Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No doporučuji otevřít nějakou diskuzi :„pomáhá vám partner s miminkem?“. Tam naopak předávají matky v šest večer dítě otci, ten stihne nakrmit, přebalit, vyhnat je od vysavače, protože je to baví a celou noc k malemu vstává, samo víkendy věnuje pouze dětem a vaří opět s potěšením ![]()
@Ba-stet píše:
A jak to u vás fungovalo před dítětem? Jak často vařila? A jak jsi se podílel na domácnosti? Těžko posoudit, jestli je nemůže nebo nechce. Já bych věřila, že běhat celý den za batoletem jednoho fakt utahá. Navíc jestli třeba v noci nespíMá možnost dát dítě na hlídání babičkám nebo někomu? Pohlídáš ty, aby vypadla z domu? A k těm nákupům - ty jsi s děckem nakupovat byl? Víš, jestli si spořádaně sedí v košíku, nebo na všechno sahá, bere z regálů, vyhazuje, v autě celou cestu řve…?Já se jí nechci zastávat, taky na mě působí, že tou ne-péčí trochu dává signál, že na tobě nezáleží. Na druhou stranu, mít chlapa, co je věčně v luftu a v neděli si pohraje s dítětem „v mojím volném čase“ nebo jak jsi to psal - to bych teda taky nechtěla…
Hele ale vetsina deti proste blbe spi, obcas v aute rvou a v obchode delaji bordel. A normalni zensky to zvladaji. Neprijde mi to jako argument pro to, aby zrovna tahle to delat nemohla…
@Sany80s píše:
Tady jde spíš o to, jak bere to, co dělá.
A abych byla upřímná. Muž od malých dětí by neměl stavět dům svépomocí. V tomo období je to nevhodné.
On na jednu stranu tvrdí, že jeho žena nedělá nic, na druhou stranu se podřekne, že občas uvaří, uklízí denně.
Já z toho do určité míry asi vidím, že by mohla a měla dělat víc.
Na druhou stranu on to tady podává tak, že dělá něco, co by měla beze zbytku dělat ona. Což ale není absolutně pravda.
Proč by to mělo být tak, že on bude chodit do práce a ona bude vařit, nakupovat, uklízet, žehlit a 99% času se starat o děti?
Já mám práci a měla jsem i malé děti. Jestli je něco hodně náročné, tak je to péče o děti. Práci jsem měla dost let takovou, že mít to domů do kopce, tak nedojdu. A stejně jsem byla méně hotová, než z péče o děti.
Ono ani tak nejde o to, co dělá, ale jak to bere.
Z mého pohledu není problém jíst v práci nějaké menu, je x firem, které to dovezou.
Ale já to nechápu tak, že on chce režim - ona bude vařit, nakupovat, uklízet, žehlit a 99% času se starat o děti. Spíš mi to přijde, že mu chybí taková ta ženská péče o chlapa vyjádřená třeba 2 poradnyma zvancema jídla za týden, dobrej zvanec = pozornost = láska.
On svý zabíjení mamuta = láska plní velmi spolehlivě a navíc x dalších činností.
Dobrý den, tak já se taky postavím na Vaší stranu. Nevím tedy co znamená náročné dítě, ale i jiné ženy přece dokážou aspoň základně obstarat domácnost a to třeba i s hendikepovanými dětmi. Vy podle všeho děláte dost. Bez Vás by skončila na ulici, živíte je, stavíte dům, staráte se. Za to si fakt zasloužíte trochu servisu. Vařit se dá jednoduše (pečené kuře, kuskus, bramborové noky, pečená zelenina, těstoviny) dítě chvilku počká v ohrádce nebo v postýlce. Zvykla jsem si vše dělat s dítětem u ruky. Roční dítě už není mimino, s kusem rohlíku klidně vydrží sedět nebo mu stačí nabídnout nějakou aktivitu. Ale člověk si to musí prostě trochu zorganizovat. A taky musím být mobilní - umím si dát autosedačku do auta, posadit dítě, naložit potřebné, dojet na nákup, pak nákup vyložit i s dítětem. Prostě to jde, ale musí trochu máknout. Problém bude aby změnila svoje nastavení. Musí přestat říkat co nejde a zjistit co zvládne, trochu se hecnout. I v práci přece musela makat a dělat více věcí najednou. Budete si muset asi sednout s někým třetím, asi nastavit nějaká pravidla. Ve vztahu nemůže makat jen jeden a péče o dítě přece fakt nezabere tolik času. Blbý je, že jí asi připadá, že dělá dost. Možná jí zkuste nabídnout, že budete s malou celý den a obstaráte domácnost - získáte náhled na situaci, třeba jí poradíte a třeba zjistíte, že to fakt nejde. Můj manžel zkusil s malou za zadkem vařit a uklidit a zjistil, že to prostě nedá.
Tož to já psala xkrát, že většina zdejších rad jsou „pouze“ zkušenosti uživatelek.
Já také píši „pouze“ mé zkušenosti a je pouze několik „oborů“
, kde se cítím kovaná. Přesto i v těchto si vyslechnu radu a podiskutuji. Nicméně. Zdejší příspěvky mi pomáhájí udržovat si nadhled a je to pro mě takové připomenutí, jak jinak může člověk vidět svět/problém. Jinak neznamená špatně.
Mě enervují
příspěvky typu, já to mám tak a proto je to tak správně. Jediná možná cesta. Mně neva
jiný názor, mně va
, když je předkládán apriori jako ten správný Edit: a jediný možný.
@pohledzdruhestrany píše:
Tak to můžeme rovnou zrušit e-mimino nebo aspoň, dát disclaimer - zákaz debilnich rad kamarádek a holek z ememkáče
Příspěvek upraven 14.07.19 v 11:39
Uznávám, že paní je možná zpohodlnělá, možná má nějaké zdravotní (psychické) problémy…a, že by se mohla v domácnosti angažovat víc. Na druhou stranu, některé názory pána mi přijdou jak z 20.let minulého století…jen já, já…já jí pomáhám, já jsem macho, já jsem chudák, já zahodím manželství kvůli chybějícímu full servisu. Kdy od něj paní slyšela něco milého, pochvalu, uznání…cítí k ní zakladatel vůbec něco? Nebo jí má jen na poskytování servisu? Moc ráda bych si tady přečetla její názor. Nic není takto jednostranné.
Píšeš, že uklízí a stará se o dítě…co by měla na mateřské ještě dělat?
@sakota píše:
Hele ale vetsina deti proste blbe spi, obcas v aute rvou a v obchode delaji bordel. A normalni zensky to zvladaji. Neprijde mi to jako argument pro to, aby zrovna tahle to delat nemohla…
Souhlasím. Mě taky někdy malá vyvádí a neznamená to, že k jídlu nic nebude a že se kvůli ní otočím na patě a změním plány.
@wendy píše:
Mě zejména přijde, že některé kolegyně zde se prostě nedokáží vymanit z toho pohledu „chlap je vždy mizera a žena chudák a když to náhodou tak nevypadá, tak lže“. Proboha, vy které to zde neustále zpochybňuje, zkuste si tu situaci genderově otočit - to nevidíte sami sebe, jak už zde píšete div ne o týrání a jak jej má ta žena okamzite opustit, jelikož to je sobec, líná veš, beztak si tam přes den vodí milenku a tisíce dalších invektiv? Jsem na tohle naprosto alergická, jak zde není mnoho diskutujících schopno mít alespoň základní odstup. Tohle přece nemá být fórum „nenávidíme muže“, ale fórum, kde si lidé (ne jen my, ženy) snaží vzájemně pomoci s problémy.
Ty mrcho, nedržíš kurnikovou linii ![]()
@Venetia píše:
Píšeš, že uklízí a stará se o dítě…co by měla na mateřské ještě dělat?
Třeba nezapomenout, že to dítě si s někým udělala. S někým, kdo to dítě živí.
@Magdaleeena píše:
Tož to já psala xkrát, že většina zdejších rad jsou „pouze“ zkušenosti uživatelek.
Já také píši „pouze“ mé zkušenosti a je pouze několik „oborů“, kde se cítím kovaná. Přesto i v těchto si vyslechnu radu a podiskutuji. Nicméně. Zdejší příspěvky mi pomáhájí udržovat si nadhled a je to pro mě takové připomenutí, jak jinak může člověk vidět svět/problém. Jinak neznamená špatně.
Mě enervují![]()
příspěvky typu, já to mám tak a proto je to tak správně. Jediná možná cesta. Mně neva
jiný názor, mně va
, když je předkládán apriori jako ten správný Edit: a jediný možný. Příspěvek upraven 14.07.19 v 11:39
No obecně je pravda, že čím má člověk zůženější obzory zkušenostma a IQ, o to víc nezpochybnitelnějc ví, jak se to má dělat správně ![]()
Já zakladatele chápu.
Taky by mi jako chlapovi (jsem žena) vadilo, že po celém dni v práci přijdu večer domů a mám ještě nakoupit, uvařit, vyprat, vyžehlit…, zatímco žena je doma. Ještě že aspoň binec tam není. A k tomu stavět dům a samozřejmě se věnovat dítěti.
Ano, podílet se společně na práci v domácnosti je hezké, např. v případě, že jsou oba zaměstnaní. Ale pokud je žena doma, a muž celý den maká, aby komplet zabezpečil rodinu + stavbu domu, měla by se žena kromě péče o dítě snažit i o obstarání základního chodu domácnosti. Přijde mi, že zatím si hledá jen výmluvy, proč to nejde, proč neuvaří, nenakoupí…
Zakladateli, ale stejně tu od některých dostaneš sodu, že toho děláš málo.
@sakota píše:
Neříkám, že ne. Já malé dítě nemám, moje kamarádka ano a domácnoct vede vzorně a já ji kvůli tomu považuju za superženu. Spíš jsem chtěla dát druhý pohled na „nechodí nakupovat, tisíc výmluv“, když zakladatel svůj nákup prezentuje jako vývoj léku na rakovinu. A taky jsem trochu alergická na „všechny ženský to zvládají“. Než mi přišli na dysfunkci štítné žlázy, byla jsem únavou prakticky mrtvá. A neustále jsem poslouchala jen „v tvým věku nemůžeš být unavená“ a „jiný lidi tohle a tamto“.
Ale neříkám, že nemáš svůj díl pravdy. Jen jsme se stále nedozvěděli, jak to teda bylo před dítětem…
Hele zakladateli, a kdyby slevila na uklidu (to je s ditetem faaaakt voser, protoze to proste nevydrzi!) A misto toho nakupivala a varila a prala, bylo by to lepsi? Zkus smlouvat. ![]()
@pohledzdruhestrany píše:
Ale já to nechápu tak, že on chce režim - ona bude vařit, nakupovat, uklízet, žehlit a 99% času se starat o děti. Spíš mi to přijde, že mu chybí taková ta ženská péče o chlapa vyjádřená třeba 2 poradnyma zvancema jídla za týden, dobrej zvanec = pozornost = láska.On svý zabíjení mamuta = láska plní velmi spolehlivě a navíc x dalších činností.
Musíš to chápat tak, že již nežijeme v 19. století. Bohužel pro vás ženy dnes již pracují a berou práci jako samozřejmost a rozhodně ne jako něco, co někdo dělá pro ně. Moje chození do práce a vydělávání peněz je též samozřejmost a nečekám, že mě bude někdo oceňovat zrovna za tohle. Ta doba mamutů a opečovávání je prostě už desítky let pryč.
Oba dva asi chápeme jinak jeho příspěvky, mě to vyznívá, že on by ten režim chtěl, kdy ona bude dělat vše a on chodit do práce a po práci ještě na stavbu.
Stavba je těžká práce, ale v době, kdy jsou malé děti, by to prostě dělat neměl. Lidi to strašně vzdaluje, každý dělá něco jiného a ničí to vztah.
Já nepopírám, že je dost možné z toho, jak to píše, že ona by měla zstat větší část práce. Ale pokud to podává tak, že vaření, nakupování je jen její práce a že to dělá on je strašný nadstandart, tak mě by to jako jako jeho partnerku dost rozčilovalo a přestože si ymslím, že bych toho doma asi dělala víc než jeho žena, tak se mi prostě moc nelíbí, jak on to bere.