Někdy mi ujede ruka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
15.11.16 10:00

@Rakosnicek1983 Tak to si gratulujte. Protože málokterý dospělý má tolik sebereflexe a vůle v krizových situacích nesjet ke vzorcům chování, které má v sobě z dětství zakořeněné.
Já mám s mojí matkou taky dobré vztahy, ale s odstupem času vidím, že některé výchovné situace teda dost nezvládla. Já to přežila relativně bez úhony, z mého bratra je vzteklý chklap, který neadekvátně reaguje na jakýkoliv problém a neumí nic konstruktivně řešit.

A pleteš jabka z hruškama. Ano, scénující batole to nevidělo u rodičů. Ale batole scénuje, protože má nějaký problém a neumí ho (zatím) vyřešit konstruktivně. Ono je mnohem jednodužší seřvat dítě nebo mu naplácat a mít klid (pokud máš doma poddajný model) než s dítětem mluvit a naučit se ho jeho problémy pojmenovávat a řešit. Protože to vysvětlování se projeví až s odstupem času. Ale dítě bude mít zažité, že něco se nedělá protože to má nějaký racionální základ (netahám věci z regálu, protože je nepotřebujeme, kupujeme v obchodě jen určité věci, paní prodavačka by měla práci s uklízením) a ne, že se to nědělá, protože jinak mé máme seřve nebo mi jedna přiletí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
15.11.16 10:00
@angelivanka84 píše:
Přesně :palec:
Je pravda, že děti kopírují nejen rodiče ale třeba i z TV, z pohádek.
Ale když něco chce, tak to nemá od rodičů určitě.
Taky se nevztekám, že prostě teď chci kafe, a chci a chci a chci. Když to zrovna nejde :nevim:

Proto je třeba se zajímat, na co děcka koukají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
15.11.16 10:01
@Ice79 píše:
Vztekání ale k tomuto věku patří…Puberťáka taky liskáte? Za to, že je v pubertě??

píšu tady někde o tom, že dítě biju, když se vzteká? Sorry, ale nauč se porozumět psanému textu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
15.11.16 10:02

@Ice79 je to smutné, jen doufám že tyto názory postupem času vymizí, stejně jako postupně vymizely názory že dítě musí od narození ležet někde samo aby si nezvykalo na fyzický kontakt (19.stol někdo do teď), vymizely názory že od dvou let se začíná s výchovou with rákoska a podobné perly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.11.16 10:04
@zuzouš píše:
Ja zas radsi aby mi ujela ruka, nez zakazy, proste na to nejsem. Kdyz dopoledne zakazu vecernicek, to dite tim bude trpet az do vecera, aspon u nas. Nejdriv probehne jeden plac pri oznameni zakazu a druhy vecer ve chvili, kdy mela tv bezet. Nedej boze aby si dite vzpomnelo behem dne, to sice neplace, ale dotira s otazkama a slibama. Kdyz dostane dobre mirenou, rve maximalne v tu chvili, vysvetlime si a jedem s usmevem dal. Posilat do pokoje jak koho a v jak kterym veku. Dvouleta by si sla okamzite hrat. Pokud ma pokoj fungovat jako misto, kde se dite zklidni a pak se zas zapoji se zbytkem rodiny, nelibi se mi na tom to, ze moje deti se sice nekdy vztekaji, ale hysteraky nevedem. Kdyz je odeslu do pokoje, chteji se s placem pritulit a to je tam odmitam nechat, aby se uklidnily samy. Pojud za nimi zajdu, abych je potulila, postrada zas pokoj tu funkci. Zlatej pleskanec po zadku, nez tohle filosofovani :lol:

Zuzous, ty mas tak zdrave nazory! Plne soulasim.

Taky souhlasim s @Moise, ze deti jsou ruzne a to i v ramci rodiny. Ja a bratr jsme byli na zabiti a mamku pripravili o dusevni zdravi (ADHS oba dva, plus hromada disfunkci) a sestra byla jak za odmenu, jak rika mamka. Myslim, ze segra za cele detstvi nedostala ani jedno vychovne placnuti nebo facana, nebylo ho treba. Byla ticha, poslusna, zodpovedna a kdyz se ji reklo, ze ma neco udelat, nebo nedelat, tak to stacilo.

Příspěvek upraven 15.11.16 v 10:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
@Ice79 píše:
Proto je třeba se zajímat, na co děcka koukají.

Jasně, všechna vztekající se děcka koukají na nevhodné pořady v televizi a sedí celý den před xboxem :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
@Ice79 píše:
Vztekání ale k tomuto věku patří…Puberťáka taky liskáte? Za to, že je v pubertě??

Myslim, ze se liskaji i pubertaci.Ne proto, ze jsou v pubertě, ale proto jak se chovají nebo co provedli.Ty jo, si vzdycky vzpomenu na filmy jako Obecná škola, Pelisky apod, stare seriály, tam padlo facek na různe velke deti :mrgreen: Dnes by to snad do filmu ani přijít nemohlo, no jo, jina doba :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
15.11.16 10:05
@Svistice píše:
@Rakosnicek1983 Tak to si gratulujte. Protože málokterý dospělý má tolik sebereflexe a vůle v krizových situacích nesjet ke vzorcům chování, které má v sobě z dětství zakořeněné.
Já mám s mojí matkou taky dobré vztahy, ale s odstupem času vidím, že některé výchovné situace teda dost nezvládla. Já to přežila relativně bez úhony, z mého bratra je vzteklý chklap, který neadekvátně reaguje na jakýkoliv problém a neumí nic konstruktivně řešit.A pleteš jabka z hruškama. Ano, scénující batole to nevidělo u rodičů. Ale batole scénuje, protože má nějaký problém a neumí ho (zatím) vyřešit konstruktivně. Ono je mnohem jednodužší seřvat dítě nebo mu naplácat a mít klid (pokud máš doma poddajný model) než s dítětem mluvit a naučit se ho jeho problémy pojmenovávat a řešit. Protože to vysvětlování se projeví až s odstupem času. Ale dítě bude mít zažité, že něco se nedělá protože to má nějaký racionální základ (netahám věci z regálu, protože je nepotřebujeme, kupujeme v obchodě jen určité věci, paní prodavačka by měla práci s uklízením) a ne, že se to nědělá, protože jinak mé máme seřve nebo mi jedna přiletí.

Přesně :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
15.11.16 10:06

Obecne mi prijde jako prusvih jit do vychovy ditete s nejakou svoji predstavou o zpusobu trestu a to bezhlave na dite aplikovat. Pokud mam citlivku, ktery krivy pohled roztrese bradu, nemuzu hrabnout po varecce. Pokud mam splachovaci oprsklinu, nemuzu neustale jen vysvetlovat, zatimco dite se bude stourat nezajmem v nose. Z jednoho pak vyroste troska, z druheho hajzlik. Povaha deti se meni, abych tedy nepausalizovala, povaha nasich deti se meni, co platilo pred 2r, neplati dnes a naopak. Nejstarsi byla vzdy prvni pripad, idealni pro ni bylo vysvetlovani, event. okriknuti a to uz muselo byt. Ted ji je 6,5, predpuberta s ni mlati a nejlip na ni funguje jedna na zadek. A ze by klepala bradou? To bych ji musela protahnout pod kylem lodi. Prostredni zas neopak, hovezi leta ma snad zdarne za sebou, na vysvetleni se konecne soustredi, bere si ponauceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56326
15.11.16 10:06
@angelivanka84 píše:
Nechápu :nevim:

To je nás víc :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
15.11.16 10:07
@Barush píše:
@Ice79 je to smutné, jen doufám že tyto názory postupem času vymizí, stejně jako postupně vymizely názory že dítě musí od narození ležet někde samo aby si nezvykalo na fyzický kontakt (19.stol někdo do teď), vymizely názory že od dvou let se začíná s výchovou with rákoska a podobné perly.

Znáš rčení Proutek se ma ohýbat, dokud je mladý? :mrgreen: Zadne dite občasné plácnutí pres zadek nepoškodí, ani z nej nevyroste troska apod. Nikdo dvouleté dite rakoskou nebije, proc psat pravdu, kdyz zvelicene to zní lip, ze? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
15.11.16 10:09

Holky, ale to, ze se decku placne prece neznamena, ze neprobehl pokus mu to vysvetlit.

Samozrejme se nejdrive vysvetluje a zkousi to po dobrem, ale kdyz vas dite ma u prd.ele a potazmo se vam jeste smeje drze do tvare (jako ze takove chovani casto vidim na ulici), tak pak musi nasledovat neco, co to dite pociti. Pokud to je obcastne placnuti na zadek, budiz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.11.16 10:09
@zuzouš píše:
Na to, aby z dospelaka byl emocne a vubec vselijak labilni jedinec je potreba vic, nez obcasnuti placnuti po zadku v detstvi, to zase zbytecne dramatizujes.

Jak se to vezme. Je plácnutí a plácnutí. Taky když mi rupnou nervy plácnu a mám pro to pochopení u ostatních. Ale vím, že mi ruply nervy a situaci jsem neřešila zrovna moc funkčně (protože na moje děti žádné větší či menší plácání v zásadě neplatí).
Ale vadí mi programové plácání ve výchově (stejně jako děti, které mohou vše a rodiče skáčí, jak dítě píská). Jako že je to noromální. Mám kamarádku, které své rok a půl staré dítě při první hysterické scéně, že něco chtěl nebo naopak nechtěl strčila zcela bez skurpulí pod ledovou sprchu a je ze sebou moc spokojená, jak má vychovaného chlapečka, protože už to nikdy neudělal (podotýkám, že její dítě je od narození kam ho posadím, tam ho najdu).
To mi prostě ok nepřijde, jako řvát po dětech, nebo je dokonce plácat za to, že si hrají moc nahlas, běhají, chtějí něco prozkoumávat nebo krámovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2880
15.11.16 10:10
@zuzouš píše:
Obecne mi prijde jako prusvih jit do vychovy ditete s nejakou svoji predstavou o zpusobu trestu a to bezhlave na dite aplikovat. Pokud mam citlivku, ktery krivy pohled roztrese bradu, nemuzu hrabnout po varecce. Pokud mam splachovaci oprsklinu, nemuzu neustale jen vysvetlovat, zatimco dite se bude stourat nezajmem v nose. Z jednoho pak vyroste troska, z druheho hajzlik. Povaha deti se meni, abych tedy nepausalizovala, povaha nasich deti se meni, co platilo pred 2r, neplati dnes a naopak. Nejstarsi byla vzdy prvni pripad, idealni pro ni bylo vysvetlovani, event. okriknuti a to uz muselo byt. Ted ji je 6,5, predpuberta s ni mlati a nejlip na ni funguje jedna na zadek. A ze by klepala bradou? To bych ji musela protahnout pod kylem lodi. Prostredni zas neopak, hovezi leta ma snad zdarne za sebou, na vysvetleni se konecne soustredi, bere si ponauceni.

Presne.Ale tady se bude pausalizovat do nekonečna, jak na KAZDEHO ma fyzicky trest neblahý vliv a blabala. Nejvetsi zastankyne vysvětlování jsou beztak matky tichých klidných holčiček a nechapou, ze každé dite fakt neni takobe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
15.11.16 10:11
@zuzouš píše:

S tím naprosto souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect