Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Nekojila jsem, od porodnice dcera na um, zkusila jsem prvni 2 dny kojit a byl to pro me hrozny zazitek. Ja mam asi nejakou fobii
. Nas vztah je moc pekny, moc se milujeme. Kdyz jsem krmila z flasky mazlila jsem se s ni, kontakt kuze na kuzi. V noci spala a spi semnou
. Cekam druhou holcicku, zase to zkusim, ale musim myslet i na prvni dceru. Nechci byt vystresovana matka, co resi kojeni a nema cas na dcery.
@Anonymní píše:
Asi o tom moc přemýšlím, jak jsem psala, budu to ještě chvíli zpracovávat. Hlavně to samotné zkoušení mě dostalo na dno. Člověk celý život všude poslouchá jak je kojení pro dítě důležité, jak nekojící matky jsou sobecké, že kojit může každá apod. a pak ho to úplně skácí, když mu to nejde![]()
Do toho některé kojící matky se svými věčnými dotazy, proč, jak. Dokonce jsem si vyslechla, že v přírodě se mláďata přece taky nedokrmují nutrilonem
Chci pro malého jen to nejlepší a snad nám bude spolu hezky i tak
Me tohle popravde vubec nenapadlo. Dcera spokojena na um, ja tim padem taky spokojena. Uzivala jsem si miminko a okoli moc neresila. Jo sem tam nekdo neco rekl, ale mavla jsem nad tim rukou.
@Anonymní píše:
Asi o tom moc přemýšlím, jak jsem psala, budu to ještě chvíli zpracovávat. Hlavně to samotné zkoušení mě dostalo na dno. Člověk celý život všude poslouchá jak je kojení pro dítě důležité, jak nekojící matky jsou sobecké, že kojit může každá apod. a pak ho to úplně skácí, když mu to nejde![]()
Do toho některé kojící matky se svými věčnými dotazy, proč, jak. Dokonce jsem si vyslechla, že v přírodě se mláďata přece taky nedokrmují nutrilonem
No některé ženské bohužel staví kojení i nad slušnost a lidskost a pak se prostě chovají jako krávy. Mě kojení vůbec nešlo. V porodnici jsem seděla celé noci na odsávačce abych se rozkojila. Přišla jakási matka, stoupla si nade mě a řekla: I nematka se rozkojí. A odešla.
Bože já plakala až do rána. Ani kapka. Malý se narodil skoro s pěti kily a byl věčně hladový a já prsa prázdná. Trápila jsem nás oba půl roku, malého měla soustavně u prsu než se mi podařilo částečně kojit. Všechny ty uvědomělé kojné ať táhnou k čertu. Užívej si své děťátko a nic neřeš.
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všichni,
předesílám, že jsem vyzkoušela snad vše, co se dalo, ale bohužel kojení se nakonec nezdařilo. Dokonce si myslím, že jsem s tím zkoušením měla přestat dřív, protože na konci jsem byla na pokraji svých psychických i fyzických sil a vedle mě křičelo vyhladovělé dítě, přesto se s tím těžko smiřuji a psychika stále pracuje…třeba kdybych vydržela déle…ze všech stran se na mě hrne, že kojit přece může každá, když chceJeště mi to chvíli potrvá něž to úplně zpracuji…
Ale k věci. V těhotenství jsem přečetla o kojení mnoho a taky vyslechla mnoho názorů. V určité věci se všichni shodují a to, že kojení je velmi důležité pro dobrý vztah matky a dítěte, že se tím vytváří i citové pouto. Proto se chci zeptat nekojících matek již odrostlých miminek, myslíte, že nekojení ovlivnilo vztah mezi vámi a vaším dítkem?
Kojila jsem neúspěšně 3 měsíce, pak jsem to vzdala. Dceru miluju a i ona mě má ráda. Zpětně lituju, že jsem nepřestala kojit dřív. Ten poslední měsíc byl strašnej, brečely jsme obě. Když dostala UM, bylo z ní šťastné a spokojené miminko a tím padem jsem byla spokojena i ja.
@Anonymní píše:
ač jsem všechny děti kojila dlouho, nikdy bych si nedovolila takto odsuzovat nekojící ženu. Kojení není snadné, mám mnoho úskalí. A někdy se zkrátka nezadaří.
