Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Vemas jak pise kvacek…houknout. A kdyz dal nebudou respektovat pravidla vyprovodit je stim, ze kdyz nechce u vas poslouchat tak k vam nemuze chodit. To bych rekla diteti.
Tak já jsem teta tyran a v klidu si děti usměrním sama. Rozdrobit sušenky jsem se nechala jednou a ti mi dala stačilo. A s hračkama, když se maminka začne zvedat nebo mluvit o odchodu, jdu za dětma a pomůžu jim s úklidem, maminka se většinou přidá. U nás má otevřené dveře každá návštěva, která úklidí aspoň polovinu.Ale když o tom přemýšlím, návštěva buď respektuje moje pravidla, nebo k nám podruhé nepřijde. Zatím se snad vrátili všichni ![]()
@Gladys ja teda na navsteve se snazim pomoct, odnesu nadobi a pokud moje dite nadrobilo pod stul chci to uklidit. Me to prijde normalni. Pokud sme pozvani na obed ci veceri snazim se hostitelce pomoc
@Gladys přesně tak to vidím i já. Halt návštěva je výjimečná situace, neděje se každej den (předpokládám, u nás tedy určitě ne), tak se dá zkousnout i to, že se uklidí i mimo plán a i po někom jiném. V životě není všechno vždycky fér.
Takže když s tím má někdo problém, tak si ty návštěvy musí buď vybírat nebo to prostě překousnout.
Tak asi tim, ze mam rocni dite, ktere proste drobi a neuklizi tak nejak prirozene, tak mi tohle zatim nevadi a taky mam dost tolerantni kamaradky, jednak kdyz mi neco vadi, tak to reknu (treba kdyz rocnak lije piti po gauci) a pak jsem nikdy nezazila, ze by po sobe neuklidili ![]()
Jednou jsme tu meli opravare, ktery si s sebou privedl 3 letou holku, vykramovala komplet vsechny hracky a odesli, aniz by to uklidili, to jsem rostla. Kdyz pak prisel podruhe, tak uz jsem si otevrela hubu a decko zpeskovala, at si to uklidi, nebo to uklidi otec… Priznam se, ze se s timhle moc neparu, nez se potom desit navstev, tak se radsi ozvu ![]()
Jinak me od detstvi vadi nejvic to, ze si jine deti nevazi veci, at uz to byly moje kamaradky, nebo ted pozdeji deti kamaradek, z rodiny… Tak jich je jen malo vedenych k tomu, ze se k vecem chovame hezky. V tehle konzumni dobe, kdy jsou deti zaplavene milionem hracek, si jich vubec neumi vazit, a tak mi vadi, kdyz po navsteve najdu vsechno omlacene, olamane, roztrhane knizky
Mám zatím batole, tak to je asi něco jiného…
Já mám návštěvy s dětmi ráda
Protože nemusíme nikam chodit, jsme v domácím, známém prostředí(malý je od malinka dost náročné a aktivní dítko
),prcek si pohraje s jinými dětmi a zabaví se atd. ![]()
Bordel mi nevadí, stejně uklízím po malém a ten dokáže sám převrátit a zadrobit celý byt.Po návštěvách úklid nevyžaduju, ale u větších dětí to asi zavedu ![]()
Jediné co, tak před návštěvou schovávám dražší hračky, které by návštěva mohla zničit a v případě slintajícího mimina nechávám pouze snadno omyvatelné a vypratelné
![]()
U nás je to spíš tak, že všichni jezdí a chodí k nám a u některých kamarádek jsem já ještě ani nebyla
Nevím, jestli mají doba bordel a stydí se mě pozvat či co
![]()
@Gladys píše:
A když třeba pozveš kamarádky na oběd k sobě domů, tak po sobě myjou nádobí a uklízí ho zpátky?
Nevím, návštěvní typ moc nejsem, ale přijde mi, že to moc řešíš. Zkrátka návštěva je radost i starost, s tím se snad musí počítat. Osobně bych po návštěvě, až odejdou, tak uklidila a na návštěvách bych se do úklidu nehrnula. Jako nemusí dítě opatlat všechny dostupné plochy nutelou a polít koberce džusem, ale drobečky bych neřešila a hračky vytahané taky ne.
Mám to podobně… I když dokud jsme měli jen jednoho prcka, snažila jsem se po nás uklidit, s dvěma raubířema už to nějak nedávám…
Mít tři děti, byla bych asi ráda, že odejdu se všema třema a žádný tam nenechám…
![]()
Po návštěvách doma nějaký velký uklízeni nevyžaduju… Když návštěva rozbije dětem hračku, štve mě to, ale binec neřeším… Protože než bych vvysvětlila svůj systém uklízení a víc mě rozčiluje, když to návštěva naruší, než když tady zůstane bordel…
![]()
Nebo me jeste silene rozciluje jedna vec. Syn rozhodne neni lakomy. Ale ma 2 hracky, co neda z ruky a desne si je opecova boji se, aby se jim nic nestalo. Jedna z tech hracek je pro nej „vymodlena“ desne si ji vazi a opravdu ji nikomu nechce pujcit. A vadi mi, ze to ostatni nerespektuji. Uz nekolikrat mu navsteva rozbila hracku, vetsinou to byla nejaka „kravina“ ale stalo se.
No a nebavi me poslouchat i od jinych matek, ze syn je hamoun, ze tu jednu svoji hracku nepujci. Jak byste se zachovaly?
Uz jsem danou hracku pred prichodem navstevy schovala, aby nebyl humbuk, ale i dana maminka to okomentovala, ze tohle neni spravne!!!?
@LadyTommy pri pristi navsteve deti co trhaji knizky a jsou dost velke aby chapali(od 2 let vejs)bych prohodila deti prosim davejte pozor na knizky, ve chvili kdy zjistim, ze na to zapomeli bych knizky dala nekam kde nebudou na ocich.
Ahoj. Návštěvy s dětmi u nás začaly tak, že naše starší dcera se s kamarádem ze školky domluvili, že půjdou ke kamarádovi domů. Domluvili se s jeho rodiči a celé odpoledne byli tam (beze mě, měla jsem v té době hodně malé miminko a tak jsem byla vděčná za nabídku, že ji tam můžu nechat samotnou). Další týden jsem jim to chtěla vrátit, a tak šel chlapeček k nám. Děti si to vyložily tak, že teď už to tak bude každý týden
a taky že jo, až na výjimky se pak takhle střídaly. Problém s uklízením nebyl, když si rodiče přišli pro chlapečka, počkali, až po sobě uklidí hračky. Pokud si s hračkami zrovna hrála naše dcera, domluvila se s chlapečkem, že dneska to neuklidí, že si s tím ještě hraje.
Postupně jak děti rostly (je to už víc jak 3 roky), přibývaly další děti (a jejich rodiče se tak staly mými kamarádkami, někdy tu byly děti bez rodičů někdy s rodiči) a přibývali různé „problémy“. Uvozovky jsem použila proto, že to problémy byly jen v počátečním okamžiku. Naše holky mají zakázáno lehat si přes den do postele (na sezení mají židličky), nosit si jídlo do pokojíčku a jíst v obýváku. Pokud je tu početnější návštěva, toleruju jídlo v obýváku (do kuchyně by se nevešli a v obýváku je to pohodlnější). Pokud mi ale dítě (moje nebo cizí) nosí jídlo do pokojíčku, hned se ozvu, že u nás se v pokojíčku nejí. Když vidím dítě v posteli (cizí nebo moje), řeknu, že u nás se do postele nesedá v oblečení, ve kterém chodíme ven. Ozvu se i v případě, že tu dítě má rodiče. Problém s tím nikdy nebyl, naopak maminky už ví, co mi vadí a samy děti okřikují, pokud si všimnou. S uklízením to máme tak, že maminky při odchodu vyzvou děti, aby po sobě uklidily hračky. Hračky bývají po celém bytě (netrvám na tom, aby si po každé hře uklidili a teprve pak vytáhli další hračku - hlavně že si hrají, jsou spokojená a my maminky máme klid). Děti nenechávám uklízet všechny hračky, máme s našimi dětmi takovou dohodu, že když tu mají kamarády, pomůžu jim po nich uklidit. Ale uklízet musí i ony (naše děti). Pokud jim vadí, že musí po dětech uklízet, nebudem nikoho zvát. Což je teda u vás jiné, pokud o tu návštěvu děti nestojí. V tom případě bych návštěvy omezila na minimum. Já to ale beru tak, že naše starší dcera má návštěvy ráda (u nás stejně jako když ona může k někomu) a holt mě to pak stojí trochu víc práce. Na hračky máme několik krabic, takže uklízíme tak, že jen třídíme a házíme do určitých krabic. Úklid po celodenní návštěvě, kdy se hračky válejí po celém bytě, trvá několik minut.
Když jsme na návštěvě my (a já s dětmi, což zas tak často nebývá), chci po dětech, aby po sobě uklidily, ale většinou rodiče řeknou, že to máme nechat být, že to uklidí.
Když mi něco vadí (dítě vytáhne něco, co nechci), tak se ozvu. Slušně, s respektem. A nezáleží na tom, jestli u toho rodiče jsou nebo ne. Sama bych taky chtěla, aby moje děti na návštěvě dodržovaly to, co je v dané rodině zvykem. A kdyby ne, aby se jim to slušně řeklo.
@Vemas píše:
Nebo me jeste silene rozciluje jedna vec. Syn rozhodne neni lakomy. Ale ma 2 hracky, co neda z ruky a desne si je opecova boji se, aby se jim nic nestalo. Jedna z tech hracek je pro nej „vymodlena“ desne si ji vazi a opravdu ji nikomu nechce pujcit. A vadi mi, ze to ostatni nerespektuji. Uz nekolikrat mu navsteva rozbila hracku, vetsinou to byla nejaka „kravina“ ale stalo se.
No a nebavi me poslouchat i od jinych matek, ze syn je hamoun, ze tu jednu svoji hracku nepujci. Jak byste se zachovaly?
Uz jsem danou hracku pred prichodem navstevy schovala, aby nebyl humbuk, ale i dana maminka to okomentovala, ze tohle neni spravne!!!?
Já bych ji schovala…
Starší prcek je závislák na Legu, ale je na něj hrozně háklivej, takže před batolecíma návštěvama ho schováváme… ![]()
Mám už 10 letou dceru…takže kamarádky moc nekrámují…ale, když byla malá a měla nějakou u nás doma, normálně jsem při odchodu návštěvy-„ZAVELELA“- jako ve školce: „Úklid všech hraček!!!“ A poslala je svorně VŠECHNY DOHROMADY uklízet (teda děti, dospěláky ne), pokud byl úklid OK, dostaly děti na cestu domů třeba lízátko…dokonce jsem si brala domů děti ze školky…třeba před Vánoci, když bylo méně dětí ( tak kolem 12-15 dětí ve třídě), tak jsme místo dopolední vycházky, šli k nám domů…dětem se to moc líbilo…prostě změna..pohrály si s Eliščinýma hračkama, dostaly nějakou sušenku a po hodině jsme šly zase do školky. A to je teda mazec, mít doma 15 3-5 letých dětí…ale VŠECHNO UKLIDILY…
Nesmíš se BÁT je před rodiči trochu usměrnit!!! Příště, až se budou mít k odchodu zavolej:„Halo, halo…vyhlašuju úklid všech hraček…všechny hračky se vrátí na svá místa…kdo to zvládne než napočítáme s maminkama do 20ceti, má tu odměnu/překvapení…!!! (lízátko, nálepku, obrázek…)a to samé v kuchyni…jak budete počítat, začni před kamarádkama poklízet a normálně je popros: "Moniko, můžeš mi pomoc s těmi talířky? Já zatím utřu stůl…“ (třeba)
Nikdo tě neodsoudí a možná budou ostatní maminky rády, že jsi ten společný úklid zavedla…hele, třeba jim to taky vadí??? A mají stejný problém, co TY…a bojí se něco říct…NIKDO nechce být za toho „zlého“…
Jé, díky za reakce, nečekala jsem jich tolik ![]()
Co se týče pravidel, zase tak důrazně je neprobírám s dotyčnou kamarádkou
Abych ji nevyděsila hned v úvodu místo nabídnutí kafe probrat pravidla
Když se mi něco nelíbí, jemně upozorním, řeknu, buď se dotyčná maminka „chytí“ a dítko si usměrní nebo ne
Dál už to neřeším, ale návštěvu příště nepozvu.
A taky předpokládám, že v rodině fungují nějaká pravidla ![]()
Když je u nás dítě bez rodičů, říkám věci důrazně a na rovinu, ještě s dítětem rozvinu debatu, jak to chodí u nich doma, nejen v případě úklidu, ale třeba i počítače. Stalo se mi, že za synem přišel stejně starý kamarád(7 let) a první, co se ptal, jestli může u nás na PC
Jsem řekla, že ne, že si přišel pohrát s hračkami a hrami a my si návštěvy zveme a chodíme na ně proto, abychom se navzájem užili, ne abychom seděli u PC..Ale když jsou tam rodiče, tak mi to tak přes pusu nejde. Mám spoustu přátel a známých, které jsme třeba poznali venku, na hřišti, v kroužcích, ve škole, ve školce a jsou u nás poprvé třeba po roce, dvou(důkaz, že já s návštěvami nespěchám), je známe a pravidelně s nimi chodíme ven(ale navzájem jsme doma ještě nebyli).
Když jsem já někde na návštěvě, snažím se, abychom po sobě nenechali binec, ptám se, kam uklidit použité nádobí, když batole nepřiměřeně nadrobí, ptám se po smetáčku, chci to uklidit. Na oběd k nikomu nechodíme, jako rodina děláme kulaté oslavy v restauraci(a víme proč, je nás dost a vyjímečnou situaci si chceme užít, ne aby hostitelé do noci uklízeli). Na běžné oslavy zveme na odpoledne na kafe, chlebíčky a jednohubky, ne na obědy.
Je fakt, že když jsem měla jedno dítě, tak mi to tolik nevadilo, brala jsem to „přirozeně“, ale teď mi fakt vadí ještě uklízet binec, když k večeru odejde návštěva a já mám plno dalších povinností včetně krmení a koupání batolete.
Vidím, že každý to má jinak. Diskuzi jsem založila právě proto, abych zjistila, jak to máte tady na emiminu. Občas mám pocit, že kamarádky si návštěvy vyloženě užívají - potkám jednu, že byla u druhé atd. Já všechny ráda vidím někde mimo, ale když k nám má někdo přijít, mám „osypky“.
@Vemas píše:
Dobře si tohle pamatuju, jako dítě
Měli jsme se ségrou novou barbie a byla to pro nás modla
a měla přijít kamarádka, která často něco zničí. Mamka nám poručila, že musíme hračku kámošce taky půjčit(chtěly jsme si jí schovat) a co myslíš? Samozřejmě jí zničila
Naštvané jsme byly hlavně na mamku
![]()
Takže já bych schovala. Nemyslím si, že o ty „milované“ hračky by se měly děti dělit pod pohrůžkou. Je to jejich hračka, ony se můžou rozhodnout zda se podělit či ne. U těch „běžných“ hraček jim to samozřejmě vysvětlím, že si budou hrát s návštěvou společně.
@zuzkasim a vi to tva kamaradka, ze loznice je hajene misto kam se neleze? Vi to jeji deti? Neboj se to rict..proste tady si smite hrat, tady uz ne. I nase deti tam nesmi(teda pokud tam nesmi). Treba
.