Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ja jsem plne kojila do minuleho tydne, kdy jsme skoncily v nemocnici. Tam se zjistilo, ze mam malo mleka. Sice jeste kojim, ale jen castecne. Ja teda ve flasce vidim dost velkou vyhodu v tom, ze ji nemusim davat jen ja ale muze treba i manzel. I me ta flaska bavi vic a nevim proc, ale kdyz ji tu flasku nesu, citim se vic matkou. Nemusim se cely den trapit, abych odsala trochu mlika a mohla na tri hodiny odjet vedle do mesta k zubarovi. Nevim, proc je kojeni lepsi, na alergii mi nemohla napsat prasky, protoze kojim. Na gynde mi pichli antikoncepci pro kojici, po ni jsem hrozne pribrala a pak ze pry kojeni pomaha hubnout. Ale vubec nejlepsi mi prislo v nemocnici vedle susenych mlik brozurka „proc je nejlepsi kojit“. Hlavne ze nikdo neresil, kam se najednou mliko ztratilo.
Já nekojila vůbec a přořvala jsem kvůli tomu celý šestinedělí…pak se hormony trošku ustálily a teď už v tom vidím jen samá pozitiva
Ale ta masáž všude kolem ta mi ubíjela hrozně a otázky jestli kojím, mě přiváděly k šílenství… co je komu do toho!!!
Hele, mně se teď slečna odstavila sama v jedenácti měsících a všude píšou, že dítě se neodstaví před třicátým měsícem.
To by mě zajímalo, co s ní mám dělat, když mi říká i znakuje „nene“ a směje se mi, cože to zkouším. U doktorky jsem byla za blba, když jsem se ptala, kolik má tedy denně vypít toho umělého.
No ono je všude něco. ![]()
@MaDoRaBe mě se samo odstavilo v 8 mi měsících.
Ale od nikoho jsem teda neslyšela ani fň. Doktorka mi jen řekla, no vždyť už je velký a kojila jste hezky dlouho…
Já tu masáž viděla spíš v době, kdy mi kojení nešlo, sanžila jsem se o něm a pak jsem si přečetla, že kojit může každá žena a je to ta nejpřirozenější věc. Připadala jsem si jako největší neschopa.
Na druhou stranu mé „opravdické kamarádky“ i holky v uzavřené skupině mi vždy jen pomohly a mě přijde, že jsou to jen ty články na netu od „kojící sekty“.
Nevím, naštěstí se nesetkávám s tím, že by něo tak intimního někdo řešil. Jako zeptají se, když řeknu už ne. Tak je to každému někde. Spíš se mě kamarádky ptali kvůli tomu, co mi mohou nabídnout k jídlu k pití a nebo proto, že se prostě bavíme o všem.
@Myrha Asi jsi mu dostatečně nevysvětlila, že musí ještě dva roky vydržet, protože nemá zatím nárok na vlastní názor. ![]()
Mně celkem překvapilo, jak to naše madam vzala do puntiku - 20.8.2012 jsem začala produkovat mléko a 20.7.2013 si dala posledního práska. ![]()
@MaDoRaBe můj úderem 8 měsíce ze dne na den začal spát - z 8 x buzení v noci se najednou přepnul a začal spát, tím došlo mléko a bylo. Vůbec si nepovšiml, že je nějaká změna. Ale je pravda, že on na flakšku byl zvyklý on narození, různě jsme to střídali.
Já i u druhého kojit budu, když to půjde, stále si myslím, že je to pro dítě to nejlepší. Ale ještě důležitější je spokojená matka. Ne uzlíček nervů. Nebo snad nemocný.
BTW. dost mě i štve, že samotní lékaři o kojení nic nevědí a zcela nesmyslně se z toho dělá, že musí žena jíst to a nesmí jíst ono. Smí a nesmí toto. Což přispívá k tomu, že se z toho dělá jedna velká věda.
Třeba prášky na alergii se normálně můžou, nevidím důvod proč by ne. Mléko neovlivňují a není v nich nic co by dítěti škodilo i kdyby ano. Pokud se tedy bavíme o něčem typu zyrtec.
Tady v ČR se na všechno vůbec jde vědecky. A kdo náhodou nejde podle nejnovějších poznatků, ideálně neměl mít dítě vůbec - i když pravda, tenhle pocit mám hlavně po čtení webů jako je tento. I pro mě by bylo lepší, míň číst a víc si užívat ![]()
Příspěvek upraven 08.08.13 v 07:24
Ahojik tak ja si cele tehotensrtvi myslela ze kojit nebudu, ja byla kojena tri tydny a moje male sestrenky vubec, mliko proste nebylo.
Jake bylo pro me prekvapeni, kdyz jsem sla z porodnice s uplne plnymi prsy.
Ja osobne jsem za kojeni rada, usetri se tim moc penez a malewj bude mit lepsi imunitu. Prave ty sestrenky co kojene nebyly tak jsou porad nemocne.
Kdyz je mliko tak proc ne a kdyz neni no tak je tu sunar.
Muj syn to miluje, a me pride ze s nim mam uplne jinej vztah nez jedna znama se svou dcerou, ale taky to nemusi byt kojenim, ale tim ze jew jine povahy.
Je nam 9 M a chci zkusit jestli si sunar da nechci ho uplne odstavit, ale kdyby se neco stalo tak at nestrada, horsi je ze nechce ani lahev na caj, to uz ma davno hrnecek.
Toto je muj pohled na vec, ale jinak je to kazdyho vec, a komu se to nelibi at si klidne polibi sos
@BEcherovka tak ať pije UM z hrnečku - vždyť je to jedno. A kdyby náhodou nechtěl, tak nevadí, kdyby se něco stalo, tak a) pak si třeba vezme b) už to nahradíš něčím jiným.
BTW mě vzal na čaj/vodu až asi 4. flašku. UM pije z čehokoliv, hlavně, že mu dám ![]()
Mimochodem mě by i zajímalo podle čeho se ta imunita bere a proč by ode mě měl získat lepší než z UM - když já jí třeba sama za sebe až tak výbornou nemám. ![]()
@BEcherovka čekala jsem že tu brzo napíše někdo kdo kojí rád, vidí v tom pozitiva a tvoří citová vazba mezi matkou a dítětem:-)) myslím že tady není dotaz o tom zda někdo má nebo nemá mlíko, spíš o tom že někdo prostě kojit nechce protože mu to z nějakého důvodu vadí a to i kdyby měl v prsách mlíkárnu. můj případ, ano u dcery jsem neměla, podruhé netuším jak to bude ale kojit nebudu v žádném případě
jinak k té nemocnosti, myslím že je to spíš genetika, životní styl rodiny atd. co ovlivňuje imunitu, rodinka z Ostravska která žije ve výparech, nejde pořádně do přírody, matka jí kdoví co může kojit třeba 20 let a děcko bude nemocné furt. Včera jsem byla na koupališti a seděla těhotná a mladá mamina s mimčem v korbě tudíž předpokládám pidi miminko staré pár týdnů a obě cigárka v hubě, s manžou jsme se jen usmály tomu jak si obě dámy určitě myslí jak dávají dětem to nej přes kozu, já nepiju, nekouřím ale hold nekojím!
v mém okolí i rodině navíc ve zdraví vyhrávají nekojené děti, možná je to náhoda ale moje nekojen 3,5 leté dítě mělo zatím 3× rýmu a to chodí rok do školky a dvě další děti z rodiny obě kojené jsou pořád na hromadě, několikrát už v nemocnici a antibiotika mají několikrát do roka a to ještě nechodí ani do školky ![]()
@Becky00 píše:
Nekojím a ani jsem nezačala.
Nikdy to nikoho nezajímalo a nikdy mě nikdo neřekl půl slova že bych kojit měla
U mně to samý. Jedině teta (jinak ale ale suprová),že musím kojit co nejdýl, že je to důležitý. Tak jsem jí politicky vysvětlila, že já kojená nebyla, jsem zdravá jako řípa a její holky byly kojený snad sto let a pořád jim něco je.
Upřímně, i kdybych se ze začátku rozkojila, doma bych začala dávat mlíko. Nějak mě to nebere.
@Myrha píše:
Mimochodem mě by i zajímalo podle čeho se ta imunita bere a proč by ode mě měl získat lepší než z UM - když já jí třeba sama za sebe až tak výbornou nemám.
jo to by mě taky zajímalo, já za sebe mám pocit že imunitu a celkovou pohodu u dítěte ovlivňuje spánek, ve spánku dítě roste a získává sílu, nevěřím že děti které se budí třeba co hodinu a že i takové znám můžou být silné a imunní, organismus musí být unavený. moje malá spí na sunaru od narození celou noc, když už se jednou probudila říkala jsem že to byla špatná noc. i když na ní něco lezlo tak stačilo aby se v noci pořádně prospala a ráno byla jako rybička.
@Tereza1986 píše:
U mně to samý. Jedině teta (jinak ale ale suprová),že musím kojit co nejdýl, že je to důležitý. Tak jsem jí politicky vysvětlila, že já kojená nebyla, jsem zdravá jako řípa a její holky byly kojený snad sto let a pořád jim něco je.Upřímně, i kdybych se ze začátku rozkojila, doma bych začala dávat mlíko. Nějak mě to nebere.
holky závidím, u mě to byl teror, jen mamka a tchýně to neřešily protože ani jedna nikdy nekojila. jinak děs, jen málokdo to neřešil, nejhorší bych řekla že byla rodina a jedna blízká kamarádka, ta byla jak posedlá mým nekojením. a co hůř moje nekojení řešil i chudák můj manžel, prý to řešili u něho v práci a chudák zjistil že malá bude chudáček nemocný podvýživený ![]()
Nemám ráda kojení, vadí mi to. Vadí mi ten pocit. Nesnáším ožvýkávání prsou. Takže jsem moc nekojila ani jedno svoje dítě. Bylo to pro mě nutný zlo. U kojení jsem brečela bolestí, za první dva týdny jsem měla dva záněty s horečkama, 2× atb. Jestli ještě budu nějaký dítě mít, tak už opravdu kojit nebudu ani zkoušet. A může mi říkat kdo chce, že jsem sobecká. Ony na UM hloupější nebudou.