Někdo prostě nekojí

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13717
26.11.07 12:45
Pavlička píše:
Nechápu, jak do tématu o kojení x nekojení může někdo hodnotit, když zatím miminko neměl a neber si to Anastazie zle.

Já jsem nic nehodnotila, ani neříkala že je něco špatné a něco dobré, jen jsem chtěla napsat, že podle mně dneska všichni propagujou kojení proto, že dřív se zase propagovalo nekojit, tak aby se to prostě zase „vědělo“. Protože kojení je obecně samozřejmě nejlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6149
26.11.07 13:24

No já si neodpustím ještě poznámku:
Dost mě taky vytáčí to „varování“ na krabicích UM, že se jedná pouze o náhražku, že to nemůže nahradit kojení a podobně. Nezlobte se, ale připadám si, jak kdybych svému dítěti kupovala krabičku cigaret…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
27.11.07 17:40

Ahoj všechny,

sama jsem sice bez problémů kojící matka, ale také mne štvou informace, kterými jsme „krmeny“. Nejlepší je ona statistika, kdy na jedné straně nám je tvrzeno, že pouze cca 3 % žen nemohou kojit - a na druhou stranu je statistika říkající, že porodnici opouští 90 % dětí kojených a 10 % na UM. To ale přeci znamená, že kojit nemůže 10 % žen (a nikoli 3 %), tedy více než trojnásobek!!!!

S dnešním tlakem v porodnicích na kojení totiž myslím, že kdo odchází s UM, tak prostě kojit nemůže. Ty, které se rozkojily až doma jistě jsou, ale je to statisticky nevýznamná část matek.

A ženy, které kojit nemohou spíš lituju (rozhodně neodsuzuju!!!) - sestra má 3 nekojené děti, tak vím, jaký je problém s malinkým miminkem vyrazit třeba na delší procházku do lesa… - My kojící jsme v pohodě, dostane-li děcko hlad, uděláme kojící pauzu… A když chcem večer vyrazit třeba za kulturou - tak tu je přeci UM, kterým se může jednou děcko nakrmit. A dýl než 6 hodin nikde neběhám!

Takže vy, které nekojíte, máte mou podporu a obdiv - sama si nedokážu představit, že bych musela každé 3 hodiny doopravdy vstát, rozsvítit - a začít vařit, pak krmit, umývat… Panebože! To musí být opravdu náročné!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5546
27.11.07 17:57

Elindo , to si pak zvykneš a už Ti to ani nepřijde…A zase to není takový problém jít např. na procházku, to se vezme termoska s vodou, flaštička a dávkovač na mlíčko…Si prostě musíme poradit!

Anastazie , v pohodě, jen mi to přišlo, jako, že to nemůžeš tak posoudit…šak to brzo poznáš :lol:

Ale já si např. vzpomínám, jak bylo za totáče na zdi na gyndě napsáno něco jako Kojení - ten nejlepší dar pro dítě a bylo tam miminko u kozinky :lol: …by mě zajímalo, proč tenkrát se na to kojení tak nehrálo. Jako aby prodali víc Sunaru???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
27.11.07 19:10

Pavličko - taky si pamatuju obrázky z dětských ordinací „moderní matka kojí“. My byly se ségrami všechny kojené (manža taky), tak nevím jak to vlastně bylo… A vidno, že to máte s UM vymakané. :wink: To by mne nenapadlo. :P To víš, já znám ty příběhy, kdy matka před procházkou nalila mlíko do láhve - a pak měla v lese řvoucí mimino, v láhvi tvaroh a k zpátky k domovu asi 2 hodiny ostré chůze… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17864
27.11.07 20:37

Elindo , s těmi procenty to neznamená, že by tolik maminek skutečně nemohlo kojit! Tlak na kojení jistě dneska je silný, nicméně to neznamená, že ve všech porodnicích se kojení věnují dostatečně a s úspěchem a mnoho porodnic ještě není Baby friendly. Sama jsem rodila první dítě v malé porodnici, kde se dodnes dělají v kojení zá:,–(ní chyby a nevěnuje se mu dostatečná pozornost. Ostatně přečti si hodnocení porodnic maminkami v otázce kojení, kolik z nich říká, že jim nikdo neporadil nebo poradil špatně. Bohužel mnoho ukončení kojení mají na kontě taky neosvícení pediatři (moc dobře to znám, vím, co radí někteří maminkám, které za mnou přišly jako za lakt. poradkyní). Dokonce i některé baby frtinedly porodnice opomíjejí zá:,–(ní věci v otázkách kojení - já třeba dvojčata rodila v Krči císařem a nikdo mi neřekl - odtříkávejte do 6 hodin po porodu (byla jsem na jipce a děti jsem viděla poprvé druhý den, přikládala až třetí den). Pokud by se všude v porodnicích dělalo přesně a v plném rozsahu to, co se má, a bylo by na to dostatek personálu, který má i odpovídající přístup, věřím, že by procento kojících maminek odcházejících z porodnic bylo ještě vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
28.11.07 17:38

ahojky tak se taky přidám.

