Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holkY, vcera jsem porodila jsem v nemocnici a jiz pred porodem jsem byla z ruznych duvodu rozhodnuta nekojit. V nemocnici me do toho trochu nuti, zkusila jsem to a nejde to me ani prckovi a jeste to neskutecne boli. Jak mam sestram jemne rict, ze chci krmit um z lahve? Vse mam sebou
@tonkar nesmíš nikdy říct že možná chceš kojit, budou tě do toho nutit a přemlouvat. řekni že prostě kojit nechceš a trvej na svém, oni budou se ptát dokola proč a nutit ke kojení, toto jsem zažila u první holky. já vím že je to těžké říct popravdě že kojit nechceš, lidi se divně koukaj ale chce to se odhodlat nebo tě tam budou nutit ještě pár dnů. mě drželi v porodnici 8 dnů na rozkojení, naprosto šílený 8 dnů a zcela zbytečných. dávají už nějaký příkrm? trvej ať ti malého přikrmí, u mě na to kašlali, jejich vize dítě vyhladovět matka se rozkojí způsobila akorát to že malá měla po pár dnech špatný krevní obraz a byla vyhladovělá skutečně. řekni ať ti prcka přikrmí umělkem, vlastní věci ale můžou být problém, v naší porodnici se nic svého z hygienického důvodu nesmí brát a umělko často musí chystat jen sestry, nějaký předpis či co. mě dali sice ohřívačku na pokoj a potom i umělko ale byli to dávky na jedno použití, už předmíchaný nutrilon, jen se na tu lahvičku našrouboval dudel. hlavně pokud budeš se snažit kojit může se stát že ti lahvičku nedovolí, u nás v porodnici dokrmují jen stříkačkou nebo hadičkou, protože láhev a umělko je zlo ![]()
Ano, tak jsem trvala na svem. Konecne se maly najedl beby a vypada mnohem spokojeneji. Od vcerejska diky tomu, ze me nutili kojit ubral o 250 g. Ted po krmeni ani nezaplakal a je spokojeny.
Jen mi ted nuti leky na zastaveni laktace ale chemii do sebe cpat nechci. Nejradeji bych vypadla na reverz zitra domu. Koukaji tu na me dost divne
@tonkar tak jestli se cítíš že to zvládneš bez léků tak je neber, mě je dali ale vzala jsem si pár a pak jsem je už nejedla. stejně jsem nic v prsách neměla tak na co. mimi musí být v porodnici 72 hodin, takže ještě den dva to vydrž, jakmile začne po bebě přibírat tak není důvod abys tam byla, mě pustili přesně za 72 hodin po porodu, skoro na minutu
většinou tam matky nechávají déle kvůli toho kojení a nebo žloutence
@tonkar, @martulkasloník za necelé dva týdny budu rodit na Bulovce, gynekoložka mi řekla že mi dá prášky na zastavení lakace, že žádný problém, ale jsem zvědavá co pediatří a sestřičky na šestinedělí, to bude asi peklo ![]()
@zemanozo no budou se tě snažit lámat, za mnou pořád chodili před a hlavně po porodu, jak z gyndy tak z dětského, asi si mysleli že se mi porodem rozjedou hormony a já budu lačná kojit
nerozjeli, dali tomu asi 4 hodiny od porodu kdy se přišli zeptat naposled a jak viděli že se mnou není domluva tak mi dali podepsat papír o zastavení laktace a krmení malé a pak už se neptali:-)) oni musí do kojení nutit, mají to v popisu práce. jeden dr, tam začal hrát na city že prý jestli vím že sunar stojí peníze, že kojení je zadarmo
držím palce, hlavně se nedat, jak člověk ustoupí tak hned vidí šanci na další kojičku a budou otravovat
![]()
Holky, taky jsem bojovala s pocitem, ze jsem strasna matka kdyz micham mliko z krabice, ale co nadelam. Uz jsem si na odsuzovani okoli zvykla. Prijde mi ze kupovat UM 1 je v CR trestne
a to jsem kojit vazne moc chtela aspon do pul roku ale bohuzel pres vsechny snahy to neslo ![]()
Ahoj holky mam dotaz nebo spis se mozna se vypovidat. Jsem 6 tydnu po akutnim CS v 28.tt. Ze zacatku jsem mela problemy s mlekem nebylo prakticky zadne. Pak jsme koupili el. odsavacku, homeopatika a samozrejme hromady kojicich caju. Zacala jsem odsavat 40 az 50 ml z obou prsou, pro me male vitezstvi. Ale ted posledni 3 dny je to zas des delam max 20 az 30 ml. Dnes jsme v porodnici poprve zkouseli kojit a maly je sikovny a slo mu to ale i kdyz mu dam z obou prsou tak mu to stacit nebude a stejne budu muset dokrmovat. Mam z toho takovou depresi ze bych s kojenim prestala nejradsi uplne. Ale jak to rict okoli? A pritelovi? Kazdy mi rekne ze se mam obetovat pro maleho a myslet na nej a ja na nej opravdu myslim, miluju ho vic nez svuj zivot ale tuhle krizi uz nezvladam. Nebo myslite ze se treba jeste rozkojim?
