Někdo prostě nekojí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
789
21.8.14 13:14

Ok, pokud mas psychické problémy, tak to je určitě důvod k tomu aby jsi si je zbytečně kojenim nezhorsovala, na tom přece nic neni a nemůže te za to nikdo odsuzovat. Jak říkám, je vůči dítěti dobre se o kojení pokusit, ne jít přes mrtvoly, hele já jsem taky rodila císařem v 33, aby h se rozkojila, tak jsem dnem i noci odsavala, jako asi to bylo náročnější ale výsledek stal za to a žádné následky to na mě nemá, jako na spoustě ostatních matek. To je porad takové opakování dokola, já úplně chápu, že to někdy nejde, nebo to maminka psychicky nedává, tak ať to pak nedělá, je to určitě pak lepší i pro to dítě. MM je ale lepší než UM, a trochu trápení za to stojí, howgh :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
21.8.14 13:36

@variska
Já se cítím psychicky blbě, když mám rozhozené hormony, což v šestinedělí u kojení bývá. Žádnou trvalo diagnózu nemám a vedu spokojený život, to jen tak na okraj :) Tobě to za trochu trápení stálo, mně a dalším tady zase ne, ta volba je věc každé z nás, známe svoje limity. A proto se mi fakt nelíbí, jak se okolo (ne)kojení neustále moralizuje a zobecňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
21.8.14 13:59

Je to tak, já říkám ať si každý nejdřív zamete pred svojim prahem a kojení z nikoho určitě dokonalou matku neudělá, ale ať někdo potom netvrdí, že to nedělá z vlastní sobeckosti, prostě se nechce potýkat s případnými komplikacemi, tak zvolí jednodušší, ale možná pro dítě o trošičku horší variantu. Já jsem kojila plně půl roku a pak jsem sama začala malou odstavovat, protože jsem měla prostě spoustu zájmů a už jsem nechtěla mít dítě pořád u prsu, když je spokojená maminka je i miminko :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
21.8.14 15:07

@variska hele já netvrdím že MM není dobré a že je to jed. není, určitě tam je něco co umělko nemá ale zase umělko má něco co MM ne!! např. umělko je přesně spočítáno tak aby tam byli vitamíny přesně nastavené vůči věku, zato MM nekontroluje nikdo. já třeba trpím na nedostatek vit D a tak beru vigantol tak jako miminka. když ho nemám já těžko by bylo v mém mlíku.
jinak jak jsem psala, hranice sobeckosti i toho co má který člověk nastaveno jako svou normu se různí. já nepotřebuju mít dokonale uklizený byt(ani ho nemám ) ale třeba rok nemyté okna a rok špinavé záclony to je prostě už mimo mou normu toho co jsem schopna vydržet. když jsem nemocná stejně nevydržím ležet, stejně vstanu a jdu udělat základní rychloúklid. Hlavně podmínky má každá žena jiné, můj manžel má 2 práce, pořád je pryč, kamaádčin manžel se tu přistěhoval a nemá žádné kamarády a jen jednu práci, ona mohla mít ten luxus ležet a kojit, v době spurt nedělat nic jiného a její manžel byl hospodyňka vařil, uklízel nakupoval…já nejen že to takto mít nemohla ale hlavně ani nechtěla.

jinak k tomu že píšeš že se má kojení zkusit, promiň ale o tom jsem už psala, u první dcery jsem šla do porodnice a vůbec jsem nepřemýšlela o tom že nebudu kojit, ale v porodnici jsem si prošla kojosektou, kojení se mi nelíbilo(teda přikládání, přímo kojit to jsem nikdy nedělala) týden v porodnici a pak pár dnů doma…výsledkem bylo že jsem stejně nekojila a akorát jsem získala totální odpor a rozjížděla se mi slušně poporodní depka, mělajsem pocit že malou nemám ráda, neuměla jsem se radovat prostě nic. dlouho trvalo než jsem si s ní navázala vztah-

u druhé dcery jsem nikdy k prsu nepřiložila, dokonce jsem neměla ani tolik propagovaný bonding jako u první holky, ihned jsem najela na umělko a pocity štěstí, klidu a lásky se dostavili ihned!! není pravdou že kojení pomáhá navázat vztah matka adítě, samozřejmě že nemůžu mluvit jak to pociťovaly moje nekojené dcery ale z pohledu mě jako matky bylo nekojení k navázání vztahu s dcerou mnohem lepší než snahy kojit.
možná to bude znít sobecky ale vrátit čas tak nezkusím kojit ani první dceru, ty 2 ztracené týdny mi dodnes chybí, ty první dny mám jako v oparu, pamatuju jen na tu beznaděj, slzy, pocity selhnání, myšlenky proč jsem měla dítě když k ní nic necítím atd. u druhé dcery jsem si užila naprosto vše, pobyt v porodnici, první dny doma naprosto plně, pamatuji si každý okamžik…takže říct zkuste, nebuďte zatvrzelé, však po umělku můžete šáhnout vždy bohužel nemusí být tak snadné. ano i mě teď říkali lidi zkusíš uvidíš, aspoň týden to zkus…na co? kvůli lidem? sobě? dítěti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
21.8.14 15:08

@Pe86 mě jedna dr. u holky taky tlačila do kojení a pak když jí zjistili špatný krevní obraz tak dovolila sunar a najednou mi řekla že sunar je fajn že i její děti jsou nekojené a zdravé :mrgreen: :mrgreen: jen s tou primářkou která tam vládla celé kojosektě nepohnulo nic :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
21.8.14 15:09
@Pe86 píše:
Kdyby sis přečetla dřívější stránky této diskuse, tak zjistíš, že pro spoustu z nás by právě ten týden až čtrnáct dnů zkoušení velmi pravděpodobně rozjelo nějaký problém, depresi apod. Takže já jsem třeba sobecky svému dítěti odepřela MM a tím mu i velmi pravděpodobně odepřela šanci si vyzkoušet mít depresivní, agresivní a nefungjící matku, popř. hospitalizovanou matku nebo matku užívající antidepresiva a potřebující dohled další osoby. Kromě toho jsem mu taky odepřela přenos dalšího mého zdravotního problému, který nebudu dlouze rozebírat. Předpokládám, že kdyby tomu rozuměl a mohl se rozhodnout, tak by s tím souhlasil.
Bohužel, první 3 týdny po porodu jsou pro matku nejnáročnější - rekonvalescence, nový režim a zátěž, náchylnost k psychické labilitě - a tehdy zrovna se to má zkusit… tehdy, kdy je nejsnazší rozjezd deprese nebo podobných problémů?! Kdyby to šlo „zkusit“ jindy, tak možná, ale takhle bohužel.

přesně tak, pěkně napsáno. možná by se nic nestalo ale možná ano, proč to zkoušet, proč třeba nastartovat laktaci a pak jí zastavovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12262
21.8.14 15:16

@variska no a zase jsme u té hranice sobeckosti, tys začala být „sobec“ v půl roce ale pro mnohé kojící matky které kojily do 2 let bys byla sobec. no a pro tebe je „sobec“ ten kdo to ani nezkusí. já nikdy netvrdila že nejsem i sobec, že se mám ráda, že neumím být jen matka, jsem i žena, chci mít svůj život např v tom že si zajedu s kámoškou na wellnes, jsem sobec v tom že chci jít s manželem na večeři a dát děti na hlídání. stejně jako nechci aby s dětmi skončil můj kariérní život, a proto jsem si na rodičáku udělala řidičák a chodím už 2 roky do večerní jazykové školy. to že mi kojení nic neříkalo, nemyslím si že na MM stojí svět. že kvůli sklonu k migrénám a depresím je pro mě důležitější se vyspat…to vše jsou pro mě priority a pro jiného sobeckost.

proč si nezvolit jednodušší cestu? když to napíšu blbě tak všichni víme že auta ničí vzduch, žerou benzín, že je zdravější chůze atd…a stejně si většina z nás na cestu do práce auto vezme a nebude do práce chodit pěšky nebo jezdit na kole!!dnešní doba je o tom ulehčovat si život, kdyby u toho kojení šlo o to že nekojení bude najisto znamenat že dítě bude nemocné tak 99% nekojících žen by to jak píšeš alespoň zkusila. ale můj názor je že o nic nejde zdravé děti jsou i z umělka a tak nebudu kojit jen kvůli toho že to po mě někdo vyžaduje a očekává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
21.8.14 15:21

Tak já nějaké mléko měla cca 20 ml v obou prsou dohromady a možná kdybych v nemocnici malého přikládala tak bych se ještě rozkojila, ale nedokázala jsem se na něj na chudáčka dívat jak saje a zkoušíto a ze mě pomalu nic nevyteklo, takže ho museli dokrmit sondou a Um. Tak takovou sebenenávist jakou jsem pokaždé citila když jsem odjížděla si nikdo nedovede představit. Po čtyřech probrečených nocích sem doktorce řekla že kojit nechci že ho chci krmit z lahvičky. O mléko jsem pak přišla i z vlastní vůle. Nebavilo mě kvuli 5-10 ml každý 3 hodiny šaškovat s odsavačkou. Takže jsem přestala odsavat a během 2 dnů bylo mléko pryč. Beru to jako jedno z mých nejlepších rozhodnutí v živote

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
21.8.14 15:47
@martulkasloník píše:
@variska no a zase jsme u té hranice sobeckosti, tys začala být „sobec“ v půl roce ale pro mnohé kojící matky které kojily do 2 let bys byla sobec. no a pro tebe je „sobec“ ten kdo to ani nezkusí. já nikdy netvrdila že nejsem i sobec, že se mám ráda, že neumím být jen matka, jsem i žena, chci mít svůj život např v tom že si zajedu s kámoškou na wellnes, jsem sobec v tom že chci jít s manželem na večeři a dát děti na hlídání. stejně jako nechci aby s dětmi skončil můj kariérní život, a proto jsem si na rodičáku udělala řidičák a chodím už 2 roky do večerní jazykové školy. to že mi kojení nic neříkalo, nemyslím si že na MM stojí svět. že kvůli sklonu k migrénám a depresím je pro mě důležitější se vyspat…to vše jsou pro mě priority a pro jiného sobeckost.proč si nezvolit jednodušší cestu? když to napíšu blbě tak všichni víme že auta ničí vzduch, žerou benzín, že je zdravější chůze atd…a stejně si většina z nás na cestu do práce auto vezme a nebude do práce chodit pěšky nebo jezdit na kole!!dnešní doba je o tom ulehčovat si život, kdyby u toho kojení šlo o to že nekojení bude najisto znamenat že dítě bude nemocné tak 99% nekojících žen by to jak píšeš alespoň zkusila. ale můj názor je že o nic nejde zdravé děti jsou i z umělka a tak nebudu kojit jen kvůli toho že to po mě někdo vyžaduje a očekává

zdravím…:)..takže po odmlce, kdy jsem si odskočila porodit, hlásím, že tak, jak jste předpokládaly… samozřejmě nekojím…

mléko ani mlezivo se nedostavilo ani 4.den císaře /poctivě a bolestivě vyzkoušeno vyhlášenou laktační poradkyní/… prsa se mi nicméně tak zvětšila, že že mé ploché bradavky se staly natolik vpáčené, že malý by musel být kouzelník, aby je vydoloval… a když jsem se mu snažila prso do pusinky dát, tak by musel být asi tygr, aby to šlo a hlavně… já sama jsem nedokázala ani bradavku svépomoci vystrčit…
po několika přikládáních mě to začlo bolet natolik, že mi tekly čůrky po zádech a celá jsem se rozklepala…
takže jsem po té rázně řekla, konec, chci prášky na zastavení laktace a umělé…
další den jsem se dověděla, že malý má vrozenou srdeční vadu a v tu chvíli mi bylo jasné, že raději budu dávat z lahvičky, než bych jej namáhala u prsa a nevěděla, kolik vypil…a vzhledem k tomu, že děti se srdeční vadou hůře prospívají, tak mám aspoň kontrolu, kolik toho vypije…

V okamžiku zjištění, že malý má kardiologický problém, jsem okamžitě přestala řešit své kojení, nekojení… takže pro svůj klid, zkusila jsem to, snažila jsem se, ale rozhodnutím přejít na umělé mi okamžitě spadl obrovský kámen ze srdce.. úleva byla taková, že mě to až samotnou překvapilo…

holt.. každý není kojící typ… každý má možnost volby a nikdo by jej neměl za jeho rozhodnutí odsuzovat…

držím palce, holky! :srdce:

Příspěvek upraven 21.08.14 v 15:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
21.8.14 15:48

@martulkasloník ony ty deprese nemusí být jenom kvůli kojení, chápu že když jsi se s tím poprvé trápila, tak už jsi se tomu chtěla vyhnout, i kojene miminka dostávají vigantol, um má právě přednastavené složení, mm se přizpůsobuje a je lépe stravitelné. Víš ono to jsou předsudky, já jsem rozhodně jenom nelezela a nelíbila, v něčem to dokonce bylo rychlejší a komfortnejsi než připravovat um, prostě myslim že nejde propagovat nekojeni, jak kdyby to byla ta nejlepší cesta, protože to rozhodně není, tak samo jako zaryte prdle kojilky nedokážou pochopit že nekojeni neni konec světa, kolik ženských se takhle opravdu malém zblaznilo, rozvedlo a dítě malém prizabilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
21.8.14 15:50

@Eliskaxox Ahoj taky jsme to tak měli, malá měla sondicku, ale dostávala mm, um tam nedávali, aby předešli zažívacím potížím, no a já jsem neúspěšně prikladala, odsavala, nosila ji mlicko po kapkách, já už jsem asi od přírody takové pohodove povahy, že mě to z míry nevyvedlo a nakonec jsem kojila, taky to bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě, už kvůli tezsimu startu do života moji malé. Tak teď to po sobě čtu a vlastně nevím proč to tady píšu, když to je diskuze pro nekojici :), asi jsem si myslela že to chce trochu neodsuzujiciho pohledu z druhé strany :). Tak maminky hlavně ať jste spokojené a prckove prospívají :mavam: :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
21.8.14 16:01

@variska mě se líbí jak všichni říkají že UM je hůře stravitelné a proto děti na um vic spí a třeba i dýl. Ale někdo by měl konečně přijít a říct to mému synovi ten to absolutně bojkotuje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
21.8.14 16:08

@Eliskaxox To jsem teda neslyšela :), u nás na neonatologii dávali ale miminkum mm z nějak mlikove banky, aby jim ještě víc neuskodili, když neměli dovyvinute zažívání nebo nějaký jiny problém, jinak moje kojena spala celou noc a dost i přes den, takže v tomhle to asi nebude :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5363
21.8.14 16:19

@variska Tak na jipce byl taky na MM bud mem nebo z banky ale pak na intermedialu, kdyz mel prez 1700 a ja mleko prakticky nemela mu davali i UM. Sestricka rikala ze maj hrozne malo mleka a on Um dobre snasi takze pokud to me zasadne nevadi tak ze mu ho budou davat. No a kdyz jsem mleko nemela tak hlady ho umrit nenecham ze? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
789
21.8.14 16:30

@Eliskaxox přesně ten samý postup byl i u nás, i malá potom myslim dostávala bebu nebo co to bylo, byla jsem ale na pokoji s maminkou, která kojila první ligu i když se ji mimi narodilo v 32 a ta mě teda neskutečně podporovala, az si i moje prsa daly říct. Mužů ti říct, že pár dní to ale bylo opravdu na bednu, připravit sunar, nakrmit strikackou, přiložit k oběma prsum a pak odstrikat, no 24 hodin práce v kuse, no jo ale každá vydržíme něco, na mě to šrámy nenechalo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová