Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Koľkokrát do týždňa a koľko času sa staráš o dieťa a domácnosť sám, aby si žena mohla odpočinúť?
Alebo makáš cez týždeň v práci a cez víkend na dome?
Nějak si zapomněl, že jsi otec dítěte, ne? Působíš jen jako příjemce stravy.To,že chodíš do práce, je hezké, ale není to důvod k tomu, aby sis neuvařil. A neposlouchej kamarády, jsou stejně„chytří“jako ty.
Niektoré deti sú viac náročné a niektoré ženy toho zvládajú viac než iné. Ale máj na mysli, ze starostlivosť o dieťa (24/7) nie je ľahká práca a i keď je cez deň žena sama doma, neznamená to ze odpočíva a nič nerobí, práve naopak. Ma po celom dni právo na odpočinok, rovnako ako ty, keď sa vrátiš z prace.
Ja nevidím nič spatne na tom, že si chlap vyperie a uvarí obed sám. Áno, ten model co popisijes ti nevyhovuje, ale skus sa na to pozrieť i z jej strany. Ak predtým v domácnosti fungovala a teraz nie, asi to nebude lenivosť, ale dlhodobá únava.
Kedy ste boli naposledy na rande, bez dieťaťa?
Kedy ste si naposledy odpočinuli a zašli na výlet?
Ak je váš život len o povinnostiach, ani sa žene nedivím že je protivna a unavená. S veľkou pravdepodobnosťou jej ten aktuálny stav tiež nevyhovuje..
Tohle je smutné čtení. Když jsem byla doma s dětmi, stihla jsem uvařit, poklidit, vyprat a ještě občas odnést jídlo manželovi do práce. Podle toho co píšeš se žena stará jen o sebe a dceru a ty jseš jí tak nějak ukradenej. Nemyslím si, že by to byl běžný standard. Měli byste si v klidu promluvit a vyjasnit si, co kdo od toho druhého očekává. A s rozvodem nechvátej. Příchod dítěte do rodiny je jedna z nejnáročnějších životních situací a to hlavně pro ženu. Najednou má svůj život vzhůru nohama.
@Pvln34 píše:
Koľkokrát do týždňa a koľko času sa staráš o dieťa a domácnosť sám, aby si žena mohla odpočinúť?
Alebo makáš cez týždeň v práci a cez víkend na dome?
S malou jsem o víkendu, vezmu ji ven, ale většinou v neděli, to jí i koupu, věnuju se jí o mojim volném čase. Přes týden pracuju, podnikání je to od nevidím do nevidím, víkendu ještě dodělávám barák, jak jsem psal.
Jen se vyjadrim k jidlu- ja manzelovi chystam jidlo, kdyz se stara o deti. Jsem ted v sestinedeli a po trech tydnech teprve varim klasicky obed, on je s kocarkem venku. Starsi syn si dela svoje.
Hehe, pujdu proti proudu, mam doma chlapa, ktery doma nesahne absolutne na nic (vcetne deti), takze mi tvuj pribeh prijde bud jako trol, nebo jina dimenze. Za me by pani maknout mela. Kvuli tobe i kvuli sobe. Pro me osobne by bylo takovehle upnuti na dite a selhani v ostatnim dost k zamysleni a nechtela bych to tak. Jako nejvetsi problem vidim, ze je zasekla a nechce se bavit o nejake zmene. Jako jo, zkus navrhnout, ze se pstaras par hodin o dite, jestli by neuvarila (at mate oba zmenu), ale jinak za me by te mela nosit na rukou a vazit si te a trochu fungovat.
P. s. pro rypaly - ano, vedela jsem uz pred detma, ze muj muz je doma nepouzitelny a ze bude otec na baterky a sla jsem do manzelstvi a rodicovstvi vedome a nijak si nestezuju a nenadavam, jen konstatuji fakta.
Kvůli tomu hned opouštět ženu a dítě
… Měli byste si o tom promluvit, třeba bys pochopil i pohled z její strany, starat o dítě je psychicky náročné, někdy mnohem víc než vařit a uklízet a proto už se jí třeba pak nechce nic dělat, nemá na to energii, do toho třeba depka…
@divine woman píše:
Tohle je smutné čtení. Když jsem byla doma s dětmi, stihla jsem uvařit, poklidit, vyprat a ještě občas odnést jídlo manželovi do práce. Podle toho co píšeš se žena stará jen o sebe a dceru a ty jseš jí tak nějak ukradenej. Nemyslím si, že by to byl běžný standard. Měli byste si v klidu promluvit a vyjasnit si, co kdo od toho druhého očekává. A s rozvodem nechvátej. Příchod dítěte do rodiny je jedna z nejnáročnějších životních situací a to hlavně pro ženu. Najednou má svůj život vzhůru nohama.
Souhlasím s tebou. Zakladatelce je manžel ukradenej…
Příspěvek upraven 14.07.19 v 11:06
Nemyslim si, ze je potreba muze obskakovat jako poloboha, protoze chodi do zamestnani. Na druhou stranu by me zajimalo, co bude jist vase dite za pul roku. Bude spat jeste mene a mliko mu uz stacit nebude.
Já moc nerozumím tomu, že si muž myslí, že se o něj má někdo starat? Ty jsi dítě?
Proč říkáš, že jsi jí pomáhal, když jsi nakupoval, parl a vařil? To přece není primárně její práce. To, co jsi dělal, není pomáhání jí, ale normální spolupodílení se na chodu domácnosti.
A pokud dje o vaření, tak my se v tom doma vždy střídali, teď už i s dětmi s tím, že když je doma více lidí, tak děláme oběd šichni, nedovedu si představit situaci, že bych vařila oběd a někdo čekal, až ho uvařím a nic neudělal.
Problém u vás vidím v tom, že se možná na těch činnostech nespolupodílíš, ale děláš je sám.
Na druhou stranu, tvoje žena uklízí, občas něco uvaří, takže to není tak, že by nic nedělala.
Píšeš to dost nekonzistěntně, nejsem shopna z toho posoudit, zda je tvoje žena opravdu líná nebo ty zpovykaný českým systémem, že muž kromě práce nemusí nic.
A před dítětem byla hospodyňka roku, nebo jak jste to měli? Některé ženské na to nejsou. Zase pokud ji to nezajímalo napřed dítětem, těžko můžeš čekat že se pak z ní stane Retigová.
Zkuste si srovnat vztah spolu, pak se třeba srovná zbytek.
A co teda doma dělá? Ona nic nevaří? Sama nic nejí? jasně že je prioritní péče o dítě, ale asi si zvykla že nic nemusí. Ty nákupy, to je taky dobrý úlet
Pokud nebudete fungovat jako partneři dopadne to blbě ![]()
@amylon píše:
Nějak si zapomněl, že jsi otec dítěte, ne? Působíš jen jako příjemce stravy.To,že chodíš do práce, je hezké, ale není to důvod k tomu, aby sis neuvařil. A neposlouchej kamarády, jsou stejně„chytří“jako ty.
A stav kdy ona si udělá čas pro sebe, aerobic fitness alespoň jednou v týdnu, já jen práce, bez koníčků, práce na domě, k tomu se o víkendu postarat o svojí stravování, je podle tebe ok? Jak jsem psal další malichernosti, jako praní si, žehlení už neřeším, zvládám sám, k tomu alespoň v neděli péče, hraní odpoledne s malou. ![]()
Ahoj všem. Chtěl bych se zeptat ostatních jak to doma mají hlavně ženy v domácnosti. Nevím jak z toho ven. Mám ženu, malou holčičku 1rok, žena na mateřské, já většinou přes týden 2-3 dní mimo v práci, víkendy PA až NE, doma. Jde o to že téměř půl roku od porodu měla žena problémy se celkově postarat o domácnost, není takový klasický rodinný typ, dítě bylo hodně problematické, uplakané, měla z toho psychiku na 0.Hodně jsem ji pomáhal, vařil nakupoval, pral atd, defacto se o mě nemusela starat. No problém nastal, když se kolem malé situace uklidnila, více spí už je to taková pohodová. Ale žena se nějak nemůže nastartovat. Příklad, já dělám přes týden v práci o víkendu dodělávám barák. No ve většině případů si o víkendu vyperu a uvařím sám, ona neustále tvrdí že nestíhá. Soustředí se jen na péči o malou. Mě připraví jídlo max jednou do týdne, argumentuje že je nemožné s dítětem jezdít po nákupech, i přes to že má k dispozici vůz, prý jsou tašky těžké atd. A nedávno mě dostala odpovědi, kdy v neděli nepřipravila oběd, s tím že ona hlad nemá, že si mám koupit.
Je mi z toho celkově smutno, snažil jsem se fungovat na 100%, ale z její strany mi připadá že spíš využívá situace. Kamarád mi říká že je prostě vyčůraná a líná. Já uvažuji že ji opustím nevidím žádné východisko. Pokaždé když se s ní o tom snažím mluvit, vystartuje na mě s hysterii co prý víc chci že uklidí postará se o malou a jestli mám hlad když přijdu z práce mám si uvařit, no asi tak. Takové banality jako praní žehlení s ní ani neřeším, nemám sílu, raději si udělám sám. No a co se týče sexu, vůbec na ni nemám chuť, což se jí dotýká, že s ní nechci spát. Prostě nechápe že z domácích obtíží nedokážu přepnout do módu sexuálního dravce.
Na někdo nějakou radu než se sbalim a půjdu si po svém?