Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@divine woman píše:
Tohle je smutné čtení. Když jsem byla doma s dětmi, stihla jsem uvařit, poklidit, vyprat a ještě občas odnést jídlo manželovi do práce. Podle toho co píšeš se žena stará jen o sebe a dceru a ty jseš jí tak nějak ukradenej. Nemyslím si, že by to byl běžný standard. Měli byste si v klidu promluvit a vyjasnit si, co kdo od toho druhého očekává. A s rozvodem nechvátej. Příchod dítěte do rodiny je jedna z nejnáročnějších životních situací a to hlavně pro ženu. Najednou má svůj život vzhůru nohama.
S tím souhlasím…A narážky tady, že by sis měl spoustu věcí udělat sám, tak nějak neuznávám. Nějaké ty domácí povinnosti by měli být rozdělené, náročnost miminka je sice na místě, ale určitě ne tak, že by mamina vůbec nic nestíhala. Ty pracuješ asi dost, včetně víkendu, možná místo práce na baráku, bys mohl zkusit maminu pozvat na výlet či společně strávený den mimo domov.
Nezahazuj manželství, to je skutečně až na posledním místě, ale zkus ještě jí dát nějakou šanci, podporu.
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Chtěl bych se zeptat ostatních jak to doma mají hlavně ženy v domácnosti. Nevím jak z toho ven. Mám ženu, malou holčičku 1rok, žena na mateřské, já většinou přes týden 2-3 dní mimo v práci, víkendy PA až NE, doma. Jde o to že téměř půl roku od porodu měla žena problémy se celkově postarat o domácnost, není takový klasický rodinný typ, dítě bylo hodně problematické, uplakané, měla z toho psychiku na 0.Hodně jsem ji pomáhal, vařil nakupoval, pral atd, defacto se o mě nemusela starat. No problém nastal, když se kolem malé situace uklidnila, více spí už je to taková pohodová. Ale žena se nějak nemůže nastartovat. Příklad, já dělám přes týden v práci o víkendu dodělávám barák. No ve většině případů si o víkendu vyperu a uvařím sám, ona neustále tvrdí že nestíhá. Soustředí se jen na péči o malou. Mě připraví jídlo max jednou do týdne, argumentuje že je nemožné s dítětem jezdít po nákupech, i přes to že má k dispozici vůz, prý jsou tašky těžké atd. A nedávno mě dostala odpovědi, kdy v neděli nepřipravila oběd, s tím že ona hlad nemá, že si mám koupit.
Je mi z toho celkově smutno, snažil jsem se fungovat na 100%, ale z její strany mi připadá že spíš využívá situace. Kamarád mi říká že je prostě vyčůraná a líná. Já uvažuji že ji opustím nevidím žádné východisko. Pokaždé když se s ní o tom snažím mluvit, vystartuje na mě s hysterii co prý víc chci že uklidí postará se o malou a jestli mám hlad když přijdu z práce mám si uvařit, no asi tak. Takové banality jako praní žehlení s ní ani neřeším, nemám sílu, raději si udělám sám. No a co se týče sexu, vůbec na ni nemám chuť, což se jí dotýká, že s ní nechci spát. Prostě nechápe že z domácích obtíží nedokážu přepnout do módu sexuálního dravce.
Na někdo nějakou radu než se sbalim a půjdu si po svém?
Moje ex byla k tomu všemu ještě bordelar, uklízel jsem místo ní a spát se mnou přestala v době, kdy otěhotněla s prvním. Teď mám rozšířený styk a je to strašný, jak málo času s dětma to je
Když k ní přijedu vrátit děti, má tam stejnej bordel jako kdysi a to už nemůže říct, že na to neměla čas. Nedal bych to, žít s ní. Ale u ní je ještě psychicky problém.
@Markéta80 píše:
A co teda doma dělá? Ona nic nevaří? Sama nic nejí? jasně že je prioritní péče o dítě, ale asi si zvykla že nic nemusí. Ty nákupy, to je taky dobrý úletPokud nebudete fungovat jako partneři dopadne to blbě
Ne ani sobě nevaří, prý to nepotřebuje, opravdu jen jednou za týden stihne uvařit jakoby rodinný oběd. Já většinou po práci hned letím do obchoďáku, protože vím že doma bude kulový. Si fakt nevymýšlím.
@Anonymní píše:
Ne ani sobě nevaří, prý to nepotřebuje, opravdu jen jednou za týden stihne uvařit jakoby rodinný oběd. Já většinou po práci hned letím do obchoďáku, protože vím že doma bude kulový. Si fakt nevymýšlím.
a dítě jí co?
@Anonymní píše:
A co tedy tvoje žena celé dny dělá?
@Sany80s píše:
Já moc nerozumím tomu, že si muž myslí, že se o něj má někdo starat? Ty jsi dítě?
Proč říkáš, že jsi jí pomáhal, když jsi nakupoval, parl a vařil? To přece není primárně její práce. To, co jsi dělal, není pomáhání jí, ale normální spolupodílení se na chodu domácnosti.
A pokud dje o vaření, tak my se v tom doma vždy střídali, teď už i s dětmi s tím, že když je doma více lidí, tak děláme oběd šichni, nedovedu si představit situaci, že bych vařila oběd a někdo čekal, až ho uvařím a nic neudělal.
Problém u vás vidím v tom, že se možná na těch činnostech nespolupodílíš, ale děláš je sám.
Na druhou stranu, tvoje žena uklízí, občas něco uvaří, takže to není tak, že by nic nedělala.
Píšeš to dost nekonzistěntně, nejsem shopna z toho posoudit, zda je tvoje žena opravdu líná nebo ty zpovykaný českým systémem, že muž kromě práce nemusí nic.
Tvl on kompletně zabezpečuje obživu rodiny, komplet péče - dodělávání baráku, žehlí si, vaří si, nakupuje, co by ještě měl jako víc dělat?
@OlgojChorchoj píše:
Moje ex byla k tomu všemu ještě bordelar, uklízel jsem místo ní a spát se mnou přestala v době, kdy otěhotněla s prvním. Teď mám rozšířený styk a je to strašný, jak málo času s dětma to jeKdyž k ní přijedu vrátit děti, má tam stejnej bordel jako kdysi a to už nemůže říct, že na to neměla čas. Nedal bych to, žít s ní. Ale u ní je ještě psychicky problém.
Moje žena bordelář není, tak nějak je vždy uklizeno, musím ale podotknout že po mě absolutně nic uklízet nemusí.
Toho se také bojím že když půjdu od ní malou moc neuvidím.
Dítě a barák dohromady a výčitky, kdo dělá víc. To už položilo nejeden vztah. Má teda cenu ještě ten barák řešit? Nejde svěřit firmě stavební? Ženě nabídnout manželskou poradnu, zapracovat musíte oba. Je možné, až dítěti bude dva, tři roky situace se zlepší, ale co do ty doby
pro příklad - mě osobně dostalo to nevyspání, zvykla jsem si, ale přirovnám ti to k tomu, že se často cítím jako o půlnoci za bezdětna. Chtělo by se ti vařit, nakoupit, jít ven o půlnoci? PS. dostala mě věta „nemusela se o mě starat“ ![]()
@Anonymní píše:
a dítě jí co? Normální to není. Jo náročné dítě je, naše malá byla a do 3m jsem s ní nic neudělala ale pak už šla dát na deku a dalo se. Ona je doma s dítětem tak by tu domácnost měla obstarat včetně vaření a nákupu. My auto nemáme takže těžké věci tahá manžel. Ale uvařit by měla zvládnout normálně. Před dítětem vařila? Jsem zvědavá co bude jíst dítě až bude větší
nemá psychické problémy? Pokud odmítá i nakupovat?
@Anonymní píše:
Moje žena bordelář není, tak nějak je vždy uklizeno, musím ale podotknout že po mě absolutně nic uklízet nemusí.
Dej si velký pozor, ta moje se odstěhovala 80 km daleko, platil bohatý papá. Teď pořád potřebuje pomoc, ale ta vzdálenost to samozřejmě všechno komplikuje, nejvíc styk s dětmi.
@divine woman píše:Říká že se stará o malou, no. Jinak nevím, jsem celej den v práci. No když teda jednou uvaří mám to na talíři ještě další týden jak se o mě údajně pečlivě stará
A co tedy tvoje žena celé dny dělá?
@Anonymní píše:
Ja teda bordelar trochu jsem, protoze uklid malyho bytu s dvema malyma detma me proste nemotivuje (aby tu bylo uklizeno, musela bych vyhazet tak 2/3 veci co mame, coz samozrejme nejde, a uklizet celou dobu, co jsou deri vzhuru. Takze je tu proste bordel, priznavam se). Ale o chlapa je postarano, kdyz prijde z prace, vetsinou dostane jidlo na stul, ma vyprano (nezehlim ze zasady) a o deti se starat nemusi (a nechce). Tvoje zena mi prijde fakt rozmazlena, nebi lina, nebo ma fakt nejaky seriozni psych. problem. Normalni mi to neprijde. Uz proto, ze mne osobne prijde, ze nezajmem o peci o tebe vysila signal, ze jsi ji ukradenej.
@pohledzdruhestrany píše:
Tvl on kompletně zabezpečuje obživu rodiny, komplet péče - dodělávání baráku, žehlí si, vaří si, nakupuje, co by ještě měl jako víc dělat?
Taky nechápu a to jsem ženská…
@Anonymní píše:
A? Hele a jak si to představuješ, až bude malá ve školce a tvoje paní do pěti v práci?
taky doma nebude čekat kachna na pomerančich s variací knedlíků. To tě zabije půl hodina v Albertu jednou za dva dny?