Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že tuhle diskuzi hrotíte ze všech stran stejně jako zakladatelka.
K odpovědi : zakladatelko máš doma miminko, které momentálně potřebuje jiné prostředí a režim a čistotu než třeba pětileté dítě. Tudíž máš dost času vztah s matkou buď nějak srovnat, nebo se na to vyprdnout. Je to tvůj život tak se podle toho chovej.
Zakladatelko, pokud se někde necítíš dobře, nebude se tam cítit dobře ani tvé dítě. Nikdo nemá právo tě nutit být tam, kde nechceš. Dokonce ani, když se jedná o vlastní mámu. Ano, rodič má povinnosti vůči svým dětem. A ano - dítě žádné nemá. Buď chce, a je to v pořádku anebo nechce, a je to taky v pořádku. Nezáleží na důvodu. Je to svobodná vůle. Mluvím o skutečné podstatě člověka. Takhle se ti vyjádří i psycholog. To, že má dítě povinnost se starat o rodiče vymyslel civilizovaný člověk a běda, jak to někdo udělá jinak. Hned tě pošlou do morálního pekla.
Jestli máš zájem mamku vídat víc, zkus sebrat odvahu a vše jí říct. Vlídně. Nebo i napsat. A rovnou navrhni řešení. Např. pomoc s tím úklidem atd. Určitě se v první fázi naštve, když je takové povahy, ale věřím, že se jí to v hlavě rozleží a pomoc přijme. Až vychladne. Nic není tak horké, jak se uvaří. ![]()
Děkuju za názory, je to spousta věcí k zamyšlení. Možná jsem se nešikovně vyjádřila ohledně té špíny, ta sama o sobě není tak strašná, ale je prakticky nemožné udělat nějaký hloubkový úklid v prostředí, kde jsou hromady věcí (třeba 3 vysavače, nefungující ždímačka stará 20 let, 1ř let staré noviny a podobně). Když jsme občas něco vyhodili, tak to vypadalo na třetí světovou.
Jde mi o to, najít nějakou cestu, aby malý mohl k babičce třeba na prázdniny, nebo aby s ní měl nějaký vztah a abych se o něj tak hrozně nebála…Je to zvláštní, vím že já i sestry jsme její výchovu přežili relativně ve zdraví, ale prostě se bojím ji s malým nechat. Teď jsem ji třeba nechala s malým a šla jsme do koupelny a poprosila jsem ji, ať zavře psa vedle, nebo je pořád u malého. No a ona si jen odskočí udělat čaj a nechá rozglábené dveře, přijdu a pes olizuje malého. Je docela divoký, tak jsem ráda, že ho třeba nepoškrábal. Jsou to maličkosti, ale nevím, jestli já se moc bojím, nebo ona to už tak moc neřeší ![]()
@Anonymní píše:
Děkuju za názory, je to spousta věcí k zamyšlení. Možná jsem se nešikovně vyjádřila ohledně té špíny, ta sama o sobě není tak strašná, ale je prakticky nemožné udělat nějaký hloubkový úklid v prostředí, kde jsou hromady věcí (třeba 3 vysavače, nefungující ždímačka stará 20 let, 1ř let staré noviny a podobně). Když jsme občas něco vyhodili, tak to vypadalo na třetí světovou.
Jde mi o to, najít nějakou cestu, aby malý mohl k babičce třeba na prázdniny, nebo aby s ní měl nějaký vztah a abych se o něj tak hrozně nebála…Je to zvláštní, vím že já i sestry jsme její výchovu přežili relativně ve zdraví, ale prostě se bojím ji s malým nechat. Teď jsem ji třeba nechala s malým a šla jsme do koupelny a poprosila jsem ji, ať zavře psa vedle, nebo je pořád u malého. No a ona si jen odskočí udělat čaj a nechá rozglábené dveře, přijdu a pes olizuje malého. Je docela divoký, tak jsem ráda, že ho třeba nepoškrábal. Jsou to maličkosti, ale nevím, jestli já se moc bojím, nebo ona to už tak moc neřeší
Možná obojí ty se moc bojíš a ona už to tolik neřeší. Teď jsi jako novopečená maminka i citlivější, ono se to vstřebá, když budeš chtít, aby spolu měli vztah budeš na to pracovat. Pomalu a v klidu…
@terinka4444 píše:
Vygradovali jste tady vztahy s jinýma matkama, co okrádají děti, týrají děti a já nevím co. Při tom problém s matkou tkví v tom, že má psa a dle zakladatelky špínu doma. A v pubertě jí překazila chození s klukem a jako učitelka jim předhazovala v dětství žáky. Já prostě nevidím totožnost s tím, že matka okrádá své dítě nebo dělá to, co bylo popsáno na první stránce.
Zakldatelka teď řeší, že někdy v budoucnu, až bude dítě velké, bude ho chtít matka na prázdniny a už teď se toho děsí, dítěti babička nic nedělá, jen má doma bordel dle norem zakladatelky a psa. Aby si jednou o prázdninách coby pracující rodič nevzpomněla a nebyla ráda, že je někdo, kdo jí o prázdninách pohlídá dítě.
@MeloryNox píše:
Zakladatelko, pokud se někde necítíš dobře, nebude se tam cítit dobře ani tvé dítě. Nikdo nemá právo tě nutit být tam, kde nechceš. Dokonce ani, když se jedná o vlastní mámu. Ano, rodič má povinnosti vůči svým dětem. A ano - dítě žádné nemá. Buď chce, a je to v pořádku anebo nechce, a je to taky v pořádku. Nezáleží na důvodu. Je to svobodná vůle. Mluvím o skutečné podstatě člověka. Takhle se ti vyjádří i psycholog. To, že má dítě povinnost se starat o rodiče vymyslel civilizovaný člověk a běda, jak to někdo udělá jinak. Hned tě pošlou do morálního pekla.Jestli máš zájem mamku vídat víc, zkus sebrat odvahu a vše jí říct. Vlídně. Nebo i napsat. A rovnou navrhni řešení. Např. pomoc s tím úklidem atd. Určitě se v první fázi naštve, když je takové povahy, ale věřím, že se jí to v hlavě rozleží a pomoc přijme. Až vychladne. Nic není tak horké, jak se uvaří.
Tak to promiň, jako rodiče se musí starat o děti do smrti, bo je to jejich povinnost, ale děti nemusí? V minulosti se vždy děti postarali o rodiče když už sami nemohli a civilizovaný člověk to tak i udělá. Tvůj názor, že rodiče musí, kdežto děti ne je víc než smutný a tvých rodičů je mi už těď líto.
@bamba píše:
Tak to promiň, jako rodiče se musí starat o děti do smrti, bo je to jejich povinnost, ale děti nemusí? V minulosti se vždy děti postarali o rodiče když už sami nemohli a civilizovaný člověk to tak i udělá. Tvůj názor, že rodiče musí, kdežto děti ne je víc než smutný a tvých rodičů je mi už těď líto.
Podle mě, pokud se rodiče nebudou chovat k dětem jak k cizím, děti jim to v dobrém oplatí. Jednosměrně to ale nefunguje ani z jedné strany. I když u některých rozmazlenců je chování hlavně matek na pováženou..
@bamba píše:
Nemusím, ale to neznamená, že nechci. Nech si ty soudy ![]()
@MeloryNox Rodiče musí pouze do doby, než se dítě připraví na zaměstnání, nejdéle do 26. let.Pak už jen můžou. Asi tak.
@bamba píše:
@MeloryNox Rodiče musí pouze do doby, než se dítě připraví na zaměstnání, nejdéle do 26. let.Pak už jen můžou. Asi tak.
Jasně. Souhlasím.