Moje zkusenost je ta, ze rozkojit te muze jen to dite a zadna odsavacka. Ja do 2 mesicu krasne kojila, vse ok, pak malej musel na vic jak mesic do nemocnice a kojit jsem ho nemohla, tak jsem odstrikavala a vesmes vse jsem musela vylivat do odpadu. Snazila jsem se do jeho 5ti mesicu, poctive co 3 hodiny jsem odsavala, malyho jsem se snazila prikladat, nakoupila jsem kojici kloboucky, gravimilk atd a mliko ubyvalo a ubyvalo. Z obou jsem odsala za cely den 5ml, coz uz nemelo smysl, tak jsem boj ukoncila.
@Eliskaxox
Nám na kurzu tvrdila laktační poradkyně, že znovu rozkojit se dá i 2 týdny po porodu, když už laktace mezitím nefungovala. Takže s podporou nějaké dobré laktační poradkyně by se to mohlo povést. Ale „obětování se“ pro malého nefunguje, pokud tě ta urputná snaha kojit stresuje. Akorát přeneseš stres na malého a nikam si nepomůžete. Matka v pohodě je podle mě priorita, kojení až druhé v pořadí, protože UM dětem evidentně neškodí ![]()
@Pe86 Prave 2 tydny po porodu ale ja uz o mleko bojuju 6 tydnu a fakt nemam silu. Pokud se nic nezlepsi tak asi poprosim o ukonceni laktace.
No já jsem kojila u prvního 2 měsíce, u druhého pouze 14 dní.. Pokaždé jsem se snažila, ale prostě mi přišlo, že nejsme spokojeni..
Když jsme měla láhev, tak jsme prostě spokojeni byli.. Malý totiš při kojení jak jeden tak druhý neuměl pít, oba se mi špatně přisávali- technika dobrá, zkoušelo to v nemocnici snad 6 sester, ale prostě kluci nechtěly sát, byli línější, když to neteklo, tak se vztekali, a byl to kolotoč nervy, nervy, řev, pláč. jak sednout, jak se posadit a dokola..
Pak jsem dala láhev v náručí, malý se napil, a byl spokojený a já taky, Přiznám, že to neustálé vytahování prsa a zkoušení a pořád nic nmě fakt nervovalo..
U druhého taky měl pak láhev a byly jsme spokojeni..
Já jsem ani vyčítky neměla o míchání UM, protože si myslím, že dobrá máma je i v nečem jiném než jeslti dítě pije to či ono.. Malý má teď pomalu 9 měsícům a nebyl nemocný, kamarádka kojí a měla 3 krát.. prostě to tak beru, že má Nutrilon..
@Eliskaxox Myslím si že není nutný házet flintu do žita
. U prvního syna jsem se na kojení těšila a říkala jsem si jak ho budu kojit kdekoliv si řekne. Když jsem ho přiložila a on zkoušel sát, dávil se. Váhově šel dolů a tak skončil na sunaru. Druhý syn, opět předsevzetí, že kojit prostě budu. Po měsíci vzalo předsevzetí za své, kvůli zádům jsem musela začít užívat silné léky a s těmi kojení prostě nešlo. Opět sunar. A třetí syn? Snad už konečně…No nestalo se
. Porod hrůza CS, prcek bezmála 5kg, mléka bylo málo, že jsem musela také přejít na umělou stravu. Tatínek to pobral uplně v pohodě, protože viděl moji snahu a okomentoval to slovy: Když to nejde tak to nejde a o hladu ho nenecháme
. Myslím si že se určitě rozkojíš, mě říkaly že po císaři to chvilku trvá jen to hned nevzdávat a nestresovat se ![]()
@vlocka73 To jo to ja vim ze to trva proto jsem to poprve nevzdala, ale uz jsem 6 tydnu po porodu a odsavam po 3 hodinach, dokonce jsem tyden zkousela odsavat po dvou hodinach, zkousela jsem v noci vstavat po 3 hodinach ale v kombinaci s dojizdenim za malym kazdy den 50km jsem po par dnech padala unavou uz v 7 vecer.