Rozhodně kvůli tomu nejsi špatná matka, vztah s dítětem nedělá jen kojení ![]()
Nedávno jsem četla moc hezkou radu - vezmi všechny ty časopisy a knížky o moderní výchově a mateřství a naházej je na hromadu a spal je. Jediné, jak může matka ublížit dítěti je, když mu nedá dostatek velkorysé lásky.
Davala kravske mleko, brzo pridala piskoty. Zni to jak horor pri dnesnich doporucenich
, ale holt to byla takova doba a vsichni tri chlapi jsou do ted zdravi, vcetne meho otce, kteremu je 72 let a netrapi ho vubec nic (teda obcas ho boli rameno
)
@Anonymní píše:
tak pokud zvířata v přírodě nemohou krmit mláďata, tak umírají, že. Tu osobu bych chtěla vidět. Důležité je MM v tom, že má veškeré vitamíny a potřebné látky, které zrovna mimi potřebuje, ale podle mě to neovlivní budoucí zdraví nabo vztah miminka k mamince nebo okolí. Co mě přijde teda sobecké, je, že pokud žena MŮŽE kojit a je v psychycké pohodě a nekojí jen z toho důvodu, že chce častěji chodit po výletech a pod..prostě co je pro ní výhodné, ne pro miminko.
@fia80 píše:
@Lenka_Hal co se dávalo nekojeným dětem, když ještě nebylo UM? Kravské mléko?
Dávalo se jim, co bylo. Ne každý měl tolik kravského, dávalo se i kozí, v horách ovčí… A brzo se začlo s příkrmem, jinak to nešlo.
Znám člověka komplet „dochovaného“ na převařeném kravím mléku a je to už starý pán, v rámci možností toho věku zdravý
Příspěvek upraven 27.02.18 v 14:23
@Lenka_Hal píše:
Davala kravske mleko, brzo pridala piskoty. Zni to jak horor pri dnesnich doporucenich, ale holt to byla takova doba a vsichni tri chlapi jsou do ted zdravi, vcetne meho otce, kteremu je 72 let a netrapi ho vubec nic (teda obcas ho boli rameno
)
Přesně, moje babička nedonošená, máma jí nechtěla. Tak jí její teta strkala do vyhřátý trouby. Pila kozí mlíko a byli rádi že bylo na jídlo, takže jedli hlavně pečivo atd.. Babičce táhne na 80, hulí jak bouchlí kamna, nejde se ani projít, ale pořád zdravá.
Myslim, ze nejdulezitejsi je psychicka pohoda matky. Jasne kojeni ma hodne pozitivnich ucinku, ale hlavni je aby ses nestresovala.
Pokud jsi nekojila z důvodu, který uvádíš, tak nemá cenu se tím zabývat. Úplně to vypusť z hlavy. Nejhorší stavy jsou ty, kdy ženská nekojí a moří se, že nekojí nebo ty uzlíčky neštěstí, kterým se nepovedl porod podle představ a dítě je „dosmrti poznamenané“, protože strávilo první hodiny v inkubátoru místo toho, aby bylo s matkou. To pak má každá neřešička spokojenější dítě, raduje se z něj a tomu, komu se něco nepovedlo a řeší to, to řešení radost sebere. To je ukradený porod, ne císař nebo kleště, ale tenhle stav, který vyvolávají některé dnes dostupné informace.
Uvědom si jednu věc. Mateřská láska se nepočítá na litry nakojeneho mlika… Věnuj se dítěti a neřeš kraviny
todle kravina je…
ať hezky roste…
Díky všem
už je mi lépe…asi mám ještě rozhozené hormony…jsem ráda, že jsem nakonec přestala kojit, byla jsem už zralá na Chocholouška…malý teď pěkně papá, je klidný, zrovna spí, snad se postupně srovnám. Přemýšlela jsem i nad psychologem. Něco se ve mě tím kojením zlomilo, doufám, že se mi vrátí moje energie, nepoznávám se…myslím si, že už nikdy ani nebudu schopná zkoušet kojit, jestli budeme mít další dítě, mám k tomu odpor…hlavní teď je, dát se pro malého do kupy…
U prvního jsem to obrecela jak želva, a to jsem neměla kolem sebe žádné chytraky - právě naopak - a i tak mě to zlomilo. Ale jen na chvíli, ta úleva a spokojenost na obou stranách to převážila
a u druhého to sice začalo lépe, ale dopadlo stejně, tentokrát bez vicitek a na vlastní rozhodnutí
a oba jsou maximální mazlíčci ![]()