Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky, mám prosbu na všechny zkušené pekařky a cukrářky
. Vždy, když peču na Vánoce perníčky, jsou hned po upečení chutné, vláčné…ale po několika dnech ztvrdnou a jsou tak maximálně na ozdobu. Letos bych ráda zkusila péct znova…recept mám z časopisu, nevím, kde je chyba…máte někdo podobnou zkušenost? Poradíte prosím? Děkuji ![]()
Musíš je pak dát do vlhka…
Natáhnou tu vlhkost do sebe a budou zas měkké.
@Korin Já je nechávám v košíčku, zabalené v utěrce a jsou měkké ještě v lednu
… jestli chceš, pošlu super receptík ![]()
Taky se mi to s hned mekkymi stava, ale staci dat do plechovky a za tydenjsou mekke. Klasicke potrebuji delsi dobu, vetsinou se pecou jako prvni z cukrovi, aby do vanoc zmekly
@yweth Nechceš ten super receptík napstat sem? Že bych si ho také obšlehla ![]()
Já mám recept kdy jsou měkké druhý den a vydrží dlouho moc dobré. Zde recept:
250g hl. mouky, 138 g cukru moučky, 1 vajce, 1 žloutek, 25 g másla, 88 g medu, 1/4 sáčku perníkového koření, 1/4 KPDP, 1/2 lžičky sody
Ja mam recept na super pernicky co jsou mekke po upeceni a i mekke zustanou. Tak jestli chces tak jak se vratim domu tak tu ten recept napisu ![]()
@Andriska Ahojky, určitě za recepty budu ráda
. Já jsem měla perníčky v dortové krabici, ale to nepomohlo ![]()
Receptík
65 dkg hladké mouky, 10 dkg tekutého medu, 25 dkg moučkového cukru, 5 dkg rozpuštěného másla, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky jedlé sody, 2 vejce. Po zpracování to vypadá, že se těsto drolí, ale to tak má být, scelí si při rozválení na vále
, pečou se jen do zrůžovění, ne moc dlouho, aby neztvrdly
kontroluju to tak, že spodek už se nelepí na papír a ze spodu už vlstně vypadají hotově
.Já je peču už několik let a josu fakt super, chuťově i tím, že fakt dlouho vydrží měkoučké
.
Tak ať už budete pést podle jakéhokoliv receptíku, ať se podaří
![]()
@Korin Perníky ze Slovenska (hned a stále měkké)
50 dkg hladké mouky, 18 dkg moučkového cukru, rozehřát 12,5 dkg Hery s 12,5 dkg medu, 2 vejce, 1 vrchovatá lžička skořice, 2 vrchovaté lžičky perníkového koření, 1 rovná lžička jedlé sody.
Přísady spojíme, vytvoříme krásné, hladké, lesklé těsto, dáme asi na hodinu do lednice a pak vyválíme a vykrájíme. Já dělám perníčky silnější. Po upečení hned potřeme rozšlehaným vajíčkem.
@yweth mám stejný recept a letost tvrdý jak kámen, ale jablíčko to spraví. Příště je nesmím tak upražit ![]()
Dávám k nim do krabice rozkrojené jablíčko. Perníčky krásně „zvlhnou“ a změknou. Jinak také je to hodně o kvalitě mouky. Jsou roky, kdy se dělají blbě. Přidávám můj osvědčený recept: 3 vejce, 500 g hladké špaldové mouky, 150 g hnědého cukru, 2 dcl olivového oleje, 2 polévkové lžíce medu, 1 polévková lžíce perníkového koření, 1 čajová lžička sody.