Někdy mi ujede ruka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
15.11.16 11:53

@saadet Nauč se číst. ;) Chci vidět ten svůj příspěvek, kde velmi odsuzuju plácnutí. Píši pouze o tom, že každá mince má dvě strany a chce se na to koukat trochu komplexně.
Ona totiž ta hranice mezi tím kdy jde jen o (výchovné) plácnutí a kdy už je to akorát ventilace vlastní frustrace hodně tenká.
Jsou rodiče, kteří řvou na dítě nebo ho pleskájí skutečně za každou kravinu, a nejedná se o nějaké asociální rodiny, ty rodiče své děti bezmezně milují a dělají to zájmu svých dětí, stejně tak, jako jsou rodičče, kteří jen mluvíí a je to zcela bez výchovného efektu (protože je mluvit a mluvit a mluvit- jde i o obsah, tón, neverbální komunikaci). Obojí páchá spíš medvědí službu.
Je rozdíl říct dítěti, pokud se nesvlékneš, tak půjdeš do té vany oblečený a budeš mokrý (příčina/důsledek) a jestli se nesvlíkneš, tak uvidíš, zač je toho loket, hodím tě tam klidně v oblečení (výhružka a demonstarce fyzické nadřazenosti a moci).

Ono pubertální holce taky stačí říct jednou, že je tlustá a rozjedeš jí anorexii. Prostě špatné slovo v blbém období + citlivější jedinec a potáhne se to s ním roky. Stejně tak u batolete stačí jeden přehmat a může to v něm někde být zakořeněné celý život. Znám dítě, které jednou bylo svědkem agresivního výlevu jednoho rodič (a to pouze vzteky do něčho kopnul, žádný výprask či něco podobného) a začalo koktat, přes veškerou terapii má doživotní handicap, prostě se toho nikdy nezbavilo. A to bylo do svých skoro tří let zcela splachovací a nikdo by to do něj neřekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
15.11.16 14:38
@warita píše: A pak jsou deti, kterym nepomuze ani ten pleskanec pres zadek, stejne to budou delat dal. Takova jsem byla ja, andelsky dabelsky, domlouvani, placnuti, jine tresty… stejne jsem si delala co jsem chtela. Rada bych videla, jak by takove dite resily zastankyne jemne vychovy…Pevne doufam, ze me dite nebude po mne, ale po manzelovi. :mrgreen:

prosím jak na tebe maminka šla?? Páč já mám něco podobného doma :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.11.16 14:45
@medunka23 píše:
prosím jak na tebe maminka šla?? Páč já mám něco podobného doma :zed: :zed:

Dotaz sice nebyl na mně, ale mám pocit, že syn z tohi pomalu vyrůstá. Respektivě vyroste z jedné formy „na přesdržku“ a dostaví se jiná, takže zase vymýšlím a zkouším, co na něj v tom „novém“ období bude platit.
Občas ho lituju, že je prototyp. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
226
15.11.16 14:54

Holky, ja to ale pochopila tak ze pani ujizdi ruka ne ze pleskne na zadek vychovnou. Omlouvam se asi jsem
to spatne pochopila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.11.16 15:06
@JanaJeli píše:
Holky, ja to ale pochopila tak ze pani ujizdi ruka ne ze pleskne na zadek vychovnou. Omlouvam se asi jsem
to spatne pochopila

Já to taky pochopila tak, zvlášť, když tam pak zmiňuje takové šílenosti, jako klečení v koutě.
Ptá se, jak ho trestat, když se chová jak ona nechce. Možná bych se zamyslela nad tím, jestli chci primárně trestat, nebo chci primárně najít způsob, jak společně fungovat tak, aby ani jedna strana nebyla na prášky.
Když moje dítě dělá něco špatně, tak ho nechci potrestat, chci ho přimět, aby dělalo věc žádoucí a nedělalo věc nežádoucí (i když to může být pomocí zákazu/trestu). Jde dost o to, jak člověk vnímá slovo trest. Jestli jako důsledek, nebo jako ublížení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
15.11.16 15:07
@Svistice píše:
Dotaz sice nebyl na mně, ale mám pocit, že syn z tohi pomalu vyrůstá. Respektivě vyroste z jedné formy „na přesdržku“ a dostaví se jiná, takže zase vymýšlím a zkouším, co na něj v tom „novém“ období bude platit.
Občas ho lituju, že je prototyp. :mrgreen:

no nepotěšila jsi mě, protože toco si ta moje tříleťačka nosí ze školky za chování je šílený, bohužel jsem si myslela že ztoho bude muset vyrůst… no trošku se obávám puberty, to mě asi už odvezou… ségře je zatím jen 4 měsíce, ale už oproti starší je vidět že je to pohodové mimčo, starší byla šíleně dráždivá a uřvaná od narození, bohužel jí to vydrželo :roll: ale když nemá svůj den, tak je zlatá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.11.16 15:42

@medunka23 U nás taky, přestal skákat po gauči, vcelku spolupracuje při každodenních činnostech, přestal tajtrdlíjkovat při usínání. Ale pro změnu začal plazit jazyk (to má určitě ze školky), občas zjkouší vypustit z pusy nějaké to sprosté slovíčko a testuje, co to udělá, a začínám zaznamenávat slovní „průjmy“. Takže už to není jednoduché negativistické NE, ale slovní smršť prošpikovaná více či méně logickou argumentací, na který musíš nějak bez ztráty kytičky zareagovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.11.16 16:28
@medunka23 píše:
prosím jak na tebe maminka šla?? Páč já mám něco podobného doma :zed: :zed:

Ona to tak trosku nedavala bohuzel…

Bylo od vseho trosku: Vysvetlovani, jeceni na mne a v konecne fazi i vyprasky a to se nebavime o placnuti pres pr*del. Problem moji mamky byl ten, ze to mela bohuzel ve dvojim provedeni, bracha byl to stejny jako ja v blede modrem.

Nakonec jsme z toho oba vyrostli, takze jedine co mohu poradit je, se obrnet trpelivosti a doufat, ze se to brzo zlepsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.17 23:03

No jo není nad tělesné tresty u malých dětí. Potom se divíme, jací lidé z nich vyrostou, Já jsem byla také vychovávána tvrdou rukou a dokonce jsem zažila i to klečení a ruce před sebou a na nich knihy, když knihy psaly, dostala jsem výprask. Táta mě třískal do hlavy, jednou mi řek, že se u nich kurv. se svým partnerem, který k nám jezdil jen občas a to jen proto, že jsem si dovolila s něčím nesouhlasit. A víš ty co? Nevyrostl ze mně normální zdravě sebevědomí člověk ale ustrašený uzlíček nervů, skončila jsem v invalídce s psychikou a nakonec jsem si prošla i několikrát šikanou. Takže fyzické tresty raději ne. Já bych zvolila spíš vysvětlit, potom okřiknout a potom zákaz. Protože tělesný trest dítě nevnímá jako formu trestu ale jako formu ponížení.

Prosím zachovat anonym kvůli detailům z dětství. Děkuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí