(Ne)hubnutí a nedostatek spánku

681
7.8.17 11:31

(Ne)hubnutí a nedostatek spánku

Ahoj holky, mám velmi problémově spící dítě (už má více než 2), díky čemuž jsem si trošku rozhodila spánkový režím a i když spí celkem ok, tak se stejně budím sama. K tomu máme nově dost hlučné sousedy, kteří po nocích paří a nebo se hádají…Naspím už od porodu v průměru 3-4 hodiny přerušovaně. Snažím se to řešit, byly jsme už i u dětské psycholožky, ale zatím to nemá nějaké větší výsledky - prý z toho časem vyroste…
Jde mi teď o mě. Moc ráda bych zhubla, ale nedaří se mi to. Dokonce spíš přibírám. Moje pohybové aktivity jsou následující:
1× týdně kruhový trénink (60 min)
1× týdně pilates (60 min)
1× týdně plavání (30 min)
1-2× týdně kolo nebo běh (60 min)
Pořád mám děsné chutě na jídlo, ale snažím se držet 100-300 kcal pod vypočteným denním průměrným příjmem pro udržení váhy. Nějak ale cítím, že to není OK, protože bych nejradši zblajzla, na co přijdu :D Přitom se snažím jíst potraviny s nižším glykemickým indexem, např. pečiva jím minimum, sladkosti žádné kromě čokolády nad 70% kakaa. Četla jsem hodně článků o tom, že množství a kvalita spánku má vliv na hubnutí. Ale nikde jsem se nedočetla, co dělat, když je ten spánek prostě špatný, ale chci si aspoň udržet váhu, netloustnout. Co byste poradili? Přijde mi fajn obyč rychlá chůze, ale nemám k dispozici víc než hod v kuse. Bude to stačit? Jinak mám denně nějakou tu procházku s dcerou, ale to je tempem šneka. :mrgreen:
Co pomohlo vám? Díky za rady a tipy :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8056
7.8.17 11:50

Bez pořádného spaní to nepůjde. Při únavě honí mlsná na rychlou energii. Mám stejný problém, jen ty děti mám dvě ;)
Vyzkoušela bych aspoň dospat odpoledne s dítětem (u nás nehrozí, tříletà už nespí po o.).
Teď jsem byla skoro tři týdny s holkama u rodičů, necvičila jsem, jedla normálně a tři kila dole. Spala jsem i 12 hodin denně ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5425
7.8.17 11:51

Spánek má určitě vliv na hubnutí, protože se špatně tráví, metabolismus je rozhozený, pomalu spaluje a pod… Co je ale mnohem důležitější, je příjem vs výdej, ať už máš jakýkoliv jídelníček, pokud chceš hubnout, musí být redukční. Tzn že musíš přijímat méně kcal než vydáš. Mám kamarádku lempla, která nesportuje, doma prd stíhá, raději je furt na netu, ještě dělá v kanclu, tak prostě jí tak málo, že by to normálně člověka položilo :lol: Už si odvykla jíst 3krát denně, v podstatě ráno sní trochu ovoce a zeleniny a pak si dá trochu masa k obědu, jinak nic, jen čistou vodu. Zní to šíleně, ale opravdu je štíhlá (má sklony k tloustnutí), právě proto, že jí málo. Já říkám že horníkovy přísluší jíst víc než normálně pracujícímu (třeba fabrika), a mamče na mateřský přídluší jíst ještě míň. Samozřejmě naslouchat tělu, aby se člověk nesložil. Bohužel, éra makání na polích a pod skončila, takže i jídlo a pití se tomu musí přizpůsobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
7.8.17 11:57

@Bebuše U nás už spaní po o taky nehrozí :D Marně si všichni lámeme hlavu nad tím, kde to dítě bere tolik energie…
Já právě nevím, jak to udělat, protože mám teď příjem zhruba o těch 100-300 kcal méně než je můj průměrný denní výdej, takže bych teoreticky měla hubnout. Ale nehubnu. A to nemluvím jen o váze, ale hlavně o obvodech, které se plíživě zvětšují :D A neustálá výměna šatníku už mě taky nebaví (a mého muže ještě méně). ;)
Hodně moc piju, prakticky jen vodu a bylinné čaje, samozřejmě neslazené. Teď v těch vedrech to bylo klidně 4,5 litru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
7.8.17 12:12

@Linduš91 no, na mě to dělá dojem že máš hodně nevyvážený jídelníček, nevím odkud jsi vzala hodnoty kalorií které máš mít, ale máš hodně pohybu a samozřejmě, že spánek má velký vliv na hubnutí, ale dělá to na mě dojem, že jis málo a nevyvazene k pohybu.