Nikdy by mě nenapadlo,že bych zrovna JÁ nekojila.Přišlo mi to prostě přirozené a tečka.Jenže pak jsem kolem 5 měsíce těhu studovala články o kojení a až jsem přišla na to,že mám ploché bradavky 8O Hned jsem si zakoupila formovače a nosila je denně.A dál jsem si myslela,že to prostě půjde.Jojo na sále se sice přisál,ale trochu to trvalo,prostě špatné bradavky.Pak byl hooodně spavý a navíc se špatným sacím reflexem.Prsa se mi nalily 3 den po porodu a mlíka jsem měla spíš přebytky.Takže mi půjčili odsávačku a já odsávala a mé mlíko dávali maminkách v porodce co ještě mlíčko neměly.Ale kojení byla hrůza.Kojila jsem hodinu vkuse.Sestry mě spíš stresovaly že mám blbé bradavky,že kojit nebudu.Rvali mi kloboučky,jenže malý přes ně nic nevytáhl.Sousedka odvedle kojila jako blázen a na mě přišly poporodní deprese.Furt jsem kvůli tomu brečela.Naštěstí jsem se doma rozkojila,díky moji mamině,která kdysi pracovala na porodním.Jenže naše kojení netrvalo dlouho.Malý dostal zánět ledvin a odvezli ho do nemocnice na Jip a já v tentýž den dostala ledvinovou koliku a odvezli mě jinam.Takže mu na:,–(ili nutrilon.Týden jsem ho nemohla kojit.Takže mléka razantně ubylo a už to nešlo rozkojit plně.Do 3 měsíců jsem kojila aspoň částečně.Ale pak mlíko skrátka došlo.Malý už nechtěl pořádně sát,spouštěcí reflex byl nějaký divný pomalý,takže párkrát potáhl a pak řval že mu to dobře neteče.K tomu zase hospitalizace v nemocnici.Zkoušela jsem aspoň odstříkávat a dávat mu to z lahve,ale ta bolest z neustálého odstříkávání a stejně to skončilo.Obrečela jsem to,myslela jsem si jak nejsem špatná matka a že jsem neschopná atd.Ale dnes to vidím už jinak,prostě se nám to nepodařilo a svět se kvůli tomu nezbořil.Já taky nejsem kojená,manžel taky ne.A oba žijem :P Jediné co je pro mě nyní důležité je zdraví syna a aby byl spokojený.Zda je kojený nebo na úmělce mi už je jedno.

Anastazie-jak budeš maminka a vyzkoušíš si kojení,možná budeš opravdu mluvit jinak.Každý si tím musí projít aby mohl soudit. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13717
28.11.07 18:27
Pavlička píše:
Ale já si např. vzpomínám, jak bylo za totáče na zdi na gyndě napsáno něco jako Kojení - ten nejlepší dar pro dítě a bylo tam miminko u kozinky :lol: …by mě zajímalo, proč tenkrát se na to kojení tak nehrálo. Jako aby prodali víc Sunaru???
:D

Já myslím, že to bylo už tak v 60. letech, prostě byla doba, že všechno muselo být sterilní, matka skoro ani nemohla dítě pusinkovat, s dětma se zacházelo v rouškách (i doma), no a kojení bylo „nehygienické“, od půl roku šly děti do jeslí a šmytec. Nějaký mazlení a kojení, na to se nehrálo. Myslím, že jsem to tak četla, ale nevím přesně. Dokonce i prej nějakej významnej doktor (snad Matějíček nebo jak se jmenuje) se v 80. letech omlouval, že tehdy to kojení nedoporučoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
28.11.07 18:54

Anastazie, na Matějíčka mi nesahej :D

L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8601
4.12.07 13:27

Ani netušíte, jakou mám radost, že jste sem všechny napsaly :srdce: . Na konto porodnic bohužel musím říct, že na můj dotaz jestli bych neměla zkusit ostříkat řekli, ať si vezmu támhle skleničku a zkusím to :evil: . Já pochopitelně netušila jak, ale zkusila jsem to a hned jsem poznala, že není co odstříkat. Takže i kdyby mi poradili líp, nic by se tím nezměnilo. Odstříkat jsem se naučila časem sama, když jsem se snažila vymačkat každou kapičku co tam byla. A věřte, že jsem o každou kapku bojovala.

