Nejde ho nic naučit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
766
11.7.20 22:05

@J_Doe To věřím s tímto problémem se žádná z nás nechce potýkat. To věřím a je to moc dobře, že už je dobře a přestalo se to dít, věřím že tu maminku to dokáže dokonale rozhodit a začne si klást spousty otázek, co asi udělala/dělá špatně… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
11.7.20 22:06

No, mně by na tvém místě už blikala červená kontrolka. A nočník by byl ten poslední důvod. Mám stejně starého syna (v listopadu mu budou tři). Na plínách je pořád. Když s ním budu pravidelně chodit na záchod, většinou se vyčůrá, ale sám si neřekne. Praní jsem vydržela 3 týdny, pak dostal zpět plenu. Dneska jsem ho pozorovala na zahradě. Pobíhal, najednou se zastavil, chytil za plenu a bylo vidět, jak vůbec neví, co má dělat. On prostě nechápe, že ty kalhoty musí stáhnout a vyčůrat se, nebo si říct. Vysvětluji mu to horem dolem, v jeslích vidí děti chodit na záchod a nic nepomáhá. Dle všech okolo(dětská doktorka, učitelky ve školce…) potřebuje prostě víc času. Na druhou stranu krásně mluví, zná všechny barvy, umí napočítat do desíti, pozná většinu písmen i číslic :nevim: když po něm něco chci, perfektně mně i manželovi rozumí a ví, co po něm chceme. A to vyrůstá dvojjazyčně. Z tebe je ten největší problém to, že to malý nerozumí. Určitě bych se o tom všem zmínila doktorce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.7.20 22:08
@Pepinka23 píše:
@J_Doe
Omlouvám se, ale ten primární příspěvek mi přišel opravdu jakože je to v pohodě..
Chápu, že není sranda, když se dítě v noci pomočuje, protože se třeba nevzbudí a že je to pro rodiče i pro to dítě velmi nepříjemná záležitost, mě spíše zarazily ty pleny na noc, než počůrávání samotné… Nepřijde mi v pořádku dávat šestiletému dítěti, které půjde do školy na noc plenky, ale jasně pokud se počůrává a není jiné východisko, tak se to asi ani nedá nijak řešit, než najít příčinu, což může trvat velmi dlouhou dobu. Tak jsem ráda, že se tve děti již nepotýkají s tímto problémem. 🙂

Pleny naštěstí jsou koupit v běžném obchodě pomalu až do puberty a na ně potom navazují pleny ze zdravotnických potřeb. Na to noční pomocovani a jeho řešení je spousta názorů, odborníci se přou a žádný není vyloženě ten správný. Jsou názory proti, ale mnohdy je to jedina cesta, jak si rodiče mohou zachovat psychické zdraví a síly, normálně se vyspat. Nemohou lítat jen kolem enuretika, ale chtějí normálně žít, pracovat, věnovat se dalším dětem. 6 let není fakt žádná tragédie. V tomto věku tím trpí poměrně velké procento. Ve 14 letech už malé procento a v dospělosti 1 až dvě procenta. Drtivá většina případů se sama upraví i bez léčby.

Znovu opakuji, neřešila jsem to ani u jednoho svého dítěte. Kdybych to řešit musela, nikdy bych nepristoupila na nějaký alarm, který probudí celou rodinu, sousedy v bytě a enuretika jako posledního.

Příspěvek upraven 11.07.20 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
11.7.20 22:09

@Jana206 to, co zmiňuješ v poslední větě, bude asi náš případ. Junior taky pustí část do kalhot a klidně to zadrží a dokoná na záchodě, když ho odchytím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
11.7.20 22:09
@Jana206 píše:
Zrovna včera nebo předevčírem tu byla diskuze, jak tříleté, ale jinak vyspělé dítě s vývojem v normě ma ještě pleny přes den. Matka dostala podporu téměř ve všech příspěvcích, že k tomu dozraje sám a nemá cenu tlačit na něj. K tomu plno příběhů, jak to u ostatních bylo podobné a zlomilo se to ze dne na den. Tady zakladatelka moc pochopení nedostala. Je to o tom, jací se sejdou diskutující :mrgreen:Celkový opožděný psychomotoricky vývoj, neklid a neschopnost dítě něco naučit bych řešila s odborníky. Noční pomocovani-taky bych používala pleny. Není to náš problém, ale denně prát celou postel bych nechtěla, léky taky ne. Trpělo tím dítě příbuzných, v 8 letech jako když utne. U některých dětí trvá, než dozraje spojení mezi mozkem a měchýřem a začne se tvořit dostatečně hormonu na zahuštění moči. Souvisí s tím i vývoj přes den, některé děti nedokáží včas poznat plný měchýř a nějakou dobu se pomocuji, většinou ne kompletně.

Jo, ale toto je trochu jiný případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
11.7.20 22:13

@Jana206
Mockrát děkuji za informace, tohle jsem opravdu netušila. Zažila jsem pouze, kdy se chlapeček ve školce pokadil, při odpoledním spánku a to protože se styděl jít na záchod, ale nevěděla jsem, že je to,,normální" A teď se upřímně modlím aby to nepotkalo i nás, vedle sebe mám v postýlce tříměsíčnho andílka a ten mě nyní potřebuje na 100%. Jinak bych to také asi řešila plenkami na noc a snažila se najít příčinu, proč se mu tohle děje.. Je to upřímně hrozné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.7.20 22:14
@Aduš8 píše:
@Jana206 to, co zmiňuješ v poslední větě, bude asi náš případ. Junior taky pustí část do kalhot a klidně to zadrží a dokoná na záchodě, když ho odchytím.

Někde jsem četla, že je to přes den vývojově normální do 6 let i déle, myslím různé umocovani, zadržování, oddalovani, protože dítě nemá čas, nechce přerušit hru nebo jinou činnost. Sem tam se podobná diskuze o dítěti v podobném věku objeví i tady, nedávno tu podobná byla.

Je to přechodové, léky často způsobí dítěti zácpu, důležité jsou trpelive přístupy a neupinat přílišnou pozornost k aktu močení a nehodám. Potom se může stát, že bude mít problémy celý život(třeba vymocit se v cizím prostředí, hyperaktivní měchýř atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
11.7.20 22:16

@Jana206 Jj, pleny jsou i velké, stahovací, takže se dítě umí o sebe postarat i samo… Ale stejně je to takové ošemetné, když jezdí na školu v přírodě v plenama… Přes den od roku a půl v pohodě, ale na noc… Blbé je, že je to prostě i cítit, pokud se ráno neosprchuje, a to ve škole přírodě ne vždy umožní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.7.20 22:22

@Pepinka23 Jsem ráda, že sis rozšířila obzory, od toho tu diskuze jsou. Sem tam se z podobného důvodu(oddaluje, stydí se) pomočí dítě i třeba v první nebo ve druhé třídě. Z praxe učitelek se to prý často stává na, školních výletech. A co mám kamarádky žijící v zahraničí, tam se to prý stává ještě častěji, protože je tam tolerantnejsi přístup, nedělá se z toho taková věda a ani společnost to nebere jako ostudu. A taky je zvykem, že děti mají i ve škole náhradní převlečení.

Věřím tomu, že je to nepříjemné pro rodiče, se svými dětmi jsem to naštěstí nezažila, ale nic tak hrozného v tom nevidím :nevim: Každé dítě je jiné, každá osobnost se vyvíjí jinak. Samozřejmě souhlasím s tím, že je dobré na takové dítě dohlédnout, posílat pravidelně na záchod, zajistit soukromí, ale delat z toho vědu z mého pohledu ne, je to problém jako každý jiný. Já mám praxi ve školce na specce i ve škole jako asistentka, takže nějaké zkušenosti mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
11.7.20 22:23

Hele, my mame taky darecka :mrgreen: Ma dva a pul, odplenkovali jsme ho tedy zdarne pred dvemi mesici :dance:, ale jinak des jako u vas. Nerekne jedine smysluplne slovo, pak se vzteka protoze mu nerozumim, ani nechce opakovat, cte se denne, mluvi se u nas dost, nejvetsi radost ma, kdyz muze neco znicit..segre postaveny hrad z kostek, holcicce na hristi ten z pisku, kdyz vidi krtinec musi do nej kopnout, rozbil i udajne nerozbitne hracky :roll:. Je dost svehlavy a urazlivy. Pritom dcera ve dvou letech vypravela pribehy a byla tako laskyplna :srdce: :P. Nevim no, asi nejaký tezsi kalibr ti kluci :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
11.7.20 22:28

@Jana206 ja tu o tom nedávno taky psala. Už jsme z toho popravdě trochu rozhozená. Na jednu stranu je to strašně chytré dítě a na tu druhou nejsem schopna naučit ho základní návyk. Učitelka ve školce mi teď říkala, že u dětí je to většinou tak, že se nervová soustava soustředí na jednu věc a náš malý se během té Coronapausy krásně rozmluvil. Najednou dokáže mluvit ve větách a ještě před třemi měsíci nesložil dohromady dvě slova :nevim: tak pořád doufám, že ten záchod bude další v pořadí :nevim: nejhorší je, když jsem nucena ho přebalit někde na dámských záchodech v ČR :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.7.20 22:28
@J_Doe píše:
@Jana206 Jj, pleny jsou i velké, stahovací, takže se dítě umí o sebe postarat i samo… Ale stejně je to takové ošemetné, když jezdí na školu v přírodě v plenama… Přes den od roku a půl v pohodě, ale na noc… Blbé je, že je to prostě i cítit, pokud se ráno neosprchuje, a to ve škole přírodě ne vždy umožní…

S tím souhlas, ale pořád lepší, než kdyby promocilo postel, peřiny. Vím, že jsou chrániče, ale i tak je většinou mokré i povlečení, nejen matrace. Ja osobně bych asi dítě s nočním pomocovanim na školu v přírodě neposlala, to není akce, bez které by nemohlo přežít. Navzdory dnešním trendům si nemyslím, že když nepojede se třídou, bude ochuzeno. Dítě bych vedla k tomu, že je to nemoc jako každá jiná a dokud se nevyřeší, na takovou akci nemůže. Ale jak píšu, těžko říct, neřeším to. Pro tyto děti jsou ale speciální tábory nebo lékař může napsat lázně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
11.7.20 22:31

@Jana206
No právě protože z toho dělají vědu všude a hlavně ti rodiče, proto si myslím, že se dítě počůrá ve školce i ve škole na tom prvním stupni… Já bych z toho také vědu nedělala, jen by mě zajímala ta příčina toho, proč se to vlastně děje. Když se to stane v noci, je to v pořádku dítě je v hluboké fázi spánku a prostě se nevzbudí, ale přes den třeba právě v té školce mi to úplně v pohodě nepřijde a ještě když se stydí na ten záchod jít, na což jsem přišla náhodou, protože před spaním všichni vyčůrat povinně 🙂 no a on na ten záchod musel jít vždy jako poslední asi aby ho někdo neokukoval :nevim: Bylo mi ho hrozně líto a já se ho jen zeptala, jestli se stydí před ostatními a řekl mi, že ano. Od té doby chodil na záchod sám a nebo úplně poslední, sice se to ještě párkrát opakovalo. No doufám, že dnes už problém nemá… Byl totiž předškolák s odkladem.. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
11.7.20 22:41

@Jana206 to píšeš výstižně, dvouleták má na všechno čas, ale běda jestli do půl roka nebude malej génius, už si taky pomalu zapaluju koudel za zadkem. Akorát ještě takovej průšvih, že všude mají buď plno nebo berou až tříleté děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
11.7.20 22:42

@Pepinka23 Tak ve školce je chození na záchod šílené, někde nemají ani paravany nebo zachudky :( Jedna moje dcera se také styděla, ale nepocuravala se, poprosila jsem od prvního dne učitelku, aby mohla chodit na záchod samostatně. Nastupovala ve 4 letech. Ve škole mají záchody jen pro svou třídu, jsou mimo školní budovu. A na praxi ve škole jsem se setkala s dětmi, které chodí výhradně v hodinách, protože se stydí, když na chodbě o přestávce už čeká frontu další.

I mě vždy bylo v dětství nepříjemné chodit na záchod nějak hromadně v určený čas. Di školky jsem naštěstí ze zdravotních důvodů skoro nechodila, ve škole jsem se srovnala. Myslím, že to tak má více dětí i dospělých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí