Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hele, to je tezko rict. Jasne je, ze starat se o tebe, ve smyslu vareni, pradla, neni jeji povinnost. Jeji povinnost je postarat se o dite. Ale jinak te docela chapu. Take vnimam nefer, ze makas v praci a prijdes domu a mas delat vsechno jeste doma. Ted je jen otazka, jestli je to opravdu vsechno, ze? Nektere deti jsou narocne a zaberou takrka vetsinu casu. Pokud tohle neni vas pripad, tak zase mi neni uplne jasne, jesti jinak doma dela, opravdu uklizi, venuje se diteti…a jen proste nevari. To pradlo delas komplet, nebo jen sobe a ona to nejak selektuje??
Bez tech detailu si moc obrazek neudelam.
Pravda je, ze jsem znala takovy par. Zena nepracovala a to potom ani s vetsim ditetem, uklizela jen zaklad a proste takrka nevarila. Protoze sama moc jist nechtela. Vetsinu dne si cetla, kokala na TV. Dite pak treba k obedu dostalo chipsy a jablko
To jsou pak pripady, kdy chapu, ze chlap si muze pripadat jak blbec. A vidis, tyhle dva zrovna spolu zustali ![]()
@pohledzdruhestrany píše:
Tvl on kompletně zabezpečuje obživu rodiny, komplet péče - dodělávání baráku, žehlí si, vaří si, nakupuje, co by ještě měl jako víc dělat?
Taky me prijde, ze nektere asi nechteji cist co tady pan pise. Je to pro ne takove scifi, ze tomu proste neveri.
@Bubla Bůčková píše:
Dítě a barák dohromady a výčitky, kdo dělá víc. To už položilo nejeden vztah. Má teda cenu ještě ten barák řešit? Nejde svěřit firmě stavební? Ženě nabídnout manželskou poradnu, zapracovat musíte oba. Je možné, až dítěti bude dva, tři roky situace se zlepší, ale co do ty dobypro příklad - mě osobně dostalo to nevyspání, zvykla jsem si, ale přirovnám ti to k tomu, že se často cítím jako o půlnoci za bezdětna. Chtělo by se ti vařit, nakoupit, jít ven o půlnoci? PS. dostala mě věta „nemusela se o mě starat“
@Markéta80 píše:
a dítě jí co? Normální to není. Jo náročné dítě je, naše malá byla a do 3m jsem s ní nic neudělala ale pak už šla dát na deku a dalo se. Ona je doma s dítětem tak by tu domácnost měla obstarat včetně vaření a nákupu. My auto nemáme takže těžké věci tahá manžel. Ale uvařit by měla zvládnout normálně. Před dítětem vařila? Jsem zvědavá co bude jíst dítě až bude většínemá psychické problémy? Pokud odmítá i nakupovat?
Ano odmítá i nakupovat, prý to s malou nejde, nákupy jsou těžké a 100 dalších výmluv. No když namítnu že má auto k dispozici, tak další problém má že to nemá jak odnosit do domu, kam prý dá malou atd. Fakt nevím už kdo je blázen já nebo ona.
@Bubla Bůčková píše:
A? Hele a jak si to představuješ, až bude malá ve školce a tvoje paní do pěti v práci?taky doma nebude čekat kachna na pomerančich s variací knedlíků. To tě zabije půl hodina v Albertu jednou za dva dny?
A jí zabije párkrát týdně hodina u sporáku?
@Anonymní píše: Říká že se stará o malou, no. Jinak nevím, jsem celej den v práci. No když teda jednou uvaří mám to na talíři ještě další týden jak se o mě údajně pečlivě stará
Tak nevaří, ale uklízí. Ty pak pereš pro celou rodinu nebo jen svoje co jsi dovezl co jsi nebyl doma? Ono roční dítě fakt dá docela práce, jen ona asi taky něco přes den jí i dítě. Na vzduchu asi celý týden nejsou
Ty jsi (cituji) od nevidím do nevidím v práci, makáš na baráku, máte malé dítě, ona je unavená, Ty jsi vyšťavený, nemáš chuť na sex, řešíš s kámošema..
A téma k diskuzi zní „nefunkční domácnost“
Každý jsme jiný, Ty i ona. Jak to fungovalo před dítětem, zřejmě fungovat nebude. Nebudeš moci být od nevidím do nevidím v práci, pak makat na baráku, a doma utahaná mamina. Sex žádnej ![]()
Ona také musí nějak řešit, snažit se na tom zapracovat, případně i pořešit zdravotně.. nedostatek železa, kojení, zuby, nevím, ta zkušenost je nepřenositelná.. by mi celkem vadilo, kdyby mi chlapi radili, jak moc jsem nebo nejsem po tom všem znavená ![]()
Jako ale rozvádět se kvůli tomu?
Já zvládala obě děti úplně na pohodu, byly úplně vzorné a bezproblémové, neplakaly, nikdy jsem se tolik nevyspala
Nicméně po druhém porodu (a těhotenství) jsem byla fakt silně anémická, ta únava je nepředstavitelná.
Na stranu druhou, já jsem z velké rodiny, kde se na pomáhání v domácnosti nehrálo, domácnost je věc obou. Jestliže Ty jsi od nevidím do nevidím v práci a pak na baráku (oslí můstek k začátku mého příspěvku), narozením dítěte se cosik ve Vašem životě změnilo, cosik je jinak, vůbec bych neporovnávala, jakou zkušenost mají Tví kamarádi, stejně jako bych neřešila jako to mají jejich ženy s Tvýma kamarádama v sexu. Řešit musíte Vy dva spolu.
@Anonymní píše:
Ano odmítá i nakupovat, prý to s malou nejde, nákupy jsou těžké a 100 dalších výmluv. No když namítnu že má auto k dispozici, tak další problém má že to nemá jak odnosit do domu, kam prý dá malou atd. Fakt nevím už kdo je blázen já nebo ona.
Ona. Nakupuju sama se dvema malejma detma a vetsinou bez auta a fakt to neni raketova veda. a jeste vetsinou premyslim, cim udelat manzelovi radost, co ma rad a co mu koupit.
Postav ji před hotovou věc. Buď začne doma fungovat, nebo ji kopni do řiti. Taková ženská jen tak rukou nehrabne.
@divine woman píše:
Tohle je smutné čtení. Když jsem byla doma s dětmi, stihla jsem uvařit, poklidit, vyprat a ještě občas odnést jídlo manželovi do práce. Podle toho co píšeš se žena stará jen o sebe a dceru a ty jseš jí tak nějak ukradenej. Nemyslím si, že by to byl běžný standard. Měli byste si v klidu promluvit a vyjasnit si, co kdo od toho druhého očekává. A s rozvodem nechvátej. Příchod dítěte do rodiny je jedna z nejnáročnějších životních situací a to hlavně pro ženu. Najednou má svůj život vzhůru nohama.
Taky mi to přijde zvláštní. Tak žena je doma s dítětem a nezvládá uvařit, vyprat? Chlap chodí do práce, psal, že dodělává barák, asi se taky zrovna nefláká.
Když jsem byla na mateřské a rodičáku, tak mi nepřišlo, že se to nedá stíhat. Ani se dvěma dětmi 2 roky od sebe.
@Anonymní píše:
Jak to dělají matky, které jsou samy…
@ivašot. píše:
A jí zabije párkrát týdně hodina u sporáku?
Jako většina žen letí z práce do obchodu a uvařit a pan to tu píše jako když dělá bůhví co „fakt normálně žít práce jezdím na nákup, nekecám, hrozný co?“ A nenapsal hlavně, jak to měli bez dětí, to je pro mě zásadní.
@Magdaleeena píše:
Ty jsi (cituji) od nevidím do nevidím v práci, makáš na baráku, máte malé dítě, ona je unavená, Ty jsi vyšťavený, nemáš chuť na sex, řešíš s kámošema..
A téma k diskuzi zní „nefunkční domácnost“
Každý jsme jiný, Ty i ona. Jak to fungovalo před dítětem, zřejmě fungovat nebude. Nebudeš moci být od nevidím do nevidím v práci, pak makat na baráku, a doma utahaná mamina. Sex žádnej
Ona také musí nějak řešit, snažit se na tom zapracovat, případně i pořešit zdravotně.. nedostatek železa, kojení, zuby, nevím, ta zkušenost je nepřenositelná.. by mi celkem vadilo, kdyby mi chlapi radili, jak moc jsem nebo nejsem po tom všem znavená
Jako ale rozvádět se kvůli tomu?Já zvládala obě děti úplně na pohodu, byly úplně vzorné a bezproblémové, neplakaly, nikdy jsem se tolik nevyspala
Nicméně po druhém porodu (a těhotenství) jsem byla fakt silně anémická, ta únava je nepředstavitelná.