Padly tu nějaká procenta, přesně vím jak s nim přišli. Mě propouštěli jako plně kojící po 6ti dnech. Má mamka nad tím kroutila hlavou, protože jsem sice jen kojila, ale s tím, že malá měla hlad. Tak nevím jestli za to porodnice nemají nějaké body, stylem: propouštíme plně kojící a jestli skončí na UM do dvou dnů, to nás nezajímá :?: .

Nejen že je kojení jednodušší, ale hlavně levnější. já musela dávat Nutrilon HA do 6 měsíců. Když jsem to spočítala, vyšlo mi to cca na 7000,–jen za mlíčko. K tomu kojo voda, lahvičky, termoska … Docela to leze do peněz. No a než jsem se dopídila s dokonalému systému rychlé přípravy mlíčka - horká voda v termosce + vychlazená voda v lahvičkách, chvilku to trvalo. Toto vám nikdo neporadí a ve stavu naprosté hysterie, že došlo mlíčko se špatně hledají dobré rady. Tedy krom těch co z duše nenávidím jako: musíte se snažit :-) :poblion: .

Eliško: víc takových jako jsi ty :D . Třeba ti napíšu o radu, až se mi podaří další mimčo :D .

Možná jak jsou takové ty brožurky ohledně kojení, měla by se vydat i nějaká ohledně UM. Jako:

• jídlo nesmí být stres
  • když neteče tak neteče
  • dítě nesmí mít hlad …
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
4.12.07 15:08

Terezko, já jsem na tom podobně jako ty. Přišlo mi, že v porodnici bylo nejdůležitější v kolonce KOJENÍ zaškrtnout ANO, ale že dítě pláče hlady, protože ač kojíš, nic neteče… stejně jako ty jsme po pár dnech skončily u UM, jen díky podobným diskusím jsem se tak nějak dostala z deprese z toho, že nekojím. Při slově mateřské mléko nebo kojení jsem měla slzy v očích. Přestala jsem to řešit, až když jsem se smířila s tím, že malá je spokojená najezená, a v tom jí mohla pomoci jedině flaška…
A ještě k tomu stresu s přípravou mlíčka - hrůůůůůůůůza, než jsem v diskusích vyčetla systém termoska - horká voda, lahvička - studená voda apod. Jak jsme našla systém a zaběhly jsme se, byla jsem i já mnohem spokojenější, no a spokojená maminka = spokojené miminko :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8601
4.12.07 15:30

Nellik - to jsi dobrá, mě to trvalo snad 9 měsíců, než jsem se dala do pořádku. Tenkrát jsem na žádnou diskusi nenarazila to byla možná velká chyba. Ale moc mi pomohla jedna maminka z mého domovského deníčku, která měla už druhé dítko.
Dokonce jsem tenkrát nemohla sehnat ani dávkovač na mlíko od Aventu, nikde ho neměli. No a teď ho dělá hned několik značek. Jakoby se za rok všechno rychleji vyvíjelo.

Ale musím říct chválu na sestřičky z novorozenecké JIP na Obilňáku v Brně. Po 14 dnech jsem musela na revizi a Aničku jsem měla na Jipu, což byl vedlejší pokoj. Hned první den jsme šla kojit, napřed ji zvážili, nakojila jsem, zase zvážili, koukli mě na prsa a už šly pro flašku. Díky nim měla Ani ve 3 týdnech konečně zpět svou porodní váhu. A že to byla dřina. Bojím se myslet na to, co bych bez nich sama doma s Aničkou dělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
4.12.07 16:02

Terezko, to víš že mě to pořád ještě trápí, zrovna dnes v pořadu Sama doma byla paní z Banky mateřského mléka a říkala, jak jim jedna maminka vozí týdně 15 l mléka, jak ho má přebytek. Někdy mě to popadne a užírám se tím, kde jsem udělala chybu a tak, ale nemá to smysl to řešit, hlavně ať nám dítka rostou.
To jsi měla štěstí na tom Obilňáku, že jste to s tou flaškou vyřešily a netrápily se. A rodila jsi taky tam?
Mimochodem… já jsem taky z Brna, ale provdala jsem se mimo Brno, takže jsem teď trošku dál, ale jezdím tam často.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8601
4.12.07 16:10

Nelli: taky už bydlím kousek za Brnem. Jo jo, rodila jsem na Obilňáku. Bylo to štěstí v neštěstí, začala jsem doma krvácet, moc, tak jsem si zavolala sanitku a odvezli mě na Obilňák, kde jsem nemohla mít Ani u sebe. Tak mě dali na pooperační do pokoje, který sousedil s Jipkou. Dokonce jsem slyšela Ani, když se probudila. Kde jsi rodila ty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
4.12.07 16:23

Já jsem od Brna trošku dál, rodila jsem ve Vídni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová