Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Krrysa Není nad to, když se udělá papa prolaktinu a zase se člověk začne citit jako člověk, vid? ![]()
@Svistice Krrysa ani ne ze bych se citila znovu clovekem, ale proste se mi ulevilo. Posledni tydny jsem jen resila kolik toho vypil, zda ma hlad, dokrmovat ci ne. Nebyla jsem v pohode a to se projevovalo na cele rodine. Pak nastal klid. Jsem rada ze jsem kojila ale necitim ze by vztah s ditkem se zmenil, neni ani horsi ani lepsi.
@Svistice @Kocicule mě se prost+ě po odstevná energeticky uleví, najednou nejsem tolik unavená, kozy pěkně pdo tričkem
prostě něco jinýho..a to jsme si poctivě odkojila 4 děti a páté kojím… ale fakt je to pro mě úleva
![]()
@Althya píše:Vymleta - takovy vyraz vskutku neznam. Je pravdepodobnejsi, ze pokud zena koji do 3 let, ma pro to spoustu duvodu a jednim z nich (logicky) je bezmezna laska k diteti. Protoze po roce veku je pohodlnejsi ditko uz nekojit a mit tzv. „oraz“. Jenze pokud zena koji na pozadani a je celkove velmi kontaktni, nenechava ditko plakat bez odezvy (coz velmi odsuzuji), tak ma k ditku takovy vztah, ze ji to „omezeni“ nevadi, naopak - uziva si to
. Ale chapu, ze kdo to nezazil, tak nepochopi, ta zkusenost je neprenosna. JInak jiste se najde vyjimka, ze i dlouhodobe kojici zena jako matka za moc nestoji, jen to fakt nena zadnou logiku kvuli vyse zminenym faktorum
Do tří let může žena kojit maximálně v ČR (co se týče vyspělých zemí). Jinde pro to nejsou podmínky. Nemyslím, že by jinde ženy milovaly své děti méně jen proto, že je nekojily do školkového věku.
@Krrysa píše:
@dextera jinde ženám v půl roce dítěte odpadnou bradavky?
Jinde jdou ženské po 3-6 měsících do práce, takže kojení jde velmi rychle do kopru.
@Svistice tak kojení neznamená kojit jne po třech hodinách, ne? ráno a večer asi potkávají své děti i v ostatních zemích…
@Krrysa píše:
@Svistice tak kojení neznamená kojit jne po třech hodinách, ne? ráno a večer asi potkávají své děti i v ostatních zemích…
To sice teoreticky jo, ale u trimesicniho obvykle kojeni rano a vecer nestaci na udrzeni dostatecne laktace, navic pokud dite dostava pres den flasku.
Ja bych rekla ze do kolika kojit a jak casto je vec konkretni rodiny. Ja teda osobne nechapu na co trilete dite ktere ma plnou pusu zubu a citi se docela dobre kdyz ji maso, potrebuje cucat prso, ale co je mi do toho. Jen bych to radsi nevidela na verejnosti, jinak kazdeho vec.
Jen se mi proste nelibi ze kdyz zaryte kojicky, jako nase stara dobra znama, mixuji dohromady pojmy kojeni a matersky lasky
Ja teda odsuzuji zeny, ktere kojit mohou, ale proste nechteji. Prece kdyz muzu diteti doprat, to nejlepsi, tak to udelam a nenacpu mu radsi UM.
@MalVera píše:
Ja teda odsuzuji zeny, ktere kojit mohou, ale proste nechteji. Prece kdyz muzu diteti doprat, to nejlepsi, tak to udelam a nenacpu mu radsi UM.
A kdo jsi, abys někoho odsuzovala za jeho rozhodnutí?
A neboj, kojila jsem, jen mě tyhle rádoby chytrý řeči sero*!
MalVera - já se klidně přiznám, že jsem nekojila (jen v porodnici a to mě psychicky úplně ničilo). Syn vyrostl na Nutrilonu, nemocný býval méně, než syn kamarádky, která kojila tři roky. Teď už je mu osmnáct, je zdravý, chytrý, máme spolu moc hezký vztah, takže myslím, že nekojení ho nijak negativně nepoznamenalo
Osobně si myslím, že je to věc každé z nás, jak se rozhodne a nikdo nemá právo druhé za jeho rozhodnutí odsuzovat. Hezký den.
@Kocicule Me by teda zajimalo, v cem kontaktmi rodicovstvi stezuje maminkam zivot? Ja jsem kontaktni matka, protoze jsem predevsim lina matka. Kojim uz temer 17 mesicu, protoze je to pro me pohodlne. Kdybych nekojila, musela bych porad resit jidlo pro syna, takhle je to jednodussi. Nakrajim mu ovoce, zeleninu, ji si sam, na obed sni trochu ode me, jinak bily jogurt, kousek peciva a kojeni. Kdyz je nemocny, nerchce jist nic a ja muzu byt klidna, protoze se koji casto a vim, ze tak dostava vyzivu presne na miru, na rozdil od deti nekojenych, ktere pri nemoci stravu odmitaji a jejich matky pak akorat stresujou. Dceru jsem uz v tomto veku nekojila a vecerni uspavani trvalo i pres hodinu, maly je u prsu tuhy do 10-15 minut. Spime spolu, protoze nejsem schopna k nemu v noci vstavat, takhle se sice budi, ale uz mene, nakojim v leze v polospanku - proste pohoda. Tahat se s kocarem a x krat denne ho skladat do auta? Nic pro me, maleho soupnu do nositka a je to. Kdyz byl malinky a chtwl se porad nosit, diky nositku jsem mela spokojene decko bez place a uklizenou domacnost, navareno. Jako fakt mi vysvetlete, v cem je kontaktni rodicovstvi obtizne, je to naopak super vyhodne jak pro me, tak pro ditko ![]()
@Lychee13 píše:
A kdo jsi, abys někoho odsuzovala za jeho rozhodnutí?A neboj, kojila jsem, jen mě tyhle rádoby chytrý řeči sero*!
Ale nerozciluj se. Proste je to muj nazor.
@Kocicule píše:
Ja bych rekla ze do kolika kojit a jak casto je vec konkretni rodiny. Ja teda osobne nechapu na co trilete dite ktere ma plnou pusu zubu a citi se docela dobre kdyz ji maso, potrebuje cucat prso, ale co je mi do toho. Jen bych to radsi nevidela na verejnosti, jinak kazdeho vec.
Jen se mi proste nelibi ze kdyz zaryte kojicky, jako nase stara dobra znama, mixuji dohromady pojmy kojeni a matersky lasky
Přesně tak, o tom to není. Moje maminka mne kojila jen chvíli, pak ze zdrav. důvodů nemohla, ale vztah jsme měli vždy velmi vřelý. Podle této logiky by lidi, co vyrostli na sunaru, museli být všichni do jednoho citově deprivovaní.