Na stranu druhou, já jsem z velké rodiny, kde se na pomáhání v domácnosti nehrálo, domácnost je věc obou. Jestliže Ty jsi od nevidím do nevidím v práci a pak na baráku (oslí můstek k začátku mého příspěvku), narozením dítěte se cosik ve Vašem životě změnilo, cosik je jinak, vůbec bych neporovnávala, jakou zkušenost mají Tví kamarádi, stejně jako bych neřešila jako to mají jejich ženy s Tvýma kamarádama v sexu. Řešit musíte Vy dva spolu.
Tak to můžeme rovnou zrušit e-mimino nebo aspoň, dát disclaimer - zákaz debilnich rad kamarádek a holek z ememkáče ![]()
@pohledzdruhestrany píše:
Tvl on kompletně zabezpečuje obživu rodiny, komplet péče - dodělávání baráku, žehlí si, vaří si, nakupuje, co by ještě měl jako víc dělat?
Tady jde spíš o to, jak bere to, co dělá.
A abych byla upřímná. Muž od malých dětí by neměl stavět dům svépomocí. V tomo období je to nevhodné.
On na jednu stranu tvrdí, že jeho žena nedělá nic, na druhou stranu se podřekne, že občas uvaří, uklízí denně.
Já z toho do určité míry asi vidím, že by mohla a měla dělat víc.
Na druhou stranu on to tady podává tak, že dělá něco, co by měla beze zbytku dělat ona. Což ale není absolutně pravda.
Proč by to mělo být tak, že on bude chodit do práce a ona bude vařit, nakupovat, uklízet, žehlit a 99% času se starat o děti?
Já mám práci a měla jsem i malé děti. Jestli je něco hodně náročné, tak je to péče o děti. Práci jsem měla dost let takovou, že mít to domů do kopce, tak nedojdu. A stejně jsem byla méně hotová, než z péče o děti.
Ono ani tak nejde o to, co dělá, ale jak to bere.
Z mého pohledu není problém jíst v práci nějaké menu, je x firem, které to dovezou.
A jak to u vás fungovalo před dítětem? Jak často vařila? A jak jsi se podílel na domácnosti? Těžko posoudit, jestli je nemůže nebo nechce. Já bych věřila, že běhat celý den za batoletem jednoho fakt utahá. Navíc jestli třeba v noci nespí
Má možnost dát dítě na hlídání babičkám nebo někomu? Pohlídáš ty, aby vypadla z domu? A k těm nákupům - ty jsi s děckem nakupovat byl? Víš, jestli si spořádaně sedí v košíku, nebo na všechno sahá, bere z regálů, vyhazuje, v autě celou cestu řve…?
Já se jí nechci zastávat, taky na mě působí, že tou ne-péčí trochu dává signál, že na tobě nezáleží. Na druhou stranu, mít chlapa, co je věčně v luftu a v neděli si pohraje s dítětem „v mojím volném čase“ nebo jak jsi to psal - to bych teda taky nechtěla…
@Cenarius píše:
Taky me prijde, ze nektere asi nechteji cist co tady pan pise. Je to pro ne takove scifi, ze tomu proste neveri.
Mě zejména přijde, že některé kolegyně zde se prostě nedokáží vymanit z toho pohledu „chlap je vždy mizera a žena chudák a když to náhodou tak nevypadá, tak lže“. Proboha, vy které to zde neustále zpochybňuje, zkuste si tu situaci genderově otočit - to nevidíte sami sebe, jak už zde píšete div ne o týrání a jak jej má ta žena okamzite opustit, jelikož to je sobec, líná veš, beztak si tam přes den vodí milenku a tisíce dalších invektiv? Jsem na tohle naprosto alergická, jak zde není mnoho diskutujících schopno mít alespoň základní odstup. Tohle přece nemá být fórum „nenávidíme muže“, ale fórum, kde si lidé (ne jen my, ženy) snaží vzájemně pomoci s problémy.