na kojeni
Je to pro dite to nej, verim tomu. Prvni dcera byla kojena do 17 mesicu, pak pila chvili kravske a ted mleko nechce.Snad u druhe vydrzim minimalne do toho roku, ale radsi dele. Jinak se necertete, ze nekoho odsuzuji. Proste mam takovy nazor a hotovo.
@Althya píše:
@Kocicule Me by teda zajimalo, v cem kontaktmi rodicovstvi stezuje maminkam zivot? Ja jsem kontaktni matka, protoze jsem predevsim lina matka. Kojim uz temer 17 mesicu, protoze je to pro me pohodlne. Kdybych nekojila, musela bych porad resit jidlo pro syna, takhle je to jednodussi. Nakrajim mu ovoce, zeleninu, ji si sam, na obed sni trochu ode me, jinak bily jogurt, kousek peciva a kojeni. Kdyz je nemocny, nerchce jist nic a ja muzu byt klidna, protoze se koji casto a vim, ze tak dostava vyzivu presne na miru, na rozdil od deti nekojenych, ktere pri nemoci stravu odmitaji a jejich matky pak akorat stresujou. Dceru jsem uz v tomto veku nekojila a vecerni uspavani trvalo i pres hodinu, maly je u prsu tuhy do 10-15 minut. Spime spolu, protoze nejsem schopna k nemu v noci vstavat, takhle se sice budi, ale uz mene, nakojim v leze v polospanku - proste pohoda. Tahat se s kocarem a x krat denne ho skladat do auta? Nic pro me, maleho soupnu do nositka a je to. Kdyz byl malinky a chtwl se porad nosit, diky nositku jsem mela spokojene decko bez place a uklizenou domacnost, navareno. Jako fakt mi vysvetlete, v cem je kontaktni rodicovstvi obtizne, je to naopak super vyhodne jak pro me, tak pro ditko
chápu, že je jednodušší narvat dítěti prso, než mu uvařit oběd.. když pominu fakt, že mm je na spoustu složek chudé ( málo železa avápníku např.) a v tomhle věku už mu to můřže chybět, tak odstavíš, až si ten oběd udělá samo? já v tom, co píšeš nic výhodnýho nevidím.
@MalVera píše:
Trochu nechapu, jak muze nekoho kojeni psychicky nicit?Me to tez nici, kdyz mam opakovane bolave bradavky atd ale proste kojim dal no. A kojit budu. Prestala bych jen kdyby mi ty bradavky upadly
jinak delam vse na podporu kojeni.Caje,melta, hodne piju.Jsem maniak na kojeni
Je to pro dite to nej, verim tomu. Prvni dcera byla kojena do 17 mesicu, pak pila chvili kravske a ted mleko nechce.Snad u druhe vydrzim minimalne do toho roku, ale radsi dele. Jinak se necertete, ze nekoho odsuzuji. Proste mam takovy nazor a hotovo.
já jsem to tak neměla, tak nechápu, jak to může mít někdo druhý… hotovo, basta fidli. Co na to napsat. Snad jen, že ti to přeju, žes to nemusela zažít.
Doufám, že tvoje dcera jednou bude kojit, aby nemusela být svou matkou odsouzená, protože to tak máš a hotovo. Mě moje matka kojila a přesto jsem se v tomto bohužel „nepomamila“, ale naštestí mám mamku, která nesoudí, ale podpoří.
@Krrysa odstavi se az obed uvari samo:-) tak dik, hodne jsem se nasmala…:-) Jinak souhlas uplny, dite v tomhle veku uz se ma stravovat normalnim jidlem rodiny a jako kdyz chce kojit, tak to je spis doplnek stravy, zpusob komunikace, cokoliv ne nahrada normalniho chodu.
@Althya pro me osobne KR je tezsi, ano mam rada kocarek, hotove prikrmy, pamersky, dite spi s nami v pokoji, ale ma vlastni postylku a dalsi veci co me osobne delaji zivot jednodussi. Ale psala jsem ze je to tak pro me. Jinak nejsem proti KR jako takovemu, ono to i vychazi z docela dobrych zakladu, jen kvuli takovym jako jsi ty uz o tom nechci ani slyset. Protoze kdyz s takovymi jako jsi ty mluvim, tak z nich primo leze, ze jsem kontaktni maminka, tudiz lepsi maminka a neda se s vami normalni bavit. Pro ne nejsem proste jen dalsi normalni matka, to ne. Ja jsem bezkontaktni maminka, studeny odchov blablabla. Vadi mi, ze dnes vsechno musi mit nazev a ty skatule.
Vadi mi ze zarputile zastankyne tohle hnuti se snazi presvedcit ostatni zeny, ze pokud nedelaji to a neco, tak z jejich deti vyrostou citove postizene magory. Takze shrnuto-podtrzeno, vadi mi ne samotne KR, ale ta propagace kolem.
NO já si hlavně myslím, jestli kojení a nebo nekojení- obě strany, tak mají mít respekt k druhé straně.. Já abych pravdu řekla, tak když čtu jednu i druhou stranu, tka mi někdy přijde, že některé jsou svými názory fakt posedlé..
Já naštěstí jsem kolem sebe měla maminka, co kojily i nekojily, ale nikdy to nevnucovaly druhým..
Hlavně teda to čtu tady snad poprvní, že kojení se spojuje s láskou. Já mám kamarádku co kojí téměř 3 leté dítě- srpen tři roky.. Pomalu ji nic neji protože kojí, večer uspává jenom kojením a v noci se ještě několikrát dítě budí na kojení.. Přidje mě to šílené, a divné, ale nikdy bych ji to neřekla.. Ona věří svoji pravdě, názoru, a já respektuji ji..Když mi říká, že dítě jí ji jen těstoviny a okurek, nějakou papriku, rýži-víc nic.. že mu kojení stačí, tak prostě si řeknu je to její dítě, její názor..
Chtěla jsem tím říct, že proste tak nebo tak, tak by maminka neměla z toho zblbnout a buzerovat druhé
věřím, že i ona nedělá vše ok.
Jinak souhlasím, že kojení je nej pro dítě, ale neni jediné nej a ne nesmysl, se upánat na to jedno nej.. Hlavně kojení je důležité v prvních měsích a pak jsou důležité správné příkrmy.. Takže třeba za mě střední cesta, ne kojit, kojit a myslet si, že je to to nej, nej
Jj, taky mi přijdou ty extrémy hrozné. Já kojím částečně (teď spíše ještě občas něco z toho prsa vyždímu odsávačkou), příkrmy vařím i skleničkuju. Používám teda jednorázovky, z látkovek se mi po 3/4 dni oprudil všude-takže od té doby neeee. Mám nosítko i kočárek. Mé dítě je občas v ohrádce (hrůza a děs) a dávám mu krupicovou kaši instantní (děs a hrůza, lepek může za mrtvá štěňátka). Musím říct, že ty extrémistické názory dokážou hlavně znejistět mladé prvomatky (jako třeba já a depka jak Brno ohledně toho, že nemůžu plně kojit, protože mám málo mléka).
Nejdůležitější je asi vychovávat děti podle toho, jak to sami považujeme za nejlepší. ![]()
@Kocicule já jsem ještě navíc nenašla škatuli, kam bych zapadla komplet
nosím občas - moje děti se nosí celkem nerady, a le když vezmi do nodítka miminko, chce ta o rok starší taky
odkojila jsem si všechny děti, a le když vidím v kavárně tříletý dítě, jak visí na koze, nedělá mi to nejlíp
očkuju, a le pozdě a jenom něco, snažím se jíst a vařit zdravě, kupovat kvalitní potraviny, ale úplně sklidem dám dětem mekáč a čokoládu
všechny se mnou spaly v posteli, a le dneska už 4 z pěti mají svou postel a spí v pokojíčku a díkybohu se v noci nebudí
jo a poslední dítě jsme rodila doma, ale placentu jsem nejedla, dtromy neobjímám a celkově mi domarodky přijsou až moc alternativní
![]()
@Krrysa píše:
chápu, že je jednodušší narvat dítěti prso, než mu uvařit oběd.. když pominu fakt, že mm je na spoustu složek chudé ( málo železa avápníku např.) a v tomhle věku už mu to můřže chybět, tak odstavíš, až si ten oběd udělá samo? já v tom, co píšeš nic výhodnýho nevidím.
Jenze ja malemu davam i normalni jidlo, maso, ryby, ale nevarim mu zvlast, jako u prvni, protoze on mi to nesni a pak vyhazuju. Takze obed ma kazdy den, kdy si vezme ode me polevku nebo druhe, nebo oboji, nekdy sni vice a jindy jen par lzicek a chce prso
Jidlo mu nabizim neustale, ale kdyz nechce, tak ho nenutim. Jinak ovoce a zeleninu ji kazdy den, bily jogurt nekolikrat do tydne, je zdravy, pekne staveny, pediatra take nema zadnou vytku. Je to rozhodne lepsi, nez kdyz treba osmimesicni ji rizek nebo pribinacek, coz je tady na emiminu u kazde druhe maminky
@Kocicule mám stejný názor. Zavání mi to sektou- mnoho podobnych znaku…
@Althya To je presne ono. Kazda druha maminka krmi svoji dite spatne a ja dobre. Kazda nekontaktni maminka svoje dite necha rvat a u me nikde slzicka neukapne. Ostatni maminky odstavi v roce, protoze sve deti nemaji dost radi a ja budu kojit do skoly atd. A proto tvoje nazory tak vadi ostatnim.
@Krrysa Vis, nejdulezitejsi je ze tobe a tvym detem je dobre a jeste dulezitejsi, ze tu neprohlasujes, ze ty jsi lepsi matka nez polovina maminek na emiminu protoze…atd. A neni nad to vykaslat se na skatulky.
@dalmati píše:
Jj, taky mi přijdou ty extrémy hrozné. Já kojím částečně (teď spíše ještě občas něco z toho prsa vyždímu odsávačkou), příkrmy vařím i skleničkuju. Používám teda jednorázovky, z látkovek se mi po 3/4 dni oprudil všude-takže od té doby neeee. Mám nosítko i kočárek. Mé dítě je občas v ohrádce (hrůza a děs) a dávám mu krupicovou kaši instantní (děs a hrůza, lepek může za mrtvá štěňátka). Musím říct, že ty extrémistické názory dokážou hlavně znejistět mladé prvomatky (jako třeba já a depka jak Brno ohledně toho, že nemůžu plně kojit, protože mám málo mléka).Nejdůležitější je asi vychovávat děti podle toho, jak to sami považujeme za nejlepší.
No prave. Ja u prvniho ditka jsem jeste dala obcas na nazor blizkych, ted u druheho si jedu od pocatku ciste podle sebe, podle toho, jak to citim. A pak si prectu neco na internetu nebo po debate s laktacni poradkyni akorat dospeju k nazoru, ze ma intuice je spravna, ze delam pro sve dite to nejlepsi
Nevidim v tom nic extremniho, ale je fakt, ze cim vic to prozivam, tim vice mi vadi, kdyz vidim maminky, ktere to delaji jinak. Priklad: V nedeli s detmi na hristi, prisla tam rodinka, muz se zenou, asi petileta holcicka a miminko v kocarku, tak 4-5 mesicu. Tatinek si hral se starsi a mimino v kocaru rvalo. Moje dcera se me ptala, proc tak jeci a ja, ze asi proto, ze chce byt u maminky a ne odlozene v kocaru (ja vim, jsem hrozna drzka). Pani to asi slysel, nebot hned mimco vytahla a zacala chovat, to v tu ranu ztichlo (jak prekvapive). Pak muj syn ke me pribehl a chtel se kojit, tak jsem si ho dala do nositka a nic nebylo videt, tedy bylo zrejme, o delame, ale prsa nikdo nevidel (nejsem exhibicionista). Pani dala svemu mimcu dudel, pak ho dala do kocarku, to zacalo opet rvat, tak s nim huskala jak o zivot a sla ho asi uspat. Me se otvirala kudla v kapse a bylo mi toho miminka vylozene lito. Ale muzu byt stastna, protoze moje dite tohle nezna, ale stejne pak na ty deti myslim…vim, asi jsem fakt divna. Take se stykam jen s matkami, ktere to maji jako ja, asi jsou teda vsechny divne a extremistky podle vas. Proste jen verime, ze co je dobre pro nase deti (kojeni do samoodstavu, spolecne spani, noseni, okamzite reagovani na potreby ditete, nenechat vyplakat), je dobre i pro nas a vrati se to v dobrem. Synovi bude 17 mesicu, prosla jsem si fakt tezkyma chvilema, jak u kojeni, tak i silene stavy unavy, ale ted muzu rict, ze mi to fakt stalo za to a vidim uz vysledky
@Vlkoška píše:já jsem to tak neměla, tak nechápu, jak to může mít někdo druhý… hotovo, basta fidli. Co na to napsat. Snad jen, že ti to přeju, žes to nemusela zažít.
Doufám, že tvoje dcera jednou bude kojit, aby nemusela být svou matkou odsouzená, protože to tak máš a hotovo. Mě moje matka kojila a přesto jsem se v tomto bohužel „nepomamila“, ale naštestí mám mamku, která nesoudí, ale podpoří.
Odsouzena by nebyla, rekla bych jen svuj nazor.Ale kdyby treba kourila v tehotenstvi nebo v obdobi kdy by kojila, tak bych ji rovnou nafackovala.
@mišule4 píše:
@Althya Jaké výsledky, jestli se smím zeptat?
Ja vidim vysledek. Je to takova kraaaaava
@Althya a mužů se zeptat… Jsi vdana? Nebo mas chlapa, který po tobě touží jako po ženě? Jak to tak čtu a představím si tvůj partnerský život, je mi moc líto tvého muže… ![]()