Zkus si to zadávat do kalorickych tabulek včetně pohybu, zadej si aktuální váhu a na kolik chceš zhubnout, automaticky se ti tam vypočítá bazal, zadej si i aktivity, a měla bys mít vždycky vše v zeleném, myslím že hodně cvicis, což je dobře, ale je potřeba k tomu přizpůsobit jidelnicek. Držím palce, já teď jedu na těch kalorickych tabulkách a je to paráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26566
7.8.17 13:13

Nekterym lidem proste kardio zvysuje chut k jidlu, zkus treba pridat i posilovnu. Co se tyce spanku, ano zhorsuje to hubnuti. (http://mariamindbodyhealth.com/…01/Sleep.jpg). Vzhledem k tomu cviceni a nevyspani bych zkusila nejaky pripravky na kontrolu kortizolu, jako Rhodiola, Relora atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
7.8.17 13:58

@Lenka_Hal Vidíš, když jsme u těch hormonů, napadlo mě, jesli nemůže mít vliv to, že beru na alergii a astma kortikoidy, které jsou ale ve všech případech lokální (kapky do očí, sprej do nosu, inhalátor). Ovšem užívám dlouhodobě nejvyšší možné dávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26566
7.8.17 17:57

Hm, dost pochybuju, ze lokalne kortikoidy neco takoveho zpusobi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
7.8.17 18:16

Ty chutě máš proto, že za A málo spíš a za B dle mého to s pohybem přeháníš. Já jakmile se začnu víc hýbat, mám pořád hlad, tak se raději nehýbu :mrgreen: Ale jinak si myslím, že nedostatek spánku sám o sobě, nezpůsobí přibírání, přibírání způsobí následné chutě, pokud jim člověk podlehne. Já jsem jeden čas nemohla po nočních vůbec spát, jestli jsem spala tak 3 hodiny denně, tak je to hodně a nepřibírala jsem z toho a to bylo období cca 3 měsíců. Takže to u tebe bude spíš jiný problém. Ty kortikoidy i když lokální, by to mohly způsobovat, je to svinstvo. A taky nevím, jaký máš jídelníček, jestli nejíš málo, nebo nemáš příliš sacharidů.

• Citovat
  • Upravit
26566
7.8.17 18:57

Nemuzu si pomoct, ale pribyrani z masticek mi zni jako velke scifi. Pri vyssim kortizolu pribere bez problemu i pri „nepodlehani chuti“. Pri rozhozenych hormonech (kortizol jako priklad) mmuze zacit telo jinak reagovat na jidlo, v podstate produkovat vic inzulinu (na to stejne jidlo, ktere melo pred tim), ktere aktivuje ukladani tuku…to jen tak ve zjednodusenem popisu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
7.8.17 20:13
@Lenka_Hal píše:
Nemuzu si pomoct, ale pribyrani z masticek mi zni jako velke scifi. Pri vyssim kortizolu pribere bez problemu i pri „nepodlehani chuti“. Pri rozhozenych hormonech (kortizol jako priklad) mmuze zacit telo jinak reagovat na jidlo, v podstate produkovat vic inzulinu (na to stejne jidlo, ktere melo pred tim), ktere aktivuje ukladani tuku…to jen tak ve zjednodusenem popisu…

Jenže i ty mastičky se vstřebávají a dostávají do těla, i když asi v omezeném množství, pravděpodobně to může stačit, nevím :think: Každopádně v tom přibírání může být i něco jiného.

• Citovat
  • Upravit
26566
7.8.17 21:21

@Sonarka No, ja to samozrejne vyloucit nemuzu:), asi by se zakladatelka mela zamerit na dalsi symptomy, jestli ma, treba pribyrani hlavne na brise=kortizol, kortikoidy nevim. Moje tchyne po astmatickem zachvatu zalecenym kortikoidy miva par dnu kila navic kvuli zadrzene vode, ale jestli je to obecne casty symptom, netusim, protoze kamaradka i pri pravidelnem brani, byla hubena jak lunt… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
8.8.17 18:10

Díky všem za názory :) Ty kortikoidy nejsou mastičky, ale 1) Sprej do nosu, 2) Kapky do očí, 3) Inhalátor. Užívám vše v maximálních povolených dávkách pro dospělého. Můj 90kg bratranec bral poloviční dávky. Ale samozřejmě doktorka ví, kolik vážím atd., takže určitě ví, co dělá…Taky mi říkala, že systémové příznaky jsou málo pravděpodobné, ale co když…? Jinak přibírám hodně na břiše - dříve jsem mívala běžně míry cca 85-65-90 a teď mám 90-80-95. Mám pocit, že sním lentilku a naroste mi břicho. (s nadsázkou samozřejmě) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26566
8.8.17 18:18

@Linduš91 V tom pripade bych sla po tom kortizolu. To bricho je opravdu typicky symptom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková